Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της “Eurovision” έχει επιστρέψει για τα καλά τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο κι έτσι, η σημερινή στήλη «ταξιδεύει» σε δύο δίσκους που ηχογραφήθηκαν με αφορμή αυτόν κι έχουν αφήσει έντονο το ελληνικό χρώμα τους στη διοργάνωση…

ΒΙΚΥ ΛΕΑΝΔΡΟΣ
«ΜΟΝΟ ΕΣΥ» (PHILIPS 6303060)

 

Η Βίκυ Λέανδρος πέρα από μια πολύ σπουδαία φωνή και μια υπέρλαμπρη καριέρα που έκανε σε παγκόσμια κλίμακα, ξεχωρίζει και για ένα άλλο στοιχείο που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Σε όσες γλωσσικές διαλέκτους κι αν τραγούδησε, όσους δίσκους κι αν κυκλοφόρησε ανά την υφήλιο, ουδέποτε έπαψε να ηχογραφεί τις επιτυχίες της και στη μητρική γλώσσα της παρά την πολύ μεγάλη διεθνή ακτινοβολία που διέθετε -και διαθέτει βεβαίως.

Αυτό αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο τιμά και σέβεται τη χώρα που γεννήθηκε κι επειδή τυγχάνει να έχω όλη της τη δισκογραφία στις 33 στροφές, δεν υπάρχει ούτε ένα άλμπουμ της που να μη περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 τραγούδια με ελληνικούς στίχους, ασχέτως αν αυτά είχαν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό σε άλλες γλώσσες (κυρίως στα γερμανικά και στα γαλλικά).

Μπορεί να έκανε εκατομμύρια πωλήσεις στη διεθνή αγορά, αλλά ποτέ δεν παρέλειπε να συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα στις εκάστοτε δισκογραφικές δουλειές της, σε αντίθεση με κάποιους άλλους εξίσου σπουδαίους συναδέλφους της, οι οποίοι φεύγοντας από δω έκαναν πολλά χρόνια να ηχογραφήσουν ελληνικά τραγούδια (σε πρώτη εκτέλεση) ή δεν έκαναν καθόλου κάτι τέτοιο…

Εν πάση περιπτώσει, η Λέανδρος δε θα μπορούσε να μην ερμηνεύσει και στη μητρική γλώσσα της το θρυλικό “Apres toi” που της χάρισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της “Eurovision” στις 25 Μαρτίου 1972 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Έτσι, το Μάιο εκείνης της χρονιάς κυκλοφορεί στη χώρα μας το άλμπουμ «Μόνο εσύ» -εξ ολοκλήρου σε μουσική Mario Panas και Claus Munro (σε κάποια και του Y. Dessca)- που βεβαίως είναι η ελληνική «εκδοχή» του νικητήριου τραγουδιού του διαγωνισμού (ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες) σε στίχους της Σέβης Τηλιακού -όπως και όλα τα υπόλοιπα «μεταφρασμένα» ελληνικά που υπάρχουν.

Σημείωσε αρκετή επιτυχία, αφού εκτός από το ομότιτλο έβγαλε κι άλλα γνωστά κομμάτια όπως το «Έι Καζανόβα» που ακούστηκε πολύ, ενώ περιλαμβάνει κι ορισμένα τραγούδια στα γαλλικά και στα αγγλικά. Γενικότερα, είναι ένας δίσκος που ακούγεται ευχάριστα και ο ακροατής έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις πολύ μεγάλες ερμηνευτικές ικανότητες της Λέανδρος…

Η παραγωγή ήταν του Λεό Λέανδρος (πατέρα της Βίκυ), το εξώφυλλο ζωγράφισε ο Μαριδάκις, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχει ένα ολόσωμο «πόστερ» της ερμηνεύτριας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Μόνο εσύ
02) Φωτιά στα μάτια
03) Comme tu aimes, comme tu veux
04) Άλλη μια φορά
05) Fire and rain
06) Το ταξίδι
07) Έϊ Καζανόβα
08) Αναμνήσεις
09) Je commence a peine a vivre
10) Όταν είμαι κοντά σου
11) Wayfarin
12) Πιο νωρίς 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ
«ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΛΦΕΖ» (PHILIPS 6331102)

 

Στις 7 Μαΐου 1977, η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό της “Eurovision” με ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια που έστειλε ποτέ εκεί: Το περίφημο «Μάθημα σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου, με ερμηνευτές τον Πασχάλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τη Μπέσσυ Αργυράκη και τη Μαριάννα Τόλη.

Η βραδιά διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η χώρα μας θεωρείται ως ένα από τα πρώτα φαβορί για τη νίκη, αφού το τραγούδι ήταν πραγματικά πρωτότυπο και γεμάτο έμπνευση. Ωστόσο, καταλήγει στην πέμπτη θέση η οποία ήταν και η καλύτερη -μαζί με την αντίστοιχη της Κλεοπάτρας το 1992- που είχε πάρει ποτέ ελληνική συμμετοχή μέχρι το 2001…

Τον ίδιο μήνα, κυκλοφορεί και το ομότιτλο άλμπουμ που περιλαμβάνει άλλα εννιά τραγούδια του Χατζηνάσιου με τους ίδιους ερμηνευτές, ένα σε δεύτερη εκτέλεση (το κινηματογραφικό «Εσύ κι εγώ») κι ένα ορχηστρικό.

Ο δίσκος θα πάει πολύ καλά εμπορικά και θα βγάλει και άλλα γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Πώς», «Μάθαμε τον έρωτα», «Τι τα θέλεις τώρα», «Άκου φίλε» και το αγγλόφωνο “I love, I love, I love you”. Κυριαρχούν οι εμπνευσμένες μουσικές του συνθέτη και οι πολύ καλές ερμηνείες των τεσσάρων «αιώνιων έφηβων» της ελληνικής ποπ.

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Μάθημα σολφέζ (Σ. Τηλιακού) Όλοι
02) Πώς (Τ. Καρνάτσου) Πασχάλης
03) Μάθαμε τον έρωτα (Τ. Καρνάτσου) Ρ. Ουίλιαμς-Μπ. Αργυράκη
04) Τι τα θέλεις τώρα (Τ. Καρνάτσου) Όλοι
05) Κάποτε οι χαρές μας (Ν. Βρεττού) Μ. Τόλη
06) Το αγκίστρι (Ορχηστρικό)
07) I love, I love, I love you (Ρ. Ουίλιαμς) Όλοι
08) Άκου φίλε (Σ. Τηλιακού) Πασχάλης
09) Σφράγισες μία εποχή (Γ. Κυριακίδη) Μπ. Αργυράκη
10) Εσύ κι εγώ (Αλ. Αλεξόπουλου) Ρ. Ουίλιαμς-Μ. Τόλη
11) Δε βαριέσαι (Μ. Ελευθερίου) Πασχάλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here