Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» (MINOS MSM 173)

Πρόκειται για τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του Λυκούργου Μαρκέα, μετά το «Χαλάλι σου ζωή» το 1971 με τη συμμετοχή των Γρηγόρη Μπιθικώτση, Σταμάτη Κόκοτα και Μαίρης Μαράντη. Το άλμπουμ «Ανθρώπινα και καθημερινά» κυκλοφόρησε το Πάσχα του 1973 με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο και τη Λίτσα Διαμάντη, ένα «δίδυμο» που για πολλά χρόνια ήταν αχώριστο στην πίστα και στο στούντιο, κάνοντας συχνά δεύτερες φωνές ο ένας στα τραγούδια του άλλου και αντιστρόφως.

Το περιεχόμενο των κομματιών έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αγάπη και συγκεκριμένα με έρωτες που ολοκληρώθηκαν άδοξα ή είναι παράνομοι! «Εμπορικό» το θέμα, αλλά με τη μαεστρία του Πυθαγόρα που έγραψε τους στίχους απέχει πολύ από τα λεγόμενα «σπαραξικάρδια» τραγούδια που έχουνε γραφτεί κατά καιρούς για το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο.

Ο Μαρκέας χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία του λαϊκού τραγουδιού, προσαρμόζοντάς τα όμως στο στυλ της εποχής. Υπάρχουν και ζεϊμπέκικα αλλά και λαϊκές μπαλάντες, με τους δύο ερμηνευτές να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να τα αποδίδουν θαυμάσια, όντες αμφότεροι σε εξαιρετικό φωνητικό επίπεδο.

Ο δίσκος μετά τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του πέρασε στην αφάνεια και για πολλά χρόνια είχε πάψει να πωλείται στα δισκοπωλεία. Ωστόσο, το 1991 η MINOS αποφάσισε να τον επανεκδώσει μαζί με ορισμένα άλλα σπάνια και δυσεύρετα άλμπουμ, με την ετικέτα «Περιορισμένα αντίτυπα για συλλέκτες». Τη πρώτη έκδοση του δίσκου είναι σχετικά δύσκολο να τη βρει κάποιος στις μέρες μας κι αν τα καταφέρει, θα την πληρώσει αρκετά χρήματα…

Όσον αφορά τα τραγούδια, ξεχώρισαν στην εποχή τους τα «Αγανάκτησα» και «Μας μάτιασαν-μας μάτιασαν». Ωστόσο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ είναι το «Πώς να τραγουδήσω τώρα» και ακολουθεί το «Απαντήστε μου». Σημειωτέον ότι τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ σε προσωπικούς δίσκους ή συλλογές των τραγουδιστών, οπότε αυτό καθιστά το άλμπουμ εξαιρετικά πολύτιμο για τον συλλέκτη ελληνικής μουσικής και πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή…

Και κάτι τελευταίο. Οι δύο δημιουργοί του δίσκου, έφυγαν από τη ζωή το 1979 σχετικά νέοι και με διαφορά λίγων μηνών…

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Αγανάκτησα (Γ. Πάριος)
02. Δικαίωμά μας (Λ. Διαμάντη)
03. Έτσι μάτια μου συμβαίνει (Γ. Πάριος)
04. Γυναίκα μην κατηγορείς (Λ. Διαμάντη)
05. Δεν υπάρχει πιθανότης (Γ. Πάριος)
06. Κουρασμένο νυχτοπούλι (Γ. Πάριος)
07. Μας μάτιασαν-μας μάτιασαν (Λ. Διαμάντη)
08. Την τελευταία τη στιγμή (Γ. Πάριος)
09. Ακατάλληλος ο δρόμος (Λ. Διαμάντη)
10. Κάνε μια προσπάθεια και συ (Γ. Πάριος)
11. Απαντήστε μου (Λ. Διαμάντη)
12. Πώς να τραγουδήσω τώρα (Γ. Πάριος)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» (COLUMBIA 70832)

Η μεγάλη επιτυχία του «Αν γινότανε» το 1976 μέσα από το άλμπουμ «Και αύριο και πάντα», έκανε τον Γιάννη Κατέβα αρκετά γνωστό και δημοφιλή στο κοινό. Έτσι, το φθινόπωρο του 1977 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Τραγούδια αγάπης», χωρίς όμως την ίδια ανταπόκριση από πλευράς πωλήσεων. Ο ίδιος σε συζήτηση που είχα μαζί του, μου είπε ότι η εν λόγω δουλειά «πήγε κυριολεκτικά άπατη» (χρησιμοποιώ δικές του κουβέντες) και χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1979 και «Τα γιασεμάκια σου» για να φτάσει ξανά σε υψηλό επίπεδο εμπορικότητας κι αναγνωρισιμότητας…

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, ο Κατέβας επιχειρεί για πρώτη (και τελευταία) φορά στη δισκογραφική του πορεία να παρουσιάσει μια δουλειά πλήρως στηριγμένη σε δική του μουσική (πλην ενός κομματιού), ενώ παράλληλα ξεκινά η -σχεδόν αποκλειστική τα επόμενα χρόνια- συνεργασία του με τον σημαντικότατο στιχουργό Γιώργο Κανελλόπουλο, ο οποίος ωστόσο αποσύρθηκε σχετικά γρήγορα από το χώρο και πριν λίγα χρόνια έφυγε από τη ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο. Οι δυο τους ήταν και κουμπάροι…

Όσον αφορά τα «Τραγούδια αγάπης», περιλαμβάνουν ορισμένα πολύ καλά κομμάτια και είναι κρίμα που δεν ακούστηκαν όσο τους άξιζε. Δεν πρόκειται βεβαίως για αριστουργήματα, αλλά για ωραίες μελωδίες που θα έπρεπε να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και από πλευράς ΜΜΕ, αλλά και από πλευράς κόσμου…

Το πιο γνωστό τραγούδι του δίσκου είναι το «Του τρένου οι γραμμές» το οποίο ο Κατέβας ερμηνεύει υποδειγματικά, αν και ακούγοντάς το φαντάζεσαι ότι γράφτηκε για να το τραγουδήσει ένας άλλος Γιάννης, ο Πάριος (πραγματικά του πάει γάντι αναλογικά με το ρεπερτόριό του εκείνη την εποχή…).

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο ερμηνευτής μου έχει πει ότι θεωρεί ως καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ το «Ποτάμι δίχως θάλασσα», ενώ η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη θέση έχει η «Καντάδα» σε μουσική του σολίστα του μπουζουκιού Δημήτρη (Μίμη) Ξαπλαντέρη…

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Πετσίλας και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ανδρεάδη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Του τρένου οι γραμμές
02. Από πάνω εν Αθήναις
03. Ήσουν είσαι και θα είσαι
04. Αχ γιατί μιλάς
05. Ήρθες αργά
06. Άσε με, άσε με
07. Αυτό το κάτι
08. Λίγα και καλά
09. Τι έχει αυτός
10. Καντάδα (Μουσική Δ. Ξαπλαντέρη)
11. Ποτάμι δίχως θάλασσα
12. Άλλοι κι άλλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here