Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Π
αρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
“ΓΙΑ ΣΕΝΑ”
(MINOS MSM 325)

 

Η μεγάλη επιτυχία του «Αγάπα με» το 1977 ουσιαστικά άνοιξε ένα νέο κύκλο καριέρας για τον Γιάννη Πουλόπουλο, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη μέχρι τότε πορεία του στο χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν που πέτυχε η «συνταγή» των μεταγλωττισμένων επιτυχιών του εξωτερικού, ακολουθήθηκε και την επόμενη χρονιά χωρίς όμως την αποδοχή της προηγούμενης, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχρονικότητα.

record_2014_03_28_poulopoulos

Έτσι, τον Απρίλιο του 1978 κυκλοφορεί το «Για σένα» με τραγούδια παλιών και νέων δημιουργών, αλλά και με τρία ξενόφερτα που ωστόσο -πλην του ομότιτλου- δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα. Ο τραγουδιστής ανταμώνει δισκογραφικά με δύο συνθέτες που έπαιξαν βασικό ρόλο στην πρώτη δεκαετία της καριέρας του, όπως ο Μίμης Πλέσσας (κυρίως) και ο Γιάννης Σπανός, ενώ συνεργάζεται για πρώτη και τελευταία φορά με τον πολύ νέο τότε δημιουργό Αντώνη Βαρδή, ο οποίος εμπλουτίζει το ρεπερτόριο των επιτυχιών του Πουλόπουλου με το πασίγνωστο και διαχρονικό «Θέλω να μ’ αγαπάς».

Αυτό το τραγούδι γράφτηκε υπό την επήρεια των λατινοαμερικάνικων ρυθμών που έπαιζαν με τις κιθάρες τους στα παρασκήνια της μπουάτ «Θεμέλιο» στην Πλάκα στα μέσα της δεκαετία του ’70 ο συνθέτης με τον Γιώργο Νταλάρα, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα. Έτσι κι αλλιώς, το ’78 ήταν η χρονιά που ο Βαρδής άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός στο χώρο δίνοντας «σκόρπια» τραγούδια σε διάφορους τραγουδιστές με αξιοσημείωτη επιτυχία…

Οι πωλήσεις του άλμπουμ ξεπέρασαν τα 50.000 αντίτυπα, ωστόσο πέραν του ομότιτλου και κυρίως του «Θέλω να μ’ αγαπάς» δεν άφησε κάτι άλλο πίσω του. Πάντως, υπάρχουν ορισμένες καλές στιγμές όπως τα «Πάνε χρόνια πάνε μήνες», «Άσε τα λάθη σου σε μένα» και «Μου τάξανε». Ήταν η εποχή που ακόμα και ο Πουλόπουλος είχε μπει -εκουσίως φαντάζομαι- στη λογική της εμπορικότητας και οι δίσκοι που ηχογραφούσε κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, με ρεπερτόριο που δεν είχε πολύ μεγάλη σχέση με το ως τότε ερμηνευτικό προφίλ του.

Η παραγωγή ήταν του Αχιλλέα Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτες τους Στέλιο Γιαννακόπουλο και Τάκη Φιλιππίδη. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκαν οι Κώστας Κλάββας, Γιώργος Κριμιζάκης, Νίκος Λαβράνος, Αντώνης Βαρδής και Μίμης Πλέσσας, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχει μια φωτογραφία του Πουλόπουλου να τραγουδά κρατώντας μια κιθάρα.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για το μοναδικό προσωπικό άλμπουμ του ερμηνευτή το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή (CD)…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Για σένα (R. Ceratto – A. Perez – Πυθαγόρα)
02) Θέλω να μ’ αγαπάς (Α. Βαρδή – Π. Φαλάρα)
03) Λιώνω (Γ. Κριμιζάκη – Σ. Τσώτου)
04) Πάνε χρόνια πάνε μήνες (Α. Βαρδή – Π. Φαλάρα)
05) Αν θα χωρίσουμε εμείς (A. Barrier – Πυθαγόρα)
06) Δυο καημοί (Γ. Κριμιζάκη – Σ. Τσώτου)
07) Αν δεν είσαι αυτή που είσαι (R. Cerrato – Πυθαγόρα)
08) Πρώτος έκανα το βήμα (Γ. Σπανού – Β. Τσιμπούλη)
09) Και σ’ αναζήτησα (Α. Βαρδή – Α. Αγγελάκη)
10) Άσε τα λάθη σου σε μένα (Μ. Πλέσσα – Γ. Κανελλόπουλου)
11) Πάντα ήθελες να φύγεις (Γ. Σπανού – Β. Τσιμπούλη)
12) Μου τάξανε (Μ. Πλέσσα – Σ. Φίλντιση)
13) Εσύ μ’ έκανες τραγουδιστή (Γ. Κριμιζάκη – Σ. Τσώτου)

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ – ΧΑΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
«ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ» (COLUMBIA 70936)

 

Το όνομα του Σταμάτη Κόκοτα βρισκόταν ακόμη πολύ ψηλά στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αν και ήταν φανερό ότι άρχιζε σιγά-σιγά η φθορά έπειτα από πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή. Μετά λοιπόν από δύο «χρυσούς» δίσκους το 1977 («Τελευταία νύχτα» του Απόστολου Καλδάρα) και το 1978 («Θα σου χρωστώ» του Γιώργου Χατζηνάσιου), έρχεται το καλοκαίρι του 1979 το «Με αγάπη Σταμάτης» σε μουσική του εξαιρετικού σολίστα του μπουζουκιού Στέλιου Ζαφειρίου και του Χάρη Λυμπερόπουλου, με τον οποίο ο τραγουδιστής είχε συνεργαστεί και το 1976 στο δίσκο «Μια ζωγραφιά».

record_2014_03_28_kokotas

Ωστόσο, οι πωλήσεις του άλμπουμ δεν πήγαν πολύ καλά (τουλάχιστον για τα δεδομένα της εποχής) κι επιπλέον δεν έμεινε κάποιο γνωστό τραγούδι μέσα από αυτό. Πάντως, τα κομμάτια είναι «κομμένα και ραμμένα» για τη σπουδαία φωνή του Κόκοτα, στο κλίμα που τον είχε συνηθίσει και αγαπήσει το κοινό. Αμφιβάλλω όμως αν ακόμη κι ο ίδιος σήμερα θυμάται έστω ένα από αυτά…

Υπάρχουν βεβαίως και κάποιες τάσεις «μοντερνισμού», όπως για παράδειγμα η «Ναντίν» που ακούστηκε αρκετά στα ραδιόφωνα. Εξάλλου, επιτυχία της εποχής ήταν το πανέμορφο «Πώς να σου πω», το οποίο όμως ξεχάστηκε με τα χρόνια. Συναντάμε επίσης ορισμένες πολύ καλές στιγμές, όπως τα «Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες», «Πότε θα ‘ρθει» και «Σιγά-σιγά με τον καιρό». Γενικότερα είναι ένας δίσκος που αξίζει ν’ ακούσετε, ασχέτως αν δεν συγκαταλέγεται μέσα στους τοπ του Κόκοτα.

Εντύπωση προκαλεί το βινύλιο, το οποίο εκτός του «κλασικού» μαύρου έχει και …«πινελιές» από πράσινη μπογιά, εναρμονισμένο με το εξώφυλλο που δεν έχει την καθιερωμένη φωτογραφία του τραγουδιστή αλλά ένα πράσινο μολύβι!

Παραγωγός ήταν ο Σπύρος Ράλλης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τους Γιάννη Παπαϊωάννου και Κώστα Ράινινγκ. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Λυμπερόπουλου και του Χάρη Ανδρεάδη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πώς να σου πω (Χ. Λυμπερόπουλου – Κ. Πανάγου)
02) Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες (Χ. Λυμπερόπουλου – Η. Λυμπερόπουλου)
03) Ναντίν (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)
04) Πότε θα ‘ρθει (Χ. Λυμπερόπουλου – Τ. Κωλέττη)
05) Μίλα μου γι’ αγάπη (Χ. Λυμπερόπουλου – Κ. Πανάγου)
06) Πλήγωσέ με (Χ. Λυμπερόπουλου – Ν. Παναγιωτούνη)
07) Ότι θες εσύ (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)
08) Σιγά-σιγά με τον καιρό (Χ. Λυμπερόπουλου – Τ. Κωλέττη)
09) Θα θυμάσαι τον Σταμάτη (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)
10) Μην κλάψεις (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)
11) Πες μου πού θα πας (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)
12) Σε συγχωρώ (Στ. Ζαφειρίου – Γ. Κανελλόπουλου)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here