Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ» (MINOS MSM 493)

Η μεγάλη επιτυχία που είχε το τραγούδι «Με τα φώτα νυσταγμένα» το 1982 μέσα από το δίσκο «Παίξε Χρήστο επειγόντως» και τη φωνή του Γιώργου Σαρρή, οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του ένα χρόνο αργότερα (Δεκέμβριος 1983) με τίτλο «Οι νταλίκες», όπως είναι πιο γνωστό το παραπάνω κομμάτι.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος ανέλαβε να υπογράψει μουσικά κι ενορχηστρωτικά το δίσκο, με «όχημα» βεβαίως αυτό το τραγούδι που παρουσιάζεται εδώ με την πρώτη εκτέλεση του ’82. Αναρωτιέμαι ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που ήδη το κομμάτι είχε κάνει μεγάλη επιτυχία, παιζόταν παντού και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα περνούσε στο πάνθεον των μεγάλων λαϊκών τραγουδιών όλων των εποχών.

Θα μπορούσε λοιπόν η εταιρεία (που είναι φανερό ότι «έβαλε το χεράκι της» για ν’ αποδυναμώσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια του Σαρρή) να στηρίξει αυτό τον πολύ καλό -και αδικημένο- τραγουδιστή προβάλλοντας το καινούργιο υλικό που είχε στη διάθεσή του και να του δώσει την ευκαιρία να κάνει νέες επιτυχίες. Άραγε, πώς ήταν δυνατό να περιμένει μεγάλες πωλήσεις βασισμένη σ’ ένα τραγούδι που ήδη είχε χαράξει την πορεία του;

Μοιραία λοιπόν, ο δίσκος δεν είχε την εμπορική απήχηση που θα έπρεπε. Κι όλα αυτά, παρότι περιλαμβάνει ορισμένα πολύ καλά τραγούδια που θα μπορούσαν να είχαν «περπατήσει». Επιπλέον, υπάρχει η συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου (αδελφής του Σαρρή ως γνωστόν…) με δύο κομμάτια, εκ των οποίων ακούστηκε κάπως το «Με ιπτάμενο δίσκο» και με τα χρόνια και το «Καλύτερα παράφωνος».

Επίσης, υπάρχει άλλο ένα τραγούδι από το «Παίξε Χρήστο επειγόντως» που είχε πει ο Σαρρής («Σαν το φονιά»), καθώς και η μελοποίηση ενός ποιήματος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη («Στη φυλακή με κλείσανε») το οποίο συνέθεσε μουσικά εκ νέου ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής το 2000 στο άλμπουμ του «Έβρεχε ο κόσμος», που το ερμήνευε ο Γιώργος Νταλάρας…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Με τα φώτα νυσταγμένα (Οι νταλίκες) (Μ. Ρασούλη)
02) Βάλε να πιούμε (Λ. Χαψιάδη)
03) Είναι το τσιγάρο (Δ. Χατζηδιάκου)
04) Μπήκες στη σάλα (Λ. Χαψιάδη)
05) Καλύτερα παράφωνος (Λ. Χαψιάδη) Χ. Αλεξίου
06) Εκεί που είπα πάει κι αυτό (Λ. Χαψιάδη)
07) Ούτε φωνή κι ακρόαση (Μ. Ελευθερίου)
08) Όταν ξεκινώ για σένα (Γ. Κλεφτογιώργου)
09) Μ’ ένα τρανζίστορ συντροφιά (Λ. Χαψιάδη)
10) Με ιπτάμενο δίσκο (Μ. Ρασούλη) Χ. Αλεξίου
11) Στην αγκαλιά σου άλλαξα (Λ. Χαψιάδη)
12) Σαν το φονιά (Μ. Ρασούλη)
13) Στη φυλακή με κλείσανε (Ν. Λαπαθιώτη)

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ
«ΤΕΣΣΕΡΙΣ + ΜΙΑ» (MINOS MSM 676)

Άκρως συμβολικός ο τίτλος αυτού του δίσκου της Αθηναϊκής Κομπανίας, καθώς μετά την αποχώρηση της Βούλας Καραχάλιου από το σχήμα έμειναν τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα (η Σοφία Εμφιετζή, που κι εκείνη τρία χρόνια μετά έφυγε από το γκρουπ…).

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1987, μετά από μια δίχρονη απουσία της Κομπανίας από τη δισκογραφία προφανώς λόγω των ανακατατάξεων που γίνανε στους κόλπους της. Όλα τα τραγούδια υπογράφει μουσικά και στιχουργικά ο Δημήτρης Χατζηδιάκος πλην ενός, όπου ως συνθέτης και στιχουργός εμφανίζεται για πρώτη (και τελευταία) φορά ο Γιώργος Νικολέρης, το δεύτερο μπουζούκι του σχήματος…

Πάντως, είναι η εποχή που το λαϊκορεμπέτικο ρεύμα έχει αρχίσει σιγά-σιγά να φθίνει και δεν έχει την τεράστια απήχηση που σημείωσε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Μοιραία, η «μπάλα» πήρε σταδιακά και την Αθηναϊκή Κομπανία που πλέον εμπορικά δεν είχε την κινητικότητα που τη διέκρινε σε όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι, αυτό το άλμπουμ δεν πήγε και πολύ καλά και ουσιαστικά σήμανε την αρχή του τέλους για τη δισκογραφική πορεία αυτού του εξαιρετικού σχήματος, το οποίο ωστόσο ακόμη και σήμερα συνεχίζει να κρατά ψηλά τη σημαία του καλού λαϊκού τραγουδιού, με κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη σύνθεσή του…

Εδώ όμως θα βρείτε ένα σπουδαίο κομμάτι, από τα ωραιότερα που έγραψε ποτέ ο Χατζηδιάκος: Ο λόγος για το «Φταίω» ερμηνευμένο μοναδικά από τη Σοφία Εμφιετζή, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ν’ ακούγεται όλο και περισσότερο, δείγμα ότι όσο περνά ο καιρός το παλιό «κρασί» γίνεται όλο και καλύτερο…

Επίσης, με αυτό το δίσκο «εγκαινιάζεται» η συνεργασία του Δημήτρη Μητροπάνου με την τότε MINOS, η οποία θα διαρκέσει ως το βιολογικό τέλος του πριν δύο και πλέον μήνες. Ο αξέχαστος ερμηνευτής τραγουδά την «Παράσταση» που και πάλι με την πάροδο των ετών άρχισε ν’ ακούγεται…

Παραγωγός ήταν ο Ηλίας Μπενέτος και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ECHO με ηχολήπτη τον Χρήστο Κοσμά. Σε τρία τραγούδια, στις δεύτερες φωνές ακούγεται η Αναστασία Μουτσάτσου που σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου εντάχθηκε στην Κομπανία ως αντικαταστάτρια της Καραχάλιου, αλλά η παρουσία της στο γκρουπ ήταν πολύ σύντομη…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πρέπει ν’ αρχίσω καινούργια ζωή (Σ. Εμφιετζή)
02) Άναψα φωτιά (Δ. Χατζηδιάκος)
03) Παράσταση (Δ. Μητροπάνος)
04) Φταίω (Σ. Εμφιετζή)
05) Τέσσερις (Χρ. Κανελλόπουλος)
06) Το παπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ (Δ. Χατζηδιάκος)
07) Αν ποτέ αλλάξεις γνώμη (Σ. Εμφιετζή)
08) Χαμογέλασε λιγάκι (Χρ. Κανελλόπουλος)
09) Θα φύγω (Δ. Χατζηδιάκος)
10) Όλα τα όνειρά σου (Μουσική-στίχοι: Γ. Νικολέρης) Χρ. Κανελλόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here