Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
“ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΛΑΤΙ”
(POLYDOR 2421028)

 

Aπό τους ωραιότερους δίσκους της δεκαετίας του ’70, μέσα από τον οποίο βγήκαν και αγαπήθηκαν ορισμένα πολύ όμορφα τραγούδια, τα οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν τα ακούμε συχνά στα ραδιόφωνα μια και οι «υπεύθυνοι» περί άλλων τυρβάζουν. Ευτυχώς που αρκετοί έχουν επιλέξει να μην ανοίγουν ποτέ τη συγκεκριμένη συσκευή και όταν θέλουν ν’ ακούσουν μουσική, βάζουν στο πικάπ τους ένα αγαπημένο βινύλιο και ταξιδεύουν…

Ο Μίμης Πλέσσας συνεργάζεται με τον εξαίρετο ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και το «πάντρεμα» των δυο τους είναι κάτι περισσότερο από ιδανικό. Οι μελωδίες του συνθέτη κινούνται στο ύφος που είχε υιοθετήσει γράφοντας τα μουσικά θέματα των μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, προσαρμοσμένα ωστόσο στις απαιτήσεις μιας «καθαρής» δισκογραφικής δουλειάς κι όχι ενός soundtrack. Ένας δίσκος που “μυρίζει” Ελλάδα από την αρχή ως το τέλος…

record_2014_01_31_kalogiannis

Ερμηνευτές είναι ο Αντώνης Καλογιάννης και η Πετρή Σαλπέα, δυο καλλιτέχνες ίσης αξίας αλλά με εντελώς διαφορετική πορεία στο χώρο, καθώς ο πρώτος έκανε σπουδαία καριέρα κι άφησε πίσω του ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, ενώ η Σαλπέα δεν είχε τη διάρκεια και την πορεία που της άξιζε. Πρόλαβε όμως να καταθέσει την πανέμορφη φωνή της και να συνδέσει το όνομά της με τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση, έναν από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών…

Από το παρόν άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1973 ξεχώρισαν κι έγιναν γνωστά αρκετά κομμάτια, με πρώτο το υπέροχο ντουέτο «Κράτα το φιλί». Ακολούθησαν τα «Αχ ας εύρισκα τα λόγια», «Είμαι μικρός και σ’ αγαπώ» και «Το ποτάμι», το οποίο είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 1971 στο φιλμ «Θέμα συνειδήσεως» όπου πρωταγωνιστούσαν ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος και η Μπέτυ Αρβανίτη.

Παραγωγός του δίσκου ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Το εξώφυλλο είναι της Μ. Κανδρεβιώτου, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των δύο τραγουδιστών από το στούντιο και σημείωμα της εταιρείας γι’ αυτή τη δουλειά. Παράλληλα, μέσα στη θήκη βρίσκουμε ένα δισέλιδο ένθετο με όλους τους στίχους των τραγουδιών.

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Είμαι μικρός και σ’ αγαπώ (Αντ. Καλογιάννης και χορωδία)
2. Τι γράμμα να σου στείλω (Αντ. Καλογιάννης)
3. Ήπια όλο το ποτήρι (Αντ. Καλογιάννης-Π. Σαλπέα)
4. Κράτα το φιλί (Αντ. Καλογιάννης-Π. Σαλπέα)
5. Το εξωκλήσι στ’ ανοιχτά (Π. Σαλπέα)
6. Το ποτάμι (Αντ. Καλογιάννης)
7. Αχ, ας εύρισκα τα λόγια (Αντ. Καλογιάννης-Π. Σαλπέα)
8. Μην περπατάς χωρίς Θεό (Αντ. Καλογιάννης)
9. Ποτέ δεν βγήκα στη βροχή (Π. Σαλπέα)
10. Δεν μου τα ‘δωσες τα χείλη (Αντ. Καλογιάννης-Π. Σαλπέα)
11. Πέρα σε κείνα τα νερά (Π. Σαλπέα-Αντ. Καλογιάννης)
12. Παλιά πολύ παλιά αγάπη μου η αγάπη (Αντ. Καλογιάννης)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ-ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ
«ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ» (PHILIPS 9112002)

 

Aπό τους καλύτερους και “αδικημένους” δίσκους του αείμνηστου Απόστολου Καλδάρα, πάνω σε στίχους της αξέχαστης Σώτιας Τσώτου που κυκλοφόρησε το 1975 με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Χριστιάνα -“δίδυμο” και στο “Δρόμο για τα Κύθηρα” του Γιώργου Κατσαρού το 1973. Περιλαμβάνει πολύ όμορφα τραγούδια πάνω στο στυλ που είχε καθιερώσει ο Θεσσαλός συνθέτης από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τα άλμπουμ «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός εσπερινός», ισορροπώντας αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο λαϊκό και στο έντεχνο.

record_2014_01_31_mitropanos

Οι πολιτικές αναφορές σε κάποια από τα κομμάτια είναι ολοφάνερες, όπως στο πιο γνωστό που είναι «Ο αφέντης λαός» -επίκαιρο και σήμερα- και περιέχει σαφή μηνύματα για την απελευθέρωση της χώρας από τη δικτατορία. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τραγούδι που ακούστηκε πολύ εκείνη την περίοδο και διέγραψε μια πορεία μέσα στα χρόνια.

Επίσης, ξεχώρισαν τα «Κι ύστερα λένε» και «Το μυστικό στων κοριτσιών τα χείλη», ενώ πολύ καλές στιγμές είναι και τα «Το γραμμόφωνο εκείνο», «Έτσι έπρεπε να γίνει» και «Αυγή ανθισμένη», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Οι μελωδίες του Καλδάρα είναι μοναδικής ομορφιάς κι έμπνευσης, οι στίχοι της Τσώτου υποδειγματικοί όπως πάντα, ενώ ιδανικές έως ιδεώδεις οι ερμηνείες του Μητροπάνου και της Χριστιάνας. 

Στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχει φωτογραφία των τεσσάρων συντελεστών καθώς επίσης και σημείωμα των δημιουργών. Το τραγούδι «Κι όπως φθινοπωριάζει» είναι αφιερωμένο από την Σώτια Τσώτου στη μνήμη του πατέρα της.

Δυστυχώς, το εν λόγω άλμπουμ δεν είχε την εμπορική επιτυχία που του άξιζε. Ωστόσο, τα “διαμάντια” που περιλαμβάνει δεν τον κάνουνε λιγότερο σημαντικό από άλλους που έγιναν ανάρπαστοι. Τέτοιοι δίσκοι είναι για ανθρώπους που ξέρουνε ν’ ακούνε και να εκτιμούνε την καλή ελληνική μουσική. 

Παραγωγός ήταν ο Νίκος Καραγιάννης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Ο αφέντης λαός (Δ. Μητροπάνος – Χριστιάνα και χορωδία)
2. Κι ύστερα λένε (Δ. Μητροπάνος)
3. Το μυστικό στων κοριτσιών τα χείλη (Χριστιάνα)
4. Το γραμμόφωνο εκείνο (Δ. Μητροπάνος)
5. Έτσι έπρεπε να γίνει (Χριστιάνα)
6. Αυγή ανθισμένη (Ζωή που θα γινόσουν) (Δ. Μητροπάνος και χορωδία)
7. Σ’ ένα βράχο κάθισα (Χριστιάνα και χορωδία)
8. Ασ’ τα όνειρα Βαγγέλη (Δ. Μητροπάνος)
9. Κι όπως φθινοπωριάζει (Χριστιάνα)
10. Εγώ είμαι σκέτος Γιάννης (Δ. Μητροπάνος)
11. Ένα καιρό εγώ κι εσύ (Χριστιάνα)
12. Η ώρα της κρίσεως (Δ. Μητροπάνος και χορωδία)
13. Ο αφέντης λαός (Φινάλε)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here