31/1/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Σοφία Τσεκούρα
www.musiccorner.gr

Το βράδυ του Σαββάτου βρεθήκαμε στο Nueva Trova, στο Μοναστηράκι, και συναντήσαμε τους Circo Inverso και Mr. Soundproof, οι οποίοι ετοιμάζονταν για ένα «WTF?» party! Ένα party χωρίς concept και με μόνο σκοπό να διασκεδάσει ο κόσμος, όπως μας λένε και οι ίδιοι αργότερα.

Λίγο μετά τις 11, οι διοργανωτές του μουσικού event ξεκίνησαν να στήνουν τον εξοπλισμό στη σκηνή του Nueva Trova και κόσμος άρχισε να γεμίζει το μαγαζί. Ευχάριστες παρουσίες, γεμάτες όρεξη να «χαθούν» στους ρυθμούς των dj’s. Κατά τις 12 ο χώρος άρχισε να γεμίζει από τα beats του Circo Inverso, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στα decks κι άρχισε να ανάβει τα αίματα! Ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει με το δικό του τρόπο στο party χορεύοντας στο ρυθμό.

Όσο ο Circo Inverso έκανε ένα «ζέσταμα» για το τι θα ακολουθούσε, εμείς καταφέραμε να πάρουμε λίγο από το χρόνο του Mr. Soundproof και να μας πει λίγα λόγια για το party, τη δουλειά του αλλά και την άποψή του για τα πράγματα στον ελληνικό μουσικό χώρο…

Music Corner: Καλησπέρα Ηλία! Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για το «WTF?» Party που βρεθήκαμε σήμερα;
Mr. Soundproof: Το «WTF?» Party είναι κάτι που συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου. Αρχικά συστάθηκε σαν party από το Circo Inverso και από τον Postriper, οι οποίοι το ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι. Όλο αυτό ξεκίνησε στο Κ44, απλά εκείνοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι οι δυο τους και να δώσουν ένα όνομα. Δόθηκε, λοιπόν, αυτό το όνομα, το «WTF?» Party. Στην πορεία οι δυο τους δεν το συνέχισαν και στο δεύτερο party γνωριστήκαμε με το Χρήστο, παίξαμε παρέα, ήμουν καλεσμένος, οπότε αποφασίσαμε να το τρέξουμε παρέα από κει και πέρα.

Το «WTF?» Party σαν party δεν έχει κανένα concept. Δεν υπάρχει κάποια φιλοσοφία πίσω απ’ αυτό, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι απλά ένα party που είμαστε δυο άνθρωποι, που αυτό που θέλουμε είναι να μην υπάρχει ούτε συγκεκριμένη μουσική. Σημασία έχουν οι επιρροές μας, όσα μας αρέσει να ακούμε και απλά να περνάμε καλά σε ένα party ή οτιδήποτε.

Music Corner: Ένα δείγμα των επιρροών σας; Ξέρω πως είναι πολλά πράγματα, αλλά πες μας αν θες κάτι για αυτές.
Mr. Soundproof: Είναι πολλά πράγματα. Είμαστε και οι δύο εντελώς διαφορετικοί στα ακούσματά μας. Έχουμε πολλά κοινά σημεία στα οποία συναντιόμαστε, αλλά από κει και πέρα, ο Χρήστος ασχολείται περισσότερο με την πιο dubstep σκηνή, εγώ περισσότερο με ό,τι έχει να κάνει με groove κατά κύριο λόγο, ό,τι έχει να κάνει από hiphop, από funk, λίγο reggaε. Τόπος συνάντησης και για τους δυο είναι ότι μπορούμε να θυμηθούμε και παλαιότερες επιρροές, από rock μπορεί μέχρι ηλεκτρονική, μέχρι techno, όπως μας βγει, όπως πάει ο κόσμος, όπως είναι ο χώρος. Απλά να περνάμε καλά. Αυτό είναι το concept του party, να μην υπάρχει concept και να περνάμε καλά.

Ο Mr. Soundproof "τα λέει" με τη συντάκτριά μας Πέννυ Γέρου...

Music Corner: Πολύ καλό αυτό και για τον κόσμο και για εσάς, φαντάζομαι, που το διασκεδάζετε. Έτσι δεν είναι;
Mr. Soundproof: Κοίτα εγώ γενικά πιστεύω ότι αν εμείς δε διασκεδάζουμε, δε διασκεδάζουν κι οι υπόλοιποι. Και αντίστροφα. Είναι μια αμφίδρομη σχέση όλο αυτό. Και για σένα που το κάνεις και για τους άλλους που σε ακούνε.

Music Corner: Πόσα χρόνια είστε σ’ αυτό το χώρο;
Mr. Soundproof: Προσωπικά, είμαι περίπου 4 χρόνια. Δεν το έκανα πιο πριν, έκανα εντελώς άλλα πράγματα. Ξεκίνησε για πλάκα και κατέληξε να είναι αγάπη μεγάλη. Ο Χρήστος είναι περισσότερο καιρό από μένα και πιο ενεργός περισσότερα χρόνια από μένα…

Music Corner: Απ’ ό,τι μπορούμε να διαβάσουμε στο βιογραφικό σου, έχεις κάνει κάποιες συνεργασίες παλιότερα με ξένους παραγωγούς.
Mr. Soundproof: Κοίτα, εμένα η αρχική μου σκέψη στο να ξεκινήσουμε όλο αυτό δεν ήταν απλά να παίζω μουσική. Με ενδιαφέρει και να το κάνω, αλλά παράλληλα παίζοντας με άλλους ανθρώπους αυτό που με ενδιαφέρει. Εγώ, γενικότερα, αυτό που ήθελα ήταν να ξεκινήσω να κάνω κάποιες γνωριμίες και στην πορεία να προσπαθώ να προωθώ όλους αυτούς που είναι στην ελληνική σκηνή, κατά κύριο λόγο. Προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ να τους προωθήσω γιατί υπάρχουν πολύ αξιόλογες δουλειές. Και με ενδιαφέρει αυτές τις δουλειές να μην τις ακούω εγώ κι άλλοι 100. Αν καταφέρω άλλα 10 άτομα να τους μάθουνε είναι αυτό που μου αρκεί εμένα. Έτσι ξεκίνησε όλο αυτό. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς, από την άποψη ότι, όλοι αυτοί που μου άρεσαν, τους προσέγγισα εξ αρχής και προσπάθησα να κάνω πράγματα μαζί τους. Κάποιοι απλά προέκυψαν, κάποιους τους κυνήγησα. Απλά το καλό σ’ αυτή την ελληνική σκηνή, και στη συγκεκριμένη μουσική σκηνή, είναι ότι είναι λίγες οι αντιζηλίες. Υπάρχει υποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων και υπάρχει μόνο πόρωση γι’ αυτό που γίνεται. Τίποτα παραπάνω.

Music Corner: Αυτό συμβαίνει, φαντάζομαι, στο χώρο σας κυρίως, γιατί σε άλλους χώρους υπάρχει αρκετή αντιπαλότητα και υπάρχει γενικότερα το concept του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Είστε πολύ τυχεροί που έχετε δημιουργήσει τέτοιο κλίμα με τους δικούς σας ανθρώπους.
Mr. Soundproof: Ξέρεις τι γίνεται; Όσο πιο commercial γίνεται κάτι και μπλέκεται το χρήμα στη μέση, εκεί υπάρχουνε τα προβλήματα. Όσο πιο, όχι εναλλακτικό, γιατί αυτές είναι ηλίθιες ταμπέλες για μένα, αλλά όπου υπάρχει  μόνο πόρωση είναι καλά τα πράγματα. Υπάρχει πάντα κάποιος ανταγωνισμός, αλλά ευγενής ανταγωνισμός. Σε νοιάζει να πάρεις πράγματα. Μέσω του ανταγωνισμού προσπαθείς να πάρεις πράγματα από τον άλλον και όχι να φανείς εσύ καλύτερος.

Music Corner: Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σ’ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου! Καλή συνέχεια!
Mr. Soundproof: Εγώ ευχαριστώ πολύ! Επίσης, καλή συνέχεια!

Μετά την ευχάριστη αυτή συζήτηση με τον Mr. Soundproof επιστρέψαμε στο ρυθμό του party και τους ήχους του Circo Inverso σε remixes κομματιών όπως No Diggity, Next Episode κι άλλων hiphop και RnB κομματιών. Λίγο αργότερα, τα decks αναλαμβάνει ο Mr. Soundproof κι έτσι καταφέραμε να μιλήσουμε λίγο και με το Cirvo Inverso…

MusicCorner: Γειά σου Χρήστο! Ο Ηλίας μας είπε λίγα πράγματα για το «WTF?» party, αλλά θα θέλαμε να ακούσουμε και τη δική σου οπτική.
Circo Inverso: Είναι ένα party που σκοπός του είναι κάθε φορά που κάποιος έρχεται σε αυτό να τον εκπλήσσουμε. Οπότε, είναι πολύ ελεύθερο, αρχικά. Μπορείς να πεις ότι είναι ένα concept party χωρίς concept. Σκοπός μας είναι η έκπληξη.

Music Corner: Πόσο καιρό ασχολείσαι με τη μουσική;
Circo Inverso: Με τη μουσική ασχολούμαι τα τελευταία 10 χρόνια. Όσον αφορά στο «WTF?» party, υπάρχει από το Σεπτέμβρη του 2010, οπότε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Circo Inverso μιλάει στη Πέννυ Γέρου

Music Corner: Λίγα λόγια για τη μουσική σου, ποια είδη προτιμάς;
Circo Inverso: Γενικά, άσχετα με το σημερινό party, παρακολουθώ τη φρέσκια bass σκηνή του Λονδίνου και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το pitching, οι beat-makers από Ρωσία, Ουκρανία, Λος Άντζελες. Είναι μια πολύ ενεργή σκηνή και παράλληλα μια διαδικτυακή κοινότητα.

Music Corner: Ο Ηλίας μας ανέφερε ότι στο χώρο σας έχετε κάτι πολύ καλό, το οποίο έχει να κάνει με την υποστήριξη, τη συνεργασία και την απουσία αντιπαλότητας.
Circo Inverso: Είναι μικρή η σκηνή, οπότε όλοι γνωριζόμαστε, όλοι συνεργαζόμαστε. Μουσική είναι, δεν είναι super market. Απλά είναι τα πράγματα, νομίζω…

Music Corner: Όσον αφορά στις επιρροές σου; Ποιο μπορεί να είναι το έναυσμα για να κάνεις τη δική σου μουσική;
Circo Inverso: Εγώ γράφω και δική μου μουσική. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ερέθισμα. Υπάρχουνε εκφραστικά μέσα που θεωρώ ότι είναι ανάγκη για τον άνθρωπο να τα χρησιμοποιεί. Κάποιοι το κάνουν περισσότερο, κάποιοι το κάνουν λιγότερο. Είναι οι συνθήκες τέτοιες, ώστε για εμένα, ας πούμε, έτυχε να χρησιμοποιώ κάποια από αυτά και ένα από αυτά είναι η μουσική. Για τα ερεθίσματα συγκεκριμένα δε μπορώ να σου πω. Είναι παντού γύρω σου, οτιδήποτε είναι ζωντανό.

*** Στο τέλος της συνέντευξης ο Circo Inverso μας εκμυστηρεύτηκε ότι για μεσημεριανό έφαγε χταποδάκι και υπήρξε σχετικός προβληματισμός για το αν είναι της εποχής ή τρώγεται ανεξάρτητα…! Κάπως έτσι, ξεφύγαμε από τα «καλλιτεχνικά»!

Η συνέχεια του party ήταν ακόμα καλύτερη από όσα υποσχόταν στην αρχή. Οι ήχοι έγιναν ακόμα πιο σύνθετοι και οι ρυθμοί ακόμα πιο δυνατοί. Remixes apo Black Eyed Peas και Rihanna έως Dawn Penn, έκαναν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και πιο «underground» ακροατές τις μουσικής να χορέψουν και να διασκεδάσουν στο ρυθμό των, πραγματικά, «WTF?» μουσικών παντρεμάτων από τους Circo Inverso και Mr. Soundproof!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το party


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here