23/3/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Παρασκευή στο Κύτταρο είχαμε μια ιστορική σύμπραξη: Λάκης Παπαδόπουλος και Ελένη Δήμου, για πρώτη φορά μαζί πάνω στη σκηνή (δισκογραφικά είχαν συναντηθεί στον υπέροχο δίσκο “Κατά βάθος …αλεπού” του 1986). Το τρίο συμπλήρωσε ο κλασικός συνοδοιπόρος του Λάκη τα τελευταία χρόνια, Γιάννης Γιοκαρίνης.

Τη  βραδιά άνοιξε η Ελένη Δήμου, χαμογελαστή και αεράτη, δηλώνοντας μας πως “δεν πιστεύει σ’ αγάπες κι έρωτες”, θυμίζοντας μας ένα-ένα τόσα τραγούδια που αγαπήσαμε, όπως το “ανησυχώ” ή τη “ψεύτρα ζωή” και φυσικά το “προσωπικά”, ένα τραγούδι-σταθμό και τραγουδισμένο από όλους μας πιστεύω σε κάποια “δύσκολη” φάση της ζωής μας! Όπως εξάλλου δηλώνει και η ίδια για τον εαυτό της μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας “Για τους λαϊκούς θεωρούμαι μοντέρνα και για τους μοντέρνους λαϊκή τραγουδίστρια. Εγώ όμως προτιμώ τον ρόλο της ερωτικής τραγουδίστριας που υπηρετεί το τραγούδι με μεγάλο σεβασμό κι ευθύνη έξω από παιχνίδια εντυπώσεων.” Και όντως έτσι είναι. Τραγουδά με την ψυχή της, χωρίς καμία υπερβολή πάνω στη σκηνή, και έχει μια σπάνια αμεσότητα με το κοινό. Έτσι κι αυτό το βράδυ μας ενθουσίασε, ακόμα και όταν τραγούδησε το “Δρόμοι του πουθενά”, γνωστό από την ερμηνεία του Γιώργου Μαργαρίτη, με ένα δικό της τρόπο.

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Λάκης Παπαδόπουλος, και ξεκίνησε …το πάρτυ! Αλληλοπειράγματα, πλάκες, αστεία μεταξύ τους και με το κοινό, και φυσικά άκουσα το “πάρε πασά μου” ζωντανά, μετά από περίπου 25 χρόνια! Λένε πολλά, υπέροχα, και τη “μαλώνει” γιατί δεν έχει προετοιμάσει να πει το “Ποια είμαι εγώ;” λέγοντας της ότι με την ορχήστρα της παίζει μόνο reggae! Φυσικά η Ελένη Δήμου αποδέχτηκε την πρόκληση και παίζοντας ο Λάκης κιθάρα εκείνη τραγούδησε αυτό το πολυαγαπημένο κομμάτι σε στίχους Γιώργου Χρονά και μουσική του Λάκη.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στη σκηνή ανέβηκε ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ερμηνεύοντας το “φόρα παρτίδα”, για να ακολουθήσει το “τσικαμπούμ” και “το καπέλο”, αλλά και ξένα αγαπημένα κομμάτια, τα οποία ερμηνεύει πάντα καταπληκτικά! Κλασικός ροκάς, αυθεντικός, πάντα χαμογελαστός και ευδιάθετος, φοβερός πληκτράς, μας έφτιαξε τη διάθεση για ακόμα μια φορά εφόσον είμαστε κι εμείς “Ναυαγοί μες στη Αθήνα”.

Αργότερα ανέβηκε στη σκηνή ο Λάκης Παπαδόπουλος και μαζί έδωσαν ρεσιτάλ για το υπόλοιπο βράδυ! “Γυριστρούλα”, “βρώμικα φιλιά”, “τσίχλα δίχως ζάχαρη”, “ποιος θανάσης” για ζέσταμα… Ο Λάκης ερμήνευε και ο Γιοκαρίνης πάντα στα πλήκτρα (δεν κατέβηκε σχεδόν καθόλου από τη σκηνή όλο το βράδυ) και στη συνέχεια περάσαμε σε …παραγγελιές! “Για να σ’ εκδικηθώ”, “Σερενάτα”, αλλά και “τι όμορφη που είσαι όταν κλαις” καθώς και το παραδοσιακό “Ένα κορίτσι εις το λαιμό του” γιατί ο Λάκης είχε κέφια και αυτοσχεδίαζε συνεχώς!

Η βραδιά έληξε λίγο μετά τις 2:30 και όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι από το ροκ πάρτυ που έστησε στο Κύτταρο αυτό το ροκ τρίο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα ξαναπούμε! Και όπως είπε αποχαιρετώντας μας ο Γιοκαρίνης … “Να ‘μαστε καλά να συναντιόμαστε”!

Λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα κατεβήκαμε στα καμαρίνια και μιλήσαμε και με τους τρεις:

Music Corner: Καλησπέρα. Πως σας ήρθε η ιδέα της σημερινής σύμπραξης;
Ελένη Δήμου: Με το Γιάννη έχουμε ξαναδουλέψει μαζί και με το Λάκη έχουμε κάνει έναν πολύ αγαπημένο δίσκο. Οπότε όταν μου έκαναν την πρόταση δε θα μπορούσα να αρνηθώ!

Music Corner: Έχετε πει τόσα ωραία τραγούδια… θα ακούσουμε σήμερα όλα αυτά τα αγαπημένα;
Ελένη Δήμου: Ότι έχω τραγουδήσει ήταν από καρδιάς πάντα. Δεν είχα ποτέ το άγχος του σουξέ. Σήμερα έχω σκοπό να κάνουμε μια αναδρομή σε όλα τα τραγούδια που  αγαπήσαμε μαζί, και δικά μου και άλλων συναδέλφων.

Music Corner: Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Ελένη Δήμου: Να είμαι καλά και να τραγουδώ όπου με καλούν! Σε μικρές μουσικές σκηνές, είτε unplugged είτε με την ορχήστρα μου, όπου μας δίνεται η ευκαιρία να βρισκόμαστε, χαλαρά και όμορφα…

Music Corner: Πως τα βλέπετε τα πράγματα σήμερα; Δύσκολα;
Ελένη Δήμου: Σίγουρα δεν είναι εύκολα. Έχω όμως εμπιστοσύνη στο γονίδιο του Έλληνα, δε μπορούν να μας βάλουν εύκολα κάτω, θα το παλέψουμε με χιούμορ και θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να λειτουργούμε συλλογικά!

——————-

Music Corner: Πείτε μας για το σημερινό βράδυ. Τι να περιμένουμε;
Λάκης Παπαδόπουλος: Με την Ελένη, αν και έχουμε κάνει ένα εξαιρετικό δίσκο μαζί, πριν χρόνια, δεν είχαμε παίξει ποτέ μαζί. Είναι σπουδαία τραγουδίστρια και πολύ καλός άνθρωπος, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που θα είναι σήμερα μαζί μας. Με το Γιάννη φυσικά παίζουμε χρόνια μαζί, είμαστε φίλοι, ταιριάζουμε σαν άνθρωποι… Έχουμε και …το ίδιο κούρεμα εξάλλου! (Γέλια)

Music Corner: Το χιούμορ είναι αυτό που σας χαρακτήριζε πάντα, από παλιές, πιο αθώες εποχές…
Λάκης Παπαδόπουλος: Δε δέχομαι ότι παλιά οι εποχές ήταν τόσο αθώες. Υπήρχε και τότε πονηριά και κακία και εξαπάτηση, όπως και τώρα. Και τότε υπήρχαν τα κότερα και τα καλύβια. Απλά πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Όμως θα το παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε λίγο το σύνδρομο του αιώνιου φοιτητή με τα λεφτά του μπαμπά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα μας βγει σε καλό πιστεύω…

Music Corner: Είστε πολυγραφότατος. Γράφετε συνέχεια τραγούδια, τώρα γράψατε τη μουσική για μια παιδική παράσταση…
Λάκης Παπαδόπουλος: Δυστυχώς ναι, γράφω συνέχεια! (Γελάει) Είναι κάτι που μου βγαίνει αβίαστα και γράφω διαρκώς. Τώρα έγραψα τη μουσική για μια παιδική παράσταση με τίτλο “ο ταξιδευτής”, που είναι βασισμένη στην ιδέα του μικρού πρίγκιπα, και παίζεται στον κινηματογράφο Αλέκα στου Ζωγράφου.

——————-

Music Corner: Έχουμε πρόγραμμα για σήμερα;
Γιάννης Γιοκαρίνης: Φυσικά! Ένα πρόγραμμα …απρογραμμάτιστο! Κάθε φορά, βλέποντας τον κόσμο από κάτω, αυτοσχεδιάζω. Ξέρω μόνο ότι θα αρχίσω με μια μπαλάντα του φίλου μου Σταμάτη Μεσημέρη. Αλλά από εκεί και πέρα …όπως μου βγει!

Music Corner: Φαίνεται ότι τις ζωντανές εμφανίσεις τις απολαμβάνετε πολύ!
Γιάννης Γιοκαρίνης: Ναι! Μου αρέσει και η δουλειά στο στούντιο, αλλά το live είναι άλλη κατάσταση! Άμεση επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο, να έρθουμε πιο κοντά και ανθρώπινα. Εγω εξάλλου αν δε μου βγαίνει δε τραγουδάω, όπως έκανα 11 χρόνια περίπου αποχή. Δεν είχα διάθεση και δεν τραγουδούσα εκείνη την περίοδο. Ώσπου μου ξαναήρθε η ενέργεια!

Music Corner: Σας είχα πετύχει το χειμώνα του 1998 στο Ρέθυμνο, να τραγουδάτε. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν ήταν καλοκαίρι, δε πήγατε για “αρπαχτή”, αλλά εμφανιζόσασταν κανονικά, κάθε μέρα!
Γιάννης Γιοκαρίνης: Έκατσα δυο χειμώνες στην Κρήτη, και πέρασα πολύ καλά. Μετά εμφανιζόμουν και με κρητικές μπάντες, ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Εξάλλου ποτέ δεν ήμουν της “αρπαχτής”. Και στο στρατό, όταν πρωτοπήγα, πρώτη σκέψη μου ήταν να λουφάρω. Δε μου βγήκε όμως. Έκατσα όπως όλοι και έμαθα ότι και από τα χειρότερα μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα.

Music Corner: Νέα δισκογραφία σας θα δούμε σύντομα;
Γιάννης Γιοκαρίνης: Έχω πολλά τραγούδια έτοιμα και γράφω κι άλλα, σχεδόν καθημερινά! Ξυπνάω και πάω στο πιάνο μου, βλέπω ένα στιχάκι που έχει αφήσει η γυναίκα μου, το παίρνω και το συνεχίζω. Και έτσι σχεδόν καθημερινά γεννιούνται καινούρια τραγούδια αλλά το θέμα είναι ότι πια δεν υπάρχου δισκογραφικές. Όποτε δε ξέρω πως θα τα κυκλοφορήσουμε! (γέλια)

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here