21/3/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η σημερινή παράσταση εκτός από εκδήλωση συμπαράστασης είναι και μια γιορτή” αυτά ήταν τα λόγια του Βασίλη Ρουχωτά (προέδρου του γηροκομείου Ληξουρίου) και όντως το βράδυ της Τρίτης, ήταν γιορτή. Η πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM να πραγματοποιήσει μια συναυλία για τους πληγέντες του σεισμού της Κεφαλονιάς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πάνω από 20 καλλιτέχνες, όλοι καταξιωμένοι και πολύ αγαπητοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αφιλοκερδώς φυσικά αλλά και το κοινό έδωσε βροντερό παρών αφού οι 2.500 θέσεις του Θεάτρου Badminton ήταν ‘’κατειλημμένες’’.  Συμπεριλαμβανομένων όλων των παραπάνω η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί γιορτή.

Έξω από το Θέατρο, πλανόδιοι πωλητές ενώ μέσα, στον προθάλαμο, ο κόσμος που από νωρίς είχε γεμίσει το χώρο άκουγε ζωντανά μουσικές από την Κεφαλονιά, από την ορχήστρα του συλλόγου Κεφαλλονιτών Πειραιά, οι οποίοι φορούσαν τις παραδοσιακές στολές.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_001

Γύρω στις 8.30μμ το κοινό άρχισε να εισέρχεται στην αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η μεγάλη συναυλία. Οι εξαιρετικοί μουσικοί που απάρτιζαν την ορχήστρα, με επικεφαλή τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη (μπουζούκι) ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση των κομματιών, ξεκίνησε με την γλυκόπικρη μελωδία του Μάνου Χατζηδάκι ‘’Το βαλς των χαμένων ονείρων. Ο Γιάννης Μπέζος που ήταν ο παρουσιαστής της παράστασης μας καλώς όρισε, και αφού ευχαρίστησε κοινό και συντελεστές για την συμμετοχή έδωσε τη σκυτάλη στον… άλλο Γιάννη. Ο Γιάννης Ζουγανέλης ήταν αυτός που ξεκίνησε το ‘’μαραθώνιο’’ για να ακολουθήσουν άλλοι 20 καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε ένας πριν αποχωρήσει, καλούσε τον επόμενο στη σκηνή.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με αστείρευτη ενέργεια διεύθυνε τους πάντες, από τους μουσικούς, τον Γιάννη Κότσιρα, μέχρι και το κοινό.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_015

Θάνος Μικρούτσικος: Αυτή η παράσταση ήταν μια πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM στην οποία ανταποκρίθηκα αρχικά εγώ και έπρεπε να συγκεντρώσω καλλιτέχνες. Φυσικά υπήρχε πρόθεση να έρθουν σχεδόν οι πάντες από το σύγχρονο, έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά έπρεπε κάπου να σταματήσουμε. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όπου ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού έχει υποστεί καθίζηση, αυτό είναι δεδομένο όποια πολιτική άποψη και να έχεις, αλλά όταν μέσα σε όλα αυτά τα δεινά προστίθεται κι ένα φυσικό φαινόμενο (όπως τώρα στην Κεφαλονιά) τότε πρέπει να αισθανθούν αυτοί οι άνθρωποι πως υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε όλοι εδώ αφιλοκερδώς. Τα χρήματα θα πάνε για την ανέγερση του γηροκομείου Ληξουρίου.

Music Corner: Εσείς έχετε και μια άλλη, διαχρονική σχέση με την Κεφαλονιά μέσω του Νίκου Καββαδία ο οποίος ήταν Κεφαλλονίτης.
Θάνος Μικρούτσικος:
Ναι Κεφαλλονίτης και μέγας ποιητής, είναι η πιο προβεβλημένη μου δουλειά στη μουσική. Αλλά εκτός από αυτή έχω και μια άλλη σχέση με την Κεφαλονιά. Είμαι από την Πάτρα και όταν ήμουν 6 χρονών χτύπησε ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά. Έτσι πολλοί κεφαλλονίτες εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα γιατί το νησί είχε ισοπεδωθεί. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και μια υπέροχη πιανίστα, γλυκύτατη καθηγήτρια πιάνου στην οποία ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα.

Music Corner: Κάποιο μήνυμα για τον κόσμο που πιθανώς θέλετε να μοιραστείτε;
Θάνος Μικρούτσικος: Καμιά φορά στους τοίχους γράφονται υπέροχα πράγματα. Είδα λοιπόν ένα σύνθημα που ήταν προφανώς γραμμένο από παιδιά και το βρήκα ίσως το πιο ακριβές, πολιτικό σύνθημα που έχω ακούσει ποτέ. ‘’Μόνος σου μπορείς να τρέξεις γρήγορα, μαζί όμως μπορούμε να πάμε μακριά’’. Ας κλείσουμε με αυτό λοιπόν.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_017

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_021

Ο Διονύσης Σαββόπουλος πάντα νέος ξεσήκωσε την αίθουσα με τους ρυθμούς του ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου έμεινε κυριολεκτικά άναυδη μόλις ανέβηκε στη σκηνή και αντίκρισε το κατάμεστο θέατρο. Η συγκίνηση ήταν εμφανέστατη καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος του οποίου η Κεφαλονιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα. Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλέξιου, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα μερικές μόνο από τις υπέροχες φωνές που ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_013

Γιώτα Νέγκα: Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και τιμή που συμμετέχω σ’ αυτή την παράσταση. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς με όλα αυτά που μας ‘’βομβαρδίζουν’’ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απλώσουμε το χέρι… πόσο μάλλον για την Κεφαλονιά που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά. Αισθάνομαι περήφανη που γέμισε το θέατρο και δεν απογοητευτήκαμε, σαν κοινωνία πάνω απ’ όλα. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη.

Music Corner: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη σκηνή είπε πως ‘’εμείς πάντα ήμασταν αλληλέγγυοι… το κράτος ήταν αυτό που έλειπε’’. Εσείς τι πιστεύετε;
Γιώτα Νέγκα: Πιστεύω κι εγώ πως στα δύσκολα είμαστε αλληλέγγυοι γιατί τότε δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς και λειτουργείς με την ψυχή, αντανακλαστικά. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Αυτό που είπε ο Βασίλης ισχύει αλλά ίσως πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς τους εαυτούς μας και να κάνουμε ένα κράτος που να του αξίζουμε και να μας αξίζει. Πρέπει να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_008

Οι Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φοίβος Δεληβοριάς και Δημήτρης Μπάσης τραγούδησαν όλοι τους ‘’Ένα τραγούδι για την Κεφαλονιά’’. Ενώ και οι νεότεροι της παρέας, Πάνος Μουζουράκης, Ραλλία Χρηστίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Μαριέττα Φαφούτη βρίσκονταν εκεί ψυχή τε και σώματι.

Μελίνα Ασλανίδου: Δυστυχώς η Κεφαλονιά περνάει δύσκολες ώρες κι εμείς σαν καλλιτέχνες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά τους με τα τραγούδια μας, την αγάπη και την ενέργειά μας. Όπως είπε και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ελπίζουμε όλοι σύντομα το Ληξούρι να ξαναγίνει μια όμορφη πόλη. Είναι τιμή μου που συμμετέχω σ’ αυτή την προσπάθεια του ΒΗΜΑ FM αλλά μακάρι να μην είχε συμβεί αυτή η ζημιά στους ανθρώπους της Κεφαλονιάς. Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ για την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Μας έδειξαν για ακόμα μια φορά πως οι Έλληνες στα δύσκολα ενώνουν τα χέρια και τα καταφέρνουν.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_025

Μαριέττα Φαφούτη: Σ’ αυτή την παράσταση συμμετέχουμε όλοι με τεράστια αποθέματα αγάπης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον ΒΗΜΑ FM που βρέθηκε στο δρόμο μας. Θέλω να πω πως οφείλουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους γύρω μας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας που να νιώθει φόβο και πρέπει με κάθε ευκαιρία να δείχνουμε πως είμαστε εδώ για τον συνάνθρωπό μας, ακόμα κι αν αυτός είναι κάποιος που δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας.

Music Corner: Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια. Πως νιώθεις γι αυτό;
Μαριέττα Φαφούτη:
Ναι βέβαια.. έχουμε δύο sold out. Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί βλέπεις πως αυτή η προσπάθεια είχε αντίκρισμα. Πέρα από την αγάπη και την ενέργεια που μεταδίδει αυτός ο κόσμος είναι σημαντικό και το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί για να ξαναχτίσουν από την αρχή τις ζωές τους αυτοί οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.

ena_tragoudi_gia_tin_kefalonia_live_026
Music
Corner: Είσαι σχετικά νέα στο χώρο της μουσικής και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Πως αισθάνεσαι που είσαι στη σκηνή μαζί με τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες;
Μαριέττα Φαφούτη: Είναι πολύ τιμήτικό για εμένα. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί με κάλεσαν, αυτό έλεγα και στα παιδιά εδώ (γέλια).

Μεγάλος απών της βραδιάς ο Νίκος Πορτοκάλογλου ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθένειας. Η αξία και το μέγεθος των παραπάνω καλλιτεχνών είναι δεδομένα γι αυτό αρκέστηκα απλά στο να τους αναφέρω για την προσφορά τους. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε το έργο τους. Στην συγκεκριμένη συναυλία άλλωστε δεν ξεχώριζε κανείς. Όλοι ήταν ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουν το στόχο τους. Να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

Υ.Γ. Την επόμενη μέρα (Τετάτρη 19/3) στη δεύτερη μεγάλη συναυλία για τον ίδιο σκοπό συμμετείχαν και οι (Ρίτα Αντωνοπούλου, Σαββέρια Μαριολά, Κωστής Μαραβέγιας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γλυκερία)

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τo live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here