24/7/2013
www.musiccorner.gr

Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος κρητικός μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Σπούδασε αρχικά στη Φιλαρμονική Ρεθύμνου (από 10 ετών) και στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα (1947-1953). Επέστρεψε στο Ρέθυμνο και ανέλαβε τη διεύθυνση του Ωδείου και της Φιλαρμονικής της πόλης. Από το 1957 μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου.

mamagakis_2013_07_01

Το 1961 και 1962 σπούδασε και ηλεκτρονική μουσική με τον J.A, Riedl. Το 1962 κέρδισε το Β’ βραβείο του μουσικού διαγωνισμού «Μάνος Χατζιδάκις» του ΑΤΙ, με τον «Μονόλογο» για σόλο τσέλο (ερμηνευτής ο Σωτήρης Ταχιάτης). Δύο χρόνια αργότερα βραβεύτηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για τη μουσική του στην ταινία «Μονεμβασιά» του Γιώργου Σαρρή. Επίσης, το 1968, πήρε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για τη μουσική του στην ταινία «Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου. Μετά από παραμονή 8 ετών στην Ευρώπη, επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα το 1965.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, έχει έναν τεράστιο αριθμό έργων που αγκαλιάζουν όλη την γκάμα της μουσικής δημιουργίας. Αvant garde, λαϊκή μουσική, ηλεκτρονική μουσική, ορατόρια, όπερες, συμφωνική μουσική εκτελεσμένη από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου (Συμφωνική της Βοστόνης υπό την διεύθυνση του Seizy Ozawa, Εθνική Ορχήστρα Βαρσοβίας κ.ά).

mamagakis_2013_07_02

Έχει γράψει την μουσική για πάνω από 100 ταινίες στις οποίες περιλαμβάνονται κάποιες από τις πιο εμπορικές ταινίες από στάσεως Ελληνικού Κινηματογράφου, «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη», «Λούφα και παραλλαγή» κ.ά.

Στα έργα του συγκαταλέγονται επίσης Κύκλοι Τραγουδιών (που αργότερα μετέτρεψε σε Καντάτες και σε άλλες φωνητικές μορφές: “Μπολιβάρ”, “Ερωτόκριτος”, “Ερωφίλη”, κ.λπ.).

Ο ίδιος έχει δηλώσει για το έργο του: «Γενικά το όποιο έργο μου έχει σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό την μελοποιία των πιο σημαντικών κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας και, όπως πχ στον «Ερωτόκριτο», θέλω να πιστεύω ότι συνέτεινα στην διάδοση των φοβερών για τον Ελληνισμό κειμένων αυτών».

Ο Νίκος Μαμαγκάκης αφήνει πίσω του έναν μουσικό πλούτο και μέσα από τα λόγια του μας θυμίζει πως:

“Η μουσική, αγαπημένη της νύχτας, του κατά μόνας, της πιο μέχρι δακρύων και σπαραγμού μύχιας εξομολόγησης της ψυχής, Με τα μέσα… (κάποτε καλύτερα από live) γίνεται πιο ενδοτική και άμεση για κοινωνία των αχράντων ήχων (που γιαίνουν ανθρώπινες πληγές). 

Και όπως στον έρωτα…
λυτρώνει σε δωμάτια με ημίφως, κλειστά παράθυρα και πεσμένα παραπετάσματα. Αλλά και γιατί όχι και σε υπαίθριους χώρους με άπλετο φως και διάφανο αγέρα, ή και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα και σε βροχή, σε χιόνια… “

*** Τα βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα http://mamangakis.weebly.com, την επίσημη σελίδα του στο Facebook καθώς και το αφιέρωμα της σελίδας Rethemnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here