1/3/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα

Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 69α γενέθλια του έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός τροβαδούρος Lucio Dalla, ξαφνικά εξαιτίας ενός εμφράγματος. Οι πληροφορίες λένε ότι έφυγε ήρεμος, στον ύπνο του. Το νέο ήταν πολύ ξαφνικό καθώς δεν αντιμετώπιζε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα ήταν στην Ελβετία για μια σειρά συναυλιών και χθες έδωσε κανονικά την προγραμματισμένη του συναυλία. Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

Γεννήθηκε στην Μπολόνια στις 4 Μαρτίου 1943 και έπαιζε από πολύ μικρή ηλικία κλαρινέτο  με μια τζαζ μπάντα στη Ρώμη. Οι πρώτες του μουσικές απόπειρες δεν είχαν μεγάλη επιτυχία, επειδή το μουσικό στυλ του θεωρήθηκε πολύ πειραματικό για το ευρύ κοινό. Η αναγνώριση άρχισε όμως το 1965 με το κομμάτι “4 Marzo 1943” με την ημερομηνία γέννησης του (!) και σύντομα ξεκίνησε η άνοδος και η παραδοχή της μουσικής του από όλη την Ευρώπη.

Ήταν πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα, μέσα από τις μεγάλες του επιτυχίες, όπως το Caruso (το οποίο τραγουδήθηκε και από τον Pavarotti), το l’anno che verrà αλλά και το χιουμοριστικό attenti al lupo. Ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας έχουν γράψει ένα υπέροχο κομμάτι, το “Μάρκος και Άννα” βασισμένο σε ένα ποίημα του Lucio Dalla, αλλά και ο Διονύσης Σαββόπουλος διασκεύσε το “l’anno che verrà” στα ελληνικά με τον τίτλο “ο χρόνος που μετρά”. Το 1995 η Μαρία Φαραντούρη συνεργάστηκε μαζί του στο άλμπουμ με τίτλο Maria Farantouri sings Lucio Dalla. Η τελευταία του εμφάνιση στη χώρα μας ήταν πολύ πρόσφατα, σε μια κοινή συναυλία με το Μάριο Φραγκούλη.

Μπορεί να έφυγε από κοντά μας αλλά οι υπέροχες μουσικές του θα συντροφεύουν τα καλοκαίρια μας για πολύ καιρό ακόμα… Αντίο Lucio!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here