10/2/2014
Γράφει η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μεγαλειώδης ήταν η πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Anodos Live Stage,μια πρεμιέρα που το αθηναϊκό κοινό περίμενε εναγωνίως καθώς, ύστερα από 33 ολόκληρα χρόνια, σμίγουν επί σκηνής δύο μεγάλες ερμηνεύτριες. Δύο υπέροχες κυρίες – με το «Κ» κεφαλαίο – πρωταγωνίστριες του ελληνικού τραγουδιού επί δεκαετίες. Χαρούλα Αλεξίου και Τάνια Τσανακλίδου. Δύο γυναίκες αέρινες, άπιαστες, εντυπωσιακές και πολυτραγουδισμένες που κατόρθωσαν μέσα στα χρόνια να ακουστούν σε κάθε σπίτι και να γίνουν με έναν μοναδικό τρόπο «δικές μας». Οι δικές μας Χαρούλα και Τάνια. Που όταν τραγουδούν, ο ακροατής δεν ακούει, αλλά νιώθει. Γιατί οι φωνές τους αγγίζουν μεμιάς την ψυχή.

alexiou_tsanaklidou_proves_2014_02_06

Λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη πρώτη των κοινών τους εμφανίσεων, απόγευμα Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου, βρεθήκαμε στο Anodos Live Stage – γιατί το MusicCorner.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από την τελευταία γενική πρόβα. Η Αθήνα μελαγχολεί. Βρέχει ασταμάτητα. Κατεβαίνοντας την Πειραιώς ακούω στο αυτοκίνητο το «Μινοράκι» της Αλεξίου εναλλάξ με το «Αν μ’αγαπάς» της Τσανακλίδου. Αυτή η ένωση, σκέφτομαι, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πάθος και συγκίνηση. Δεν διαψεύστηκα βεβαίως. Λίγη ώρα μετά την έχω μπροστά μου καθισμένη σε μια καρέκλα, μόνη της επί σκηνής. Ναι, τη δικιά μας Χαρούλα. Με μια κιθάρα στα χέρια τραγουδάει «Έτσι βγαίνουν τα τραγούδια μάτια μου, σε γνωρίζει ο πόνος και έρχεται κοντά σου, ακουμπάει το χέρι πάνω στα μαλλιά σου κι έτσι κάνεις κουράγιο και τραγούδι άγιο». Ο κόσμος που παρακολουθεί σιωπά γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Σιωπά και αφουγκράζεται σκέψεις και συναισθήματα – ένα από τα καλύτερα μάλλον στιγμιότυπα της βραδιάς.

«Θα ήθελα το σήμερα να είναι αύριο και το αύριο να είναι σήμερα, εδώ, τώρα. Θέλω να ξεκινήσουμε επιτέλους. Θέλω τον κόσμο. Φτάνουν οι πρόβες σε μια άδεια αίθουσα, θέλω να έρθει ο κόσμος και να τραγουδήσουμε». Με αυτές τις λέξεις η Χαρούλα Αλεξίου μας καλωσόρισε στο χώρο, ενώ η Τάνια Τσανακλίδου έσπευσε γελώντας να της απαντήσει «Κοντός ψαλμός αλληλούια,μωρό μου!» Φανερά συγκινημένη η Τάνια μίλησε με τα πιο όμορφα, τα πιο δυνατά λόγια για τη συνάντησή της με τη Χαρούλα: «Είναι τιμή μου και βαθιά χαρά να μοιράζομαι τη σκηνή αυτή με τη Χαρούλα, ένα πλάσμα υπέροχο. Η παράσταση που έχουμε ετοιμάσει δεν είναι απλή παράθεση τραγουδιών. Εδώ πάνω ζούμε κάποιες στιγμές βαθιά συνωμοτικές μεταξύ μας, πράγμα ανεκτίμητο, μοναδικό. Όπως βλέπετε, λάμπουν τα μάτια μου από χαρά και νιώθω ασυγκράτητη».

alexiou_tsanaklidou_proves_2014_02_04

Η Χαρούλα, με αυτό το χαρακτηριστικό της χαμόγελο συμπλήρωσε «Δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ ταιριάζω μαζί της, πόσο αδελφός με τον δικό της είναι ο ψυχισμός μου».

Κι ύστερα τα λόγια έδωσαν τη θέση τους σε στίχους πολυτραγουδισμένους, ανατριχιαστικές μουσικές. Γιατί η σύμπραξη τούτη σημαίνει από μόνη της πολλά. Μπορούμε να μιλάμε για μια ευλογημένη μουσική παράσταση, μια ιδιαίτερη συναυλία, ένα αξέχαστο γλέντι. Είχαμε, λοιπόν, την τύχη να ακούσουμε κάποια από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, νιώθοντας κάθε τόσο μεγάλη την ανάγκη να τραγουδήσουμε μαζί τους και να χειροκροτήσουμε δυνατά. Ενδεικτικά σας γράφω κάποια κομμάτια, με τα οποία θα δυναμιτίζουν από σκηνής τα επερχόμενα παρασκευοσάββατα μας: Πες το κι έγινε, Αν μ’ αγαπάς, Για ένα τανγκό, Ο Τηλεφωνητής, Νύχτα της Φωτιάς, Ο άνθρωπός μου, Μια Αγάπη μικρή, Μικρή μου μωβ Βεντάλια, Καίγομαι και σιγολιώνω, Τέλι – τέλι, Μοίρες, Ηλιαχτίδα, Θεός αν είναι, Μινοράκι, Τα Καρέλια, Συναυλία, Μια Πίστα από Φώσφορο, Πάτωμα, Τα Πάντα, Εγώ για δύο, Μαμά γερνάω, Πανσέληνος, Δι’ ευχών κ.α.

alexiou_tsanaklidou_proves_2014_02_01

Ειδική μνεία οφείλω στους ιδιαίτερα ταλαντούχους μουσικούς που συνταξιδεύουν με τις δύο ερμηνεύτριες. Πρόκειται για τους Nouveau Sextet, τους οποίους ακούσαμε πολλάκις στο πλευρό της Χαρούλας από τον περασμένο χειμώνα, γνωστοί κι ως: Θωμάς Κωνσταντίνου, Σωτήρης Λεμονίδης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Δημήτρης Τσάκας, Κώστας Μερετάκης και Κώστας Κωνσταντίνου, ενώ συμπληρώνουν οχτάδα οι «άγγελοι μουσικοί» με τους Παναγιώτη Τσεβά και Δημήτρη Μπαρμπαγάλα, στο ακορντεόν και τις κιθάρες αντίστοιχα. Η σκηνογραφία ανήκει στους Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, ενώ τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί ο Περικλής Μαθιέλλης.

«Είναι πολυτέλεια για μένα να έχω τόσους και εξαιρετικούς ανθρώπους γύρω μου να φροντίζουν για μένα και την παράστασή μας» επεσήμανε η Τάνια, αναφερόμενη βεβαίως στους αφανείς ήρωες κάθε παράστασης, κάθε τέτοιου εγχειρήματος. Μίλησε στη συνέχεια για ένα όνειρο χρόνων που πραγματοποιείται πλάι στη Χαρούλα. «Δε θέλω να πω πολλά γιατί ντρέπομαι να λεω έτσι τι ωραία που τα κάναμε όλα. Μπορεί να μην τα καναμε ωραία, μπορεί να είναι χάλια. Σας το λέω, όμως, ειλικρινά. Τούτη εδώ δεν είναι μια απλή συνεργασία. Θέλουμε να τραγουδήσουμε και το τραγούδι αυτό να ελευθερώσει εμάς αλλά και τα συναισθήματα όλων όσοι έρθουν να μας παρακολουθήσουν. Να είναι ένα πρόγραμμα που δε θα θέλει κανείς να τελειώσει. Λέμε κάπως έτσι πως σημασία έχει η Ζωή. Κι έχει σημασία η Ζωή όχι βιώνοντάς τη τουριστικά,αλλά σε βάθος και σε ένταση».

alexiou_tsanaklidou_proves_2014_02_05

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Anodos Live Stage και ναι, μπορείτε να έχετε μεγάλες προσδοκίες. Οι δύο αυτές φλογερές γυναίκες και τραγουδίστριες θα ανταποκριθούν σε όλες. Με αλήθεια, πάθος, δύναμη και ψυχή. Δε θα σας ευχηθώ καλά να περάσετε, αλλά όσοι καταφέρετε να παρευρεθείτε σε κάποια από τις εμφανίσεις τους να έχετε τις καρδιές σας ανοιχτές! (γιατί έτσι αγαπάμε πολύ και πληγωνόμαστε λίγο, που λέει κι η Τάνια μας).

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here