10/7/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές αν είναι δυνατόν να εκφράσω με λέξεις τα συναισθήματα που μου δημιουργεί η μουσική. Νομίζω πως πλήρως αυτό είναι αδύνατον και σίγουρα δεν είναι εύκολο να περιγράψει κάποιος με λόγια την εμπειρία που βιώσαμε όσοι βρεθήκαμε στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου.

Αφορμή ήταν η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο πλαίσιο της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας της, «Μια Αγκαλιά Τραγούδια». Μόνο που η συγκεκριμένη παράσταση είχε μία ιδιαιτερότητα: τη σπουδαία μας ερμηνεύτρια συνόδευε η Φιλαρμονική «Ομόνοια» από το Γαστούρι της Κέρκυρας, οπότε το live αποκτούσε από μόνο του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Να επισημάνουμε εδώ ότι η σύμπραξη αυτή θα επαναληφθεί ξανά στις 25 Ιουλίου, στη Φορτέτσα -το κάστρο- της Κέρκυρας απ’ όπου και ξεκίνησε.

protopsalti_live_2013_07_02

Η Φιλαρμονική «Ομόνοια» αποτελείται κατά κύριο λόγο από πνευστά και ορισμένα κρουστά και με χαρά διαπίστωσα, μόλις ανέβηκαν οι μουσικοί στη σκηνή, ότι τη σπουδαία επτανησιακή παράδοση των φιλαρμονικών συνεχίζει αδιάκοπα η νέα γενιά. Φρέσκα χαμογελαστά πρόσωπα, ντυμένα στα λευκά με κόκκινα σιρίτια, και ο αρχιμουσικός τους, Σπύρος Ράλλης, πήραν τις θέσεις τους μαζί με τρεις ακόμη σολίστ μουσικούς εκτός Φιλαρμονικής –τον Σπύρο Γκοτζιάλη στο πιάνο, τον Μανώλη Τόμπρο στα κρουστά και τον Γιάννη Κουτάγιαρ στο μπάσο.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάνει την είσοδό της με ένα λαμπερό χαμόγελο και ξεκινά συνδυάζοντας απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη με το «Θάλασσα Γυαλί», ερμηνεύοντας το πρώτο σχεδόν a cappella. Μας καλωσορίζει, επισημαίνοντας ότι η αγάπη της για τα πνευστά ξεκινά από παλιά, από τη συνεργασία της με τον Goran Bregovic, και πως στη Φιλαρμονική «Ομόνοια» συνάντησε «την ίδια τρέλα, το ίδιο πάθος, την ίδια δύναμη και την ίδια ευαισθησία. Τη συναυλία αυτή την έχουμε ήδη παρουσιάσει στην Κέρκυρα και αυτό που ζήσαμε ήταν μοναδικό. Απολαύστε, λοιπόν, τη μουσική και όλα τα χρώματα που δίνει. Αφήστε μας να κάνουμε μια βουτιά στη δική σας ψυχή και να κάνετε κι εσείς στη δική μας!»

protopsalti_live_2013_07_04

Σειρά έχουν η «Αλεξάνδρεια», το «Τριανταφυλλάκι», αλλά και η «Μαριάνθη των Ανέμων» του Μάνου Χατζιδάκι. Επειδή μου αρέσει ιδιαίτερα η κλασική μουσική, απόλαυσα το άκουσμα διαχρονικών τραγουδιών της Πρωτοψάλτη, όπως το «Θεός Αν Είναι» -σε συνδυασμό με κομμάτια από την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, όπως το «Λυπάμαι γι’ Αύριο»-, ενορχηστρωμένων σε πιο συμφωνικές μελωδικές γραμμές. Η ιδιαιτερότητα και η πληρότητα του ακούσματος που προσφέρει ο ήχος των πνευστών, δύσκολα συγκρίνεται με άλλα ηχοχρώματα. Δίνει επίσης στην ερμηνεύτρια την ευκαιρία να πειραματιστεί σε πιο τζαζ και μπλουζ μονοπάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το υπέροχο «Ανθρώπων Έργα», το οποίο κατέληξε στη μελωδία του “Summertime”.

Όπως είναι φυσικό, μια φιλαρμονική πνευστών, χρειάζεται λίγες ανάσες παραπάνω. Έτσι αναπόφευκτα, όπως μας εξηγεί η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, υπάρχουν μικρά κενά ανάμεσα στη διαδοχή των τραγουδιών. «Άρχισε να φυσάει! Νομίζω ότι και ο αέρας ζηλεύει απόψε!», σχολίασε σε ένα από αυτά τα κενά και μας κάλεσε να υποδεχθούμε στη σκηνή τον κερκυραίο τενόρο Παντελή Κοντό. Αν και φαινόταν να έχει αρκετό τρακ, εκείνος έδωσε μια όμορφη ερμηνεία στην καντσονέτα “Chitarra Romana”, για να τον ακολουθήσει η Άλκηστις με το “Amado Mio” και, τελικά, να τραγουδήσουν μαζί την “Canzone Arrabbiata”.

protopsalti_live_2013_07_20

Αμέσως μετά το ύφος αλλάζει και ακούμε πια τον ήχο των πνευστών σε όλο του το εύρος στο «Mambo Μπραζιλέιρο», αλλά και ένα ορχηστρικό σε ρυθμό σάμπας, στη διάρκεια του οποίου η Πρωτοψάλτη παίζει μαράκες και ντραμς, πετώντας στο τέλος τις μπαγκέτες στον αέρα! Αεικίνητη πάνω στη σκηνή, απολάμβανε πραγματικά τη βραδιά και, σε όποιο σημείο και να διέκοπτε κάποιο τραγούδι, ο κόσμος κάτω συνέχιζε τραγουδώντας με μια φωνή, χωρίς να χάνει ούτε στίχο!

Το πρώτο μέρος της παράστασης ολοκληρώθηκε εμβληματικά με τον «Άδωνι» ενορχηστρωμένο σαν εμβατήριο και μπλεγμένο με το “Willkommen” από το μιούζικαλ “Cabaret”, μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού. Η έναρξη του δεύτερου έγινε με «Το Γλυπτό», τραγούδι το οποίο, όπως σχολίασε η ερμηνεύτρια, τη «σημάδεψε» και το αφιέρωσε στη συνθέτιδά του, Ευανθία Ρεμπούτσικα. Σε αντίστοιχα συναισθηματικά μονοπάτια κινήθηκαν οι ερμηνείες της στο «Δικαίωμα», μια πιο μπλουζ εκδοχή του «Τσιγάρου», αλλά και το «Πάτωμα», αμέσως μετά το τέλος του οποίου ένα παιδί απ’ το κοινό φώναξε δυνατά «Σκίσατε!»

protopsalti_live_2013_07_28

Με κάθε τραγούδι που περνούσε, σκεφτόμουν πόσο εξαιρετική δουλειά είχε γίνει στην ενορχήστρωση, αλλά, αν πρέπει να κάνω μία παρατήρηση, δεν άκουσα κάτι που να με εκπλήξει ως επιλογή. Δεν ξέρω εάν αυτό συνέβη επειδή η Πρωτοψάλτη είχε διαλέξει τα πλέον διαχρονικά της τραγούδια ή εάν όντως έγινε τόσο καλή δουλειά με τη Φιλαρμονική «Ομόνοια» που όλα τα τραγούδια τα ένιωθες σαν να είχαν γραφτεί εξ αρχής για πνευστά! Νομίζω ότι πρόκειται μάλλον για συνδυασμό των δύο εκδοχών και πίσω από το τελικό αποτέλεσμα κρύβεται η αρτιότητα που χαρακτηρίζει πάντοτε τα προγράμματα αυτής της ξεχωριστής καλλιτέχνιδας, η οποία προσδίδει στον όρο «ψυχαγωγία» την κυριολεκτική του έννοια!

Και να που η ρεπερτοριακή έκπληξη που περίμενα ήρθε τελικά με τον «Γάτο» των Κραουνάκη – Νικολακοπούλου, ενώ στο «Ζήτα Μου Ό,τι Θες» αποδείξαμε για μία ακόμη φορά πόσο άψογη χορωδία ήμασταν ως κοινό, με τον μαέστρο Σπύρο Ράλλη να σολάρει στο σαξόφωνο.

protopsalti_live_2013_07_34

Αυτό που ακολούθησε με «Τα Λαϊκά», «Σε Όλα τα Νησιά» και «Να ‘ταν η Χαρά Οικόπεδο», απλά δεν περιγράφεται! Όλο το Θέατρο Βράχων άρχισε να χορεύει, κόσμος μαζεύτηκε στο ελάχιστο κενό που υπήρχε μεταξύ σκηνής και θεατών, η Πρωτοψάλτη κυριολεκτικά σάρωνε τη σκηνή και ο ήχος της Φιλαρμονικής ήταν απλά οργιώδης!

Στο «Κι Είμαστε Ακόμα Ζωντανοί (Χειροκρότημα)» το θέατρο κυριεύθηκε όντως από φωνές και αδιάκοπα χειροκροτήματα. Έπειτα η Πρωτοψάλτη κάθισε σε ένα ηχείο στο μπροστινό μέρος της σκηνής τραγουδώντας τη «Σωτηρία της Ψυχής». Φανερά συγκινημένη, σταμάτησε λίγο πριν από το πρώτο ρεφρέν και αφέθηκε να μας ακούει: «Δεν με χρειάζεστε, είστε απίθανοι!», σχολίασε, ενώ, στο κλείσιμο του τραγουδιού, άλλαξε την τελευταία λέξη -όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια- από «τραύμα» σε «θαύμα».

protopsalti_live_2013_07_35

Δεν έλειψε και μια έκπληξη που της είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες της: Παιδιά υπό τη φροντίδα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» της πρόσφεραν ανθοδέσμη, κορυφώνοντας τη συγκίνησή της κι εκείνη μας αντάμειψε προσφέροντας γι’ ακόμη μια φορά καλλιτεχνική -και όχι μόνο- ευεξία με το «Βενζινάδικο». Πήρε τη θέση του μαέστρου στο πόντιουμ ενώ εκείνος έπαιζε τύμπανα και μέσα σε ενθουσιώδη μουσική πανδαισία το επίσημο μέρος της συναυλίας έλαβε τέλος.

protopsalti_live_2013_07_37

«Πες τα όλα απ’ την αρχή!», φώναζε ο κόσμος μπροστά. Η Άλκηστις γέλασε και κράτησε το κέφι στα ύψη με όλους εμάς όρθιους να χορεύουμε και να τραγουδάμε ξανά το «Mambo Μπραζιλέιρο» και τον «Άδωνι».

Προσωπικά, είμαι ευγνώμων που βρέθηκα σε αυτήν τη βραδιά, σε μια συναυλία-εμπειρία, απολαμβάνοντας σπουδαίους μουσικούς και μία καλλιτέχνιδα που ξέρει να αγγίζει και να ελαφραίνει τις ψυχές με την κρυστάλλινη διαχρονική φωνή, τη θετική της ενέργεια και την υψηλή της Τέχνη! Κυρία Πρωτοψάλτη, ευχαριστούμε πολύ και εις το επανιδείν!

protopsalti_live_2013_07_11

Σχετικά με τη βραδιά, η κυρία Άλκηστις Πρωτοψάλτη έκανε μέσω email την ακόλουθη αποκλειστική δήλωση στο MusicCorner:

MusicCorner: Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια η βραδιά που μας χαρίσατε μαζί με την Φιλαρμονική “Ομόνοια”. Ελαφρύνατε τις ψυχές μας! Υπάρχουν λέξεις για να μεταφέρετε τα συναισθήματά σας μετά από αυτήν την εμπειρία;
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Έγραψα και έσβησα πολλές φορές το πώς να ξεκινήσω την απάντηση… Έζησα ακριβώς ό,τι ονειρευόμουν με αυτήν τη Φιλαρμονική, βήμα-βήμα, φύσημα-φύσημα… Αυτά τα μικρά και μεγάλα παιδιά του Γαστουρίου Κέρκυρας με την αναπνοή τους έδωσαν ζωή και χρώματα στα τραγούδια. Ήταν ένα φύσημα που βγαίνει από τα σπλάχνα, καθαρό, δυνατό, ατόφιο, γεμάτο δίψα για μουσική και επικοινωνία. Με τις λευκές στολές τους έσπασαν το σκοτάδι και ενώθηκαν με τον κόσμο, με μένα. Εικόνες για δυο ζωές από τη χθεσινή βραδιά! Τίποτα δεν πάει χαμένο όταν οι ψυχές ευθυγραμμίζονται!

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνέχεια της καλοκαιρινής περιοδείας «Μια Αγκαλιά Τραγούδια» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

 

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια παρατηρηση. Οι μουσικοι εκτος φιλαρμονικης ηταν στο μπασσο ο Γιάννης Κουταγιαρ, στο πιανο ο Σπυρος Κοτζιάλης και στη ντραμς ο Μανωλης Τομπρος.
    Ευχαριστουμε για το ωραιο σας αρθρο.

    Λευτερης Ατσοπάρδης
    Υπαρχιμουσικος Φιλαρμονικης Γαστουριου “Ομονοια”

  2. Σας ευχαριστούμε για την επισήμανση, τα ονόματα έχουν διορθωθεί ήδη! Και πάλι συγχαρητήρια για την εξαιρετική συναυλία σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here