13/3/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη, οι Μελίνα Κανά και Ελένη Τσαλιγοπούλου ήρθαν στον Σταυρό του Νότου Plus (όπου εμφανίζονται κάθε Σάββατο) για να μας χαρίσουν μαγικές στιγμές. Το περασμένο Σάββατο το MusicCorner.gr ήταν εκεί για να σας μεταφέρει τον παλμό και την ατμόσφαιρα σε ένα από τα πολυαναμενόμενα σχήματα του χειμώνα!

Γύρω στις 10.30μ.μ λοιπόν, μετά από μια μικρή ασυνεννοησία στην είσοδο, καταφέραμε να μπούμε στη μουσική σκηνή και περιμέναμε υπομονετικά να δούμε τις δύο κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου στη σκηνή. Ο κόσμος που κατέφθανε μαζικά γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Όλα τα τραπέζια (όπως ήταν λογικό) αλλά και κάθε γωνιά του Σταυρού του Νότου plus ήταν γεμάτα με άτομα κάθε ηλικίας. Δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα…

kana_tsaligopoulou_live_2014_03_05

Περίπου μια ώρα αργότερα η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά ανέβηκαν μαζί στη σκηνή με τον κόσμο να χειροκροτεί ακατάπαυστα. Το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ήταν ‘’Των φίλων τα σπίτια’’. Ένα καινούρια τραγούδι της Ελένης Τσαλιγοπούλου που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Κώστα Λειβαδά. Αξίζει να αναφερθεί πως ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς βρισκόταν εκεί, σε ένα από τα πρώτα τραπέζια, πάντα χαμογελαστός και σιγοτραγουδώντας σχεδόν όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια ακούσαμε το ‘’Φωτιά στο λιμάνι’’ σε μια πιο εναλλακτική εκδοχή, ένα κομμάτι που γνωρίσαμε από τα Ξύλινα Σπαθιά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τις δυο καλλιτέχνιδες να εναλλάσσονται πάνω στη σκηνή. Από τη μια η Μελίνα, πότε με δικά της αγαπημένα κομμάτια, ‘’Τα μεταξωτά’’, ‘’Τυφλές ελπίδες’’ και ‘’Μιλώ για σένα’’. Πότε με κομμάτια του συνοδοιπόρου της για χρόνια Θανάση Παπακωνσταντίνου και πότε με λαϊκά, ‘’Φέρτε μια κούπα με κρασί’’ και ‘’Σώσε με’’. Και από την άλλη η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τα τραγούδια της που ο καθένας έχει σιγοψιθυρίσει όπως ‘’Χίλιες σιωπές’’, ‘’Εγώ σ’ αγάπησα εδώ’’ και ‘’Τα παιδιά των δρόμων’’ αλλά και με τραγούδια φίλων που αγαπάει, ‘’Για πού το ‘βαλες καρδιά μου’’ αλλά και παραδοσιακά και σμυρναίικα.

kana_tsaligopoulou_live_2014_03_02

Η στιγμή που ξανασυναντήθηκαν οι δυο τους επί σκηνής (με τραγούδια σαν τα ‘’Αλεξάνδρα’’, ‘’Βάλε κρασί’’, ‘’Ένα κι ένα κάνουν δύο’’) ήταν και η στιγμή που όλο το μαγαζί σηκώθηκε όρθιο και χόρευε. Έβλεπες παντού χέρια στον αέρα, παλαμάκια, ποτήρια να τσουγκρίζουν και όλα αυτά σε ένα ‘’περιτύλιγμα’’ καπνού τσιγάρων.

Δυο από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της εποχής τους συναντιούνται μετά από χρόνια και μας χαρίζουν ένα άκρως ικανοποιητικό και γεμάτο πρόγραμμα. Έρωτας, κέφι χορός, παρέα, λύπη, χαρά… όλα σου τα συναισθήματα απελευθερώνονται λες και η Ελένη και η Μελίνα έχουν το κλειδί σου. Οι φωνές των δύο ταιριάζουν απόλυτα καθώς η καθεμία έχει το δικό της χρώμα, ύφος και χροιά ενώ πάνω στη σκηνή αλληλοσυμπληρώνονται. Η Μελίνα Κανά με το αυστηρό ύφος και την αρχοντική παρουσία της και η Ελένη Τσαλιγοπούλου πιο επικοινωνιακή με το κοινό.

Τις δύο κυρίες πλαισιώνουν 4 εξαιρετικοί μουσικοί (Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρες, μαντολίνο, Βαγγέλης Καλαμάρας – τύμπανα, Αριστείδης Χατζησταύρου – κιθάρες, Χάρης Κελλάρης – κοντραμπάσο) καθώς και ο μουσικός, γνωστός σε όλους για τις δουλειές του, Δημήτρης Μυστακίδης (Κιθάρα, Λαούτο, Τζουράς).

kana_tsaligopoulou_live_2014_03_01

Κάπου ανάμεσα στις εναλλαγές των ερμηνευτριών επί σκηνής εμείς ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε και με τις δύο…

Music Corner: Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Μελίνα Κανά: Με την Ελένη είχαμε βρεθεί πάλι πριν χρόνια κι είχαμε περάσει πολύ καλά. Είχαμε διαπιστώσει πως είχαμε καλή σχέση πάνω στη σκηνή, συμφωνούμε και ως προς τα τραγούδια και την αισθητική οπότε ήταν καλή συγκυρία να ξαναβρεθούμε.

Music Corner: Τι μας επιφυλάσσει η σημερινή παράσταση;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Τραγουδάω πολλά χρόνια κι έχω κάνει πολλές συνεργασίες και νομίζω ότι αυτή με την Μελίνα είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες. Είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα γιατί είμαστε και οι δύο πολύ πιο ώριμες.

Music Corner: Είχατε συνεργαστεί ξανά πριν 15 χρόνια! Τι διαφορές υπάρχουν; Τι έχει αλλάξει από τότε;
Μελίνα Κανά: Νομίζω πως είμαστε πιο έμπειρες κι έχουμε περισσότερα τραγούδια να μοιραστούμε με τον κόσμο. Η όρεξη παραμένει η ίδια όπως και η χημεία που έχουμε μεταξύ μας. Μάλιστα με τα χρόνια έχουμε έρθει πιο κοντά.
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Κατ’ αρχάς τότε δεν υπήρχε το ρεπερτόριο. Υπήρχε μόνο ένα κομμάτι του. Αλλά αυτό που θα έλεγα πως υπάρχει σίγουρα σήμερα είναι η αισθητική. Είναι όλος αυτός ο χρόνος που έχει περάσει και μας έχει αλλάξει τόσο πολύ στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Πλέον μπορούμε να ακούμε μουσικές απ’ όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου και να επηρεαζόμαστε. Αυτό το αναφέρω ως προς στο ερώτημα πως εξελιχθήκαμε μέσα σ’ αυτά τα χρόνια…

kana_tsaligopoulou_live_2014_03_06

Music Corner: Έχετε προγραμματίσει εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και παίζουμε έτσι κι αλλιώς κάποιες μέρες όπου μπορούμε, όταν υπάρχει κάποιος χώρος. Το καλοκαίρι βεβαίως πάλι μαζί. Θα παίξουμε πάλι όπου μπορούμε.

Music Corner: Απ’ όσο ξέρω ηχογραφείτε το πρόγραμμα. Υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει κάποιος live δίσκος από τις εμφανίσεις σας;
Μελίνα Κανά: Ναι το ηχογραφούμε κι έχουμε αυτό το σκοπό στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αν το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί θέλουμε να κυκλοφορήσει ώστε να το ακούσουν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν να μας δουν από κοντά.

Music Corner: Εκτός από αυτό το live, που ευχόμαστε όλοι να κυκλοφορήσει, ετοιμάζετε κάτι νέο δισκογραφικά;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Ναι εγώ ετοιμάζω. Είναι η δεύτερη απόπειρα, μετά το δίσκο μου ‘’Τα-ρι-ρα’’,  να γράψω τις δικές μου μουσικές, σε στίχους σπουδαίων τραγουδοποιών. Αυτή τη φορά όμως μπορώ και γράφω τη μουσική παρέα με αγαπημένους συνθέτες. Όπως με τον Κώστα Λειβαδά και τον Νίκο Ζούδιαρη. Αυτό δείχνει πως υπάρχει ανάγκη σύμπνοιας, συνεργασίας και δεν υπάρχει εγωισμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό…

kana_tsaligopoulou_live_2014_03_09

Music Corner: Και τέλος ένα μήνυμα μιας και είναι η ημέρα της γυναίκας σήμερα (8/3)… Είστε και οι δύο γυναίκες και μάλιστα σ’ ένα επάγγελμα που πριν χρόνια θεωρούνταν ντροπή να το κάνει κάποια κοπέλα.
Μελίνα Κανά: Αλήθεια;; είναι η ημέρα της γυναίκας; Δεν το ήξερα… (γέλια). Κοίταξε για εμένα όλες οι μέρες είναι της γυναίκας γιατί υποτίθεται πως είμαστε το στολίδι του πλανήτη. Αυτό πρέπει να το έχετε υπ’ όψη σας εσείς οι άντρες! Όσο για το επάγγελμα που είπες, πολύ σωστή παρατήρηση αλλά μην πας και πολύ παλιά. Η μητέρα μου ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και είχε πρόβλημα από την οικογένειά της. Οπότε στις νέες κοπέλες έχω να πω να επιμείνουν σ’ αυτό που θέλουν, ότι κι αν είναι αυτό, αλλά να υποστηρίξουν και τις άλλες πλευρές τις ζωής τους. Εννοώ πως μια γυναίκα ολοκληρώνεται όχι μόνο μέσα από τον επαγγελματικό της δρόμο αλλά και μέσα από την μητρότητα και την οικογένεια. Οπότε εύχομαι τύχη σε ότι κάνουν.
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Εγώ θεωρώ πως οι γυναίκες έχουν κάνει περισσότερα βήματα απ’ όσα θα έπρεπε και το χειρότερο είναι πως δεν βρίσκουν ευτυχία. Θα ευχόμουν σε όλες τις γυναίκες να ισορροπήσουν μέσα τους και να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία και στην οικογένεια. Νομίζω πως κάναμε παραπάνω βήματα (κι εγώ μαζί), έχουμε κάνει πολλά λάθη με τους άντρες και την μητρότητα. Τώρα όμως διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο οπότε εύχομαι να βρούμε την ισορροπία μας.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here