17/5/2012
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Είναι κάτι παραπάνω από όμορφο όταν βλέπεις ανθρώπους να εκτιμάνε την μουσική ανεξαρτήτως ηλικίας και να μαζεύονται για να δουν κάτι που πραγματικά αξίζει…

Κάτι τέτοιο συνέβη την Δευτέρα 14 Μαΐου, στον αμφιθεατρικό και επιβλητικό χώρο του Θεάτρου Badminton. Η μέρα αυτή είχε αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, τον σπουδαίο συνθέτη 750 τραγουδιών, της μουσικής των 10 κινηματογραφικών ταινιών και των 50 θεατρικών παραστάσεων…

Το αφιέρωμα είχε τίτλο «Από τα κουμπιά του bandoneon στις χορδές του μπουζουκιού» και είχε εκλεκτούς τραγουδιστές, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Καλλιόπη Βέττα, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τη Δέσποινα Ολυμπίου, την Ειρήνη Τουμπάκη και φυσικά τον Μπάμπη Τσέρτο!

Όταν φτάσαμε, ο χώρος είχε γεμίσει και το θέατρο λίγα λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της βραδιάς ήταν ήδη κατάμεστο από κόσμο! Ως επί το πλείστον, οι θεατές ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά υπήρχε και ένας μεγάλος αριθμός νεότερων ατόμων που ήρθαν να απολαύσουν την βραδιά, πράγμα το οποίο έδωσε μια ακόμα πιο ευχάριστη νότα στην εκδήλωση!

Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν η βραδιά, με τον Γιάννη Ζουγανέλη να βγαίνει στην σκηνή, να πλησιάζει το μικρόφωνο και περιπαικτικά να καυτηριάζει την επικαιρότητα με μία λέξη: ΕΓΕΡΘΗΤΩ! και ύστερα να φεύγει από την σκηνή! Την θέση δίνει στην ορχήστρα, η οποία θα ανοίξει με το Alma Dolorosa, συνοδευόμενη από ένα ζευγάρι που στην άκρη της σκηνής χόρευε ένα καταπληκτικό τανγκό!

Με φόντο την εικόνα ενός ακκορντεονίστα, θα κάνουν μια όμορφη αρχή, και μετά το τέλος της μουσικής, στο φόντο θα προβληθεί ένα βίντεο από τον Γιώργο Τσάμπρα στον …ρόλο του όπως λέει και ο ίδιος, καθώς δεν μπόρεσε να πάρει αρκετά κιλά για υποδυθεί τον Μιχάλη Σουγιούλ! Στο βιντεάκι αυτό, που έπαιξε συνολικά 3 φορές κατά την διάρκεια του προγράμματος, ο Γιώργος κάνει μια ιστορική αναδρομή στα επαγγελματικά βήματα του Σουγιούλ, τις δυσκολίες της εποχής, το πως συνυφαίνεται το πολιτικό γίγνεσθαι με την μουσική ενώ τέλος, είπε λίγα λόγια για τον συνθέτη. Θα κάνει έτσι τον πρόλογο για το πρώτο τραγούδι, που δεν ήταν άλλο από το “Ας ερχόσουν για λίγο” με ερμηνευτή τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Τη σκυτάλη θα δώσει στην Δέσποινα Ολυμπίου που με την φωνή της μας ταξίδεψε σε άλλη εποχή,  ενώ το φόντο από πίσω άλλαζε σε κάθε τραγούδι προβάλλοντας κάθε φορά την ανάλογη αφίσα της εποχής…!

Σε κάποια τραγούδια εμφανιζόταν ένα ζευγάρι που χόρευε τανγκό στην άκρη της σκηνής. Αν και ήταν προσθήκη της τελευταίας στιγμής και οι υπεύθυνοι φωτισμού δεν το είχαν πληροφορηθεί, τα χαμηλά φώτα που κυμαίνονταν σε κόκκινες αποχρώσεις δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα ιδανική! Οι χορευτές έμοιαζαν σαν δυο σκιές και ο χορός μαζί με την μουσική συντέλεσε σε ένα αποτέλεσμα μοναδικό…

Θα ακολουθήσει η Καλλιόπη Βέττα και θα συνεχίσει η Ειρήνη Τουμπάκη με την βαθιά χροιά στην φωνή της να ταιριάζει απίστευτα με το κλίμα! Ύστερα από τον Μπάμπη Τσέρτο, που μας έδωσε ένα καταπληκτικό θέαμα ερμηνεύοντας άριστα “Βρέχει, βρέχει”, “Μην ξεχνάς” και “Θα καθόμουν πλάι σου”, θα ανέβει στην σκηνή ο Γιάννης Ζουγανέλης και θα δώσει έναν τόνο πιο χαλαρό και αστείο! Γελάει με την επιλογή του τραγουδιού … “Άστα τα μαλλάκια σου” και με την συμβολή του κόσμου θα τραγουδήσει χαϊδεύοντας τα …μαλλιά του (!) και θα πιάσει μια κοπέλα από το κοινό για να χορέψουν μαζί! Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, θα αφιερώσει το “Παντρεμενάκιας” σε όλους τους παντρεμένους που …χαίρονται τον γάμο τους, όπως είπε ολίγον ειρωνικά…!

Μια παράσταση άρτια οργανωμένη, με τον κόσμο να κουνάει ρυθμικά τα πόδια και να ακούμε όλοι με νοσταλγία για τις εποχές που τα τραγούδια αυτά βρίσκονταν στο απόγειο τους! Προς το τέλος, όλοι οι καλλιτέχνες τραγουδάνε μαζί “Το τραμ το τελευταίο” και “Θα γυρίσει ο τροχός” και το κοινό χτυπάει παλαμάκια, δίνοντας ρυθμό!

Στην βραδιά αυτή παρευρέθησαν και οι κόρες του Σουγιούλ, που στο τέλος ανέβηκαν στην σκηνή για να ευχαριστήσουν όλους αυτούς που τίμησαν τον πατέρα τους ερχόμενοι σε αυτό το live – αφιέρωμα. Εξέφρασαν επίσης τη χαρά τους που τα τραγούδια αυτά συνεχίζουν να ζουν στο πέρασμα του χρόνου…

Στο τέλος της βραδιάς εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και κατευθυνθήκαμε στα καμαρίνια για να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες με τους πρωταγωνιστές…

Music Corner: Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το πώς αισθάνεστε για την αποψινή βραδιά;
Γιάννης Ζουγανελης: Αισθάνομαι ωραία, δεν έχω νιώσει ποτέ τραγουδιστής. Από τραγούδια τραγουδάω τα δικά μου, αλλά πραγματικά αισθάνομαι πολύ ωραία γιατί είμαι εδώ και τραγουδάω συνθέσεις του Σουγιούλ που αποτελεί κορυφαίο καλλιτέχνη της παράδοσής μας. Υπάρχει αθωότητα, υπάρχει αλήθεια, υπάρχει ανιδιοτέλεια, υπάρχει διάθεση να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, υπάρχει τέχνη και τεχνική, αγάπη και τελικά όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε τέτοιες ισορροπίες αισθάνεσαι καταπληκτικά!
Καλλιόπη Βέττα: Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, είναι ένα ρεπερτόριο που δεν γνώριζα καλά, δεν ήξερα ότι όλα αυτά τα σπουδαία τραγούδια τα είχε γράψει ο Σουγιούλ, για να πω την αλήθεια! Και όταν είδα ότι όλη αυτή η γκάμα των τραγουδιών ήταν δικά του, ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη και ιδιαίτερη χαρά. Είναι ένας ωκεανός τραγουδιών, έχει γράψει πάνω από 750 κομμάτια στο σύνολο, που είναι πάρα πολύ όμορφα. Χαίρομαι που είμαι σε αυτόν τον χώρο, χαίρομαι που ενορχηστρώθηκαν τόσο καλά αυτά τα κομμάτια. Από μόνα τους είναι πολύ δυνατές μελωδίες, ωστόσο σήμερα τα ακούσαμε και από μια πολύ δυνατή ορχήστρα. Χαίρομαι επίσης που είμαστε με τόσο καλούς συναδέλφους εδώ. Βλέπετε ότι τα τραγούδια αυτά αντέχουν στον χρόνο. Γι’ αυτό σήμερα το Badminton, ένας τόσο μεγάλος χώρος, ήταν γεμάτος.

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία γιατί είναι τραγούδια που τα άκουγα από μικρός, τραγούδια που αγαπούσαν τα αγαπημένα μου πρόσωπα, οι γονείς μου οι συγγενείς, φίλοι οικογενειακοί, που είχαν και αυτά την θέση τους στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στα προγράμματα του ραδιοφώνου της πιο παλιάς εποχής. Πρόκειται για πολύ αξιόλογα τραγούδια που κάποιοι νέοι τραγουδοποιοί κατάφεραν με επιτυχία να τα διασκευάσουν και να τα μεταφέρουν στο σήμερα. Αυτό ήταν και το «στοίχημα» της αποψινής εκδήλωσης, να μπορέσουμε δηλαδή να μεταφέρουμε τα τραγούδια αυτά με τα οποία μας χωρίζουν τόσα πολλά χρόνια από την εποχή της δημιουργίας τους και να τα τοποθετήσουμε στο 2012. Να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας μαζί τους!
Ειρήνη Τουμπάκη: Ο Μιχάλης ο Σουγιούλ είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει τραγούδια εφ’ όλης της ύλης, έχει λαϊκά, πιο ρετρό, πιο δημοτικοφανή, έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο… Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που συμμετέχω για πολλοστή φορά σε μια τέτοια παράσταση και χαίρομαι παρά πολύ που επιτέλους ο κόσμος έχει αρχίσει να ακούει τραγούδια του παρελθόντος, τα οποίο θεωρώ ότι είναι και το μέλλον μας! Το υγιές παρελθόν σημαίνει και υγιές μέλλον!
Δέσποινα Ολυμπίου: Είναι χαρά και μεγάλη τιμή να συμμετέχω μαζί με άλλους συναδέλφους μου στην απόδοση μιας τόσο σημαντικής κληρονομιάς όπως είναι τα τραγούδια που μας άφησε ένας τόσο μεγάλος συνθέτης, μαζί βέβαια και με εξαιρετικούς στιχουργούς. Χαρά ιδιαίτερη που γνώρισα την οικογένειά του, γιατί με την μουσική ερχόμαστε όλοι πιο κοντά, γνωριζόμαστε, μας ενώνει η μουσική και γινόμαστε όλοι μια ωραία παρέα. Τα τραγούδια είναι τραγούδια εποχής, με τα οποία μεγάλωσα γιατί τα τραγουδούσαν οι γονείς μου, οπότε ένιωθα οικεία και νοσταλγικά τραγουδώντας τα… Θυμήθηκα παλιές όμορφες στιγμές όταν εγώ ήμουν παιδάκι. Νιώθω πως είναι χρέος μου να τα τραγουδάω για να τα επικοινωνώ και να τα μαθαίνουν και αυτοί που δεν τα γνωρίζουν.

Music Corner: Τι θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας για τον Μιχάλη Σουγιούλ;
Γιάννης Ζουγανέλης: Είναι μια εξαιρετική Ελληνική προσωπικότητα, τα τραγούδια του έχουν οσμές, γεύσεις, είναι σαν ντοκιμαντέρ! Δηλαδή ακούς και βλέπεις άλλες εποχές, άλλη κατάσταση, χωρίς να μπαίνεις σε μια διαδικασία ρετρό, όπως το θεωρούσαν παλιότερα. Είναι βασικό στοιχείο της κουλτούρας. Ένας άνθρωπος που είχε κλασσική παιδεία και ανέδειξε την μουσική του μέσα από Ελληνικές νότες. Ισορροπούσε και με κλασσική παιδεία στην ελαφριά μουσική και στην λαϊκή μουσική, έλαβε υπόψη του ακόμα και τους πρόσφυγες για να τους απευθυνθεί… Πολύ σημαντικός καλλιτέχνης!
Μπάμπης Τσέρτος: Με το έργο του Μιχάλη Σουγιούλ συνδέομαι δισκογραφικά από το 1992, από τον πρώτο μου δίσκο, ενώ έχω κάνει και συναυλίες γι’ αυτόν, οπότε ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω σε άλλη μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του. Τον θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών και αυτός ήταν ο λόγος που δέχτηκα ευθύς όταν με πήρε ο Μιχάλης ο Κουμπιός και μου είπε για το αφιέρωμα. Αισθάνομαι πάντα πάρα πολύ καλά όταν συμμετέχω σε εκδηλώσεις και σε έργα μουσικής που μου αρέσουν ιδιαιτέρως. Είμαι περίπου 30 χρόνια σε αυτή τη δουλειά ως επαγγελματίας, και ποτέ δεν έχω συμμετάσχει σε κάτι που δεν μου άρεσε. Οι συνθέσεις του Μιχάλη Σουγιούλ είναι από τις πιο αγαπημένες μου, και έχω τραγουδήσει πολλές φορές τραγούδια του. Έχω συνδεθεί πολύ και με την οικογένειά του, είμαι πολύ φίλος με τις κόρες του και θέλω να τις ευχαριστήσω γιατί από τον πρώτο δίσκο που έκανα, με αγκάλιασαν, ήρθαν στο μαγαζί που δούλευα, γνωριστήκαμε και με ώθησαν να τραγουδήσω και άλλα τραγούδια του εκτός από τα ρεμπέτικα, τις ρομάντζες του δηλαδή, τα τανγκό, τα βαλς… Ήταν πολύ σημαντική και συγκινητική η σχέση μου με την οικογένεια του Μιχάλη Σουγιούλ, και όσο τραγουδάω θα είναι από τα μεγάλα κομμάτια των παραστάσεων που θα κάνω.
Ειρήνη Τουμπάκη: Έχω συμμετάσχει πάρα πολλές φορές σε τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, είναι τραγούδια που αγαπώ πάρα πολύ, τα έχω μάθει από την γιαγιά μου η οποία έπαιζε πιάνο και όταν ανέβηκα για σπουδές στην Αθήνα μου τα μάθαινε! Επίσης, τα γνωρίζω καλά αυτά τα τραγούδια λόγω την ευρύτερης συνεργασίας μου με τον Μπάμπη τον Τσέρτο, ο οποίος τα αγαπάει, τα στηρίζει, και τους δίνει χρώμα. Λόγω της συνεργασίας μου  με τον Μπάμπη γνώρισα άτομα που με ενέταξαν σε αυτό το ρεπερτόριο και με έκαναν να αγαπήσω τον Μιχάλη Σουγιούλ ακόμα πιο πολύ ως καλλιτέχνη. Και με τις κόρες του έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και τις ευχαριστώ που και εκείνες θέλουν να συμμετέχω και εγώ στα σχήματα αυτά.

Music Corner: Τα τραγούδια του Σουγιούλ χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα. Τι πιστεύετε πως πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου;
Καλλιόπη Βέττα: Να είναι αληθινό. Να έχει μέσα αλήθεια. Τα τραγούδια του Σουγιούλ είναι μιας εποχής, αλλά μιλάνε και για θέματα διαχρονικά όπως είναι ο έρωτας. Κουβαλάνε μια νοσταλγία, ειδικά για τους πιο μεγάλους, οι νέοι δεν τα γνωρίζουν καλά. Ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι η συνταγή της διαχρονικότητας! Αν ξέραμε όλοι οι καλλιτέχνες την συνταγή θα κάναμε όλο τέτοια τραγούδια! Πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να έχουν αλήθεια…
Μπάμπης Τσέρτος: Να έχουν έμπνευση και αλήθεια. Τα τραγούδια που μένουν στον χρόνο έχουν αυτά τα δύο στοιχεία, λένε μεγάλες αλήθειες και τα κάνουν οι εμπνευσμένοι άνθρωποι. Εμείς καταγόμαστε από μια χώρα, η οποία έχει δημιουργήσει το θέατρο και την τέχνη στον κόσμο και δες πώς η Αρχαία Τραγωδία εμφανίζεται σήμερα, όλες αυτές οι αλήθειες του ανθρώπου, με πολλές μορφές. Γιατί το μεγάλο έργο δεν έχει μόνο μια ανάγνωση, έχει πολλές προσεγγίσεις. Όλα τα μεγάλα έργα τέχνης που αντέχουν στον χρόνο δεν είναι ρεαλισμός μιας εποχής όπως θα έγραφε κάποιος σε ένα χρονογράφημα ή σε μια εφημερίδα. Είναι όμως αλήθειες που κάθε φορά μπορεί να έχουν διαφορετική μορφή. Αυτό είναι το μεγάλο έργο τέχνης. Ο Σουγιούλ είναι ένας συνθέτης και καλλιτέχνης που έχει πολλά τέτοια τραγούδια, διαχρονικά.
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Καταρχήν πρέπει να έχει αλήθεια, πρέπει το κίνητρό του να είναι πραγματικά η ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι τραγούδια που γράφτηκαν από παρέες, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εκείνης της εποχής και έτσι πρέπει να τα βλέπουμε, παρουσιάστηκαν στον Ελληνικό κινηματογράφο που ανθούσε τότε, σε κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά με κάποιους καλλιτέχνες πολύ αγαπημένους και προικισμένους. Υπήρχε μια ωραία συνεργασία, ένα ωραίο κλίμα εκείνη την εποχή και πιστεύω ότι αυτό συνετέλεσε στο να καθιερωθούν και να αφήσουν εποχή. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να πει μια σίγουρη συνταγή για το πώς γίνεται ένα τραγούδι επιτυχία, αλλά όλα αυτά που είπα πιστεύω ότι ήταν στοιχεία που τα χαρακτήριζαν τα τραγούδια αυτά. Η ειλικρίνεια και η αληθινή, πηγαία έμπνευση…
Ειρήνη Τουμπάκη: Ψυχή!
Δέσποινα Ολυμπίου: Ένα καλό πάντρεμα στίχου και μουσικής. Και φυσικά μια πάρα πολύ καλή ενορχήστρωση! Ευτυχώς είχαμε την τύχη να έχουμε μια πάρα πολύ ωραία ορχήστρα μαζί μας απόψε και να αποδοθούν τα τραγούδια με έναν μοναδικό τρόπο. Φυσικά το γεγονός πως ήμασταν πολλοί τραγουδιστές που συμβάλαμε με την φωνή μας και την διάθεση μας για την εκτέλεση αυτών των τραγουδιών, εμένα μου δίνει ακόμα περισσότερη χαρά!

Music Corner: Την απήχηση που είχε η σημερινή βραδιά, που ο κόσμος γέμισε όλο το θέατρο, την περιμένατε;
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Έχουν βοηθήσει κάποια πράγματα σε αυτό, και κάποιες παραστάσεις που έχουν γίνει παράλληλα με επιτυχία. Χάρηκα και ξαφνιάστηκα πολύ ευχάριστα όταν είδα να πηγαίνει τόσο καλά, και κυρίως ξαφνιάστηκα που είδα και νέους ανθρώπους, όχι μόνο να έρχονται αλλά και να τα ξέρουν τα τραγούδια αυτά!
Ειρήνη Τουμπάκη: Να σου πω την αλήθεια δεν έχω αντίληψη του τι γινόταν κάτω, ήμουν τόσο αγχωμένη με το να βγει ένα καλό αποτέλεσμα που δεν πρόσεξα! Πάντως είναι πάρα πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρχαν όλες οι ηλικίες. Το ότι τόσος κόσμος ήρθε εδώ σήμερα για να ακούσει τα τραγούδια αυτά…
Δέσποινα Ολυμπίου: Ναι, την περίμενα γιατί όλα τα τραγούδια είναι αγαπημένα και το κοινό το οποίο ήρθε σε αυτό το χώρο για να ακούσει αυτά τα τραγούδια ήταν συνειδητοποιημένο. Ήξεραν τι έχουν να ακούσουν και είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι σε έναν χώρο που σέβονται τους καλλιτέχνες και την μουσική. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εμάς, σεβόμαστε το κοινό και επικοινωνούμε μαζί του με τη μουσική…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παράσταση


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here