11/1/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Αρχιτεκτονική επέλεξε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ως αφετηρία για τις φετινές του εμφανίσεις κλείνοντάς μας ραντεβού κάθε Σάββατο βράδυ στη γνωστή σκηνή μέχρι το τέλος Μαρτίου!

Φτάσαμε κατά τις 22.00 στο Γκάζι, μπήκαμε στο μαγαζί αφήνοντας τον κόσμο που είχε μαζευτεί από νωρίς έξω, καθώς η επίσημη ώρα προσέλευσης ήταν στις 22.30, και ήμασταν τυχεροί που οι υπεύθυνοι του καταστήματος, γνωστοί για τη φιλοξενία τους, μας βρήκαν έναν πάγκο για να βολευτούμε πριν κατέβουμε στο καμαρίνι για να πάρουμε δηλώσεις από τον Βασίλη που μας δέχθηκε χαμογελαστός και κεφάτος. Μετά τις ευχές για το 2013 αλλά και την ονομαστική του εορτή, περάσαμε σε λίγες γρήγορες ερωτήσεις.

MusicCorner: Ξεκινάς τις εμφανίσεις σου φέτος από την Αρχιτεκτονική και μέχρι τέλος Μαρτίου. Το πρόγραμμα θα είναι μια «ανασκόπηση» των 40 ετών δισκογραφίας;
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Το πρόγραμμά μου γενικά τα τελευταία χρόνια είναι …απερίγραπτο! Δεν είναι τίποτα σταθερό. Υπάρχει ένα κορμός φτιαγμένος με ατμόσφαιρες, ερωτικά τραγούδια, ηλεκτρικές μπαλάντες, ακουστικές μπαλάντες κλπ, και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με το τι θα «ζητήσει» κάθε βραδιά. Έχοντας ερμηνεύσει 800 τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αγαπημένα, δεν είναι δυνατόν να τα συμπεριλάβω σε ένα πρόγραμμα 4 ωρών. Βρίσκομαι στη σκηνή ένα τετράωρο γιατί αν έπρεπε να τα τραγουδήσω όλα θα χρειάζονταν …3-4 δωδεκάωρα!

MusicCorner: Μίλησέ μας λίγο για το δίσκο, με τίτλο «Αφετηρία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι η αφετηρία για …άλλα 40 χρόνια στη δισκογραφία, μια που η πρώτη σου συμμετοχή ήταν το 1972; Κλείσαμε 40 και πάμε για τα επόμενα 40;
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Κάπως έτσι γίνεται… Το θέμα είναι να έχουμε το κέφι, την ανησυχία και να μην ξεχνάμε να είμαστε παιδιά. Εγώ ζω μ’ αυτά τα στοιχεία. Χωρίς αυτά θα είχα πάρει το δρόμο για το νεκροταφείο εδώ και καιρό. Και είναι αφετηρία και για τα παιδιά που συμμετέχουν στο δίσκο γιατί για τα επτά τραγούδια στείλαμε τους στίχους μέσω internet και είχαμε περίπου χίλιες συμμετοχές με μελωδίες και συνθέσεις! Απαιτήθηκαν πολλά ξενύχτια για να ξεδιαλύνουμε όλο αυτό το υλικό και αποτελεί αφετηρία και γι’ αυτούς και το πιο βασικό για μένα, είναι ότι αρκετά πεσιμιστές γίναμε, αρκετά σκύψαμε το κεφάλι, αρκετά κάτσαμε στον καναπέ, ας ξεκινήσουμε. Ας γίνει μια αφετηρία για κάτι καλύτερο εδώ και τώρα, μη μας προλάβουν οι Ισπανοί! (γέλια)

MusicCorner: Εκτός από αυτά τα 7 τραγούδια, όλος ο δίσκος έγινε με τη συνεργασία του fan club. Αυτό ήταν ένα «ευχαριστώ» προς το fan club σου;
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Εγώ δεν το λέω fan club. Είναι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνώ μέσα από το διαδίκτυο. Νομίζω ότι έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα. Με την έλλειψη των δισκογραφικών, την τηλεόραση να γίνεται συνέχεια πιο απαράδεκτη, τόσο που δε βλέπεται πια, πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να “επικοινωνηθεί” κάτι, είτε είναι τέχνη, είτε είναι κοινωνική αλληλεγγύη…

MusicCorner: Και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφόρησες ένα δίσκο μέσω εφημερίδας. Ο δίσκος όμως κυκλοφόρησε και στα δισκοπωλεία. Πώς πάει η κίνηση, καθώς ο μεγάλος όγκος του κοινού το προμηθεύτηκε μέσω της εφημερίδας.
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Δεν ξέρω, δε ρώτησα! Θα ρωτήσω κάποια στιγμή να μάθω και θα σας πω. Καταγράφονται οι επίσημες πωλήσεις, οπότε θα τα μάθουμε. Όλοι οι δίσκοι μου έχουν γίνει πλατινένιοι, αλλά πλέον ο πλατινένιος είναι στις 12.000. 12.000 ο πλατινένιος και 8.000 ο χρυσός εδώ και λίγα χρόνια. Έτσι μας το διαμόρφωσε η Ευρώπη βάσει του πληθυσμού μας…

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε Βασίλη και καλό ξεκίνημα!
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Αφήσαμε το καμαρίνι και πήραμε τις θέσεις μας στον εξώστη της Αρχιτεκτονικής περιμένοντας την έναρξη του προγράμματος. Το μαγαζί σύντομα γέμισε ασφυκτικά και λίγο μετά τις 23.30 οι μουσικοί του Βασίλη ανέβηκαν στη σκηνή και ξεκίνησαν τη βραδιά με ένα ορχηστρικό κομμάτι ενώ συνέχισαν με “In the air tonight” του Phil Collins και “Holiday” των Scorpions με την Φρόσω Στυλιανού στο μικρόφωνο.

Φρόσω Στυλιανού

Σ’ αυτό το σημείο ανέβηκε στη σκηνή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κάτω από το συνεχές χειροκρότημα του κοινού, ενώ το fan club άναψε πυρσούς για να τον υποδεχθεί! Ο Βασίλης ξεκίνησε με το «Δώσαμε», μας καλωσόρισε με πολύ καλή διάθεση και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είδε πολλούς «καινούριους», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Συστήθηκε», λοιπόν, με το «Ιδιαζόντως» και συνέχισε τις …συστάσεις με τη «Σφεντόνα», ενώ λίγο αργότερα ερμήνευσε το «Δελτίο των 8» και αναφέρθηκε στο Νικόλα Άσιμο με το «Γιουσουρούμ» σε πολύ ροκ διασκευή.

«Θα ’ρθω να σε βρω», «Ρε μπαγάσα», «Ίσως», «Νιώθω μεγάλη μοναξιά», «Για μένα τραγουδώ», «Καμπαρντίνα», όπου ο ντράμερ Στέφανος Δημητρίου «έδωσε ρέστα», «Μπαλάντα για τον Γιάννη Κ», «Οι ψυχές και οι αγάπες» και ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με το «Ο στρατιώτης» του Μάνου Λοΐζου, την ώρα που όλο το κοινό τραγουδούσε σχεδόν κάθε στίχο μαζί με τον Βασίλη και ο κόσμος έδινε το σύνθημα : «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε»!

Στη συνέχεια, με τη Φρόσω Στυλιανού και τη βιολίστρια Meri Brozi στα φωνητικά, ακούσαμε το  αριστουργηματικό “Hey You” από το “The Wall” των Pink Floyd, το «Μέτρησα» της Αρβανιτάκη, «Ο Άμλετ της Σελήνης» του Χρήστου Θηβαίου, “Seven Nation Army” των Whitestripes και ολοκλήρωσαν με “Roadhouse Blues” των Doors σε ένα μαγαζί που, ας μας επιτραπεί, «χτυπιόταν» στο ρυθμό.

Meri Brozi

Ο Βασίλης, υπό τους ήχους του «Γάτου» που τραγουδούσε το κοινό μόνο του, ανέβηκε ξανά στη σκηνή και για τις επόμενες δύο και κάτι ώρες ήταν ο απόλυτος άρχων. Με πολύ κέφι, σχόλια στο «Μπλουζ του κερατά» και τον κιθαρίστα Γιάννη Αυγέρη να μας επιδεικνύει τις ικανότητές του και στο σαξόφωνο, το “σόου” συνεχίστηκε με «Να γράφεις να τηλεφωνείς», «Δεν έχω άλλη υπομονή», «Αγαπάω κι αδιαφορώ», «Μη με αλλάξεις», «Σ’ ακολουθώ» του Λοΐζου. Στην ερωτική ατμόσφαιρα δε μπορούσε να λείπει το «Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ» του Αλκίνοου Ιωαννίδη αλλά και το “Je suis malade” της Lara Fabian σε ερμηνεία της εξαιρετικής Φρόσως Στυλιανού.

«Για τον Παράδεισο», τραγούδησε αμέσως μετά ο Βασίλης με τη συνοδεία του κοινού, «Έλα», «Άνοιξέ μου να κρυφτώ», «Εσύ εκεί» των Πυξ Λαξ, «Σ’ αγαπάω ακόμα», «Βικτώρια», ενώ το «Βράδυ Σαββάτου» το τραγουδήσαμε όλοι μαζί, με μια μελαγχολική τάση που συνεχίστηκε με το «Μονόλογος στο μπαρ». Τη διάθεση άλλαξε προσωρινά ο ρόκερ με το «Δεν υπάρχω», καθώς η συνέχεια με το «Από μένα το Βασίλη», το «Πριν το τέλος» και το «Να κοιμηθούμε αγκαλιά», μας “βάρυνε” με το “Dust in the wind” των Kansas να ολοκληρώνει την ενότητα με τις φωνές των γυναικών της παρέας.

Με «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» του Θηβαίου και «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη περάσαμε σταδιακά στο πιο … «λαϊκό» μέρος του προγράμματος που περιελάμβανε τα «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» που πρωτοερμήνευσε ο Μπιθικώτσης, το «Δε λες κουβέντα» της αξέχαστης Σωτηρίας Μπέλλου και «Φίλα με τώρα» του Σωκράτη Μάλαμα με το μαγαζί να χορεύει και να σιγοτραγουδά. Με τα «Τέλι τέλι τέλι» της Χαρούλας Αλεξίου και «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» του Μπιθικώτση, οδηγηθήκαμε στο φινάλε με τον Βασίλη να ερμηνεύει το «Καράβι». Αυτό ήταν το «επίσημο» τέλος του προγράμματος και στο encore ακούσαμε το «Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί» σε διασκευή, συνεχίστηκε με το «Χαιρετίσματα στην εξουσία», προσθέτοντας στο τέλος τη γνωστή έκφραση «Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη», κι ο Βασίλης ολοκλήρωσε με απόσπασμα από το «Το παιχνίδι παίζεται», ενώ διάφορες παρέες στο μαγαζί συνέχιζαν να τραγουδάνε αγαπημένα τραγούδια του!

Η παράσταση έλαβε τέλος λίγο πριν τις 4.00 με το κοινό να αποθεώνει τον Παπακωνσταντίνου και τους επί σκηνής συνεργάτες του. Η μπάντα ήταν άριστη, η τραγουδίστρια Φρόσω Στυλιανού έδειξε την αξία της, ενώ πάρα πολύ καλή ήταν, φωνητικά, και η βιολίστρια Meri Brozi. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ήταν απλά εκπληκτικός, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά γιατί θεωρείται ο Νο1 Έλληνας καλλιτέχνης στις συναυλίες. Συνεχώς κεφάτος, με διάθεση για σχόλια και γέλια, πολύ ζεστός και φιλικός σε κάθε του κίνηση και, φυσικά, με εξαιρετικές ερμηνείες στα αγαπημένα τραγούδια που επέλεξε για την πρεμιέρα του, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για το Σαββατόβραδο!

Οι επί σκηνής συνεργάτες του :
Αντρέας Αποστόλου – πιάνο
Φρόσω Στυλιανού – τραγούδι / φωνητικά
Βαγγέλης Πατεράκης – μπάσο
Στέφανος Δημητρίου – ντράμς
Γιάννης Αυγέρης – κιθάρα / φωνητικά
Meri Brozi – βιολί / τραγούδι

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here