afierwmeno_eksairetika_logo_500x100

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Δήμος Μούτσης
“Ανασκαφές”… 45 στροφών

 

Αλήθεια, έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο Δήμος Μούτσης απέχει από τη δισκογραφία περισσότερες από δύο δεκαετίες; Και αναφερόμαστε σε δουλειές του με καινούργιο υλικό, αφού υπάρχει ένα διπλό CD με τη «ζωντανή» ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε στο Ηρώδειο το 1999 όπου συμμετείχαν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Δήμητρα Γαλάνη και η υψίφωνος Τζούλια Σουγκλάκου…

Κι όμως, τα σπουδαία τραγούδια του είναι τόσα πολλά κι -ευτυχώς- δεν έχουν πάψει ν’ ακούγονται (έστω και με …ασθενική φωνή από τους τόνους «σκουπιδιών» που πετάνε κάθε μέρα στην «πόρτα» μας οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των πληρωμένων playlists…). Συνεπώς, είναι σαν να δίνει το «παρών» ακόμα και σήμερα στα μουσικά δρώμενα, έστω κι αν ο ίδιος έχει επιλέξει το δρόμο της καλλιτεχνικής σιωπής.

Τα περισσότερα από αυτά, καταγράφηκαν για πρώτη φορά στις 45 στροφές από το 1965 κι εντεύθεν, όταν έκανε την εμφάνισή του στο ελληνικό τραγούδι ως συνθέτης. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, «πρόλαβε» να παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαιρετικών και διαχρονικών δημιουργιών του σε «μικρά» δισκάκια και να τις ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της υφηλίου, όπου υπάρχουν Έλληνες.

Πότε με τον Κόκοτα, πότε με τη Μοσχολιού, πότε με τη Γαλάνη, πότε με τον Μπιθικώτση, πότε με τον Μητσιά, πότε με τον Μητροπάνο και άλλους εκλεκτούς ερμηνευτές, έγραψε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του τραγουδιού της πατρίδας μας τα τελευταία 50 χρόνια…

Η στήλη λοιπόν, τιμώντας τον σχεδόν μισό αιώνα προσφοράς του Δήμου Μούτση στον ελληνικό πολιτισμό παρουσιάζει όλες τις «καταθέσεις» του στις 45 στροφές. «Ταξιδεύοντας» ανάμεσά τους, θα βρείτε πολλά και σπουδαία τραγούδια, κάποια λιγότερο γνωστά και κάποια…ξεχασμένα, τα οποία όμως ποτέ δεν είναι αργά ν’ ανακαλύψουμε εκ νέου!

afierwmeno_2013_07_23_moutsis

1965

Ο Δήμος Μούτσης αποφοιτήσας με άριστα από το Ωδείο Αθηνών στο βιολί και στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, αρχίζει να εμφανίζεται ως σολίστ σε διάφορες ορχήστρες. Αυτή τη χρονιά, βρίσκεται στην ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) την οποία διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις που αναγνωρίζει αμέσως το ταλέντο του. Κοντά στον μέγιστο δημιουργό, ο Μούτσης θα γνωρίσει και τον Νίκο Γκάτσο -πάνω σε στίχους του οποίου θα γράψει τις περισσότερες μεγάλες επιτυχίες των πρώτων χρόνων του στο τραγούδι- και όλα θα πάρουνε το δρόμο τους…

Έτσι λοιπόν, το 1965 κάνει την πρώτη απόπειρά του στη δισκογραφία με δύο τραγούδια που ηχογραφεί ο -επίσης πολύ νέος τότε- Γιάννης Πουλόπουλος, ο οποίος μόλις έχει «μεταγραφεί» στη νεοσύστατη LYRA του Αλέκου Πατσιφά. Το 45άρι με αυτά θ’ ακουστεί αρκετά…

LYRA 1125: Γιάννης Πουλόπουλος: «Το κορίτσι μου στ’ άστρα» (Κ. Λιβέρη) / «Μέσα στο παλιό μου σπίτι» (Γ. Πουλόπουλου -κάποιοι πάντως επισημαίνουν ότι οι στίχοι ανήκουν στον Μάνο Χατζιδάκι…).

1967

Η χρονιά-σταθμός για τη μετέπειτα πορεία του συνθέτη. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος καταφέρνει να τον πείσει να υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την πανίσχυρη Columbia, ενισχύοντας έτσι το προφίλ του «έντεχνου λαϊκού» τραγουδιού που πριμοδοτούσε μετ’ επιτάσεως τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση του Μίκη Θεοδωράκη λόγω δικτατορίας, ο Δήμος Μούτσης θα γίνει πασίγνωστος κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Ο Λαμπρόπουλος του δίνει τον Σταμάτη Κόκοτα και τη Βίκυ Μοσχολιού και οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη -κυρίως σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους…

Σημείωση: Σε όλη την πορεία του στην Columbia, τα τραγούδια του Δήμου Μούτση κυκλοφόρησαν με την ετικέτα της (κωδικός SCDG) εκτός από δύο 45άρια που εκδόθηκαν με την αντίστοιχη της “His Master’s Voice”. Αυτά, αναφέρονται με τον κωδικό 7PG, ενώ της Columbia μόνο με τον αριθμό τους…

3657: Σταμάτης Κόκοτας, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Βρέχει ο Θεός» / «Πήρες το μεγάλο δρόμο».

3705: Σταμάτης Κόκοτας: «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα» (Ν. Γκάτσου) / «Στου Προφήτη Ηλία» (Γ. Παπαστεφάνου).

3713: Toni Pinelli, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Βρέχει ο Θεός (Σιγά-σιγά)» / «Σίλια».

3723: Βίκυ Μοσχολιού, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Σ’ έβλεπα στα μάτια» / «Πού να ‘βρω ταχυδρόμο».

7PG 3682: Στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Φαρμάκι τα γεράματα» (Β. Μοσχολιού) / «Ήλιε μου καραβοκύρη» (Στ. Κόκοτας).

1968

Η πρώτη συνεργασία του Δήμου Μούτση με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και φυσικά νέες μεγάλες επιτυχίες με τους Κόκοτα και Μοσχολιού. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ο πρώτος «μεγάλος» δίσκος του συνθέτη με τίτλο «Κάποιο καλοκαίρι», πάντα σε στίχους Νίκου Γκάτσου…

3728: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Άκου Γρηγόρη να σου πω» / «Ήρθα μ’ ένα δάκρυ».

3744: «Μέσα στο παλιό μου σπίτι» (στίχοι Γ. Πουλόπουλου, τραγούδι Γρ. Μπιθικώτσης) / «Μη συλλογιέσαι» (Β. Μοσχολιού).

3745: Σταμάτης Κόκοτας, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Πειραιώτισσα» / «Απόψε μην αργείς».

3755: Μαρία Δουράκη, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Μια βραδιά στη Λάρισα» / «Θυμάμαι».

3779: Στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Τα καράβια μου» (Ελ. Ροδά) / «Παραθύρι, παραθύρι» (Γ. Χατζηαντωνίου).

3780: Στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Άπονη καρδιά» (Στ. Κόκοτας) / «Κάτω στα Πετράλωνα» (Ελ. Ροδά).

3781: Σταμάτης Κόκοτας, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Οι στρατιώτες» / «Στον παράδεισο».

3792: Σταμάτης Κόκοτας, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Η Φανή» / «Κράτησα μια σπίθα».

1969

Αυτή τη χρονιά, ο Δήμος Μούτσης «παρουσιάζει» στο ελληνικό μουσικό στερέωμα δύο νέα παιδιά που γράψανε και γράφουνε μεγάλη, πλούσια και θαυμαστή ιστορία στο πεντάγραμμο: Τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη -την οποία ο ίδιος ανακάλυψε…

3810: Λευτέρης Μυτιληναίος, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Κυρά μου αριστοκράτισσα» / «Η καρδιά μου συννεφιάζει».

3840: Μανώλης Μητσιάς: «Στην Ελευσίνα μια φορά» (Β. Ανδρεόπουλου) / «Αναβοσβήνουν οι φωτιές» (Δ. Ιατρόπουλου).

7PG 3865: Δήμητρα Γαλάνη, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Μια Παρασκευή» / “Ρίνα, Κατερίνα μου».

1970

3874: Στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Μην κάνεις πείσματα» (Β. Μοσχολιού) / «Στης καρδιάς σου τ’ ακρογιάλι» (Στ. Κόκοτας).

3894: Μανώλης Μητσιάς: «Με το πρώτο λεωφορείο» (Γ. Λογοθέτη) / «Δρόμο το δρόμο ξεκινήσαμε» (Ν. Γκάτσου).

3898: Στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Αύριο πάλι» (Γρ. Μπιθικώτσης» / «Το ρετιρέ» (Β. Μοσχολιού).

3940: Αλίκη Βουγιουκλάκη, στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Τα επαγγέλματα» / «Το τσίρκο».

3941: Μανώλης Μητσιάς: «Αυτά τα χέρια» (Λ. Παπαδόπουλου) / «Τα φανταράκια» (Ν. Γκάτσου).

3943: Μανώλης Μητσιάς, στίχοι Νίκου Γκάτσου: «Μη ρωτάς» / «Κάποια νύχτα».

1972

Το 1971 ο Δήμος Μούτσης παίρνει «μεταγραφή» για την «Ελλαδίσκ-PHILIPS» και στο τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο θρυλικός «Άγιος Φεβρουάριος» με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα. Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται ο «Συνοικισμός Α» με τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Καλογιάννη με εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια αυτών των έργων «σπάνε» σε 45άρια, τα οποία είναι τα εξής:

PHILIPS 6060137: Στίχοι Μάνου Ελευθερίου: «Άλλος για Χίο τράβηξε» (Δ. Μητροπάνος) / «Κι αν φταίει κανείς» (Π. Σαλπέα).

PHILIPS 6060152: Δημήτρης Μητροπάνος, στίχοι Μάνου Ελευθερίου: «Ο χάρος βγήκε παγανιά» / «Η σούστα πήγαινε μπροστά».

OLYMPIC 75207: Βίκυ Μοσχολιού, στίχοι Γιάννη Λογοθέτη: «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» / «Έτσι ειν’ η ζωή».

OLYMPIC 75212: Αντώνης Καλογιάννης, στίχοι Γιάννη Μιχαηλίδη: «Ο Στέφανος» / «Τράβα την κουρτίνα σου».

1973

OLYMPIC: Βίκυ Μοσχολιού, στίχοι Μάνου Ελευθερίου: «Παναγιά μου Γρηγορούσα» / «Το ρούχο σου το θαλασσί». Το τελευταίο 45άρι του Μούτση με καινούργια τραγούδια…

OLYMPIC: Βίκυ Μοσχολιού, στίχοι Μάνου Ελευθερίου: «Στην πόρτα του Παράδεισου» / «Απ’ τα μικρά ψαράδικα».

1976

Αυτή τη χρονιά κυκλοφορεί το τελευταίο 45άρι σε μουσική Δήμου Μούτση, χωρίς όμως ν’ αναφέρεται το όνομά του. Λόγω αποκλειστικού συμβολαίου με την Columbia, «μετονομάζεται» σε…Γιώργος Σαρρής για το «χατίρι» της Χαρούλας Αλεξίου που ηχογραφεί στη MINOS…

MINOS 5792: Χάρις Αλεξίου: «Έλα πάρε με» (Λ. Παπαδόπουλου) / «Η γκαρσόνα» (Παλιό λαϊκό τραγούδι).

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙ ΣΤΗN OLYMPIC ΕΙΧΕ ΤΟ ”ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ”, ”ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΑΔΙΚΑ”, ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΤΕ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here