10/5/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και ναι είναι γεγονός! Είμαστε κυριολεκτικά μια ανάσα πριν από τη Eurovision, άσχετα αν οι ιθύνοντες της ΕΡΤ μας έβγαλαν τη ψυχή ώσπου να το μάθουμε. Στο Malmo της παγωμένης Σουηδίας, 39 χώρες θα διεκδικήσουν την πρωτιά, (να μας βάλω και εμάς στην διεκδίκηση; Αναρωτιέμαι…!) αλλά μόνο μία από αυτές θα τα καταφέρει.

Ηχηρές απουσίες φέτος από το διαγωνισμό, όπως της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης  και της Πορτογαλίας (για οικονομικούς λόγους) και της Τουρκίας, η οποία  ένιωσε θιγμένη, αν δεν απατώμαι, επειδή δεν βγήκε πρώτη πέρσι (!) και τόνισε ότι οι επιτροπές τα κάνουν με απλά λόγια …μαντάρα! Στο τελευταίο, στοιχηματίζω τα λεφτά της χώρας μας, έστω  όσα μας έχουν απομείνει, θα βρει αρκετό λαό σύμφωνο με την άποψη αυτή.

eurovision_2013_logo

Λοιπόν, θαρρώ πως δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερούμε άλλο το θέμα. Έφτασε η στιγμή που το Music Corner, όπως και πέρυσι, θα σας παρουσιάσει μία προς μία τις φετινές συμμετοχές του διαγωνισμού! Χυμοί, πατατάκια, καφέδες, στο χέρι παρακαλώ και καθίστε αναπαυτικά όπου και αν βρίσκεστε (αν είστε στη δουλειά μη σας δουν οι ανώτεροι!) για να πάρετε μια γεύση από το τι μέλλει γενέσθαι στο φετινό  58ο διαγωνισμό της Eurovision. Μισό λεπτό να δω το ημερολόγιο μου… μάλιστα, οι άγιες μέρες πέρασαν! Μπορώ να πω ότι θέλω και …ο Θεός ας με συγχωρέσει! Φύγαμε!

Α’ ημιτελικός
Τρίτη 14 Μαΐου

1. Αυστρία

Ερμηνεία : Natalia Kelly
Τίτλος : 
Shine

Μουσική-στίχοι: Andreas GrassNikola ParylaAlex Kahr

eurovision_austria_kelly_2013_05_01

Την αυλαία την Τρίτη θα ανοίξει η Αυστρία με την 18χρονη Natalia Kelly. Πέρυσι η χώρα κατάφερε να δει από κοντά τη βάση του βαθμολογικού πίνακα, αφού τερμάτισε τελευταία στον ημιτελικό της, με το τραγούδι (συγχωρέστε με που το αποκαλέσω έτσι!!!) που έστειλε. Φέτος διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο τελικό αφού πρόκειται για μια γλυκιά μπαλάντα με αρκετά αισιόδοξο στίχο. Αν συνοδευτεί από μια αξιοπρεπή εμφάνιση, έχει πετάξει ήδη για τον τελικό!

2. Εσθονία

Ερμηνεία: Birgitt Oigemeel

Τίτλος: Et suus saaks algure  (Για να συμβεί μια νέα αρχή)

Μουσική-στίχοι: Silvia Soro, Mikhel Mattinsen

eurovision_estonia_birgit_2013_05_01

Φέτος πολλοί συμμετέχοντες έχουν χωρίσει, αν κρίνουμε από τα τραγούδια τους. Μεταξύ αυτών και η πολύ όμορφη Birgitt από την Εσθονία, η οποία βλέπω να φεύγει πικραμένη από το διαγωνισμό, με ένα τραγούδι μάλλον βαρετό. Φυσικά μπορεί να κάνει την έκπληξη η Εσθονία που πέρσι πήρε την 6η θέση, αν και θαύματα πλέον δύσκολα γίνονται. Ο τίτλος του τραγουδιού, σκέτος γλωσσοδέτης!

3. Σλοβενία

Ερμηνεία: Hannah Mencini

Τίτλος: Straight into love

Μουσική-στίχοι: Hannah Mencini

eurovision_slovenia_hannah_2013_05_01

Και όμως είναι από τα ελάχιστα ποπ κομμάτια που θα ακούσουμε φέτος και αυτό δίνει ένα ατού στην αμερικανίδα Hannah (δε πιστεύω …να τη περάσατε για Σλοβένα!) ώστε να περάσει την χώρα στον τελικό του Σαββάτου, μιας που πέρσι δεν τα κατάφερε να προκριθεί. Μέτριο τραγούδι, χωρίς να σου μένει κάτι, απλά θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις τόσες μπαλάντες. Η τύχη του …άγνωστη!

4. Κροατία

Ερμηνεία : Klapas Mora

Τίτλος : Mizerija

Μουσική-στίχοι: Goran Topolovac

eurovision_croatia_klapa_s_mora_2013_05_01

Θεέ και Κύριε! Τι να πρωτοσχολιάσω εδώ … τους 6 τενόρους που ενώθηκαν για το συγκεκριμένο τραγούδι; Το τραγούδι αυτό καθ’ αυτό; Το στίχο του τραγουδιού που είναι πραγματικά μέσα στη θλίψη και τη …μιζέρια; Βλέπετε, ακούτε και κρίνετε. Εγώ πιθανότατα εκείνη την ώρα να πω καμιά κουβέντα με τους καλεσμένους μου. Η Κροατία με κιάλια θα δει θέση στον τελικό φέτος, όπως και πέρσι άλλωστε!

5. Δανία

Ερμηνεία : Emelie de Forest

Τίτλος : Only teardrops

Μουσική-στίχοι: Lise Cabble, Julia Fabrin, Thomas Steengard

eurovision_denmark_emmelie_2013_05_01

Ιδού το μεγάλο φαβορί για φέτος. Πολλοί πιστεύουν ότι από τη μια σκανδιναβική χώρα θα πάμε στην άλλη του χρόνου. Ενδιαφέρον κομμάτι, πρωτότυπη μουσική και παρουσία! Δεν είναι Euphoria ή Fairytale, μην τρελαθούμε, αλλά σαφέστατα είναι ένα τραγούδι που θα διεκδικήσει την πρωτιά και ίσως την κατακτήσει κι όλας. Πάντως κακά τα ψέματα, ένα στυλίστα και έναν κομμωτή θα τον χρειαστεί για τον τελικό! Α, και ένα ζευγάρι παπούτσια!

6. Ρωσία

Ερμηνεία : Dina Garipova

Τίτλος: What if

Μουσική-στίχοι: Gabriel Alares, Joakim BjornberLeonid Gutkin

eurovision_russia_garipova_2013_05_01

Μετά τις υπερθεϊκές γιαγιάδες που πήραν την 2η θέση πέρσι, η Ρωσία και φέτος στέλνει δυνατό τραγούδι που σίγουρα θα πλασαριστεί και αυτό στην 5αδα! Μια δυναμική μπαλάντα… Μια πολύ καλή φωνή από την 22χρονη… Σίγουρα θα κερδίσει τις επιτροπές και θα στηριχτεί τρελά από τις γειτόνισσες της. Κολλητά μετά την Δανία εμφανίζεται… Πλάκωσαν όλα μαζί τα φαβορί του 1ου ημιτελικού! Σφαγή θα γίνει!

7. Ουκρανία

Ερμηνεία: Zlata Ognevich

Τίτλος: Gravity

Μουσική-στίχοι: Karen KavaleryanMikhail Nekrasov

eurovision_ukraine_ognevich_2013_05_01

Άλλη μια χώρα που εδώ το πάει, από εκεί το φέρνει, να δω πότε θα τα καταφέρει! Ο λόγος για την Ουκρανία, που αν και πολύς κόσμος φέτος αγαπά το κομμάτι της, εγώ θα διαφωνήσω πιστεύοντας ότι ταιριάζει περισσότερο στη …Eurovision Junior, μιας που ο ήχος του μου θυμίζει κάτι από παιδική ταινία! Νιώθω ότι θα ξεπροβάλει ξαφνικά ο βασιλιάς των λιονταριών! Αν δείτε το video clip ενισχύει την άποψη μου περίτρανα! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

8. Ολλανδία

Ερμηνεία: Anοuk

Τίτλος: Birds

Μουσική-στίχοι: Anouk, Tore Johanson, Martin Gjerstad

eurovision_netherlands_anouk_2013_05_01

Οι Σουηδοί φέτος, αποφάσισαν μόνοι τους την σειρά εμφάνισης των χωρών στους ημιτελικούς και στον τελικό φυσικά. Έτσι, εντελώς τυχαία -και δε θέλω αμφισβήτηση από κανένα!- είπαν να μας βομβαρδίσουν απανωτά με όλα τα φαβορί του πρώτου ημιτελικού! Ένα από τα 2 μεγαλύτερα ονόματα φέτος στο διαγωνισμό, η πασίγνωστη Anouk, εκπροσωπεί την Ολλανδία, που έχει να δει τελικό αιώνες! Με σημαντικό βάρος στις πλάτες της, η Anouk θα προσπαθήσει να ξαναδώσει στην Ολλανδία λίγη από τη χαμένη της αίγλη, με ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι, το οποίο είτε αρέσει, είτε περνάει αδιάφορο. Αν είναι αρκετά έξυπνη, θα το παρουσιάσει πολύ όμορφα στη σκηνή. Αν όχι, την βλέπω απλά να …βαλτώνει! Οψόμεθα!

9. Μαυροβούνιο

Ερμηνεία : Who see ft Nina Zizic

Τίτλος : Igranka (The party)

Μουσική-στίχοι : Djordje Miljenković

eurovision_montenegro_who_see_2013_05_01

Τη σκυτάλη μετά την Ολλανδία, παίρνει το Μαυροβούνιο που δεν έχει αξιωθεί ακόμη να δει τελικό. Φέτος στέλνοντας ένα pop σε συνδυασμό με hip hop κομμάτι, φιλοδοξεί να δει το όνομά του γραμμένο στον πίνακα του τελικού. Και διόλου απίθανο να σας πω, γιατί αφενός δεν εμφανίζεται πρώτο (όπως κάθε χρόνο η δύστυχη χώρα!) και αφετέρου είναι κάπως ιδιαίτερο σαν τραγούδι και ίσως ξεχωρίσει ανάμεσα στις τόσες βαρετές μπαλάντες! Αρκεί να μην βγουν κιτς στην σκηνή πάνω κάτι που …συνηθίζουν!

10. Λιθουανία

Ερμηνεία : Andrius Pojavis

Τίτλος: Something

Μουσική-στίχοι : Andrius Pojavis

eurovision_lithuania_pojavis_2013_05_01

Και εδώ προκαλείς τον εαυτό σου να βάλει στοίχημα: Θα σταυρώσει έστω και ένα βαθμό αυτό το τραγούδι; Αμφιβάλλω! Δεν έχω να σχολιάσω …κάτι, όπως λέγεται και το τραγούδι! Γλυκός, συμπαθής και χαμογελαστός ο ερμηνευτής. Αλλά δεν φτάνει!

Μήπως να του άλλαζε τίτλο και να το έλεγε …τίποτα; Είμαι σκληρός το ξέρω, αλλά έφυγαν και οι άγιες μέρες!

11. Λευκορωσία

Ερμηνεία : Alyona Lanskaya

Τίτλος : Solayoh

Μουσική-στίχοι : Marc Paelinck , Martin King

eurovision_belarus_lanskaya_2013_05_01

Επιτέλους! Να καταλάβω ότι παρακολουθώ Eurovision! H Λευκορωσία φέτος, αφού άλλαξε ούτε κι εγώ ξέρω πόσα κομμάτια ώσπου να καταλήξει σε αυτό, στέλνει ένα κλασικότατο eurovisioniako τραγούδι. Pop, με χορευτικό, με το μπαλέτο του, με τα φωνητικά του, με τα όλα του! Θα πάει καλά… πολύ καλά! Θα με θυμάστε την ώρα που θα …τσακίζετε τις πίτσες εκείνο το βράδυ!

12. Μολδαβία

Ερμηνεία : Aliona Moon

Τίτλος : O mie (A thousand)

Μουσική-στίχοι : Pasha Parfeni

eurovision_moldova_moon_2013_05_01

Και να μια από τις μεγάλες εκπλήξεις φέτος, που θα διεκδικήσουν θέση στη δεκάδα άνετα! Δυνατή φωνή, δυνατή μπαλάντα, αλλά σκηνικό που θυμίζει περσινό Αζερμπαϊτζάν και Sabina Babayeva. Θα μου πείτε και ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς της Σερβίας, το ίδιο κάθε φορά δεν μας δείχνει; Αλλά πάντα πλασάρεται στην 5αδα! Μοναδικό μειονέκτημα, το άσμα είναι στα ρουμάνικα. Στα αγγλικά αν ήταν θα κοντραριζόταν μέχρι και για πρωτιά!

*** Στο παραπάνω video το τραγούδι είναι με αγγλικό στίχο, όμως οι Μολδαβοί θα ερμηνεύσουν στα ρουμάνικα. Δείτε εδώ την κανονική τους ερμηνεία από τη πρόβα τους στη Σουηδία…
www.youtube.com/watch?v=CDThvpbyuTU

13. Ιρλανδία

Ερμηνεία : Ryan Dolan

Τίτλος : Only love survives

Μουσική-στίχοι : Ryan Dolan

eurovision_ireland_dolan_2013_05_01

Θα το έλεγα ενδιαφέρον κομμάτι, αλλά φοβάμαι ότι θα παρεξηγηθούν τα άλλα ενδιαφέροντα κομμάτια.  Συμπαθές τραγούδι, συμπαθής καλλιτέχνης, στα όρια του γλυκανάλατου η όλη συμμετοχή. Στα στοιχήματα πάει καλά πάντως. Λογικά, αν περάσει, θα γεμίσει κάποια από τις θέσεις 13-18! Εεε,για παραπάνω …υπερβολικό!

14. Κύπρος

Ερμηνεία : Δέσποινα Ολυμπίου

Τίτλος : Αν με θυμάσαι

Μουσική-στίχοι : Ανδρέα Γιωργαλλή, Ζήνωνα Ζιντίλη

eurovision_cyprus_olympiou_2013_05_01

Tι να πούμε εδώ… Η γλυκύτατη και ταλαντούχα ερμηνεύτρια, αναλαμβάνει να πάει την Κύπρο πιο ψηλά από ότι πέρσι με την Ήβη Αδάμου, πράγμα που -θα μου επιτρέψετε να πω- λιγάκι δύσκολο! Με μοναδικό της όπλο την φωνή της και δυστυχώς μία όχι τόσο ενδιαφέρουσα μπαλάντα, η Κύπρος δύσκολα θα διασχίσει τη πόρτα του τελικού, εκτός και αν στηριχτεί τρελά από τις επιτροπές. Όπως και να έχει, καλή επιτυχία και στη Κύπρο και στη Δέσποινα Ολυμπίου!

15. Βέλγιο

Ερμηνεία Roberto Bellarosa

Τίτλος : Love kills

Μουσική-στίχοι: Jukka Immonen, Iain Farquharson

eurovision_belgium_bellarosa_2013_05_01

Όσες παρεμβάσεις και αν του έκαναν, παραμένει μέτριο. Φυσικά φέτος το στέμμα της μετριότητας ποιος θα το πάρει, ένας Θεός ξέρει, αλλά σαφέστατα βάζει σοβαρή υποψηφιότητα γι’ αυτό! Λέω πάλι κακίες, το παραδέχομαι αλλά το τραγούδι δεν …τραβάει! Να το σώσει η σκηνική του παρουσία; Θα το δούμε…

16. Σερβία

Ερμηνεία : Moje 3

Τίτλος: Ljubav je svuda

Μουσική-στίχοι : Saša Milošević, Marina Tucaković

eurovision_serbia_moje3_2013_05_01

Η απόλυτη αλλαγή για την γειτονική χώρα φέτος. Ένα ποπ γυναικείο συγκρότημα, από talent show, με ένα ποπ κομμάτι, με χορό, με κέφι και μπρίο, με πολύ νάζι και με …στολές! Ναι, μη γελάτε, οι κοπέλες είναι ντυμένες …κάπως. Καλά θα κάνουν να τις αλλάξουν γιατί βλέπω ήδη τον φίλτατο Νίκο Μουτσινά να μοιράζει λαδί πασούμια και πίτα γύρο απ’ όλα!!!

Και έτσι κλείνει η αυλαία για τον πρώτο ημιτελικό, με 10 χώρες από αυτές να κερδίζουν το μαγικό χαρτάκι για τον τελικό! Ποιες θα είναι αυτές; Θα το μάθουμε την Τρίτη 14 Μαΐου! Μείνετε κοντά μας γιατί ακολουθούν αύριο τα σχόλια μας για τον καυτό 2ο ημιτελικό!

—————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Paidia sugxarhthria gia thn wraia paroysiash kai gia ta sxolia me ta opoia symfwnw apolytws ! Polles varetes mpalantes vlepw fetos , ontws h Dania poly kalh 9a exei perash einai sigoyro ki exei hdh polles pshfoys exasfalismenes an kai moy kanei “fthnh” persinh apomimhsh ! Paw n akoysw to second part 😉

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here