4/4/2013
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την τελευταία μέρα του Μαρτίου, λίγο πριν ξημερώσει Πρωταπριλιά, βρεθήκαμε στο Noiz στο Γκάζι. Εκεί μας περίμεναν …η Μάτα και οι μυστικοί φρουροί της, έτοιμοι να μας μεταφέρουν στο παράλληλο σύμπαν τους! Με κωδικό απογείωσης την αγάπη ξεκίνησε μία αποστολή εναντίον του κυρίου Μιζερίδη, του κακού της υπόθεσης, που έχει μπει εδώ και κάποια χρόνια στις ζωές μας κλέβοντας χρώματα και συναισθήματα.

Λίγο μετά τις έντεκα και μισή, η chief της αποστολής ανέβηκε στη σκηνή του Noiz και έπεσε με όλες τις δυνάμεις της στη μάχη…

Το πρώτο τραγούδι της βραδιάς ήταν το «Ανεστάκι», ένα τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου που μυρίζει παράδοση. Ακολούθησαν τα τραγούδια «Η σταγόνα η Παγώνα», «Δονούσα» και «Φολέγανδρος» από την πρώτη δισκογραφική δουλειά της καλλιτέχνιδος.

Το όμορφο ξεκίνημα διαδέχτηκε μία ακόμη καλύτερη συνέχεια. Εμπνευσμένη από τις καταστάσεις της εποχής μας ερμήνευσε το «Ήταν ο τόπος μου» του Νίκου Ξυλούρη. Θα συμφωνήσουμε με την Ματούλα Ζαμάνη ότι πρόκειται για ένα κομμάτι πολύ επίκαιρο, ιδιαίτερα στον στίχο: «Ήταν ο τόπος μου σαν το χαμόγελο/ Κάποιος τον πούλησε/ Κάποιος τον ρήμαξε/ Σαν δανεισμένη πραμάτεια».

Μετά το «Ευαίσθητος ληστής» του Μάνου Χατζιδάκι η διάθεση μας άλλαξε με ένα ακόμη τραγούδι του ίδιου, το «Γαρύφαλλο στα αυτί», το οποίο μπλέχτηκε μουσικά με το «Ντάρι ντάρι». Αυτός ήταν ο πρώτος μουσικό πειραματισμός της βραδιάς. Ακολούθησαν και άλλοι, εξίσου πετυχημένοι.

Με σαφώς πιο ερωτική διάθεση συνέχισε με τα τραγούδια «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Αραπίνα μου σκερτσόζα» και το δικό της «Αστική αγάπη».  Ακόμη πιο ερωτικά και με το γνωστό χιούμορ που τη χαρακτηρίζει προσπάθησε μέσα από λίγα τραγούδια να φωτίσει τις τρεις φάσεις του κύκλου κάθε έρωτα. Η πρώτη φάση (θα την ονομάσω «τα μέλια») αντιπροσωπεύεται από το τραγούδι «Το τι και το ε», ένα εκπληκτικό τραγούδι σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη που έχει μελοποιήσει η Ματούλα Ζαμάνη. Στην πρώτη λοιπόν φάση το «τι» και το «ε» το προφέρουν οι ερωτευμένοι μελιστάλαχτα. Λίγους μήνες αργότερα θα έρθουν ένα «τι;» και ένα «εεεε;» σε πολύ διαφορετικό τόνο. Αυτή είναι δεύτερη φάση (θα την ονομάσω «τα πρωτοβρόχια») εκφράζεται από το τραγούδι «Τυφλές ελπίδες». Στην τρίτη και τελευταία φάση (την οποία θα ονομάσω χέσ’ τα και άστα…) ο ερωτευμένος – λαβωμένος πλέον τραγουδά «Σκότωσε με είναι η τελευταία χάρη που σου ζητώ» (από το τραγούδι «Ξένος για σένανε και εχθρός»), «Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις» και «Να μ’ αφήσεις ήσυχη θέλω». Τα είπε όλα!

Όσον αφορά τώρα τα δύο τελευταία τραγούδια έχω να παρατηρήσω δύο πράγματα. Πρώτον, όλοι όσο «κουλτουριάρηδες» και να το παίζουμε το θέλουμε το «σκυλάδικο» μας και δεύτερον η Ματούλα ξέρει να σέβεται τα τραγούδια με τα οποία καταπιάνεται. Το έχει δηλώσει κάποια στιγμή ότι δεν διαλέγει τραγούδια για “εξυπνακίστικους” λόγους και αυτό είναι αλήθεια. Ερμηνεύει και δίνει σε αυτά τα τραγούδια μία πολύ διαφορετική ποιότητα…

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα το πρόγραμμα ξεκίνησε πάλι με το τραγούδι «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και συνεχίστηκε με το παραδοσιακό «Καίγομαι και σιγολιώνω». Σε έναν ακόμη μουσικό πειραματισμό η Ματούλα πάντρεψε το «Fever» της Peggy Lee με το «Μου ‘φαγες όλα τα δαχτυλίδια». Συνέχισε με το «ΠΚΕ» από το δικό της δίσκο, το «Τσιγγάνα» και το «Μιλώ για σένα» στο οποίο έγινε πραγματικός χαμός. Ξέχασα να σας πω ότι γενικότερα το κλίμα της βραδιάς ήταν πολύ θερμό. Οι πολλοί φίλοι και οι ένθερμοι θαυμαστές της τραγουδίστριας που γέμισαν το Noiz αλλά και το μπρίο και το κέφι της ίδιας συνέβαλαν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα τελευταία κομμάτια της βραδιάς ακούσαμε το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», το «Δε λες κουβέντα», τον «Αύγουστο» και το «Ακορντεόν» σε μία πολύ διαφορετική version. Λίγο πριν το τέλος, στη σκηνή ανέβηκε η Μαριάννα Πολυχρονίδη η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό. Μετά από μία θερμή αγκαλιά με τη Ματούλα μας χάρισε δύο εξαιρετικά τραγούδια, το «Συ μου χάραξες πορεία» και το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι».

Η βραδιά ήταν πολύ δυνατή! Σίγουρα! Δεν θα μιλήσω για τη φωνή της Ματούλας που την κατατάσσει στις πιο ταλαντούχες νέες καλλιτέχνιδες. Θα μιλήσω για το πρόγραμμα που ετοίμασε. Ένα πρόγραμμα με πολύ πετυχημένες επιλογές τραγουδιών, με ένταση και πολλά συναισθήματα. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της, να ξυπνήσει μέσα μας τα καταχωνιασμένα συναισθήματα. Τα κατάφερε και νίκησε κατά κράτος τον κύριο Μιζερίδη.

Βέβαια, δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά χωρίς τους σωματοφύλακες της, δηλαδή τους μουσικούς της οι οποίοι ήταν ολοφάνερο ότι κουβαλούν την ίδια τρέλα με τη Ματούλα. Αν δεν ταιριάζαν δεν θα συμπεθεριάζαν! Της μοιάζουν βέβαια όχι μόνο στην τρέλα αλλά και στο ταλέντο. Εξαιρετικοί παίκτες!

Αξίζει ένα μπράβο σε όλους για τη βραδιά που μας χάρισαν!

Διαβάστε στη συνέχεια τις δηλώσεις της Ματούλας Ζαμάνη στο μικρόφωνο του MusicCorner.gr λίγο πριν την έναρξη του live:

MusicCorner: Σε λίγο θα ανέβεις στη σκηνή του Noiz. Τι έχεις ετοιμάσει για τη σημερινή σου εμφάνιση;
Ματούλα Ζαμάνη: Σήμερα θα ακούσετε τραγούδια από τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο που ονομάζεται «Varligali». Η δουλειά αυτή κυκλοφορεί από μία …πανεθνική εταιρία, την Antart Productions με έδρα τη Κουάλα Λουμπούρ! Θα ακούσετε επίσης τραγούδια που αγαπάω ιδιαίτερα και μου αρέσει φοβερά να τα πειράζω. Σε αυτό με βοηθούν οι φίλοι μου που παίζουμε μαζί. Γενικά για εμένα το κάθε live δεν είναι το ίδιο. Δεν με ενδιαφέρει να εκτεθώ και πολλές φορές κάνω πράγματα που τα σκέφτομαι εκείνη την ώρα. Το live πρέπει να είναι live έστω και αν υπάρχει έκθεση.

MusicCorner: Δηλαδή βασικό στοιχείο των live σου είναι ο αυθορμητισμός;
Ματούλα Ζαμάνη: Ο αυθορμητισμός και η αγάπη. Αγάπη από όλους για αυτό που έχω στο μυαλό μου. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικοί οι άνθρωποι που είναι μαζί μου σε αυτό που κάνω. Είναι το άλφα και το ωμέγα.

MusicCorner: Στο δελτίο τύπου γράφεις χαρακτηριστικά ότι ότι πρόκειται για ένα live εναντίον του κυρίου Μιζερίδη! Τι κρύβεται πίσω από τον συμβολισμό του κυρίου Μιζερίδη;
Ματούλα Ζαμάνη: Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα άλλαξαν για να νιώθουμε περίεργα. Οι άνθρωποι είναι πια σκυθρωποί. Εμείς στο δικό μας το κομμάτι, της μουσικής, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι. Δεν είναι ότι παίζουμε «τσιχλιμπίχλι» και «πάμε ώπα». Παίζουμε τραγούδια επίκαιρα, τραγούδια που είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου και τραγούδια που πιστεύουμε. Κυριότερος στόχος μας είναι όχι απλά να διασκεδάσουμε αυτούς που έρχονται να μας ακούσουν αλλά να τους κάνουμε να νιώσουν κάτι, είτε ωραίο και χαρούμενο είτε μελαγχολικό γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως είναι φωλιασμένη μέσα μας η μιζέρια έχουμε σταματήσει να νιώθουμε.

MusicCorner: Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς σου. Υπάρχει στο μυαλό σου η δεύτερη;
Ματούλα Ζαμάνη: Η δεύτερη θα δουλευτεί με τον Ιάπωνα συμπαραγωγό μου, τον Moschin. O  Moschin είναι αδελφικός φίλος και ριζωμένος βαθιά μέσα μου. Δουλεύουμε μαζί. Ανταλλάσσουμε ιδέες. Καταπίνει ο ένας τον άλλο! Θα ξεκινήσουμε τον Μάιο και ο δίσκος θα βγει λογικά τον Οκτώβριο. Όπως και ο πρώτος δίσκος, θα είναι βιωματικός, όμως θα ξεφύγει από εμένα ενορχηστρωτικά. Μπορώ να αποκαλύψω ένα τραγούδι. Θα λέγεται «Η μύγα του Μαΐου» και θα μιλά για μία πυγολαμπίδα! Βέβαια, το γυρίζω στο ανθρώπινο – ερωτικό κομμάτι γιατί αυτά για εμένα είναι συνυφασμένα και με απασχολούν. Το συγκεκριμένο τραγούδι θα βγει σε λίγο στα ραδιόφωνα.

MusicCorner: Στην προηγούμενη δουλειά σου φάνηκε καθαρά η αγάπη σου για την παράδοση. Το έχεις δηλώσει άλλωστε σε παλαιότερες συνεντεύξεις σου. Σε ενοχλεί που κάποιοι σνομπάρουν αυτό το κομμάτι;
Ματούλα Ζαμάνη: Όχι δεν με ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί να ακούει ότι θέλει. Εγώ αυτό που θέλω να κάνω είναι να μπλέκω την παράδοση με οτιδήποτε ξένο ή ελληνικό επειδή πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι είναι παραμελημένο. Με εξιτάρει όχι επειδή θέλω να αφήσω ιστορία αλλά για να δούμε ότι όλα τα πράγματα από κάπου ξεκινούν.

MusicCorner: Ποιες θα είναι οι επόμενες εμφανίσεις σου;
Ματούλα Ζαμάνη: Οι επόμενες εμφανίσεις θα είναι με τα παιδιά. Για ‘μένα αυτή είναι η μπάντα μου. Δεν μου αρέσει να αλλάζω ανθρώπους. Θα κάνουμε το καλοκαίρι περιοδείες. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσω και με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αγαπημένος πυλώνας! Άμεση επόμενη εμφάνιση είναι το άλλο Σάββατο με τους Burger Project, που είναι πολύ αγαπημένοι. Θα παίξουμε στο Gagarin όπου θα γίνουν διάφορα σκηνικά…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here