Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ονειρεύομαι ακόμα… μαμά! Αυτός είναι ο όμορφος και συγκινητικός τίτλος του νέου album της Ευρυδίκης που μόλις κυκλοφόρησε. Η νέα δισκογραφική δουλειά της αγαπημένες ερμηνεύτριας περιλαμβάνει δώδεκα (συν ένα ρεμίξ) τραγούδια σε μουσικές της ίδιας, του Κώστα Τουρνά, του Γιώργου Θεοφάνους, του Γιώργου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Κοργιαλά, του Θοδωρή Μαραντίνη, της Ευσταθίας και σε στίχους του Κώστα Τουρνά, του Κυριάκου Ντούμου, του Θάνου Παπανικολάου, του Σταύρου Σταύρου, του Δημήτρη Κοργιαλά, της Βίκυς Γεροθόδωρου και της Ευρυδίκης. Στη νέα δουλειά μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνουν ξεχωριστές συμμετοχές όπως αυτές της Πέγκυς Ζήνα, του Γιώργου Παπαδόπουλου,του Μιχάλη Κεχαγιά (Lexicon Project), του Θοδωρή Μαραντίνη, της Ευσταθίας και του Δημήτρη Κοργιαλά, οι οποίοι συνεισφέρουν με τη φωνή τους στα τραγούδια!

Ένα πολυσυλλεκτικό και πολυσυμμετοχικό album μιας ερμηνεύτριας που δεν επαναπαύεται αλλά συνεχώς τολμά και πειραματίζεται. Τα τραγούδια κινούνται σε ένα σύγχρονο ποπ και ροκ ηχητικό περιβάλλον, αυτή τη φορά όμως με πιο ξεκάθαρο και ολοκληρωμένο στίγμα σε σχέση με παλαιότερες δουλειές της. Πολλά τα καλά τραγούδια που ξεχωρίζω από τη νέα αυτή δουλειά, όπως το εναρκτήριο που υπογράφει η ίδια η Ευρυδίκη με τίτλο «Στης αγάπης το θυμό», το τρυφερό ομότιτλο τραγούδι του Δημήτρη Κοργιαλά, το δυνατό ντουέτο της τραγουδίστριας με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και το δυναμικό «Σκέψεις» με τους ευρηματικούς στίχους του Κώστα Τουρνά και τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Δημήτρη Κοργιαλά. Χαρακτηριστική και ιδιαιτέρως εμπνευσμένη και η συμμετοχή της Ευσταθίας με το τραγούδι «Λάθος άνθρωποι», η οποία συνοδεύει την Ευρυδίκη και στα φωνητικά, καθώς και η απρόσμενη αλλά απολύτως ταιριαστή  συνύπαρξη της τραγουδίστριας με την Πέγκυ Ζήνα στο «Ένα τραγούδι». Το album κλείνει με ένα πολύ ξεχωριστό τραγούδι, το «Φιλιά στο ψυγείο» που φέρει τη σφραγίδα ενός πολύ αξιόλογου νέου στιχουργού, του Σταύρου Σταύρου, ο οποίος έχει επιδείξει πολύ σημαντικά δείγματα γραφής το τελευταίο χρονικό διάστημα και τείνει να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο προικισμένους στιχουργούς της νέας γενιάς.

——-

Νέο πολυσυλλεκτικό album ετοιμάζει αυτή την περίοδο η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τα ονόματα των δημιουργών της νέας δουλειάς παραμένουν ακόμα εφτασφράγιστο μυστικό και δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η συλλογή του υλικού. Δείγμα της νέας αυτής δουλειάς αναμένεται να ακούσουμε στις επερχόμενες εμφανίσεις της ερμηνεύτριας στη μουσική σκηνή Gazarte απο τις 17 Δεκεμβρίου. Στο Gazarte η Αρβανιτάκη πρόκειται να παρουσιάσει το ξεχωριστό πρόγραμμα με το οποίο περιόδευσε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο concept, αυτό του κουαρτέτου, το οποίο αποδίδει τα σπουδαία τραγούδια της ερμηνεύτριας και μια επιλογή ενός ευρύτερου ρεπερτορίου της ελληνικής και διεθνούς σκηνής με ήχο φυσικό και τρόπο λιτό αλλά τόσο ουσιαστικό.

——-

Νέο τραγούδι ακούσαμε πριν από λίγες μέρες από τον Γιώργο Νταλάρα. Πρόκειται για το soundtrack της ταινίας «Το Ταγκό των Χριστουγέννων» σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστορήματα του Γιάννη Ξανθούλη, η οποία αναμένεται στις αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιάννος Αιόλου, ενώ το τραγούδι της ταινίας «Μια στιγμή για πάντα» είναι βασισμένο στο κεντρικό θέμα της μουσικής της ταινίας. Τους στίχους έχει γράψει η Ελένη Ζιώγα και ερμηνεύει εξαιρετικά ο Γιώργος Νταλάρας.

Τον Γιώργο Νταλάρα θα απολαύσουμε όμως και live στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλευρό του κιθαρίστα και καθηγητή της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρη Μυστακίδη. Στις εμφανίσεις του Μεγάρου ο Μυστακίδης παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα 32 τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία της μέσα στο χρόνο (Σπύρου Περιστέρη, Γιώργου Καρρά, Κώστα Καρίπη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Κατσαρού, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Εϊτζιρίδη, Κώστα Μπέζου, Μανώλη Χρυσαφάκη, Κώστα Ρούκουνα, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αντώνη Νταλγκά). Στο τραγουδιστικό μέρος της παράστασης που τιτλοφορείται «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου», συμμετέχουν επίσης και οι: Μάρθα Φριτζήλα, Χρήστος Μαστέλος, Βασίλης Σκούτας και Δημήτρης Μυταράκης (οι δύο τελευταίοι συνοδεύουν και στις κιθάρες το πρωταγωνιστικό δίδυμο της βραδιάς)

——-

Κυκλοφόρησε χθες με Κυριακάτικη εφημερίδα το νέο album με στίχους του Χάρη Ρώμα με τίτλο «Οι στίχοι μου και οι φίλοι μου». Πρόκειται για δεκατέσσερα τραγούδια σε στίχους του δημοφιλούς ηθοποιού και μουσικές διαφόρων αγαπημένων συνθετών. Τα τραγούδια του album ερμηνεύουν μερικές από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου όπως η Γλυκερία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, η Κατερίνα Κούκα, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Βόσσου, ο Χρήστος Δάντης , ο Βασίλης Λέκκας, η Λένα Αλκαίου ο Γιώργος Λιανός κ.ά.

——-

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του είναι κειμήλια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Τραγούδια που μένουν μέσα στα χρόνια μοναδικά και αξεπέραστα. «Πριν το χάραμα», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που ’σαι Θανάση», «Αγωνία», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή»¨, «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Άναψε το τσιγάρο». Ενδεικτικά λίγοι τίτλοι τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριο του…

Τέσσερις δεκαετίες μετά το φυσικό του τέλος, για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη, σήμερα το βράδυ στο Badminton, στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού» με δημοφιλείς ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto». Τα τραγούδια θ’ αποδώσει η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρες). Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά). Την βραδιά προλογίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

——-

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι από τους λίγους έλληνες ερμηνευτές – και είναι προς τιμήν του – που έχει πάρει σαφή θέση στις τρέχουσες δυσάρεστες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Συχνά μάλιστα, χρησιμοποιώντας ένα αρκετά καυστικό λόγο, εκφράζεται συχνά γι’ αυτές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί. Παράλληλα όμως συνεχίζει να είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Καταρχήν συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του στο Κέντρο Αθηνών στο πλευρό του Δημήτρη Μητροπάνου και του Δημήτρη Μπάση κάθε Παρασκευή και Σάββατο ενώ σύντομα ξεκινούν και προσωπικές του συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με ένα μικρό, ηλεκτρικό αυτή τη φορά, σχήμα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα δισκογραφικά του νέα αφού αυτή την περίοδο ηχογραφεί ένα cd μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Το album που αναμένεται να κυκλοφορήσει εκεί κάπου κοντά στα Χριστούγεννα θα περιλαμβάνει ρεμπέτικα, σμυρναϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, ένα υλικό με το οποίο ο σπουδαίος ερμηνευτής έχει αναμετρηθεί με μεγάλη επιτυχία στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Καλή επιτυχία Γιάννη σε ότι κάνεις

——-

Ο Μανώλης Λιδάκης μαζί με τη Νάντια Μπουλέ και επτά εξαιρετικούς σολίστες μουσικούς, θα παρουσιάσει μόνο για δύο διήμερα (18-19 & 25-26 Νοέμβρη) στο Love Casual Living στη συμπρωτεύουσα μια μοναδική μουσική παράσταση! Ο σπουδαίος τραγουδιστής θα ερμηνεύσει τραγούδια από την πλούσια προσωπική του δισκογραφία αλλά και άλλα αγαπημένα του από όλο το φάσμα του καλού ελληνικού τραγουδιού. Μέρος του προγράμματός του καταλαμβάνουν και τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που ηχογραφεί αυτή την περίοδο. Στο πλευρό του και φέτος η πολυτάλαντη Νάντια Μπουλέ, που με μικρά και προσεκτικά βήματα εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το δυνατό ντουέτο μετά από τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη μας δίνει ραντεβού από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Σταυρό του Νότου.

——-

Ο Φοίβος Δεληβοριάς δίνει ραντεβού στη Μάρθα Φριντζήλα κάθε Παρασκευή βράδυ στο Gazarte από τις 2 Δεκεμβρίου για να στήσουν μια ξεχωριστή παράσταση. Ξεχνιούνται όμως και μιλάνε για τραγούδια. Για αριστουργήματα που έκρυβαν ένα κενό και για σκουπίδια που έκρυβαν ένα λουλούδι. Απ’ τον Αττίκ ως τον Μανώλη Αγγελόπουλο κι από το “Never on Sunday” ως τις μεταλλαγμένες ζεϊμπεκιές του ’90, διηγούνται μια μικρή ιστορία του τραγουδιού σε μια χώρα-κινούμενη άμμο, λίγο πριν μεταμορφωθεί ξανά σε κάτι άλλο. Μια κεφάτη μουσικοχορευτική κομεντί που μπορεί να παιχτεί και ως τραγωδία… Σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες…

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here