Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Η πολυαναμενόμενη δισκογραφική συνάντηση του κορυφαίου ερμηνευτή του ιταλικού τραγουδιού Al Bano Carrisi και του δικού μας, πολυαγαπημένου τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου ήδη κυκλοφορεί και έχει κλέψει τις εντυπώσεις. Το album «Δύο φωνές-μια ψυχή» περιλαμβάνει 12 τραγούδια, τα 8 από αυτά ντουέτο (με το Γιάννη Πλούταρχο να ερμηνεύει και στην ιταλική γλώσσα), 2 ελληνικά τραγούδια και 2 ιταλικά. Τη μουσική στα 5 νέα τραγούδια υπογράφει ο Θάνος Γεωργουλάς, ενώ οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι των: Massara/Carrisi, Farina/De Stefani, Maurizio Fabrizio, A. Paoletti, Little Big και Horn/Springbock. Τους στίχους υπογράφουν οι: Minellono, Βασίλης Γιαννόπουλος, Μιχάλης Αβατάγγελος, Colombini, Pino Marino, Pallavincini, και F. Berlincioni.

Ανάμεσά στα τραγούδια που ήδη έχουν κάνει αίσθηση και ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα είναι το πασίγνωστο Felicita, που το ακούμε σε ντουέτο Αl Bano και Πλούταρχου και με τίτλο «Με μια ματιά/Felicita». Επίσης στη νέα δουλειά θα συναντήσουμε και τη μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Πλούταρχου «Φίλε» ερμηνευμένη στα ιταλικά από τον Αl Bano με τον τίτλο «Bella».

Το album που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα με Κυριακάτικη εφημερίδα ξεπέρασε τις 160.000 πωλήσεις ενώ πλέον κυκλοφορεί και στα δισκοπωλεία με δύο επιπλέον tracks, την ιταλική διασκευή της επιτυχίας «Φίλε» με τον τίτλο «Bella» σε ντουέτο και την ελληνική διασκευή του «Felicita» με τον τίτλο «Με μια ματιά».

Παράλληλα και λίγες μόνο ημέρες μετά την κυκλοφορία της ιδιαίτερης αυτής δισκογραφικής του συνεργασίας με τον Al Bano ο Γιάννης Πλούταρχος προετοιμάζεται για μια νέα σπουδαία καλλιτεχνική συνάντηση, αυτήν την φορά, επί σκηνής! Αυτή την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του μουσικού θεσμού της γειτονικής χώρας SanRemoFestival, ο Γιάννης Πλούταρχος θα συναντηθεί στη σκηνή του Ariston Theater με τη ντίβα της παγκόσμιας λυρικής σκηνής Μontserrat Caballe και τον AlBano, όπου και θα ερμηνεύσουν το «Vapensiero», το γνωστότερο χορωδιακό κομμάτι της όπερας Nabucco του Giuseppe Verdi, που είναι και ο εθνικός πνευματικός ύμνος των Ιταλών!

 ——-

Ο πιο ερωτικός τραγουδιστής έρχεται στην πιο ερωτική πόλη! Ο λόγος φυσικά για το Γιάννη Πάριο, ο οποίος ξεκινά εμφανίσεις στην Πύλη Αξιού, από τις 24 Φεβρουαρίου! Ο Γιάννης Πάριος έρχεται στην συμπρωτεύουσα για να μας παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια από τον πλατινένιο δίσκο «Κομμάτια της ψυχής μου» αλλά και παλιότερες, αγαπημένες επιτυχίες του. Έχοντας στο πλευρό του τη Φανή Δρακοπούλου, ο μεγάλος τραγουδιστής μας υπόσχεται ένα πρόγραμμα γεμάτο έρωτα και πολύ καλή μουσική. Ο Γιάννης Πάριος θα ξυπνήσει αναμνήσεις μέσα από μεγάλες του επιτυχίες, ενώ η Φανή Δρακοπούλου επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές διασκέδασης.

——-

Αύριο Τρίτη θα παρουσιαστούν σε πρώτη μετάδοση από την ΕΡΤ τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον 56ο διαγωνισμό της Eurovision. Την ειδική αυτή εκπομπή, που θα ξεκινήσει στις 20:00, θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη ενώ οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν φέτος είναι όλοι από μουσικά τηλεοπτικά talent shows. Η Αντιγόνη Ψυχράμη, η Βαλάντω Τρύφωνος, το συγκρότημα «Κόκκινα Χαλιά», η Νίκκη Πόντε, ο Λούκας Γιώρκας, και το συγκρότημα Τριημιτόνιο θα διαγωνιστούν σε λίγο καιρό για την ανάδειξη εκείνου του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον φετινό Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο καλλιτέχνης ή το συγκρότημα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα θα επιλεγεί κατόπιν ψηφοφορίας από το κοινό και την κριτική επιτροπή, με την ψήφο των δύο να μετρά εξίσου (50-50).

Να θυμήσουμε πως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου η ΕΡΤ έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα (διάρκειας ενός λεπτού) από κάθε τραγούδι. Από το πρώτο άκουσμα – κατά τη γνώμη μου – σαφώς ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα το τραγούδι του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και της Ελεάνας Βραχάλη «Watch my dance» με ερμηνευτή τον Λούκα Γιώρκα και τη συμμετοχή του Stereo Mike στα rap φωνητικά. Ένα πολύ ωραίο τραγούδι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του διαγωνισμού και με έντονο το ελληνικό στοιχείο!

——-

Χθες κυκλοφόρησαν με Κυριακάτικη εφημερίδα άλλα δύο καινούρια τραγούδια του Μιχάλη. Τα «Φίλα με» και «Ως εδώ» (το τραγούδι που πρωτοερμήνευσε η Νατάσα Θεοδωρίδου) είναι δύο ερωτικές μπαλάντες, από αυτές που μόνο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να ερμηνεύσει και αποτελούν την ιδανική μουσική υπόκρουση για την σημερινή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

——-

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας επιστρέφει στην ελληνική μουσική επικαιρότητα και έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική συναυλία, αγκαλιά με έναν νέο, ακόμα πιο ηλεκτρικό δίσκο, με τίτλο «Την αλήθεια Να Πω» και βέβαια, με αγαπημένες μελωδίες του παρελθόντος, που κρατούν από τα χρόνια των Πυξ Λαξ. Στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει αυτόν τον χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 στο Βlock 33, θα μοιραστεί την αλήθεια «του» μαζί μας, σε μια εποχή που η αλήθεια είναι το ζητούμενο και το ψέμα έχει στρέψει όλα του τα φώτα πάνω μας και μας κλείνει το μάτι. Θα μας μιλήσει με τα τραγούδια του για τη ζωή, για έναν κόσμο που δεν έχει σύνορα, δεν έχει τείχη. Για έναν κόσμο που η μουσική δεν έχει ταμπέλες και δεν περιχαρακώνεται. Μας τραγουδά για την αγάπη που μας τρέφει, που μας πληγώνει, που μας ενώνει. Για το μυστήριο μπαρ της ζωής που μας παίζει παιχνίδια, μας τσακίζει, μας εξορίζει, που αγωνίζεται, που ονειρεύεται και ελπίζει.

Με γεμάτες τις αποσκευές, με τραγούδια όπως το ολοκαίνουριο «Μια γρατζουνιά για να θυμάσαι», αλλά και τα δοκιμασμένα «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη», «Μοναξιά μου όλα», «Τι δεν έμαθε ο Θεός», «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», «Όλο μ’ αφήνεις να σ’ αφήσω» θα ξεδιπλώσει τη μουσική του πραμάτεια και θα μας αποκαλύψει παλιούς και κυρίως νέους θησαυρούς. Σε αυτές τις μουσικές περιπλανήσεις δεν θα είναι μόνος. Μαζί του μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών: ο Αλέκος Αράπης στο μπάσο, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιώργος Γιαννόπουλος στα τύμπανα και ο Βασίλης Σπυρόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα.

——-

Κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τη lyra ο νέος δίσκος του Θέμη Καραμουρατίδη με τίτλο «Έχω ένα σχέδιο». Ο δίσκος περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από την ομότιτλη παράσταση που ο ταλαντούχος δημιουργός παρουσιάσε μαζί με εκλεκτούς καλλιτέχνες τον περασμένο Οκτώβριο στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Μαζί με τον Καραμουρατίδη στην παράσταση αυτή τραγούδησαν οι: Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννης Χαρούλης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Αλέξανδρος Μπουρδούμης ενώ συμμετείχαν και οι νεότεροι ηθοποιοί: Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεωργίου, Χρήστος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ελευθερία Μπενοβία. Μια πολλή αξιόλογη δισκογραφική πρόταση που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον

——-

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Δεκεμβρίου, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης επιστρέφουν στην σκηνή του «Μετρό» για τέσσερις ακόμα Δευτέρες. Με το άλμπουμ τους «Όμορφοι και Ηττημένοι» και με τους μόνιμους συνεργάτες τους,  μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα γεμάτο ευαισθησία, ζωντάνια, χιούμορ και άποψη. Δύο νέες φωνές που βάζουν σε διάλογο τον Nick Cave με τον Σαββόπουλο, τον Michael Jackson με τον Μικρούτσικο και τους Beatles με τον Παναγιώτη Τούντα. Τις Δευτέρες 21 & 28 Φεβρουαρίου και 14 & 21 Μαρτίου στο Μετρό.

——-

Ακριβώς τρία χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα που απέδειξε την δυναμική της ιδέας τους και τους καθιέρωσε στο χώρο οι Imam Baildi επιστρέφουν με 15 νέα μουσικά  κομμάτια, αποτέλεσμα πειραματισμών πάνω σε παλιούς και καινούριους ήχους, εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Φαντασία και ανοιχτοί ορίζοντες στην επιλογή των τραγουδιών, επιμονή και δουλειά γιατί οι στόχοι πρέπει και να υλοποιούνται. Ακόμα και για την φωτογράφηση του «The Imam Baildi Cookbook» χρειάστηκε – εκτός από την ιδέα των αδελφών Φαληρέα – το στήσιμο μιας ολόκληρης παραγωγής, με τη συμπαράσταση των φίλων μουσικών και συνεργατών. Ήδη ακούγεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας το υπέροχο «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά», το τραγούδι του Τώνη Μαρούδα, σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τη συγκλονιστική φωνή της Μαρίκας Νίνου, το οποίο έχει αποκτήσει μία εξαιρετική trip hop αισθητική.

Επίσης στο πολύ ενδιαφέρον album θα συναντήσουμε πολλές ακόμα ευφάνταστες σύγχρονες και παλαιότερες επιλογές  που περιλαμβάνουν από βαλκανική  ρούμπα με latin στοιχεία με την συμμετοχή του Maxwell Wright από τους Οjos de Brujo, μέχρι remix της «Θλίψης» του Μανώλη Χιώτη, από παραδοσιακό χασαποσέρβικο σε dub διασκευή,  μέχρι  πρωτογενές νανούρισμα αφιερωμένο εξαιρετικά και από τα ορχηστρικά samples του «Καιξή» στη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου από τις «Αραπίνες».Τέλος, μέσα σε αυτήν τη λίγο μυθική παρέα του παρελθόντος, ο Λύσανδρος  και ο Ορέστης Φαληρέας με τους συμπρωταγωνιστές σολίστες μουσικούς τους και τις σημερινές μουσικές προσεγγίσεις έχουν και δύο εκλεκτές guest, την Δήμητρα Γαλάνη με το remix από τα «Χάρτινα» και την Ελένη Τσαλιγοπούλου που συμμετέχει «Στα παιδιά της γειτονιάς σου» και, μαζί με τον Εισβολέα, στο «Αργιλέ μου γιατί σβήνεις» του Στέλιου Χρυσίνη.

——-

Για πρώτη φορά μετά το «Over The Hill», η Μόνικα στήνεται ανεπιτήδευτα μπροστά από μια κάμερα και παρουσιάζει το «Never», την ερωτική μπαλάντα που περιλαμβάνεται στο τελευταίο της άλμπουμ «Exit», ως μια πολύ προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη εξομολόγηση σε ένα παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι. Το video clip σκηνοθέτησε ο Κωστής Μαραβέγιας (Maraveyas Ilegal).

Παράλληλα η  Μόνικα υποδέχεται τη νέα χρονιά με δύο συναυλίες στην Αθήνα, τις πρώτες της για το 2011, μερικούς μήνες μετά την τελευταία της εμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους στο sold out Ark Festival. Αυτή την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η Μόνικα δίνει live ραντεβού στο Fuzz Club. Επί σκηνής και υπό τους φωτισμούς που επιμελείται ο Γιώργος Τέλλος, η Μόνικα θα ερμηνεύσει στο πιάνο και την κιθάρα τα κομμάτια από το τελευταίο άλμπουμ της Exit, τις επιτυχίες μέσα από το ντεμπούτο της Avatar και μια επιλογή από διασκευές αγαπημένων της κομματιών.

——-

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από καιρό απογοητεύομαι από τη (παλιά αγαπημένη μου) στήλη “Βρέχει μουσική”. Εδώ και καιρό βρέχει απλώς δελτία τύπου, χωρίς τίποτα το καινούριο ή άγνωστο. Ελπίζω να ληφθεί υπόψη η παρατήρησή μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here