Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με Κυριακάτικη εφημερίδα το νέο cd του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο «Η ενοχή των αμνών». Η νέα δουλειά του αγαπημένου τραγουδοποιού περιέχει 14 ξεχωριστά τραγούδια με πολιτικοερωτικό περιεχόμενο στην οποία εκτός από τον ίδιο γράφουν μουσική πολλοί και αξιόλογοι συνθέτες όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Νικολάου, ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος, και οι Soft Machine. Τους στίχους υπογράφουν ο Ισαάκ Σούσης, ο Γιάννης Μαύρος, ο αείμνηστος Άκος Δασκαλόπουλος στο «Αλλιώτικος νόμος», που είχε πρωτοερμηνεύσει υπέροχα η Αλέκα Κανελίδου, η Πέγκυ Πολίτου, η Ελένη Ράντου, ο Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος, και η Μαρία Παπαδάκη.

Στη νέα αυτή δουλειά θα συναντήσουμε μια υπέροχη διασκευή στον «Ιρλανδό και τον Ιουδαίο» των Μ. Χατζιδάκι- Ν. Γκάτσου, το ήδη επιτυχημένο «Πεθαίνω για σένα» από την ομώνυμη ταινία της Ελένης Ράντου, το «Ούτε ξέρω τι θέλω», που ο Μαχαιρίτσας μοιράζεται με τον Λάκη Παπαδόπουλο, αλλά και ολοκαίνουρια κομμάτια, όπως τα «Γιάννης κερνάει», «Η κάπνα», «Τζούλια, το κορίτσι στη ζούγκλα» και το «Θα είμ’ εκεί».

 Η έκδοση της νέας αυτής δουλειάς του Λαυρέντη συνοδεύεται και από ένα δεύτερο CD με γνώριμα και αγαπημένα τραγούδια σε μουσικές του ίδιου, του Αντώνη Μιτζέλου, του Tullio Ferro, του Luizi Magni, του Angelo Branduardi και του Alessandro Parente, και στίχους της Λίνας Δημοπούλου, του Μιχάλη Γκανά, του Γιάννη Μαύρου, του Μάνου Ελευθερίου, του Ισαάκ Σούση, της Δήμητρας Μπλίκα, του Νίκου Τσακνή, του Vasco Rosi,και της Luisa Zappa Branduardi.

——-

Τα τζιτζίκια του χειμώνα” τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλειά του Τρίφωνου που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Μετά την μεγάλη εμπορική επιτυχία του album “Προσοχή Τρίφωνο”, που περιείχε τη ραδιοφωνική επιτυχία «Να μ’ αγαπάς», το αγαπημένο φωνητικό τρίο επιστρέφει δισκογραφικά στις αρχές Δεκεμβρίου με ένα ολοκαίνουριο album που θα περιλαμβάνει οκτώ πρωτότυπα τραγούδια και πέντε ιδιαίτερες διασκευές. Ο τίτλος του νέου album είναι εμπνευσμένος από την αειθαλή Λίνα Νικολακοπούλου, που τα τελευταία χρόνια έχει υπό την αιγίδα της το Τρίφωνο και φυσικά συμβάλλει καταλυτικά και σε αυτή τη δουλειά υπογράφοντας τόσο τους στίχους όσο και την παραγωγή στο σύνολό της. Στο album θα συναντήσουμε και το ήδη γνώριμό μας «Σαν παράσταση», μια παραδοσιακή μελωδία με τους πανέμορφους στίχους της Λίνας. Όσον αφορά τις live εμφανίσεις, η Ερωφίλη, ο Νίκος και ο Δημήτρης συνεχίζουν να μας παρασύρουν σε μουσικά ταξίδια κάθε Παρασκευή στο Οξυγόνο Live.

 

——-

Οι στάβλοι του Όθωνα στην οδό Πειραιώς (Γκάζι), κτίριο διατηρητέο και ανακατασκευασμένο, μετατρέπονται σε ένα εντυπωσιακό  σύγχρονο live club για να υποδεχτούν σύντομα τους πρίγκιπες της ελληνικής pop σκηνής… Αυτό είναι το Gazoo! Οι ONIRAMA επιστρέφουν δυναμικά στο Live clubbing, όπως το μάθαμε και το χαρήκαμε από αυτούς στο cinema. H έκπληξη όμως δε σταματά σε αυτή την είδηση… Η παρέα  διευρύνεται! Ο Μύρωνας Στρατής βρίσκει γοητευτική αυτή την ονειροπαγίδα  και υποκύπτει κατευθείαν. Ο Mark Angelo προσθέτει τις αγαπημένες του μουσικές και η Shaya την δική της pop κουλτούρα. Το concept είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Η σχεδίαση  του χώρου και οι κατασκευές έγιναν από τον αρχιτέκτονα Πάνο Πετρίδη. Αυτό το χειμώνα όλο το παιχνίδι θα γίνει στο Gazoo! Η έναρξη του σχήματος έχει προγραμματιστεί γι’ αυτή την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

——-

Στις αρχές του 2000, τα Κίτρινα Ποδήλατα έκαναν το ντεμπούτο τους στην ελληνική μουσική σκηνή παρουσιάζοντας τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους και ζητώντας να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη δική μας μουσική πραγματικότητα. Δέκα χρόνια, 7 προσωπικούς δίσκους, χιλιόμετρα συναυλιών και αρκετές επιτυχίες αργότερα, το “+10” έρχεται να σηματοδοτήσει για το συγκρότημα την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αφετηρία μιας καινούργιας εποχής. Η όγδοη δισκογραφική δουλειά των Κίτρινων Ποδηλάτων έχει χαρακτήρα επετειακό. Μουσικά, δείχνει τη διάθεση του Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά να πάνε τον ήχο του συγκροτήματος ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, να πειραματιστούν συνδυάζοντας τον καθαρόαιμο ροκ ήχο που τους καθιέρωσε, με στοιχεία κλασικής σύνθεσης (κουαρτέτα εγχόρδων, κλασικές κιθάρες) αλλά και ηλεκτρονικούς ήχους, σε ενορχηστρώσεις που δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι η μπάντα αυτή δεν έχει καμία διάθεση να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Στιχουργικά, η θεματολογία τους κινείται άλλοτε ενδοσκοπικά, με τραγούδια όπως το αινιγματικό ντουέτο με το Σπύρο Παπαδόπουλο «Μόνο η Αγάπη», ή το μελαγχολικό «Ακόμα μια ζωή» και άλλοτε πιο επιθετικά, εκφράζοντας ένα σαφές πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, όπως στο γνωστό πλέον «Τι είναι κράτος».

Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, το +10 ήταν σίγουρα μια πρόκληση για τα Κίτρινα Ποδήλατα καθώς επιχειρούν να δώσουν την δική τους άποψη πάνω σε διαχρονικές δημιουργίες καλλιτεχνών που αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα. Τέτοιες ξεχωριστές στιγμές στο +10 είναι οι διασκευές των τραγουδιών «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη και «Το Όνειρο» του Δήμου Μούτση αλλά και η μελοποίηση του ποιήματος Yara Yara του Νίκου Καββαδία. Όπως επίσης και το κομμάτι «Αντίστροφη Μέτρηση», που αποτελεί την πρώτη απόπειρα του συγκροτήματος να επενδύσει μουσικά μια θεατρική παράσταση, αφού αποτελεί το κεντρικό μουσικό θέμα της παράστασης «Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου. Το να συνοψισθούν δέκα χρόνια πορείας μέσα σε ένα δίσκο σίγουρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια για να περάσει το άλμπουμ από το επίπεδο της σύλληψης στα ράφια των δισκοπωλείων.

——-

Από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή Μετρό ο Μανώλης Μητσιάς. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο η ιστορική μουσική σκηνή φιλοξενεί την ξεχωριστή μουσική παράσταση «Διαδρομή» με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών και ποιητών, απάνθισμα μιας μακράς πορείας και μιας ξεχωριστής περιπλάνησης του σπουδαίου ερμηνευτή στο ελληνικό τραγούδι. Μια παράσταση εφ’ όλης της ύλης με τον Μανώλη Μητσιά στη σκηνή πλαισιωμένο από τέσσερις μουσικούς να δίνει ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ ερμηνείας σε μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής χρονιάς.

Μια παράσταση που αποτελεί μια από τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας του, αποκαλύπτοντας τα διαφορετικά πρόσωπα του δημοφιλούς ερμηνευτή. Σε ένα πρόγραμμα που μας θυμίζει «τραγούδια αφανέρωτα» που δεν έχει ερμηνεύσει εδώ και πολλά χρόνια από τα πρώτα δισκογραφικά του βήματα, τραγούδια που ήταν «όλα αυτά τα χρόνια καταχωνιασμένα σε μια γωνιά, στην σκιά των μεγάλων επιτυχιών».

Στη σκηνή μαζί του μια νέα ταλαντούχα τραγουδίστρια η Νανά Μπινοπούλου και οι : Αχιλλέας Γουάστορ (Πιάνο Υπεύθυνος Ορχήστρας), Βασίλης Δρογκάρης (Ακορντεόν), Χ. Μέρμυγκας (Κοντραμπάσο), Ηρακλής Ζάκος (Μπουζούκι, Μαντολίνο). Και μια έκπληξη! Το χώρο έχει διακοσμίσει ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης με μια σειρά από προσωπικές του δημιουργίες που κάθε μία αναπαριστά τα τραγούδια της παράστασης.

——-

Πιστός πάντα στο καλό ελληνικό τραγούδι και στην αυθεντική διασκέδαση, ο καλλίφωνος «μπελκάντο» Μπάμπης Τσέρτος, παρουσιάζει κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 μ.μ και κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 1.30 μ.μ. στο Περιβόλι τ’ Ουρανού ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες στιγμές του ρεμπέτικου, αρχοντορεμπέτικου, παραδοσιακού και λαϊκού μας τραγουδιού. Μαζί του οι ταλαντούχες τραγουδίστριες Ειρήνη Τουμπάκη και Ντένια Κουρούση, ο ξεχωριστός Κώστας Μαντζόπουλος και πολυμελής ορχήστρα.

——-

Κυκλοφόρησε από την MBI το νέο άλμπουμ του πάντα γνήσιου και σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή Γιώργου Μαργαρίτη, με τίτλο «Έγκλημα και τιμωρία». Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό album με καινούρια τραγούδια που έγραψαν γι’ αυτόν ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Δημήτρης Βλάχος κ.α. σε στίχους Νίκου Αναγνωστάκη, Μανώλη Ρασούλη, Δημήτρη Ιατρόπουλου, κ.α.

Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται επίσης σε δύο versions και το τραγούδι «Πεθαίνω για σένα» που έχει γράψει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους Ελένης Ράντου και Γιάννη Μαύρου, μία διασκευή του «Ω! Κιτάρε» του Ενρίκο Μασίας με τους πολύ επίκαιρους στίχους Λίνας Νικολακοπούλου καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Γεωργίου Σουρή. Τραγούδια ερωτικά αλλά και άλλα με κοινωνικό σχόλιο, ερμηνευμένα μοναδικά από τον αυθεντικό Γιώργο Μαργαρίτη.

——-

Ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση της πολυαναμενόμενης δισκογραφικής δουλειάς της Νατάσας Θεοδωρίδου, που θα τιτλοφορείται «Η ζωή μου έρωτας» και θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μαζί με Κυριακάτικη εφημερίδα. Πρόκειται για τον δωδέκατο προσωπικό δίσκο της λαϊκής τραγουδίστριας και τον δεύτερο σε σειρά που υπογράφει εξ’ ολοκλήρου ο συνθέτης και στιχουργός Γιώργος Μουκίδης. Μια πρώτη γεύση πήραμε με τα τραγούδια «Τώρα θα πονάς» και το «Ψέμα», που ήδη ακούγονται δυνατά διαδικτυακά και ραδιοφωνικά.

Το «Η ζωή μου έρωτας» περιλαμβάνει και δυο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ντουέτα. Το πρώτο είναι το ήδη γνώριμό μας «Ένα φίλο μου καλό να βρω», με τον Νίκο Βέρτη, ενώ το δεύτερο πρόκειται για μια τρυφερή μπαλάντα – το «Καληνύχτα» – που έγραψε ο Γιώργος Μουκίδης αποκλειστικά για την Νατάσα και την ερμηνεύουν παρέα!

——-

Έχοντας στις καλλιτεχνικές «αποσκευές» του το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Δύσκολη νύχτα», ο Νίκος Μακρόπουλος έρχεται στην συμπρωτεύουσα για να πρωταγωνιστήσει από τις Παρασκευή 26 Νοεμβρίου σ’ ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που θα παρουσιάζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην Πύλη Αξιού. Πλαισιωμένος από μια ομάδα νεαρών ταλαντούχων καλλιτεχνών, ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής της Θεσσαλονίκης θα μας θυμίσει όλες τις αγαπημένες επιτυχίες του και θα μας ξεσηκώσει με τα καινούρια του τραγούδια.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here