Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ο πολυαναμενόμενος νέος δίσκος της Ελένης Τσαλιγοπούλου είναι γεγονός. Όχι μόνο γιατί κυκλοφορεί μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας αλλά γιατί για πρώτη φορά γράφει η ίδια τη μουσική των τραγουδιών της! Όσο για τους στίχους, μερικοί από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς έχουν προσφέρει το καλύτερο δείγμα τους: Νίκος Πορτοκάλογλου, Παύλος Παυλίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ζούδιαρης, Βασιλικός, Φοίβος Δεληβοριάς. Μαζί τους και οι εξαιρετικοί στιχουργοί Θοδωρής Γκόνης και Νίκος Μωραΐτης.

Τα τραγούδια του Τα-ρι-ρα, όπως τιτλοφορείται το νέο album που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τη sony music, έχει το καθένα την δική του μουσική προωπικότητα. Από bossa nova και βαλς, μέχρι trip hop και ροκ μπαλάντες. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου εμφανίζει στο καθένα και ένα διαφορετικό δωμάτιο της ψυχής της φτιάχνοντας ένα καταπληκτικό σύνολο τραγουδιών. Το τραγούδι “Σκιές” είναι το πρώτο τραγούδι που ξεχωρίζει από το album. Τους στίχους στο εν λόγω κομμάτι που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα έγραψε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Η πρώτη, ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του νέου album της Ελένης Τσαλιγοπούλου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στην σκηνή του Gazarte, με την συμμετοχή αρκετών εκ των συντελεστών του. Οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Ζούδιαρης, Φοίβος Δεληβοριάς, Παύλος Παυλίδης και Βασιλικός, θα ανέβουν στην σκηνή με την Ελένη για μια μοναδική βραδιά με τα τραγούδια του «Τα-ρι-ρα» αλλά και αυτά που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια από τις φωνές τους!

——-

Με ξεχωριστό επίσης ενδιαφέρον περιμένουμε αυτή την εβδομάδα και τη δισκογραφική επιστροφή του Πασχάλη Τερζή. Το νέο άλμπουμ του κορυφαίου λαϊκού τραγουδιστή με τίτλο «Δυο Νύχτες Μόνο» κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα δισκοπωλεία και την Παρασκευή μαζί με γνωστό τηλεοπτικό περιοδικό. Πολλοί και εκλεκτοί δημιουργοί έχουν χαρίσει στον Τερζή μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια τους. Μάριος Τόκας, Αντώνης Βαρδής, Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Καρβέλας, Χρήστος Δάντης, Βασίλης Κελαϊδής, Γιώργος Σαμπάνης, Δήμος Αναστασιάδης, Ανδρέας Πρέζας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Όλγα Βλαχοπούλου, Σάννυ Μπαλτζή είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που συμμετέχουν στη νέα αυτή δουλειά.

Το πρώτο single του νέου album είναι το “Δυο νύχτες μόνο” του Αντώνη Βαρδή και του Βασίλη Γιαννόπουλου, το οποίο μάλιστα απολαύσαμε πρόσφατα και σε video clip. Επίσης στα ραδιόφωνα ακούγεται αυτές τις μέρες και ένα ακόμη τραγούδι από τη νέα αυτή δουλειά. Πρόκειται για το δυνατό, στακάτο ζεϊμπέκικο του Χρήστου Δάντη με τίτλο «Κάνε σαματά».

Ένα album που θα γίνει ταυτόσημο της διασκέδασης. Σίγουρα θα αγαπηθεί, θα συγκινήσει και θα τραγουδηθεί όπως και όλα τα προηγούμενα album του. Η έκδοση συνοδεύεται από πολυτελές συλλεκτικό βιβλίο σε κείμενα του Γιώργου Τσάμπρα με τη βιογραφία του Πασχάλη Τερζή και συνέντευξη του.

——-

Μετά από τέσσερα χρόνια ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφόρησε νέο live cd. Το άλμπουμ που διανεμήθηκε χθες με Κυριακάτικη εφημερίδα περιλαμβάνει πολυαγαπημένα τραγούδια σε ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου στο Κλειστό του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο. Μια εκπληκτική παράσταση, χρωματισμένη από όλες τις μεγάλες επιτυχίες του πλέον δημοφιλούς καλλιτέχνη της γενιάς του, ένα πραγματικό event για την ελληνική μουσική σκηνή που έμεινε αξέχαστο.

Στο album συμπεριλαμβάνονται και πολλά από τα τραγούδια του νέου του studio album του «Το καλύτερο ψέμα». Ήδη μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα ακούγεται στα ραδιόφωνα σε live εκτέλεση η νέα του μεγάλη επιτυχία του με τίτλο «Μία από τα ίδια». Η ζωντανή αυτή ηχογράφηση που μόλις κυκλοφόρησε αντανακλά την άκρως θερμή ατμόσφαιρα του live, τη δυναμική του δημοφιλή καλλιτέχνη στην επαφή του με το κοινό και τα εκρηκτικά συναισθήματα που κατακλύζουν τις συναυλίες του…

——-

«Τα δικά μας τραγουδια» ερμηνεύει ο Χρήστος Δάντης στο νέο του album που μόλις κυκλοφόρησε. Ο σπουδαίος τραγουδιστής δίνει το δικό του στίγμα με αφορμή την κοινωνική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Συνοδοιπόροι του ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής που συμμετέχουν ερμηνεύοντας από ένα τραγούδι. Η νέα δουλειά περιλαμβάνει ξεχωριστά τραγουδια που μας ταξιδεύουν. Μέρος των εσόδων από το νέο album θα διατεθούν στον σύλλογο επανένταξης εξαρτημένων ατόμων “Επιστροφή”. Το πρώτο single του cd που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα είναι το «Με πήρε η νύχτα αγκαλιά».

——-

Ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι επιτυχημένες εμφανίσεις του Γιώργου Ζήκα στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο με αφορμή την κυκλοφορία της νέα του δισκογραφικής δουλειάς «Η αγάπη είναι ελεύθερη» σε στίχους της Βάσως Αλλαγιάννη  με ερμηνεύτρια τη Γλυκερία. Στις εμφανίσεις αυτές συναντήθηκε με παλιούς αλλά και καινούργιους φίλους, μουσικούς και τραγουδιστές, παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα καινούργια του τραγούδια και θυμίζοντάς μας κλασικές του επιτυχίες και διάφορα άλλα γνωστά του τραγούδια.

Και σήμερα το βράδυ, όπως και την περασμένη Δευτέρα, βασική του καλεσμένη στο Γυάλινο θα είναι η ερμηνεύτρια του νέου του album. Η Γλυκερία θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά live τα περισσότερα από τα τραγούδια του «Η αγάπη είναι ελεύθερη» όπως το «Η αγάπη δεν είναι δεδομένη», «έλα, πάμε να φύγουμε», «Ό,τι ζητάω το αρνιέμαι» και «Οι φίλοι στο σπίτι» ενώ μαζί με τον Ζήκα θα μοιραστούν παρέα την «Κουρσάρα» και το «Πάμε νότια». Η ερμηνεύτρια δεν θα παραλείψει να ερμηνεύσει και το τραγούδι που της χάρισε ο συνθέτης πριν από περίπου 25 χρόνια, το «Με μπουνάτσες και μποφόρια». Στην παρέα τους και τρεις ακόμη τραγουδιστές που θα μας θυμίσουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του λαϊκού συνθέτη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου.

——-

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τη Lyra η νέα δισκογραφική εργασία του Βασίλη Δημητρίου με δεκατέσσερα νέα τραγούδια, τους στίχους των οποίων υπογράφει ο Γιάννης Κακουλίδης. Το νέο άλμπουμ έχει τίτλο «Συντομογραφίες» και περιλαμβάνει δέκα λαϊκά τραγούδια (ζεϊμπέκικα, χασάπικα) και τέσσερις μπαλάντες. Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς, που με εξαίρεση την συμμετοχή του στο «Κ.Γ. Καρυωτάκης» ξανασυναντιέται στο στούντιο με τον Βασίλη Δημητρίου 35 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία ενώ δύο μπαλάντες ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα. Μια ξεχωριστή συνεργασία που γέννησε σπουδαία τραγούδια που σίγουρα θα αγαπηθούν και θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες.

——-

Με εισιτήριο του την καλή μουσική που δεν έχει σύνορα σε ένα ταξίδι από την δύση ως την ανατολή με απογειωτικές τριφωνίες και δυνατές ερμηνευτικές στιγμές, το Τρίφωνο φιλοξενείται στην σκηνή του Ρυθμού Stage αυτή την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η  Ερωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουρουπάκης  παρουσιάζουν στο Ρυθμό ένα διαφορετικό και απρόβλεπτο πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της Ελληνικής και της προσωπικής τους δισκογραφίας ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιάσουν και την ολοκαίνουρια δισκογραφική τους δουλειά «Τα τζιτζίκια του χειμώνα». Παράλληλα στην μια και μοναδική αυτή εμφάνιση στο Ρυθμό stage θα λάβει χώρα και η απονομή του πλατινένιου δίσκου τους για το album «Προσοχή Τρίφωνο».

——-

Η κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού cd του Βασιλικού με τίτλο Vintage, ένα χρόνο πριν, μας αποκάλυψε τα ακούσματα εκείνα που τον επηρέασαν καταλυτικά και διαμόρφωσαν το μουσικό του προφίλ. Τώρα, ένα χρόνο μετά και με αφορμή τη μεγάλη αποδοχή που γνώρισε το cd (χρυσός δίσκος), ο Βασιλικός παρουσιάζει σε μια ειδική συλλεκτική έκδοση βινυλίου, εφτά ακόμα τραγούδια που δεν υπήρχαν στο cd. Ενα μοναδικό audiophile δώρο για όσους αγάπησαν το original cd, που περιλαμβάνει εφτά νέες ηχογραφήσεις οι οποίες καταγράφονται στο βινύλιο της έκδοσης που θα κυκλοφορήσει αυστηρά σε 500 αντίτυπα.

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνεται και το cd Vintage, ενώ για όσους δεν διαθέτουν το απαραίτητο πικάπ, έχει προβλεφθεί ένας ειδικός κωδικός με τον οποίο ο κάτοχος μπορεί να κατεβάσει εντελώς δωρεάν τα τραγούδια του βινυλίου, μέσα από την ιστοσελίδα του Βασιλικού. Η έκδοση του βινυλίου Vintage περιλαμβάνει μια νέα ερμηνεία στο κλασικό 60’s hit, No Milk Today αλλά και ερμηνείες του στα τραγούδια Greenfields και It Was A Very Good Year (που υπήρχαν μόνο στην special έκδοση του itunes) καθώς και τέσσερις live ακουστικές ηχογραφήσεις στα τραγούδια Don’t Give Up (Peter Gabriel), I Don’t Know How To Love Him (A. L. Webber), Henry Lee (Nick Cave) και So Long Marianne (Leonard Cohen).

Mε αφορμή μάλιστα την κυκλοφορία του Vintage* Vinyl Edition[*(more) songs I Wish I’ d Written Vol.1] o Βασιλικός θα εμφανιστεί για μια μοναδική συναυλία την επόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, σε ένα live που κάνει τη μουσική νοσταλγία των 60’s να ακούγεται πιο επίκαιρη από ποτέ!

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here