Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το πολυαναμενόμενο νέο cd του Γιάννη Κότσιρα σε συνεργασία με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με τίτλο «Η Σμύρνη του έρωτα». Το album, που έρχεται μετά από δυόμιση χρόνια έρευνας και μελέτης,  περιλαμβάνει 23 τραγούδια που γράφτηκαν από Σμυρνιούς συνθέτες στη Σμύρνη, στην Ελλάδα και στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα, από τη δεκαετία του ’20 ως το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Κάποια από τα τραγούδια που θα συναντήσουμε στο album είναι το Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», το «Μανάκι μου», το «Αμάν Κατερίνα μου», «Ο μπαρμπαγιαννακάκης», το «Μήλο μου και μανταρίνι» κ.α.

Με αυτό το δίσκο επισφραγίζεται κατά κάποιο τρόπο η συνεργασία της ορχήστρας με τον τραγουδιστή, που ξεκίνησε με μια κοινή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου το Σεπτέμβρη του 2010 και συνεχίστηκε με την εμφάνισή τους στο «Σταυρό του Νότου» πριν από μερικές ημέρες. Στο album συμμετέχουν τραγουδώντας ο Μπάμπης Τσέρτος, η Ασπασία Στρατηγού και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.

——-

Στις προθήκες των δισκοπωλείων θα βρίσκεται σε λίγο καιρό και το νέο διπλό album του Νίκου Πορτοκάλογλου. Το ένα cd θα περιλαμβάνει καινούριο υλικό και το δεύτερο ανατρεπτικές διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια του δημιουργού, τα οποία  ερμηνεύει  η νέα φουρνιά της ελληνικής μουσικής σκηνής. Λεωνίδας Μπαλάφας, Ευτυχία Μητρίτσα, Πάνος Μουζουράκης, Encardia, Στάθης Δρογώσης, Σανάδες, Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας, Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννης Χαρούλης και Νάνα Μπινοπούλου είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που συμμετέχουν στη νέα αυτή δουλειά που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τη λογική της παρέας έχουν όμως και οι ζωντανές εμφανίσεις του Πορτοκάλογλου που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του Μάρτη. Στις παραστάσεις αυτές παρέα με τον τραγουδοποιό θα βρεθούν, εκτός από τους νέους ερμηνευτές που συμμετέχουν στον δίσκο, και κάποιοι παλαιότεροι φίλοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Οδυσσέας Τσάκαλος, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Νίκος Ξυδάκης, η Έλλη Πασπαλά, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Χρήστος Θηβαίος κ.α. Με το album αυτό και τις παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο ο Πορτοκάλογλου γιορτάζει 30 επιτυχημένα χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή.

——-

Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Μίλτου Πασχαλίδη με τίτλο «Ξένοι σ’ έναν τόπο που αλλάζει». Το cd περιέχει έντεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους, ενός παλιού του γνώριμου, του Οδυσσέα Ιωάννου. Η αρχή της συνεργασίας των δύο αντρών έγινε το 2001 με τις «Βυθισμένες άγκυρες» και επισφραγίστηκε το 2003 με το πολυαγαπημένο «Στα είπα όλα». Στο νέο δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Μαρία Παπαγεωργίου και η Μιρέλα Πάχου. Ένα τραγούδι είναι σε μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου και στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου Αλέκου Λούντζη, ενώ σε ένα οι στίχοι είναι του Μίλτου Πασχαλίδη. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών ανήκουν στον Θύμιο Παπαδόπουλο και την Βάσω Δημητρίου ενώ το πρώτο τραγούδι που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα, μέσα από την δουλειά αυτή έχει τίτλο «Σκυλίσια μέρα».

——-

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους τραγουδοποιούς της σημερινής γενιάς, ο Ορέστης Ντάντος, μας παρουσιάζει αυτές τις μέρες το δεύτερο album του, με τίτλο «Τελευταία Ανατολή». Τον πρωτογνωρίσαμε τον Δεκέμβριο του 2009 με το πρώτο του cd με τίτλο «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς». Από τη δουλειά αυτή ξεχώρισαν τα τραγούδια «Θα πάω όταν γουστάρω», το «Γιατί είναι Σάββατο», τα «Κατοικίδια Ζώα» και το «Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια». Τα νέα του τραγούδια, στα οποία έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ενορχηστρώσεις αλλά και στην ερμηνεία, είναι περισσότερο λυρικά και μελωδικά από τα τραγούδια του ντεμπούτου του, ενώ οι στίχοι του καταγράφουν αυτό που συμβαίνει γύρω μας, χωρίς ρετούς και επεξεργασίες. Την επιμέλεια της παραγωγής του νέου album είχε ο Γιώργος Ανδρέου.

——-

Έρχεται σε λίγες μέρες και σε κανονικό cd πια, η νέα δισκογραφική εργασία της Ραλλίας Χρηστίδου «Στην απέναντι πλευρά». Πρόκειται για το album που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη μόνο σε ψηφιακή μορφή και που τώρα παίρνει τον δρόμο και για τα δισκοπωλεία. Στη νέα αυτή δουλειά, η Ραλλία συνεργάζεται με την καταξιωμένη στιχουργό Λίνα Δημοπούλου, δημιουργώντας ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα. Το album θα κυκλοφορήσει από τη sony music, στην οικογένεια της οποίας ανήκει πια η Ραλλία ενώ την προηγούμενη εβδομάδα απολαύσαμε οπτικοποιημένο και το πρώτο single της νέας αυτής δουλειάς με τίτλο «Μάτια μου ξεχνάς». Πρόκειται για ένα αρκετά ανατρεπτικό video clip, πιο θεατρικό και διαφορετικό, απ’ ό, τι έχουμε δει μέχρι σήμερα, το οποίο γυρίστηκε υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γρηγόρη Χατζάκη.

——-

Έτοιμο είναι το νέο album της Νατάσας Θεοδωρίδου με τίτλο «Απέναντι» , το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος αυτού του μήνα. Το cd πήρε τον τίτλο του από το τραγούδι «Απέναντι» που ακούμε ήδη εδώ και μερικούς μήνες στα ραδιόφωνα. Σε αυτή τη δουλειά η καλή λαϊκή τραγουδίστρια συνεργάζεται και πάλι με τον συνθέτη των επιτυχιών Γιώργο Θεοφάνους ενώ οι στίχοι των δέκα τραγουδιών του album ανήκουν στον Θάνο Παπανικολάου. Στο cd θα συναντήσουμε και το ντουέτο της Θεοδωρίδου με την Μαρινέλλα με τίτλο «Τα χατίρια», το οποίο άλλωστε επισφραγίζει και δισκογραφικά την επιτυχημένη φετινή συνεργασία των δύο τραγουδιστριών στον Βοτανικό.

——-

Η Πέγκυ Ζήνα, μετά από ένα μικρό διάστημα αποχής από τα μουσικά πράγματα, λόγω της εγκυμοσύνης της και τον ερχομό του παιδιού της, επιστρέφει δυναμικά με νέο album και ζωντανές εμφανίσεις. Σε ένα περίπου μήνα θα κυκλοφορήσει η νέα δισκογραφική δουλειά της ερμηνεύτριας, η οποία θα είναι πολυσυλλεκτική με τραγούδια που έγραψαν για τη φωνή της παλιοί και νεότεροι δημιουργοί όπως ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Νίκος Μωραϊτης. Ήδη μάλιστα από το καλοκαίρι έχουμε πάρει μια γεύση από την επερχόμενη αυτή δουλειά με το τραγούδι «Είχα πει θα φύγω» και πρόσφατα με το «Εγώ θα τραγουδήσω». Παράλληλα η τραγουδίστρια ετοιμάζεται για την επιστροφή της στις πίστες και συγκεκριμένα στο «Θέα» της Ποσειδώνος όπου θα εμφανιστεί από τα τέλη Μαρτίου μαζί με την Πάολα.

——-

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ακούσαμε στα ραδιόφωνα και ένα ντουέτο της Ζήνα με τον Αντώνη Βαρδή. Η διάθεση και η επιθυμία πολλών χρόνων να ενώσουν κάποια στιγμή τις φωνές τους μπροστά σε ένα μικρόφωνο, οδήγησαν τους δύο καλλιτέχνες στο στούντιο. Το αποτέλεσμα είναι  το τραγούδι «Την μοναξιά δικάζω» σε μουσική και στίχους του Αντώνη Βαρδή. Το τραγούδι αναμένεται να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Βαρδή, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here