Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος είχε σχεδόν επτά χρόνια να κυκλοφορήσει προσωπική δουλειά αν και η παρουσία του στη δισκογραφία μέσω των συμμετοχών του σε δίσκους συναδέλφων ήταν έντονη. Ωστόσο άξιζε η αναμονή γιατί επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο με ένα πολύ καλό νέο άλμπουμ. Η νέα δισκογραφική του δουλειά τιτλοφορείται «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει» (στίχος που υπάρχει στο τραγούδι «Είναι σκοτάδι» των Σωκράτη Μάλαμα και Γιώργου Αθανασόπουλου) και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από το label Μικρός Ήρως του Άγγελου Σφακιανάκη. Δεκατρία καινούρια λαϊκά τραγούδια ενός πολύ ταλαντούχου νέου μουσικού, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, γιου του σπουδαίου μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν σε διάφορους ταλαντούχους στιχουργούς όπως: Βασίλης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Νίκος Γρίτσης, Φώτης Πετρίδης, Βασίλης Μονδάνος ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Τραγούδια λαϊκά, σημερινά αλλά με το άρωμα του κλασικού, που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή, τραγούδια που ο καθένας μπορεί να νιώσει δικά του, τραγούδια που ο σπουδαίος ερμηνευτής απογειώνει με την ερμηνεία του. Συμμετέχουν ο Δημήτρης Μπάσης στο τραγούδι «Το όνειρο», η Σοφία Παπάζογλου στο «Το φιλί μας το πρώτο» και ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο «Το μαύρο μας το χάλι». Από τις πιο δυνατές στιγμές του album το στιβαρό απτάλικο «Έρχεσαι μόνος σου», η λαϊκή μπαλάντα «Το φιλί μας το πρώτο» με την ξεχωριστή ερμηνευτική συνδρομή της Σοφίας Παπάζογλου και το επίκαιρο στιχουργικά «Το μαύρο μας το χάλι» με την θεατρική ερμηνευτική συμμετοχή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Η φρέσκια ενορχήστρωση ανήκει στον Άκη Μουχλιανίτη ενώ την διεύθυνση παραγωγής του album έχει ο  Άγγελος Σφακιανάκης.

——-

Όσο τα τραγούδια μπορούν ακόμη να μας ταξιδέψουν, όσο υπάρχουν τραγουδιστές που “μιλούν” ακόμη στις καρδιές μας, τόσο θα υπάρχουν χώροι που θα φιλοξενούν μοναδικά τα βράδια μας. Με σύνθημα από καρδιάς …σαν τον παλιό, καλό καιρό… «πάμε στα μπουζούκια»… Στον Μπάμπη στην Κηφισιά…

Εκεί θα συναντήσουμε δύο λαμπερές ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού, την Κατερίνα Κούκα και τη Λένα Αλκαίου, έναν κύριο με το μπουζούκι του – όπως μόνο εκείνος ξέρει να παίζει – τον Μανώλη Καραντίνη καθώς κι έναν πρώην “λαθρεπιβάτη” με την κιθάρα του, τον συνθέτη Γιάννη Νικολάου. Μαζί τους υπέροχοι νέοι ερμηνευτές, εξαιρετικοί μουσικοί και ο Σπύρος Παγιάτης στην ενορχήστρωση του προγράμματος. Αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, ξεχωριστές ερμηνείες, «θανατηφόρες» πενιές από τον μετρ του είδους και διασκέδαση μέχρι πρωίας, τα βασικά χαρακτηριστικά ενός από τα πιο αξιόλογα σχήματα του φετινού χειμώνα. Από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου λοιπόν ραντεβού στον Μπάμπη της Κηφισιάς.

——-

Η Φωτεινή Δάρρα, μια από τις πιο σημαντικές νέες τραγουδίστριες του σήμερα, ερμηνεύει κάποια από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών και τιμά την …παράνομη και αμαρτωλή μας σχέση με τα άδικα απαξιωμένα αλλά πασίγνωστα τραγούδια της δεκαπενταετίας 60-75! Στο νέο της cd με τίτλο «Του έρωτα και της αμαρτίας» περιλαμβάνονται 15 τραγούδια αυτής της εποχής που υπογράφουν οι: Μίμης Πλέσσας, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Μουζάκης, Αργύρης Κουνάδης τη μουσική και Ηλίας Λυμπερόπουλος, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Πρετεντέρης, Μίνως Αργυράκης, Δανάη, Νίκος Φώσκολος, Γιώργος Γιαννακόπουλος τους στίχους. «Σ’ αγαπώ», η «Σκλάβα»,  «Ο Αναμάρτητος», «Από σένα αρχίζουν όλα», «Τώρα», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο νέο album που μόλις κυκλοφόρησε από τη Lyra.

Η Δάρρα με τα τραγούδια αυτά τολμά να προσεγγίσει ταπεινά και να ξανασυστήσει με σύγχρονο τρόπο και χωρίς ταμπού την υπέροχη στην υπερβολή της, ευαισθησία των τραγουδιών της δεκαπενταετίας 60-75, φέρνοντας τα σημαντικότερα από αυτά στο σήμερα, με νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και ενορχηστρώσεις. Το υλικό από το νέο αυτό album αναμένεται να παρουσιάσει η ερμηνεύτρια με αλήθεια και πάθος τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου στο Παλλάς υλοποιώντας μια ιδέα του Γιώργου Τσάμπρα.

——-

Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της! Η Ανδριάννα Μπάμπαλη μόλις κυκλοφόρησε νέο album, ετοιμάζει ζωντανές εμφανίσεις ενώ γνωρίζει τεράστια επιτυχία με ένα τραγούδι από το προηγούμενο cd της, το γνωστό πια σε όλους «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» που ακούγεται στην πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το νησί»!

Ο «Τζον – Τζον Ζει» όμως, το νέο album της Ανδριάνας με 12 καινούργια τραγούδια του Στάμου Σέμση και του Νίκου Μωραΐτη που υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους αντίστοιχα, είναι ίσως ο καλύτερος δίσκος της μέχρι τώρα πορείας της καθώς και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δισκογραφικές εργασίες που ακούσαμε πρόσφατα. Η ποπ μουσική σκηνή στην καλύτερη στιγμή της. Δώδεκα δυνατές στιγμές που κερδίζουν τον ακροατή από το πρώτο άκουσμα και δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Από το εξαιρετικά ευφυές «Περιπλανώμενο» στο οποίο ακούγεται το ρεφρέν από το Ικαριώτικο, το χιουμοριστικό «Ο Τζον – Τζον Ζει» , το ατμοσφαιρικό «Κούκλα Σπασμένη», το μοναδικό ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη διασκευή του τραγουδιού «Απόψε Αν θέλεις», το εξωστρεφές «Μοναξιά» με τη συμμετοχή του εξαιρετικού Shinoflow μέχρι την εμπνευσμένη διασκευή της «Ακρογιαλιάς» και το υπέροχο «Ρεβόλβερ» (το καλύτερο του album) έχουμε να κάνουμε με μια δισκογραφική δουλειά που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η Ανδριάνα παίρνει μαζί της τα πολύ όμορφα αυτά τραγούδια και κάνει βόλτες στην Αθήνα. Πρώτος σταθμός η μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι», την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Η τραγουδίστρια παίζει με τα τραγούδια του καινούριου album, με τα τραγούδια της από τα προηγούμενα albums, με άλλα που αγαπάει και με αυτά που θα μοιραστεί με τους φίλους της που θα έρθουν στην πρώτη στάση της Αθηναϊκής της βόλτας. Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ο Παύλος Παυλίδης και η Δήμητρα Ματσούκα σε ρόλο τραγουδίστριας. Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ο Γιάννης Κότσιρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Urban Stories around Athens. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη live στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που έχει ήδη ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

——-

Κυκλοφόρησε έναν από τους πιο ωραίους δίσκους της σεζόν και επέστρεψε στο προσκήνιο δυναμικά θυμίζοντάς μας για ακόμη μια φορά πόσο ξεχωριστή ερμηνεύτρια είναι! Η Δήμητρα Παπίου με φρέσκο υλικό από το «Έμαθε η καρδιά» αλλά και με αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών επιστρέφει από την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στην Αθηναΐδα παρουσιάζοντας το ρεσιτάλ «Απλά Δήμητρα».

Τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Μπαλταζάνη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη κ.α σε μια ιδιαίτερη παράσταση με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη.

——-

Μια εξαιρετική φωνή του ελληνικού τραγουδιού από σήμερα και κάθε Δευτέρα στη σκηνή της «Αρχιτεκτονικής». Η Ελένη Δήμου προσωπικά διαθέσιμη εδώ και χρόνια για τους φίλους της μουσικής και των σκηνών που τη φιλοξενούν, έτοιμη και φέτος με μια παράσταση …μη συνηθισμένη, με εκπλήξεις, ανατροπές καθώς επίσης γνωστά και άγνωστα τραγούδια της Ελένης με νέες ενορχηστρώσεις αλλά και απόλυτα συνδεδεμένη λόγω του μοναδικού τρόπου που η Ελένη και οι συνεργάτες της ξέρουν να τα παντρεύουν πάνω στο stage.

Μαζί με την Ελένη ο Τάσος Βουγιατζής (Τάσος και οι μασέλες του), oι DF (οι ράπερς της παρέας με το καινούργιο τους album DiFrango), ο εναλλακτικός και δυναμικός Παναγιώτης Τσακαλάκος, ο μελωδικός Κωνσταντίνος Εμμανουήλ και η νεαρή Ίρις. Επίσης στην παρέα είναι ο συνθέτης Νίκος Τερζής, θυμίζοντας μας την 20ετή επιτυχημένη του καριέρα, υπογράφοντας και το καινούργιο τραγούδι της παράστασης «έχω φίλους» σε στίχους του Τάσου με τις μασέλες του. Τέλος, μαζί με την Ελένη και ο Κώστας Λογοθετίδης από τους (Εκείνος κι Εκείνος) που θα μας θυμίσει τα πολύ ωραία τραγούδια του συγκροτήματος.

——-

H Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης θέλησαν να εκφραστούν μαζί αυτόν το χειμώνα, να συνυπάρξουν και να μας ταξιδέψουν σε καινούριες μουσικές διαδρομές. Οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους από τις 17 Δεκεμβρίου για περιορισμένες εμφανίσεις στο Παλλάς σε μία ξεχωριστή μουσική παράσταση. Οι δυο τους, μόνοι επί σκηνής, θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αιωρούνται υπέροχα στο χρόνο της ωρίμανσης, τραγούδια αγαπημένα αλλά και τόσο απρόσμενα τόσο από την ελληνική μουσική σκηνή όσο και από το παγκόσμιο πεντάγραμμο. Η Άλκηστις και ο Μάριος τραγουδούν για την αγάπη με συναίσθημα, ευαισθησία, αλλά και πάθος, ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη σκηνή και μας χαρίζουν μια αγκαλιά τραγούδια.

——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου ύστερα από τις πολυσυζητημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα παίρνει τους δρόμους γι’ ακόμη μια φορά και ερμηνεύει αγαπημένα κομμάτια. Με σταθερούς συνοδοιπόρους το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου στην πιο επικοινωνιακή της στιγμή επιβεβαιώνει όσους μιλούν για μια νέα ουσιαστική πρόταση στο καλό ελληνικό τραγούδι. Τα ήδη γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από τις «Εκατό μικρές ανάσες», το «Μέχρι το τέλος» και τα «Τρία Μυστικά», συναντούν τα τραγούδια από το νέο τους δίσκο με τίτλο «Εισιτήρια Διπλά» που ήδη έχουν προκαλέσει αίσθηση, σε ένα ανανεωμένο, ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, βασισμένο στην αυθεντική συγκίνηση μιας εκρηκτικής προσωπικής ερμηνείας.

Κάποιες από τις σημαντικότερες στάσεις της περιοδείας της αγαπημένης ερμηνεύτριας είναι οι εξής:
20/11/2010:  Άργος, Μουσικό Κουτί
26/11/2010:  Τρίκαλα
27/11/2010:  Σέρρες, ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτικό Θέατρο Αστέρια
04/12/2010:  Εναρξη στο GAIA Live της Θεσσαλονίκης (κάθε Σάββατο και Κυριακή για λίγες παραστάσεις)
14/12/2010:  Κως
16/12/2010:  Ρόδος, Colorado
21/12/2010:  Φλώρινα
20/1/2011:    Βόλος
21/1/2011:    Λάρισα, Stage

——-

«Ανοιξιάτικη μέρα» λέγεται το νέο άλμπουμ του Λεωνίδα Μπαλάφα που κυκλοφόρησε από τη Lyra στο μέσο του Φθινοπώρου! Στο δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, ο νεαρός τραγουδοποιός υπογράφει τους στίχους και τη μουσική σε όλα σχεδόν τα κομμάτια, οι Locomondo συνυπογράφουν τη μουσική στο τραγούδι «Πυροσβεστήρας», ένα χαρούμενο κομμάτι με αρκετά reggae στοιχεία που σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα και έχει ήδη γίνει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία ενώ στο «Έχω πια βαρεθεί» οι στίχοι είναι του Στέλιου Κάτσαρη. Στο άλμπουμ υπάρχει επίσης το τραγούδι «Για το ράδιο» που έγραψε ο Κος Κ. Το δεύτερο single που αρχίζει να ξεχωρίζει ραδιοφωνικά είναι το «Θα σε κλέψω μια βραδιά». Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο ιδιαιτέρως καλαίσθητο εξώφυλλο της έκδοσης!

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here