Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Φαινομενικά η συνεργασία τους ενώνει κόσμους διαφορετικούς αλλά επί της ουσίας τα κοινά σημεία είναι πολλά όταν η γέφυρα που τους ενώνει είναι αυτή της μουσικής. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, με την ζηλευτή πολύχρονη καριέρα εδώ και στο εξωτερικό αλλά και ένα προσωπικό ρεπερτόριο που συνδυάζει παράδοση και νεωτερισμό, σίγουρα έχει κάτι ενδιαφέρον να μοιραστεί επί σκηνής με τον ανέκαθεν ηλεκτρικό Μπάμπη Στόκα, των ροκ αναζητήσεων αλλά και των βαθιά λαϊκών καταβολών. Οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί ξανά και αυτό από μόνο του αποτελεί μία ευχάριστη είδηση για το κοινό που αγαπάει το ελληνικό τραγούδι.

Αυτό το καλοκαίρι η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Μπάμπης Στόκας θα έρθουν κοντά μας να μας τραγουδήσουν όσα μας έκαναν να αγαπήσουμε, όσα συνοδεύουν το ταξίδι μας στο χθες και στο σήμερα, όσα μας συγκινούν. Τραγούδια που έρχονται από κάθε εποχή, χώρο και χώρα και ενώνονται σε μια μοναδική πρόταση που θέλει να μας μεταδώσει το πάθος για τραγούδι. Οι δυο τους υπόσχονται ένα πρόγραμμα γεμάτο και μεστό, με παλιά και νεότερα, τραγούδια δικά τους, και άλλων αγαπημένων δημιουργών που δεν μπορεί να λείπουν από την γιορτή που ετοιμάζονται να στήσουν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Οι πρώτες στάσεις της περιοδείας τους η Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στις 03/7 και το θέατρο βράχων της Αθήνας στις 09/07…

——-

Μια πολύ σημαντική κυκλοφορία αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Πρόκειται για το album «Ήλιος κόκκινος» με τραγούδια του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, μια συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών, που ο συνθέτης προετοίμαζε αλλά δυστυχώς δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει, σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα του, που επιμελήθηκε ο επί σειρά ετών παραγωγός του και προσωπικός φίλος του Μάριου Τόκα, Ηλίας Μπενέτος με την καταλυτική συνδρομή και βοήθεια της συζύγου του Αμαλίας Τόκα.

Τα 12 τραγούδια του album ερμηνεύουν σπουδαίοι ερμηνευτές, με τους οποίους στο παρελθόν συνεργάστηκε με επιτυχία ο Μάριος Τόκας, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μητροπάνος, καθώς και ο Γιάννης Κότσιρας, με τον οποίο ο συνθέτης σχεδίαζε να συνεργαστεί. Η έκδοση αυτού του cd, εκτός του ότι περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό του αείμνηστου Κύπριου μουσικοσυνθέτη, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο: Αποτυπώνει στη δισκογραφία τα τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε, λίγο πριν το θάνατό του, ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος.

——-

Αξέχαστα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου θα ερμηνεύσουν γνωστοί καλλιτέχνες στην συναυλία – αφιέρωμα με τον τίτλο “Σ’ αναζητώ στην Σαλονίκη” που θα διοργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτέμβριου 2012 στο Καυτατζόγλειο στάδιο προς τιμήν του. Στέλιος Διονυσίου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Κατσαρός, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Μητσιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Μηλιώκας είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που αναμένεται να δώσουν το παρών στην μοναδική αυτή συναυλία. Την παρουσίαση της συναυλίας, θα πραγματοποιήσει ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος ενώ όλοι οι καλλιτέχνες θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του σπουδαίου Δημήτρη Μητροπάνου.

——-

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Καλοκαίρι ο Σωκράτης Μάλαμας δίνει ραντεβού με το πολυπληθές κοινό του σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ο Σωκράτης ανακατεύει δημιουργικά δικά του τραγούδια με εκείνα που αγαπάει ο ίδιος και ετοιμάζει ένα ακουστικό πρόγραμμα, για να στηθεί ένα γλέντι «όπως παλιά» και να συναντηθούν οι διαφορετικές γενιές που πλέον απαρτίζουν το κοινό του. Μαζί του η σταθερή του παρέα που απαρτίζεται από την Μαρίνα Δακανάλη στο τραγούδι, τον Νίκο Μαγνήσαλη στα κρουστά, τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Φώτη Σιώτα στο βιολί και τη βιόλα, τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και στο  μπουζούκι και τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν.

Το πρόγραμμα των μέχρι τώρα παραστάσεών του είναι το εξής:

29/6 Αθήνα
03/7 Λάρισα – Καλοκαιρινός Μύλος
14/7 Άγιος Βλάσιος Πηλίου
21/7 Ράχες Στυλίδας
03/8 Νεστόριο Καστοριάς – River Party

——-

Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Σταυριανού με τίτλο «Πέρασες» από το νέο label επιλεγμένων μουσικών παραγωγών “Protasis Art”. Τα έντεκα τραγούδια του album σε μουσική και στίχους του καταξιωμένου δημιουργού ερμηνεύουν ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Κώστας Παρίσσης. Τρία από αυτά τα τραγούδια κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στο δίσκο «Άνεμος είναι» και ένα από αυτά, το  «μα εσύ γελάς σαν πρώτα», ακούγεται εδώ με την ξεχωριστή φωνή του Μίλτου Πασχαλίδη. Στο «της μοναξιάς το μυστικό» στίχους γράφει ο Δημήτρης Ακριβούλης, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στη δισκογραφία. ενώ την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Κώστας Παρίσης.

——-

Η Κωνσταντίνα επιστρέφει δυναμικά στα μουσικά πράγματα με ένα album-έκπληξη! Η καλή ερμηνεύτρια ετοιμάζει μια νέα δισκογραφική δουλειά με διασκευές από μεγάλες επιτυχίες της δισκογραφικής της πορείας. Πρώτο δείγμα της νέας αυτής δουλειάς, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Οκτώβρη, είναι το τραγούδι “Μια Ελλάδα Φως” σε μουσική του Yianni και στίχους της Τασούλας Θωμαϊδου. Την μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση του εν λόγω τραγουδιού αλλά και όλου του album,έχει αναλάβει ο Χρήστος Μόραλης…

——-

Η Πάολα εγκαινιάζει τη συνεργασία με τη νέα της δισκογραφική εταιρεία Heaven και κυκλοφορεί το ολοκαίνουργιο της album «Γίνε μαζί μου ένα», με την υπογραφή του διδύμου των επιτυχιών, του συνθέτη Κυριάκου Παπαδόπουλου και του στιχουργού Ηλία Φιλίππου. Η νέα δουλειά περιλαμβάνει έντεκα αξιοπρεπή λαϊκά τραγούδια στο γνώριμο ύφος της ερμηνεύτριας που τελευταία έχει ανεβάσει τις μετοχές της και συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τις εκτεταμένες φωνητικές της δυνατότητες. Στο album συμπεριλαμβάνονται τα ήδη γνωστά «Στόχος», «Ψεύτικα» και «Να μ’ αφήσεις ήσυχη θέλω» καθώς και η νέα της επιτυχία, που ήδη ακούγεται «δυνατά» στα ραδιόφωνα, με τίτλο «Φταις».

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here