Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ήταν στις αρχές του φετινού Καλοκαιριού (5 Ιουνίου) όταν ο Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) κάλεσε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τους φίλους του Αρλέτα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Χρήστο Δάντη, Γιώργο Δημητριάδη, Ελένη Δήμου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Μηλιώκα, Μανώλη Μητσιά, Μπλε, Σάκης Μπουλά, Γιώτα Νέγκα, Onirama, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πουλικάκο και Μπάμπη Στόκα, για να γιορτάσουν μαζί του τα 30 και βάλε χρόνια της μουσικής του διαδρομής. Πάνω από 10.000 χιλιάδες κόσμου, μέσα και έξω από τον χώρο της τεχνόπολης, συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό, σε αυτή τη γιορτή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών από την Αθήνα αλλά και την περιφέρεια, ανταποκρίθηκαν με αγάπη και σεβασμό στο κάλεσμα του δημιουργού, εκτιμώντας το ταλέντο και τις παρακαταθήκες του, την αγάπη του για τη μουσική και τη στάση του απέναντι στα πράγματα.

Σερενάτα, Ήσυχα βράδια, Τσάι γιασεμιού, Για να σ’ εκδικηθώ, Της νύχτας τα ηχεία, Κουρσάρος, Εσύ εκεί, Το παλιό μου παλτό, Πάρε πασά μου, Και θα χαθώ, Γυριστρούλα, Τα μπλε παπούτσια, Σε ζητάω, Έγινα για σένα Τούρκος, Κάτι γλυκό, Μενεξεδιά, Δικαίωμα στο όνειρο, Τσίχλα δίχως ζάχαρη, Ανεμώνα του Σικάγου, Ιωάννα και Μαριέττα, Έλα γοριλλάκι, Δεν έχω στιγμές, Batida de Coco, Παράξενη Γιορτή είναι κάποιες από τις διαχρονικές επιτυχίες του Λάκη Παπαδόπουλου που ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε διπλό cd με 40 από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Λάκη, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Τραγούδια που έγραψαν ιστορία, στιγμάτισαν τους ερμηνευτές τους, έκαναν χιλιάδες πωλήσεις δίσκων και κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο…

——-

Περίπου στα τέλη του Οκτώβρη θα έχουμε στα χέρια μας το νέο, πολυαναμενόμενο album της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το οποίο θα είναι πολυσυλλεκτικό και θα περιλαμβάνει τραγούδια από τη μία σε μουσική του Νίκου Αντύπα σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη, και από την άλλη σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους της Λίδας Ρουμάνη. Επίσης στο album θα περιλαμβάνονται και κάποιες διασκευές ξένων τραγουδιών, από αυτές που μας έχει συνηθίσει η Ελευθερία, σε ένα δε από αυτά τα τραγούδια του στίχους υπογράφει ο σπουδαίος Μιχάλης Γκανάς!

Πρώτο δείγμα από το album αυτό είναι το πολυαγαπημένο ήδη «άρωμα» ενώ στις καλοκαιρινές συναυλίες της Ελευθερίας με τον Μπάμπη Στόκα, που συνεχίζονται με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, ακούμε και το υπέροχο «Πόσα περάσαμε» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους της Λίδας Ρουμάνη.

——-

Λίγο αργότερα, περίπου κοντά στα Χριστούγεννα, θα βρίσκεται στις προθήκες των εναπομεινάντων δισκοπωλείων και το νέο album της Χαρούλας Αλεξίου. Η ερμηνεύτρια στο νέο της δισκογραφικό βήμα, θα ερμηνεύσει ανέκδοτους στίχους του αείμνηστου Μανώλη Ρασούλη, τους οποίους της εμπιστεύτηκε η κόρη του Ναταλία. Τη μουσική στους στίχους αυτούς υπογράφουν όλοι οι χρόνια στενοί συνεργάτες και φίλοι του Ρασούλη, όπως η Βάσω Αλαγιάννη, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ορφέας Περίδης και ο  ισραηλινός συνθέτης και τραγουδιστής Γεχούδα Πόλικερ.

Με τον δίσκο αυτό η Χαρούλα επιστρέφει σε πιο λαϊκά ακούσματα ενώ αντίστοιχο περιεχόμενο θα έχουν και οι χειμερινές τις εμφανίσεις που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

——-

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα μάγεψαν με τα τραγούδια και τις μουσικές τους το κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο το βράδυ της 17ης Ιουλίου, συγκίνησαν, έγιναν ένα με τους θεατές, τραγουδώντας και χορεύοντας μαζί τους. Μετά το Βεάκειο Θέατρο, η εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα «Μπαχάρι, κανέλα και γιορτή», που ξεσήκωσε τους θεατές με το πάθος και την δύναμή του, συνεχίζει το ταξίδι της στις 28 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στις 4 Αυγούστου στο θέατρο Χελιδονόπετρας στη Μαρώνεια, στις 5 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Δίου και στις 25 Αυγούστου στον Άγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες. Στις 5 Σεπτεμβρίου το επιτυχημένο ντουέτο επιστρέφει στην Αθήνα, αυτήν την φορά στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό.

——-

Μια επετειακή συναυλία, αφιερωμένη στα σπουδαία τραγούδια του Γιάννη Σπανού, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρεθούν στο Βεάκειο αυτή την Πέμπτη, 26 Ιουλίου. Από την θρυλική εποχή του Νέου Κύματος, ως τα λαϊκά μονοπάτια, τις γεμάτες ρομαντισμό μελωδίες του, τις γαλλικές του επιρροές και τις “Ανθολογίες” του, ο Γιάννης Σπανός, έχει χαράξει μια ξεχωριστή διαδρομή, γεμάτη αμέτρητες επιτυχίες και κοσμαγάπητα τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του ελληνικού τραγουδιού, έχει γράψει μουσικές για το θέατρο και το σινεμά.

Στο γενέθλιο πάρτι του, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, όλοι οι παλιοί και οι καινούργιοι του, φίλοι θα είναι εκεί, στο Βεάκειο: Αρλέτα, Ηλίας Ασβεστόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Δήμου, Εμιγκρέ, Ευρυδίκη, Κώστας Καράλης, Κώστας Καραφώτης, Κατερίνα Κούκα, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανόλης Μητσιάς, Νάντια Μπουλέ, Πένυ Ξενάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Ραλλία Χρηστίδου.

——-

Μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον αείμνηστο Δημήτρη Μητροπάνο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της συναυλίας αυτής μετά την εκκαθάριση των εξόδων παραγωγής θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο αξεπέραστος έλληνας τραγουδιστής είχε αποδεχθεί την πρόταση αυτή στις αρχές Απριλίου πιστεύοντας στο σκοπό της εκδήλωσης και θέλοντας να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ενίσχυση αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της πόλης, για τα προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στις πλέον αδύναμες ομάδες της κοινωνίας.

Δυστυχώς ο αιφνίδιος θάνατος του σκόρπισε βαθύ πόνο και ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα. Τον λόγο του όμως που ήταν συμβόλαιο όλα τα χρόνια της σύντομης ζωής του και την εκπλήρωση της υπόσχεσης του αποδέχτηκαν να υλοποιήσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίοι θα συμμετέχουν φιλικά και θα μοιραστούν ερμηνευτικά τα δικά του τραγούδια. Στη μεγάλη αυτή βραδιά θα δώσουν το παρών οι: Στέλιος Διονυσίου, Γιώργος Κατσαρός, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης και Διονύσης Τσακνής.

Τη Συναυλία παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια, την Ενορχήστρωση και την Διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τα τραγούδια θα αποδώσει η 11μελής ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου…

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here