Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Επιτέλους «οι μέρες του φωτός» βρήκαν δισκογραφική στέγη! Η Νατάσσα Μποφίλιου, η σπουδαιότερη ίσως ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, μετά απο τρείς εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές που την κάνανε ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Sony Music. Είναι λοιπόν θέμα ημερών η κυκλοφορία του άλμπουμ με τίτλο “Οι Μέρες Του Φωτός” σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, που είναι έτοιμο απο καιρό. Το ομότιτλο μάλιστα τραγούδι “Μέρες του Φωτός” σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη είναι και το πρώτο single που ακούσαμε από το νέο αυτό album που θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα.

Μάλιστα οι επιτυχημένες εμφανίσεις της Νατάσας στο GAZOO θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα. Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια έκλεψε για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες κριτικές για την ποιότητα και την ένταση μιας παράστασης, από τις πιο επιτυχημένες της φετινής χρονιάς. Λόγω απαίτησης του κοινού λοιπόν, οι παραστάσεις των Ημερών του Φωτός στο Gazoo, σημείο αναφοράς πια για τη νυχτερινή ζωή της πόλης, παρατείνονται και μετά την προγραμματισμένη αυλαία τους: Και μετά το Πάσχα, από το Σάββατο 21 Απριλίου και κάθε Σάββατο, το ταξίδι στο φως συνεχίζεται…

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά αναμένεται να παρουσιάσουν πολύ σύντομα  ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας. Το θρυλικό συγκρότημα παρουσιάζει μία μουσική εργασία πάνω στην ποίηση της beat γενιάς. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η δουλειά αυτή μπορεί να θεωρηθεί μία μουσική ταινία μικρού μήκους. Ένα μουσικό παραμύθι για μεγάλους, γραμμένο με τα λόγια των beat ποιητών. Η έκδοση συνοδεύεται από πολυσέλιδο ένθετο βιβλίο, που περιλαμβάνει εκτενές σημείωμα των αδελφών Κατσιμίχα για τη σχέση τους με την ποίηση της beat γενιάς, πληροφορίες για τη «βέβηλη» αυτή γενιά και τους βασικούς της εκπροσώπους, πολλές φωτογραφίες και φυσικά τους στίχους των ποιημάτων με επεξηγηματικά σχόλια. Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία τους νέου τους άλμπουμ είδαμε και ακούσαμε διαδικτυακά Το “Μολώχ” από το ποίημα “Ουρλιαχτό” του Άλεν Γκίνσμπεργκ.

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Heaven το νέο album του Αντώνη Βαρδή με τίτλο «Θα ζωγραφίσω τη ζωή μου με μπογιές». Το album περιλαμβάνει 10 νέα τραγούδια σε μουσική του Αντώνη Βαρδή σε στίχους του Βασίλη Γιαννόπουλου, της Όλγας Βλαχοπούλου και του ίδιου του Αντώνη Βαρδή. Η νέα δουλειά περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές όπως αυτές του Πασχάλη Τερζή, του Πάνου Κατσιμίχα, της Πέγκυ Ζήνα, της Ευδοκίας Καδή και του Γιάννη Βαρδή.

Αυτές τις μέρες μάλιστα ακούσαμε στα ραδιόφωνα το «Από πείσμα θα υπάρχω», το τραγούδι σε μουσική Αντώνη Βαρδή και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου, το οποίο μοιράζονται τραγουδιστικά ο Αντώνης Βαρδής με τον Πασχάλη Τερζή και τον Πάνο Κατσιμίχα καθώς και το «Θα σ’ αγαπώ αιώνια», στο οποίο ο Γιάννης Βαρδής ντουετάρει με την καλλίφωνη  Ευδοκία Καδή. Στο album θα βρούμε επίσης και το γνωστό και αγαπητό ήδη τραγούδι-ντουέτο του Αντώνη Βαρδή με την Πέγκυ Ζήνα με τίτλο «Τη μοναξιά δικάζω».

——-

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες εμφανίσεις τους στον Βοτανικό Μαρινέλλα και Νατάσα Θεοδωρίδου ετοιμάζονται να ανηφορίσουν στην συμπρωτεύουσα. Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και για ένα μήνα περίπου οι δύο κυρίες θα μας υποδέχονται στη σκηνή του «Fix Live». Όπως στην Αθήνα έτσι και στη Θεσσαλονίκη η Μαρινέλλα και η Νατάσα θα μας παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό λαϊκό πρόγραμμα πλημμυρισμένο από αγαπημένα τραγούδια. Μαζί τους και ο Παναγιώτης Πετράκης. Την σκηνοθεσία του προγράμματος έχει επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής.

——-

Μία νέα σημαντική εργασία ετοίμασε ο Πέτρος Γαϊτάνος με τον τίτλο «Άγιες Γραφές» που αφορά το σύνολο σχεδόν των κειμένων της Καινής Διαθήκης, του σημαντικότερου βιβλίου μέσα στην παγκόσμια αιωνιότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφεται η Καινή Διαθήκη σε ηχητική μορφή, σκηνοθετημένη και δοσμένη σαν ένα ενιαίο έργο. Ο καλλιτέχνης που αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της δημιουργίας, επιμελείται την παραγωγή, τη μελέτη των κειμένων, διασκευάζει, κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και αφηγείται ως γενικός αφηγητής τα αιώνια κείμενα, ενώ ψάλλει – ερμηνεύει τους συγκλονιστικούς ύμνους των σημαντικότερων γεγονότων. Το εξαιρετικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα έχει καταγραφεί σε 21 CDs με συνολική διάρκεια είκοσι τεσσάρων ωρών!

Ο Πέτρος Γαϊτάνος μελέτησε τα ιερά κείμενα επί δύο χρόνια και τα παρουσιάζει με έναν τελείως πρωτότυπο τρόπο, ώστε ο ακροατής να μην ακούει απλώς κάποιες στεγνές αφηγήσεις, αλλά να γίνεται κοινωνός σε ένα ευρύτατο φάσμα ακρόασης μέσα από πολλές πηγές ήχου και έναν νέο κι ενδιαφέροντα τρόπο ηχητικής προσέγγισης των Γραφών. Όλα συμβαίνουν χωρίς να επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο οι έννοιες και η συνέπεια των κειμένων της Καινής Διαθήκης.

Ο ερμηνευτής επέλεξε και σκηνοθέτησε κορυφαίους ηθοποιούς και μουσικούς. Τα κείμενα διαβάζουν και αφηγούνται γνωστοί ηθοποιοί όπως η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Γιάννης Βόγλης, ο Αιμίλιος Χειλάκης o Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος κ.α. Μεταξύ άλλων κορυφαίων μουσικών συμμετέχουν, ο Βασίλης Σαλέας, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Χρήστος Τσιαμούλης κ.α.

——-

Στο πνεύμα των ημερών, σας προτείνουμε μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στο Θέατρο Ακροπόλ. Εκεί που οι βυζαντινοί ήχοι και οι μελωδίες από τους ύμνους, τα ψαλτοτράγουδα και τα θρηνητικά τραγούδια της Παράδοσης θα έχουν τον πρώτο λόγο, μέσα από τις ερμηνείες ενός από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές, του Δημήτρη Μπάση και της μοναδικής και εξαιρετικής περίπτωσης γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα Νεκταρίας Καραντζή, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη αλλά και συμμετοχή της φωνής της Ελλάδας, του Χρόνη Αηδονίδη..

——-

Ο Γιάννης Κυρατσός είναι ένας νέος τραγουδοποιός από την Θεσσαλονίκη τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το 2008. Το 2009 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ο κόσμος είναι μικρός» σε δικούς του στίχους και μουσική. Όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, ενώ συμμετείχε και σε αρκετά καλοκαιρινά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Πλάι στο κύμα, River Youth Festival κ.α.) καθώς και στα «44α Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από την Polytropon τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο, αυτή τη φορά σε παραγωγή του Dani Joss, ενός από τους πιο πρωτοπόρους και σύγχρονους παραγωγούς στην Ελλάδα. Το νέο cd με τίτλο «Κλείνω τα μάτια να δω» περιλαμβάνει και πάλι τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιάννη Κυρατσού ενώ στις ξεχωριστές στιγμές του album συγκαταλέγεται το ντουέτο του τραγουδοποιού με  τον Μιχάλη Εμιρλή στο τραγούδι «Σελήνη». Το εξαιρετικό artwork της έκδοσης επιμελήθηκαν το συγκρότημα «Δραμαμίνη», δηλαδή ο Γιάννης και ο Χάρης Μιχαηλίδης. Ευχόμαστε καλοτάξιδο!

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here