20/9/2011
Γράφει η Κατερίνα Ευσταθίου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00μμ, στριμωγμένη μέσα στο αστικό που πήρα από τον ηλεκτρικό του Πειραιά, με χαλασμένο air condition και πάρα πολύ κόσμο… Μία παράδοξη κυριούλα με μακρυμάνικη μπλούζα (μες στη ζέστη) ρωτά (το λεωφορείο) “Για την συναυλία καλά πάω με αυτό;”, της απαντάνε ένα μάλιστα και ανεβαίνει και εκείνη… Ούρλιαζα από μέσα μου “ΦΤΑΝΕΙ”. Επιτέλους το “ΦΤΑΝΕΙ” μετά από κάποια αξιόλογα λεπτά έγινε “ΕΦΤΑΣΑ” και πράγματι αναρωτιόμουν που μπορεί να συνέβαινε το live μιας και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το συγκεκριμένο Βεάκειο Θέατρο. Ρωτώντας πήγα στην “πόλη” και εγώ λοιπόν!

Το θέατρο ήταν πραγματικά γεμάτο με κόσμο διαφόρων ηλικιών ενώ ανάμεσα τους ήταν αρκετοί φίλοι της Δήμητρας Γαλάνη (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια κατά τη διάρκεια της συναυλίας).

Τα φώτα σβήνουν… Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασιλικός είναι στην σκηνή και το κοινό ουσιαστικά τους αποθεώνει! Ξεκινούν με το “Because”, πολύ ατμοσφαιρικό και με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ξενόγλωσσα δεύτερα φωνητικά από την καλλιτέχνιδα. Ακολούθησαν αρκετά κομμάτια από παλιότερες και νεότερες δουλειές και των δύο. Το “vintage” με τον mod-something vintage Βασιλικό και το “Πίξελ” από την πληθωρική vocalist Δήμητρα Γαλάνη…

Ένα ανατριχιαστικό “Έλα σε μένα”, που σε ταξίδευε νοσταλγικά στο παρελθόν, μία “Σκανδάλη” όμορφα δεμένη με το “Bang bang” της Νάνσυ Σινάτρα, ένα “Ne me quitte pas” χωρίς τα δάκρυα του Μπρέλ να ενώνει με το “if you go away” και ένα επιθετικό “mack the knife” της θρυλικής  Ella Fitzgerald μέχρι Bobby Darin και Frank Sinatra, να μπαίνει υπέροχα στα “Συρτάρια”!

Ουσιαστικά η συναυλία ήτα χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, την εισαγωγή και των δύο καλλιτεχνών, προϊδεάζοντας μας για την συνέχεια, το κομμάτι του Βασιλικού, το κομμάτι της Δήμητρας Γαλάνη και τέλος τα “παιχνιδίσματα με το παρελθοντικό χρόνο” (κοινώς οι διασκευές τους) και τα “μιξαρίσματα” των παρελθοντικών αυτών κομματιών με άλλοτε παροντικά και άλλοτε παρελθοντικά  μουσικά κομμάτια.

Ο Βασιλικός δεν άφησε καθόλου αδιάφορο το κοινό. Με την ερμαφρόδιτη φωνή του, που σε ταξιδεύει στην δεκαετία του ’90 σε κάποιο brit pop alternative something υγρό υπόγειο κάποιας γειτονιάς  του Λονδίνου να κάνει πρόβα με τη βρετανική του μπάντα, φορώντας καρό πουκάμισο και να ακούει κρυφά βινύλια του Chet Baker (εξίσου ερμαφρόδιτη Μεγάλη φωνή). Τραγούδησε το γνωστό σε όλους “You are my destiny”, με αρκετές Raining Pleasure επιρροές και ίσως κάτι από Mary and the Johnsons…

Από τον Βασιλικό ακούσαμε επίσης το  “that’s amore” του Dean Martin  (και όχι μόνο), το αισθησιακό (αλλά όχι και τόσο από την ερμηνεία του Βασιλικού) “look of love” από τη βρετανίδα (και ίσως γνωστή στα ακούσματα του) Dusty Springfield το οποίο έδεσε αρκετά καλά με την υποστήριξη της Δήμητρας Γαλάνη με το “Θα σ’ αγαπώ”.

Η Δήμητρα Γαλάνη, περισσότερο επικοινωνιακή με το κοινό, ανακοίνωσε πως ο Βασιλικός θα φύγει για την Αγγλία σύντομα, προσθέτοντας πως η Ελλάδα “διώχνει” τα παιδιά της και πόσο μάλλον παιδιά που αξίζουν…

Ο Βασιλικός περισσότερο μελαγχολικά “ντροπαλός” μας τραγουδούσε όπως είπε έχοντας ιγμορίτιδα – φαρυγγίτιδα (άγνωστη ακόμα η τελική ιατρική διάγνωση!), παρ’ όλα αυτά το μουσικό του αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό.

Δήμητρα Γαλάνη λοιπόν, τα συμπέρασμα ένα και μοναδικό, μια καλλιτέχνιδα σίγουρη, υπέροχα τοποθετημένη και στα ξένα κομμάτια, με πάρα πολλές μεγάλες “δουλειές” με τρανταχτά ονόματα όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου κ.α. , με ένα υπέροχο πρόγραμμα, και την ιδιαίτερη φωνή της η οποία θα βρίσκεται στο Gazarte τον φετινό χειμώνα.

Από την άλλη πλευρά ο Βασιλικός, ένας καλλιτέχνης που εισήγαγε τον αγγλόφωνο στίχο δυναμικά στην ελληνική σκηνή,  με έναν vintage αέρα αλλά με πιο ταιριαστό στην φωνή του το alternative στοιχείο και με ένα όνομα που έχει αξία και πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Δύο καλλιτέχνες μα μία η πορεία και των δύο, στην “Οδό της Μουσικής”, γιατί όπως είπε και η Δήμητρα Γαλάνη στην συναυλία “η μουσική είναι μία”, ένα υπέροχο δέσιμο, με μια ομάδα θαυμάσιων μουσικών (Γιώργος Ζαχαρίου, Θίο Γκουτσίδης, Λάμπης Κουντουρόγιαννης – από τους Imam Baildi -, Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος, Στέλιος Προβής, Σεραφείμ Γιαννακόπουλος) …ένα υπέροχο live που κλείνει το μάτι με μοντέρνο στυλ στο παρελθόν!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here