ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (12/2010)

Για την ακρίβεια ο δίσκος θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «Αιτία για επιτυχία» γιατί αυτό ακριβώς είναι!

Ο Δημήτρης Φάκος συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία που μπορούν να τον  χαρακτηρίσουν ενεργό μέλος της γενιάς που έρχεται… Για την ακρίβεια έφτασε …αυτή των 592 ευρώ!

 Στοιχείο πρώτο, λοιπόν… μερικά από τα τραγούδια του τα έχουμε ήδη αγαπήσει και τα ακούμε σε όλα τα ραδιόφωνα. Το «Εμένα θες» με τον Σάκη Ρουβά, το «Δεν είμαι η μαμά σου» με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, το «Να προλάβω» με την Ραλλία Χρηστίδου, το «Τρέχει τίποτα» με τον Νίκο Μίχα, είναι μερικές μόνο από τις ραδιοφωνικές  επιτυχίες που φέρουν την υπογραφή του.

Στοιχείο δεύτερο… ο πρώτος προσωπικός του δίσκος που κυκλοφορεί από την legend με τίτλο «Αιτία για αλητεία» και περιέχει 10 αιτίες για να αγαπηθεί. Το τραγούδι «Αναδρομικά» με τη συμμετοχή των STAVENTO είναι σίγουρα μία από αυτές! Υπάρχει ακόμα ένα πολύ όμορφο ντουέτο με την Δόμνα Κουντούρη στο τραγούδι «Όπως τ’ αστέρια» καθώς και μια διασκευή- έκπληξη στις «Θαλασσιές τις χάντρες» του αγαπημένου όλων Μίμη Πλέσσα σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη.

Στοιχείο τρίτο, last but not least… η ιδιαίτερη χροιά και ερμηνεία του Δημήτρη Φάκου που σφραγίζει τα κομμάτια του με το εντελώς προσωπικό του ύφος.

Με τόσες απτές αποδείξεις για την ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητα του συγκεκριμένου album το μόνο που μπορεί κανείς να ευχηθεί είναι …καλή ακρόαση!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κώστας Φροντιστής –
 fr_kostas@musiccorner.gr

Σε έναν νέο καλλιτέχνη που μας παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, συνήθως είναι περιορισμένα αυτά που μπορείς να πεις ακούγοντας την. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ακούγοντας το πρώτο cd του Δημήτρη Φάκου, μπορώ να πω λίγο παραπάνω από τα συνηθισμένα γιατί πρόκειται για μια αρκετά ευχάριστη έκπληξη! Άγνωστος μέχρι στιγμής στο ευρύ κοινό σαν τραγουδιστής, γνωστός ωστόσο σε όσους ψάχνουν στα credits τραγουδιών, σαν συνθέτης λίγων αλλά καλών επιτυχιών του Σάκη Ρουβά, της Ελεονόρας Ζουγανέλη, του Νίκου Μίχα και άλλων…

Ξεκινώντας λοιπόν σχεδόν ανάποδα την καριέρα του, αφού πρώτα έγραψε τραγούδια σε άλλους και μετά στον εαυτό του, πρόσφατα μας παρουσίασε την δικιά του «Αιτία για αλητεία». Απόλυτα σύγχρονος στο ύφος και τον ήχο του, αλλά χωρίς να μπορεί να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος, κινείται ανάμεσα σε ποπ, ροκ και έντεχνο. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση πριν καν ακούσω τα τραγούδια είναι όταν είδα ότι έχει κάνει διασκευή στο τραγούδι «Οι θαλασσιές σου οι χάντρες» του Μίμη Πλέσσα. Ένα τραγούδι καθαρά λαϊκό που άλλαξε εντελώς μορφή και έγινε κάτι ανάμεσα σε ροκ και τζαζ! Κι εκεί φαίνεται το ταλέντο ενός καλλιτέχνη, που και μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος, αλλά και να βασιστεί σε δημιουργίες άλλων, βάζοντας τον χαρακτήρα του, αλλά σεβόμενος την αρχική μορφή του τραγουδιού.

Το επόμενο τραγούδι που ξεχωρίζει, είναι το «Αναδρομικά» αρχικά για την συμμετοχή των Stavento που αποτελούν εγγύηση για επιτυχία, αλλά και γιατί το ίδιο το τραγούδι είναι πολύ καλό. Διαφορετικό από τα συνηθισμένα χορευτικά τραγούδια των Stavento κινείται πιο πολύ προς τη μπαλάντα. Η δεύτερη συμμετοχή είναι αυτή της Δόμνας Κουντούρη, στο τραγούδι «Όπως τα αστέρια» το οποίο είναι και αυτό μια πολύ ωραία μπαλάντα που ξεκινάει με μια όμορφη εισαγωγή αλλά στο ρεφρέν χάνει πόντους. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινείται η «Αλητεία» που δίνει τον τίτλο στο cd μέσα από τους στίχους του, καθώς και το «Όλα στα δίνω» και η «Γκόμενα» (που υπάρχει και σε remix, με εντελώς διαφορετικό ύφος από την πρωτότυπη) τα οποία είναι και τα τρία αρκετά δυναμικά ροκ κομμάτια με ρυθμό που μπορεί εύκολα να σου μείνει. Στο «Να τα, να τα» θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει ανεπαίσθητους country ρυθμούς, που καλύπτονται από την ροκ ενορχήστρωση.

Αυτό που ξεχωρίζει πάντως στα τραγούδια, είναι οι στίχοι, οι οποίοι δείχνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτοβιογραφικοί καθώς αποτελούν ολοκληρωμένες ιστορίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κομμάτι «Στο στρατό», μια καθαρά αντρική υπόθεση!

Ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τον Δημήτρη Φάκο, που πλέον δείχνει τις ικανότητές του και ως τραγουδιστής, μετά τις πρώτες του επιτυχημένες συστάσεις ως δημιουργός… Ένας ικανότατος καλλιτέχνης, ένα όνομα που φαίνεται πως θα συζητηθεί και θα ακουστεί πολύ στη πορεία…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Αλητεία
02. Η γκόμενα
03. Αναδρομικά (συμμετέχουν οι Stavento)
04. Όλα σ’ τα δίνω
05. Να τα, να τα
06. Χειμώνα στη ψυχή
07. Οι θαλασσιές σου οι χάντρες (διασκευή)
08. Όπως τ’ αστέρια (συμμετέχει η Δόμνα Κουντούρη)
09. Στο στρατό
10. Των 700
11. Η γκόμενα (Remix A-9)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here