10/7/2013
www.musiccorner.gr

Όταν πρόκειται για αλύτρωτες πατρίδες, οι μνήμες δυναμώνουν, αποχτούν χρώματα και μουσικές. Η Τέχνη μετουσιώνει την αγωνία και τον πόθο για ελευθερία με τον δικό της μαγικό και χαρισματικό τρόπο.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μια παρέα δημιουργών και ερμηνευτών ένωσαν την αγάπη τους για την Κύπρο και δημιούργησαν ένα CD με εφτά καινούρια τραγούδια και τρία ποιήματα της μικρής πατρίδας. Ο πυρήνας βασίστηκε σε δέκα κείμενα του Ελληνοκύπριου στιχουργού και ποιητή  της Διασποράς Πόλυ Κυριάκου, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια.

dyo_metra_gis_agapisa_cover_2013_07_01

Τις θύμισες και τις νοσταλγίες για την πατρίδα που δεν βρίσκει εφησυχασμό εμπλούτισε με υπέροχες μελωδίες ο συνθέτης Δημήτρης Κοργιαλάς, ένας νέος και ταλαντούχος Έλληνας τραγουδοποιός, με ιδιαίτερη σχέση και αγάπη για την Κύπρο.

Η ομάδα έλαβε “σάρκα και οστά” με το συντονισμό της καταγόμενης από την Κύπρο ερμηνεύτριας Ευρυδίκης, όπως επίσης και με τα άλλα μέλη της μουσικής συντροφιάς: τον Γιάννη Κότσιρα, τη Μελίνα Κανά, την Ελένη Τσαλιγοπούλου τη Γιώτα Νέγκα και τον Δώρο Δημοσθένους. Πρόκειται για ερμηνευτές που συχνά ταξιδεύουν και καταθέτουν το ταλέντο τους στην Κύπρο για πολλά χρόνια τώρα. Επίσης στον δίσκο υπάρχουν απαγγελίες απο την ηθοποιό Πέμη Ζούνη, όπως και απο τον ίδιο τον ποιητή και στιχουργό του δίσκου Πόλυ Κυριάκου.

Τον δίσκο προλογίζει ο διακεκριμένος Κύπριος λογοτέχνης Νίκος Ορφανίδης. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Κύπριος ζωγράφος Άντης Ιωαννίδης. Την διανομή του δίσκου ανέλαβε η ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ.

Δυο μέτρα γης, τα οποία οι απανταχού Έλληνες ούτε ξεχνούν ούτε απεμπολούν.

Δυο μέτρα γης που δυνάμωσαν μέσα στους αιώνες. Δυο μέτρα γης τα οποία θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μέσα από τις σημερινές δύσκολες και αδιέξοδες πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ένας δίσκος-διαμαρτυρία, που αποσκοπεί να θυμίσει ότι μια ανάσα από τα σαράντα χρόνια κατοχής είμαστε ακόμα εδώ και αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση της γης μας από τον κατακτητή.

Όλοι οι συντελεστές αυτής της δουλειάς συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα έξοδα της παραγωγής καλύφτηκαν με τις ευγενικές χορηγίες ομογενών και οργανισμών της Νέας Υόρκης καθώς και του Δήμου Καραβά.

Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου/ Μουσική: Δημήτρης Κοργιαλάς

Τραγουδούν: Δώρος Δημοσθένους, Ευρυδίκη, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Κοργιαλάς, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου

Απαγγελία: Πέμη Ζούνη, Πόλυς Κυριάκου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here