29/7/2013
Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Στη δροσερή Βόρεια Εύβοια, λίγο έξω από τα Βασιλικά, κάτω απ’ τα πλατάνια ακολουθήσαμε τα Υπόγεια Ρεύματα σε μια συναυλία που έδωσαν στο φιλόξενο πολυχώραφο «Ξουτκά», που κάθε καλοκαίρι προσφέρει απλόχερα στους κατασκηνωτές και τους περίοικους πολιτιστικά δρώμενα για κάθε ηλικία.

ypogeia_revmata_live_2013_07_08

Συναντήσαμε το συγκρότημα μόλις τελείωσε το sound check και μιλήσαμε με τον Κώστα Παρίσση, τον Γρηγόρη Κλιούμη, τον Τάσο Πέππα, τον Νίκο Γιούσεφ και τον ηχολήπτη τους Πασχάλη.

MusicCorner: Υπόγεια Ρεύματα στα «Ξουτκά».
Υπόγεια Ρεύματα: Και σαν …ξουτκά (γέλια).

MusicCorner: Τι σας φέρνει στη Βόρεια Εύβοια;
Υπόγεια Ρεύματα: Είχαμε έρθει και πριν από τρία χρόνια, περάσαμε υπέροχα και είπαμε να το ξανακάνουμε το …έγκλημα στα ξουτκά. Για μας είναι ένας από τους καλύτερους χώρους, καθώς μας αρέσει να παίζουμε σε τέτοιο περιβάλλον.

MusicCorner: Και ετοιμάζεστε για Βόρεια.
Υπόγεια Ρεύματα: Ανεβαίνουμε στο River Party στο Νεστόριο που θα παίξουμε την Πέμπτη.

MusicCorner: Τι άλλο περιλαμβάνει το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα;
Υπόγεια Ρεύματα: Μετά το Νεστόριο κατεβαίνουμε στην Πελοπόννησο, Δημητσάνα και Αίγιο και στη συνέχεια έχουμε συναυλίες σε Λάρισα, Ραφήνα, Θήβα προς τα τέλη του Αυγούστου και Σεπτέμβρη έχουμε τη συναυλία στην Τεχνόπολη με τον Θάνο Ανεστόπουλο, αλλά και κάποιες εμφανίσεις σε Σπάρτη, Βόλο και Αγρίνιο.

MusicCorner: Για το χειμώνα υπάρχει προγραμματισμός;
Υπόγεια Ρεύματα: Είναι η εποχή τέτοια που δε μπορείς να προγραμματίσεις εύκολα κάτι. Ό,τι προκύψει, αλλά δεν υπάρχει βία.

MusicCorner: Δισκογραφικά τι κάνετε; Ο «Ξένος» κυκλοφόρησε το Γενάρη.
Υπόγεια Ρεύματα: Ναι και στη συνέχεια κυκλοφορήσαμε το «Τρέμει η ζωή» και το «Ποδήλατο». Τα κομμάτια αυτά τα παρουσιάζουμε από το δικό μας κανάλι στο youtube και σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε έτσι. Όταν συγκεντρωθεί το υλικό και είναι έτοιμο, θα κάνουμε μια τελική επιλογή και θα το κυκλοφορήσουμε και μάλιστα το σκεφτόμαστε σε βινύλιο. Φυσικά θα υπάρχει και cd στην έκδοση, αλλά το βινύλιο είναι για τους συλλέκτες. Αυτή την εποχή θεωρούμε πιο δίκαιο να έχει ακούσει κάποιος τα τραγούδια και μετά να επιλέξει αν θα αγοράσει ένα δίσκο ή όχι. Πέραν αυτού, με αυτόν τον τρόπο δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα τραγούδια. Παίρνουν το χρόνο τους και το κοινό το ίδιο αποφασίζει ποια αρέσουν. Με τον «παλιό» τρόπο της δισκογραφίας προωθούνταν δύο τρία κομμάτια και τα υπόλοιπα έμεναν στα «αζήτητα». Και όταν είσαι δημιουργός, λυπάσαι να βλέπεις τα τραγούδια σου να μην έχουν την τύχη που πιστεύεις ότι τους αξίζει. Μ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα κομμάτια έχουν ίσες ευκαιρίες.

ypogeia_revmata_live_2013_07_15

MusicCorner: Και ο κόσμος είναι αυτός που επιλέγει πλέον ποια αρέσουν και ποια όχι…
Υπόγεια Ρεύματα: Και όχι μόνο αυτό, αλλά παλιότερα ό,τι και αν έχει δημιουργήσει ένα συγκρότημα για ένα δίσκο, αν ένα κομμάτι ξεχωρίσει από την αρχή, όλα τα υπόλοιπα μένουν πίσω. Σίγουρα, βέβαια, μια επιτυχία βοηθάει και τα άλλα κομμάτια σε βάθος χρόνου, αλλά αν δεν υπάρχει το ένα που θα ξεχωρίσει τι γίνεται; Τώρα που αλλάζουν τα δεδομένα στη δισκογραφία, θεωρούμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

MusicCorner: Έχετε άλλο υλικό έτοιμο για να κυκλοφορήσετε ή το ετοιμάζετε;
Υπόγεια Ρεύματα: Υπάρχουν ιδέες. Κάνουμε πρόβες και δουλεύουμε. Αυτό που κάνουμε τώρα έχει την ομορφιά ότι ασχολείσαι με κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Δεν έχεις δώδεκα τραγούδια που πρέπει να δουλέψεις ταυτόχρονα για να ετοιμάσεις ένα δίσκο. Δουλεύουμε κάθε κομμάτι μόνο του από την αρχή μέχρι το τέλος. Και έτσι μας επιτρέπεται να κάνουμε και λάθος. Και είναι ωραίο να κάνεις λάθος.

MusicCorner: Και υπάρχει χρόνος και για να διορθωθεί το όποιο λάθος…
Υπόγεια Ρεύματα: Ναι. Και παραμένεις αληθινός. Βγαίνουμε χωρίς φτιασίδια. Φτιάχνουμε ένα κομμάτι και το δίνουμε. Αν έχει αξία και για εμάς και για άλλους, θα φανεί και θα λειτουργήσει.

MusicCorner: Η συνεργασία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο;
Υπόγεια Ρεύματα: Θεϊκή. Και όχι μόνο μουσικά, αλλά και σαν άνθρωπος είναι μοναδικός. Μάθαμε πολλά από τον Θάνο, αν και δεν είμαστε πιτσιρικάδες. Έχει πολλά να δώσει και χαίρεται να δίνει. Κάναμε πολλές συζητήσεις και πάντα είχε κάτι να προσφέρει. Και σαν μουσικός είναι εξαιρετικός. Χαίρεται να παίζει σαν μικρό παιδί.

MusicCorner: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία στις συναυλίες σας…
Υπόγεια Ρεύματα: Κι εμείς ευχαριστούμε!

ypogeia_revmata_live_2013_07_14

Μείναμε αρκετή ώρα ακόμα με το συγκρότημα και κατά τις 23.00 το live ξεκίνησε ήπια με το «Να γελάς» και συνεχίστηκε με τις «Μικρές Χαμένες Μέρες». Τα …γκάζια άρχισαν να ανεβαίνουν με τη «Βροχή» σε ποίηση Μπόρχες, τα «Έρημα Καράβια» και τη «Φυλακή». Δυνατές κιθάρες, δυναμικό μπάσο και η drums σε κέφια, αλλά και μελωδικές μπαλάντες,  ανέβασαν τη διάθεση και ζέσταναν όλο τον κόσμο που είχε γεμίσει το χώρο. Με το «Ποδήλατο», το «Γέλα ψυχή μου» και το «Ξένος», φτάσαμε στο τέλος του πρώτου μέρους.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε πολύ σύντομα, με τον Νίκο να έχει αφήσει το μπάσο και να έχει πάρει πιο κεντρική θέση με το ηλεκτρικό του πριόνι, και τον Κώστα να ερμηνεύει «Ονειρεύομαι», «Αερικό» και «Παράξενη κοπέλα». Ο χαρακτηριστικός ήχος του πριονιού κατέκλυσε το χώρο δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ταίριαζε απόλυτα με το χώρο.

Τα Υπόγεια Ρεύματα συνέχισαν με το «Τρέμει η ζωή», μια “ψαγμένη” στιχουργικά μπαλάντα, και αμέσως μετά ανέβασαν …στροφές με το «Πολύμνια» σε στίχους Κώστα Καρυωτάκη και το «Περσεφόνη», τη γνωστή μπαλάντα του Μάνου Χατζιδάκι σε πολύ ροκ έκδοση, δημιουργία του συγκροτήματος.

ypogeia_revmata_live_2013_07_12

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε το πρόγραμμα με «Τους έχω βαρεθεί» και «Πολιτεύεσαι», ενώ με το «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά» οι έντονοι ρυθμοί αντικαταστάθηκαν από τη μελωδία. Για τελευταίο κομμάτι, το συγκρότημα κράτησε την «Ασημένια Σφήκα», με την οποία μας καληνύχτισε σε pure rock εντάσεις.

Εξαιρετικοί οργανίστες όλα τα μέλη του συγκροτήματος, με πολύ ροκ διάθεση, έδωσαν μια πολύ καλή συναυλία σε ένα χώρο που τους ταίριαζε. Αποχωρήσαμε λίγο μετά τις 1.00, αφού πρώτα ευχαριστήσαμε τα Υπόγεια Ρεύματα για την απόδοσή τους και για τις δύο ροκ ώρες που μας χάρισαν.

ypogeia_revmata_live_2013_07_10

Το πολυχώραφο «Ξουτκά», www.xoutka.com, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του, φιλοξενεί στις 3 Αυγούστου τους Active Member, στις 4 θεατρική παράσταση, στις 9 τους Triosolvista, στις 10 τους Jah Love Maria, στις 15 και 16 το reggae γκρουπ Furucawa και στις 17 Αυγούστου την Τάνια Κικίδη με το συγκρότημά της.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here