20/3/2013
Ρεπορτάζ – Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Στο ζεστό και «ντυμένο» αποκριάτικα Dunkel στην Πανόρμου φτάσαμε την προηγούμενη Πέμπτη από νωρίς για ν’ ακούσουμε την Αλεξάνδρα Κλάδη στο live της. Η Αλεξάνδρα ανήκει στη νέα γενιά δημιουργών, που κάνουν τα βιώματά τους τραγούδια και τα παρουσιάζουν επειδή αγαπάνε αυτό που κάνουν, χωρίς να «ενδιαφέρονται» για τη δόξα ή το χρήμα.

MusicCorner: Μετά από ένα EP με έξι κομμάτια και ένα παιδικό παραμύθι με τέσσερα τραγούδια, σε βλέπουμε σε ένα από τα live σου. Μίλησέ μας λίγο για τις εμφανίσεις σου…
Αλεξάνδρα Κλάδη: Κάνουμε live σε μικρούς χώρους, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σε χώρους που μπορούν να μας φιλοξενήσουν χωρίς να υπάρχει εισιτήριο. Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή μας και για μας είναι “must” να μην υπάρχει εισιτήριο. Η μπάντα αποτελείται από τέσσερα άτομα, κιθάρα, μπάσο, drums κι εμένα που παίζω ακορντεόν και μελόντικα, κατά βάση, αλλά και άλλα όργανα όπως μαντολίνο ή κιθάρα.
Στην Αθήνα παίζουμε περίπου τρία χρόνια, στην αρχή πολύ σποραδικά, αλλά τώρα έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι εμφανίσεις μας παρόλο που προσπαθώ να κρατάω κάποια χρονική απόσταση από εμφάνιση σε εμφάνιση. Φυσικά, σε όσο περισσότερους χώρους παίζει κανείς, τόσο περισσότερος κόσμος είναι αυτός που θα σε γνωρίσει. Θέλουμε να παίξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους και στο κέντρο αλλά και στα προάστια και αργότερα και εκτός Αθήνας. Προς το καλοκαίρι σκεφτόμαστε να κάνουμε μια περιοδεία.
Παράλληλα ηχογραφούμε και νέο υλικό, γιατί το EP κυκλοφόρησε το 2010, αλλά τα κομμάτια ήταν γραμμένα από το 2005. Και μέσα στα χρόνια αυτά, το στιλ μου άλλαξε άρδην. Τότε ήμουν ένα μικρό κοριτσάκι που έγραφε ανάλαφρα τραγουδάκια. Τώρα έχουν «αγριέψει» τα πράγματα! (γέλια)

MusicCorner: Παίζεις πολλά όργανα, γράφεις μουσική και στίχους. Ποια ακριβώς είναι η σχέση σου με τη μουσική και από πότε;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Η σχέση μου με τη μουσική είναι αποκλειστική. Δεν κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου. Το πρωί διδάσκω σε σχολείο, το απόγευμα στο Ωδείο ΝΑΚΑ, γράφω παιδικά παραμύθια που είναι σε στιλ μιούζικαλ επενδεδυμένα με πολλή μουσική, κάνω live, γράφω καινούριο υλικό συνέχεια, ακούω μουσική, παρακολουθώ πολλές συναυλίες, ό,τι κάνω έχει μουσική μέσα του…

MusicCorner: Οι μουσικές σπουδές σου;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Πέρασα μουσικολογία Αθηνών και παράλληλα έκανα ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Νάκα. Έχω 5-6 πτυχία στο συρτάρι, αλλά το μόνο που μου εξασφάλισαν είναι η δουλειά που έχω ως δασκάλα μουσικής.

MusicCorner: Πόσο καιρό είσαι με τους μουσικούς που θα δούμε σήμερα;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Με τα παιδιά είμαστε μαζί περίπου ένα χρόνο. Μέχρι να καταλήξω σ’ αυτό το σχήμα, άλλαξα πολλούς μουσικούς κι αυτό είναι βασικό γιατί κάνοντας αλλαγές μπορεί βέβαια να βρεις κάτι καλύτερο, αλλά δεν προλαβαίνει να «δέσει» το σχήμα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με τα παιδιά είμαστε συνομήλικοι, έχουμε ίδια ακούσματα και συνεννοούμαστε πολύ καλά.

MusicCorner: Για να περάσουμε λίγο στο EP που κυκλοφόρησες το 2010. Ποια είναι «Η Χώρα της Απέραντης Γιορτής»;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Η “Χώρα της Απέραντης Γιορτής” είναι η ζωή μου! Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω μια καταπληκτική οικογένεια που πάντα με αποσυμφόριζε απ’ όλα τα προβλήματα και μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου ζούσα όντως στη χώρα της απέραντης γιορτής… Χωρίς καμία ευθύνη, χωρίς καμία έγνοια, όλα ήταν λυμένα, εξασφαλισμένα! Το μόνα που με απασχολούσαν ήταν τα προσωπικά μου ζητήματα και οι σκέψεις μου για τον κόσμο. Τα καθημερινά ήταν όλα λυμένα, υπήρξα πολύ τυχερή. Οπότε το EP είναι η προβολή και ο απόηχος της μέχρι τότε ζωής μου. Ώσπου να τελειώσω τις σπουδές μου οι γονείς μου ήταν δίπλα μου δίνοντας λύση σε κάθε πρόβλημα. Αργότερα ξεκίνησα να συντηρώ μόνη μου τον εαυτό μου και να συνειδητοποιώ πλέον την «πραγματική» ζωή. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξη και ακόμα και στις δυσκολίες ψάχνω να βρω τα θετικά που μπορεί να υπάρχουν.

MusicCorner: Είπες ότι από τότε που έγραψες τα τραγούδια του EP μέχρι τώρα έχουν υπάρξει τεράστιες αλλαγές στο ύφος σου. Πιο συγκεκριμένα;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Ξεκίνησα τότε σε ένα ποπ – ηλεκτρονικό είδος μουσικής, φτιαγμένο όλο μέσα στον υπολογιστή μου σε μια φάση που πειραματιζόμουν να φτιάξω μουσική. Η κυκλοφορία τους, και μάλιστα πέντε χρόνια μετά την ηχογράφηση, δεν έγινε επειδή με αντιπροσώπευαν ακόμα ή επειδή ήθελα να τα κυκλοφορήσω οπωσδήποτε, αλλά κυρίως επειδή θα βοηθούσαν στο βιογραφικό που έφτιαχνα για ένα μεταπτυχιακό στην Αμερική. Διαφορετικά δεν θα κυκλοφορούσα κάτι και θα περίμενα μέχρι να ολοκληρώσω τη δουλειά που ηχογραφώ τώρα.

MusicCorner: Αυτή τη φορά πόσα κομμάτια θα έχει ο δίσκος; Για πότε υπολογίζεις την κυκλοφορία;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Μάλλον δώδεκα. Υπάρχει υλικό να διαλέξουμε ανάμεσα σε τριάντα κομμάτια. Τον επόμενο μήνα είναι να μπούμε στο studio κι επειδή όλα τα κομμάτια είναι παιγμένα πιστεύω πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εταιρεία από πίσω, το budget το αναλαμβάνω όλο εγώ, οπότε οι χρόνοι δεν μπορούν να είναι οριοθετημένοι. Όσο έχουμε χρήματα θα δίνουμε και θα προχωράμε. Για εταιρεία δεν έχουμε ψάξει ακόμα, θα κάνουμε κάποιες κινήσεις αργότερα κι αν δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, θα το κάνουμε.

MusicCorner: Για τα προσωπικά σου να σε ρωτήσω;
Αλεξάνδρα Κλάδη: Δε χρειάζεται, τα λέω όλα μέσα στα τραγούδια μου. Με ξεμπροστιάζω (γέλια). Τα «ξεχειλώνουμε» βέβαια, αλλά είναι βιωματικά τα τραγούδια μου!

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε Αλεξάνδρα και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Αλεξάνδρα Κλάδη: Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλέξανδρος Καραδήμος πήρε την κιθάρα, ο Κώστας Γιώτης το μπάσο, ο Ορέστης Γράβανης κάθισε στη drums και με την Αλεξάνδρα στο ακορντεόν ξεκίνησε το live με το “And I love her” των Beatles και συνεχίστηκε με το «Ερωτοσχιζοφρένεια», το πρώτο από τα τραγούδια της Αλεξάνδρας. Το πρόγραμμα που ετοίμασε η Αλεξάνδρα περιείχε διασκευές πολύ γνωστών κομματιών, όπως “Island Blues”, “Love is a losing game”, “Stepping Stone”, “Somebody I used to know”, Mean to me” και άλλων, και, φυσικά, των τραγουδιών που η ίδια έχει γράψει.

«Ένα κοκτέιλ ακόμα», «Τόσο που άλλαξα», «Μυστήριο έπαψε να ’ναι ο έρως», «Όλα σε ένα», «Η άλλη», «Στο Κολωνάκι», «Αύγουστος στην Αθήνα», τραγούδια με απλό αλλά έξυπνο στίχο, ανεπιτήδευτο και ειλικρινή, σε μουσικά μοτίβα μπαλάντας και bossa nova με ποπ και ροκ στοιχεία και το ακορντεόν ή τη μελόντικα να δίνουν το δικό τους στίγμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το αγαπημένο «Ας ερχόσουν για λίγο» και το «Μαζί για πάντα» της Αλεξάνδρας, ένα κομμάτι με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

Σωστή και καλή φωνή η Αλεξάνδρα Κλάδη, αλλά χωρίς εξάρσεις ή κάποια ιδιαίτερα ερμηνευτικά χαρακτηριστικά, απέδωσε πολύ καλά τα κομμάτια που επέλεξε να παρουσιάσει, με τα δικά της τραγούδια να έχουν καλύτερη απόδοση στην ερμηνεία της. Εκεί που ξεχωρίζει η Αλεξάνδρα, κι αυτό είναι, άλλωστε, το δυνατό της σημείο, είναι ο στίχος της, όπως και παραπάνω αναφέραμε. Οι μουσικοί που την συνοδεύουν πολύ καλοί και δεμένοι με την Αλεξάνδρα, απαραίτητο συστατικό για ένα καλό live…

Καληνυχτίσαμε την Αλεξάνδρα και τους μουσικούς της και αποχωρήσαμε από το φιλόξενο Dunkel, σχολιάζοντας, στο μυαλό μας, τους στίχους του «Μαζί για πάντα».

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here