2/3/2012
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Μόλις μάθαμε ότι οι ΜΠΛΕ θα εμφανιζόντουσαν στο Passport του Πειραιά, αρπάξαμε την ευκαιρία να τους δούμε από κοντά και να μάθουμε κι αν ετοιμάζουν τίποτα καινούριο δισκογραφικά, καθώς το τελευταίο τους άλμπουμ χρονολογείται από το 2006.

Συναντήσαμε το συγκρότημα κατά την άφιξή του στο μαγαζί και ρωτήσαμε ποιος θα μας κάνει δηλώσεις. Όλοι μαζί, με μια φωνή απάντησαν «η Τζώρτζια», η άτυπη «εκπρόσωπος» του συγκροτήματος. Η τραγουδίστρια έκανε το «ζέσταμά» της και στη συνέχεια μας δέχθηκε στο καμαρίνι της. Αφού σπάσαμε τον «πάγο», ρωτώντας …με ποιο σαμπουάν λούζεται, μπήκαμε και σε πιο ουσιαστικές ερωτήσεις.

Music Corner: Πώς βρεθήκατε στον Πειραιά;
Τζώρτζια: Παίξαμε ξανά εδώ πριν περίπου ένα μήνα κι επειδή υπήρχε πολύ ωραίο κλίμα και πήγε πολύ καλά με πολύ κόσμο, είπαμε να το κάνουμε πιο τακτικά. Να παίζουμε εδώ  μια φορά το μήνα. Οι ιδιοκτήτες είναι εξαιρετικοί και είπαμε να ενισχύσουμε το χώρο, να ενισχύσει κι ο χώρος εμάς!

Music Corner: Από τον Πειραιά άλλωστε λείπουν οι μουσικές σκηνές τέτοιας χωρητικότητας…
Τζώρτζια: Ναι, αυτό συζητούσαμε και την προηγούμενη φορά και είναι θετικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και πρέπει να τις βοηθάμε.

Music Corner: Εκτός από το Passport, τι άλλο κάνετε τον τελευταίο καιρό;
Τζώρτζια: Παίζαμε στη Θεσσαλονίκη για δυο μήνες κάθε Τετάρτη με την Εβελίνα Παπούλια και τους Ζand The Band, σε μια παράσταση που πήγε πάρα πολύ καλά. Τελειώσαμε από εκεί και πάμε γι’ άλλα…

Music Corner: Για πες μου γι’ αυτά τα «άλλα».
Τζώρτζια: «Άλλα» σημαίνει αυτό που κάνουμε πάντα. Συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε προγραμματισμένα live σε Σέρρες και Δράμα.

Music Corner: Πριν ή μετά το Πάσχα;
Τζώρτζια: Τόσο μακρόπνοα σχέδια δεν κάνουμε (γέλια). Είμαστε άνθρωποι της στιγμής και του «τώρα»!

Music Corner: Δηλαδή να μη σε ρωτήσω για καλοκαίρι αν ετοιμάζετε κάτι!
Τζώρτζια: Σε καμία περίπτωση (γέλια).

Music Corner:Έχετε κυκλοφορήσει κάτι καινούριο. Ίσως κάποιο τραγούδι προάγγελο κάποιου νέου άλμπουμ;
Τζώρτζια: Όχι. Προς το παρόν όχι. Λόγω των δύσκολων εποχών που περνάμε οι δισκογραφικές δεν δίνουν πλέον χρήματα για να γίνει κάποιος δίσκος. Ό,τι έχει στην τσέπη του ο κάθε καλλιτέχνης. Κι εμείς δεν έχουμε τίποτα στην τσέπη μας (γέλια)! Γι’ αυτό κι εμείς δε μπορούμε να διαθέσουμε κάποιο μεγάλο ποσό, οπότε βγάζουμε κάποια τραγούδια αποσπασματικά. Τραγούδια τα οποία στην καλύτερη περίπτωση τα επενδύουμε και με ένα video clip και προχωράμε έτσι. Κομμάτι κομμάτι…

Music Corner:Να περιμένουμε όμως κάτι σύντομα;
Τζώρτζια: Ναι. Έχουμε ένα κομμάτι που είναι στις τελευταίες φάσεις του. Είναι ένα πολύ ωραίο ντουέτο που έχουμε φτιάξει με τον Λάκη τον Παπαδόπουλο σ’ ένα τραγούδι δικό μας που τραγουδάμε μαζί και πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει.

Music Corner: Τίτλος;
Τζώρτζια: Μάλλον «εσύ εδώ», αλλά το σκεφτόμαστε ακόμα, δεν είναι οριστικό.

Music Corner:Στίχοι και μουσική δική σας; Ο Λάκης τι έκανε;
Τζώρτζια: Ο Λάκης έκανε τα πάντα! Δε γίνεται να βάλεις τον Λάκη και να μην κάνει κάτι (γέλια)! Και μόνο που μπαίνει στο studio είναι αρκετό. Για μένα ήταν μεγάλη εμπειρία η συνεργασία μου μαζί του γιατί είναι ένας άνθρωπος που από μικρή θαύμαζα ιδιαίτερα. Μου άρεσε πολύ αυτή η «ελευθερία» θα τη χαρακτηρίσω, αυτή η ευκολία να αποδομεί τον εαυτό του πάνω στη σκηνή, που πιστεύω ότι αυτή είναι και η δύναμη του καλλιτέχνη. Δεν έχει πρόβλημα να ξεσκεπάσει τις αδύναμες πλευρές του και να εκτεθεί. Αυτός είναι ο πιο δυνατός καλλιτέχνης ουσιαστικά.

Music Corner: Είναι αληθινός…
Τζώρτζια: Βέβαια. Και η αλήθεια είναι η δύναμη και το φως.

Η Τζώρτζια με τον Μάριο Γκούβα του Music Corner...

Music Corner:Αν και είστε «της στιγμής», μετά τη δισκογραφική σας συνεργασία θα υπάρξει και συνεργασία σε επίπεδο συναυλιών με τον Λάκη;
Τζώρτζια: Φυσικά. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία σε συναυλίες από πέρυσι. Σποραδικά κάναμε διάφορες συναυλίες μαζί και φαντάζομαι ότι μπορεί να προκύψει κάτι σε πιο σταθερή βάση. Παίξαμε μαζί και στο «Μύλο» στη Θεσσαλονίκη και στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» στην Αθήνα και έπονται κι άλλες.

Music Corner: Και δισκογραφικά να υποθέσω;
Τζώρτζια:  Όσο ζούμε κι αναπνέουμε κάτι θα βγαίνει πάντα!

Music Corner: Το νέο σας κομμάτι «Έχω πολύ θυμό» έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν ή είναι κάτι πιο εσωτερικό;
Τζώρτζια: Να σου πω την αλήθεια πιστεύω ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα του προβλήματος. Οπότε δεν ωφελεί να θυμώσει κανείς ή να αντιδράσει με έντονα συναισθηματικό τρόπο. Το θέμα είναι να ψάξουμε και να αλλάξουμε τον ορίζοντά μας. Τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Και πιστεύω ότι αυτό που έφταιξε κατά βάση είναι ότι αποξενωθήκαμε, απομονωθήκαμε. Μεγαλοποιήθηκε το ατομικό συμφέρον και κοιτάζαμε πολύ το «αύριο». Ξεπεράσαμε κάποια όρια. Προσωπικά, και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, πάντα τα έλεγα και με κοίταζαν περίεργα. Όταν μιλούσα για την κοινωνική αδικία και την ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, μου έλεγαν πολλοί «τα δούλεψα, δεν τα έκλεψα». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Δεν είναι να έχουν κάποιοι καταθέσεις και άλλοι να στερούνται βασικά πράγματα. Αυτό το πράγμα θα γυρίσει κάποια στιγμή. Σαν πόλεμος, σα να έρθουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα σου για να περάσουν κι αυτοί καλά. Θα το αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή. Δε γίνεται να μαζεύεις και να περνάς μόνο εσύ καλά. Τα έλεγα και αρκετοί με χαρακτήριζαν «γραφική». Αλλά ήρθε η ώρα που άλλοι μας έβαλαν τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι. Ελπίζω να μην προκληθούν ανώριμες αντιδράσεις, όχι ειδικά από το τραγούδι, άλλωστε η μουσική έχει πάψει να δημιουργεί επαναστάσεις. Αλλά να σκεφτούμε τι συμβαίνει γιατί πολλοί ακόμα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Όλοι το λένε, αλλά μέχρι να το νιώσεις στο πετσί σου είσαι χαλαρός. Ωστόσο, βλέπω πολλές θετικές κινήσεις, όπως ότι άρχισαν να νοιάζονται οι άνθρωποι για τον διπλανό τους. Αρχίζουν να γίνονται ανταλλαγές υπηρεσιών. Ευτυχώς υπάρχουν παρήγορα μηνύματα…

Κάπου εδώ ευχαριστήσαμε τη Τζώρτζια και την αφήσαμε να ακολουθήσει τους συνεργάτες της στη σκηνή για να ξεκινήσει το live. «Όνειρα σου τραγουδάω» ήταν το πρώτο κομμάτι της συναυλίας και από τις πρώτες νότες η Τζώρτζια, σε πρώτη φάση,  και οι υπόλοιποι μουσικοί έδωσαν ρέστα, με συνεχή κίνηση και διάθεση που θύμιζαν μικρά παιδιά που παίζουν.

Οι επιτυχίες του συγκροτήματος διαδέχονταν η μία την άλλη με τη χαρακτηριστική φωνή της Τζώρτζιας να κυριαρχεί στο χώρο όπως και η εκπληκτική σκηνική της παρουσία. Η τραγουδίστρια δε σταμάτησε δευτερόλεπτο να χορεύει πάνω στη σκηνή, παρασύροντας και τους άλλους μουσικούς που ανέβηκαν ακόμα και στα μπροστινά …τραπέζια, αλλά και όλους όσους γέμισαν το μαγαζί. Στις λίγες διακοπές μεταξύ των κομματιών, πάντα είχε να σχολιάσει ή να θυμηθεί κάτι προκαλώντας το ενδιαφέρον αλλά και το γέλιο των θεατών.

Το πρόγραμμα φυσικά δεν περιελάμβανε μόνο κομμάτια των ΜΠΛΕ. Εκτός από τα «Ποτέ», «Αριστερά», «Ανησυχώ», «Τρελός», «Ενοχές», «Κοίταξέ με δυο φορές», «Τον ίδιο το Θεό», «Στα μαύρα έχω ντυθεί», «Κόκκινο φιλί», «Έχω πολύ θυμό», και άλλα τόσα τραγούδια του συγκροτήματος, ακούσαμε και γνωστές ξένες επιτυχίες όπως τα “Song Two”, “Don’t You Forget About Me”, “Venus”, “Should I Stay or Should I Go”, “Rock and Roll Queen”, “Hot Stuff”, ακόμα και το “Satisfaction” των Rolling Stones σε remix με το «Δε θέλω να μ’ αγαπάς».

Το καλύτερο όμως της βραδιάς, μας το κράτησαν οι ΜΠΛΕ για λίγο πριν το τέλος. Με τη Τζώρτζια να προαναγγέλλει τη διάθεσή της για «Στροφή» στο λαϊκό, τραγούδησε το γνωστό … «Εντέλα μάγκεν ντε βοτανίκ» σε μουσική …Lenny Kravitz! Η αποθέωση του συνδυασμού βαρύ λαϊκού στίχου με ροκ μουσική! Όλοι οι παρευρισκόμενοι δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή απλά να χειροκροτήσουν την έμπνευση! Στο τέλος τα έκαναν και τα δύο. Το πρόγραμμα τελείωσε με τα «Φοβάμαι» και «Πιάνω φωτιά», ενώ στο encore οι ΜΠΛΕ ερμήνευσαν τα “What A Wonderful World” στην εκδοχή των Ramones, “Fade Out” και «Δε θέλω να μ’ αγαπάς».

Παρά την επιμονή των θεατών, το συγκρότημα δεν έκανε νέα επιστροφή στη σκηνή. Άλλωστε, μετά από 2,5 ώρες συνεχούς προγράμματος και ενός encore με τρία τραγούδια, έπρεπε και οι μουσικοί να ξεκουραστούν.

Κλείνοντας να θυμίσουμε και τα ονόματα των Μπλε:

Φωνή Τζώρτζια Κεφαλά
Σαξόφωνο Γιώργος Παπαποστόλου
Κιθάρα Πάνος Παπάζογλου
Πλήκτρα Διαμαντής Καραγιαννακίδης
Βιολί Νατάσα Αλεξίου
Τύμπανα Χρήστος Κουτσούρης
Μπάσο Χρήστος Κλάρος

 

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here