1/4/2014
Γράφει η Μάριελ Μπόμπα
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

 «Εκεί που φτερουγίζει ο νους» μας ταξίδεψε η Λυδία Σέρβου, το βράδυ της Πέμπτης στο Ρυθμό Stage, με μια παράσταση γεμάτη αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα. Στο πλάι της βρέθηκαν η Ευρυδίκη και η Μαρία Σουλτάτου, παρουσιάζοντας αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και… όχι μόνο μουσική σκηνή.

Η Λυδία Σέρβου έκανε πριν τρεις μήνες  το ντεμπούτο της στη δισκογραφία, με τον δίσκο «Κάμε τον ύπνο Σύννεφο», μια ιδιαίτερη δουλειά, γεμάτη νανουρίσματα, τα οποία υπογράφουν μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Φυσικά όσοι βρέθηκαν στην παράσταση, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, εκτός των άλλων και αρκετά από τα κομμάτια του δίσκου. Λίγο πριν την έναρξη του live, η ίδια μας μίλησε για την δημιουργική αυτήν περίοδο που διανύει.

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_31

Music Corner: Η χρονιά που διανύουμε σε βρίσκει ιδιαίτερα παραγωγική. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά…
Λυδία Σέρβου:
Πράγματι, ο δίσκος κυκλοφόρησε περίπου πριν τρεις μήνες, λέγεται «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» και είναι μια δουλειά με νανουρίσματα. Υπάρχουν συνολικά δεκαέξι τραγούδια. Τα δεκατρία από αυτά είναι σε επανεκτέλεση, ενώ τρία είναι καινούρια: «Το μελισσάκι», σε μουσική του Σάββα Σάββα και στίχους του Ανδρέα  Καραγιαννίδη,  «Το νανούρισμα του άγνωστου κόσμου» σε στίχους και μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη, και «Στις μοίρες επαράγγειλα» σε μουσική και στίχους του Νίκου Παπακώστα. Στο δίσκο συμμετέχουν μαζί μου η Ευρυδίκη, η Μαρία Σουλτάτου, η Μαρία Λαχανά, η οποία είναι μόλις δεκατεσσάρων χρονών και ο Μάριος Αλουπός.

Music Corner: Ο δίσκος απευθύνεται κυρίως σε παιδιά;
Λυδία Σέρβου:
Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μου να κάνω κάτι, το οποίο να μπορεί να το ακούσει και ένα παιδί και ένας μεγάλος. Απευθύνεται σίγουρα πιο πολύ σε γονείς, στους οποίους θέλω να δώσω ένα υλικό, το οποίο να χαλαρώνει το παιδάκι και να μπορούν να το απολαύσουν μαζί.

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_03

Music Corner: Είναι σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά. Νιώθεις πως ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόταση;
Λυδία Σέρβου:
Αυτό που λαμβάνω, είναι πως πάει πολύ καλά, ίσως καλύτερα από ότι περίμενα. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι μοιράζονται τις εντυπώσεις τους μαζί μου γονείς, λέγοντας πως έχει επιτυχία στα παιδιά τους. Νομίζω πως σαν δουλειά έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

Music Corner: Τι μας έχεις ετοιμάσει για σήμερα;
Λυδία Σέρβου:
Το σημερινό liveείναι κάτι που ήθελα πολύ καιρό να το κάνω και έφτασε επιτέλους η κατάλληλη στιγμή. Η Μαρία Σουλτάτου και η Ευρυδίκη είναι δύο τραγουδίστριες που με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ, η πρώτη στα πιο τελευταία χρόνια της πορείας μου και η Ευρυδίκη στα πιο νεανικά. Θα πούμε τραγούδια που αγαπάμε σε ένα πρόγραμμα με αρκετές εκπλήξεις. Δίπλα μου θα έχω τέσσερεις σπουδαίους μουσικούς, το Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, τον  Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, το Θανάση Σοφρά στο κοντραμπάσο και το Στράτο Σαμιώτη στα κρουστά.

Music Corner: Πρόσφατα άνοιξε ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή σου, αυτό της πολιτικής. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά;
Λυδία Σέρβου:
Πράγματι, ήρθε μια πρόταση από τον υποψήφιο δήμαρχο Πεύκης- Λυκόβρυσης, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να είμαι μαζί του σαν δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου. Αφορμή στάθηκε η συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσα στην Πεύκη το Σεπτέμβρη, όπου μαζέψαμε σχολικά ήδη για τα παιδιά της περιοχής. Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος με είχε βοηθήσει τότε στο να στηθεί όλο αυτό και ήταν κάτι που τελικά απέδωσε και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι μια κίνηση που την κάνω με χαρά, αφού πιστεύω ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα στο χώρο. Συμμετέχω με αυτό το σκεπτικό, να βοηθήσω δηλαδή, όπως μπορώ τον τόπο μου, ανεξάρτητα, χωρίς κόμματα και χρώματα.

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_08

Όση ώρα μιλούσαμε το κοινό είχε ήδη πάρει τις θέσεις του και έτσι, λίγο αργότερα η μεγάλη στιγμή έφτασε.  Η Λυδία επέλεξε για καλωσόρισμα ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας, θέλοντας να ξεκινήσει την παράσταση συνειρμικά με το δικό της ξεκίνημα, πριν κάποια χρόνια στην πόλη της Καβάλας.  «Μινόρε της αυγής», το πρώτο τραγούδι που θυμάται να τραγούδησε, «Φάτα Μοργκάνα», για τη χρόνια συνεργασία της με τη Μαρίζα Κωχ… Και κάπως έτσι, με δικές της αναπολήσεις, η βραδιά αποτέλεσε ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από πολλές και διαφορετικές μουσικές.

Η συνέχεια είχε τραγούδια από το αγαπημένο ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας, όπως «Η Μαριάνθη των ανέμων», «Ελένη», «Για το χαμένο έρωτα», αλλά και «Το τραγούδι του χελιδονιού» και «Το νανούρισμα του άγνωστου κόσμου», τα οποία περιλαμβάνονται στον δίσκο.  Επιλογές όπως «Βάλαμε φωτιά στα φρένα», «Τα απογεύματα τα άδεια», «Γερνάω μαμά», «Το λάθος», αλλά και πολλές ακόμα,  έδειξαν μια διαφορετική πτυχή της ερμηνεύτριας, η οποία, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού, εξέπληξε ευχάριστα… Ερμηνείες που συνεπήραν τους ακροατές όλων των ηλικιών, οι οποίοι δε σταμάτησαν να τραγουδούν.

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_12

Ανάμεσα στις εκπλήξεις ήταν και το «Πόσο Λίγο με ξέρεις», το οποίο τραγούδησε παρέα με την πρώτη καλεσμένη της, την Ευρυδίκη.  Από την ίδια ακούσαμε αρκετές από τις παλιότερες επιτυχίες της όπως «Το μόνο που θυμάμαι», αλλά και το «Ονειρεύομαι ακόμα μαμά», από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά. “Ne me quitte pas” από  Jacques Brel και “L’ accordeoniste “  της Εdith Piaf, έδωσαν ένα γαλλικό άρωμα στην παράσταση με την Ευρυδίκη να εντυπωσιάζει για ακόμα μια φορά, με τον τρόπο που προσεγγίζει το συγκεκριμένο ρεπερτόριο.  Λυδία και Ευρυδίκη τραγούδησαν μαζί  «Το Τραγούδι του Άγγελου και του Αλέξανδρου», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο. Στο πιάνο τις συνόδεψε ο συνθέτης του τραγουδιού Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό.

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_25

Η Μαρία Σουλτάτου έδωσε μια πιο λαϊκή νότα στη βραδιά, ξεσηκώνοντας και ενίοτε συγκινώντας τους ακροατές. «Το ταξίδι», του Νίκου Παπακώστα, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, «Μικρό και ζηλευτό μου» και «Ακρογιαλιές Δειλινά», ήταν κάποια από τα τραγούδια που επέλεξε.  Η ίδια συμμετέχει στο δίσκο της Λυδίας Σέρβου με το «Θα κεντήσω», το οποίο φυσικά ακούσαμε, ενώ όπως μας είπε το τραγουδούσε και η ίδια στο μωρό της.

Έκπληξη της βραδιάς, αυτή τη φορά για την ερμηνεύτρια, ήταν η τούρτα που της είχαν ετοιμάσει για τα γενέθλια της, τα οποία γιόρτασε μάλλον με τον καλύτερο τρόπο. Λυδία Σέρβου, Ευρυδίκη και Μαρία Σουλτάτου έκλεισαν τη βραδιά τραγουδώντας παρέα «Το μονοπάτι», «Το δίχτυ» και «Γεια σου χαρά σου Βενετιά».

servou_evridiki_soultatou_live_2014_03_24

Ήταν σίγουρα μια παράσταση με πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Όλα δεμένα με έναν τρόπο που ξάφνιαζε και οπωσδήποτε δε σε άφηνε ασυγκίνητο. Εναλλαγές από τη χαρά στη λύπη και από το παρελθόν στο παρόν σε μετέφεραν πράγματι «Εκεί που ταξιδεύει ο νους», ενώ ποικίλες μουσικές επιλογές σε οδηγούσαν να ανακαλύψεις, πόσο πολλά μπορεί να είναι τελικά τα ακούσματα, τα οποία νιώθεις οικεία και νοσταλγείς.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here