27/1/2014
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Ύρια Χωριανοπούλου
www.musiccorner.gr

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου βρεθήκαμε στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός» στην πλατεία Καρύτση για να ακούσουμε τον Κωνσταντίνο Βήτα σε ένα διαφορετικό live.

Πραγματικά, όταν ακούμε για ένα ακουστικό live στο μυαλό μας έχουμε μια παρεϊστικη ατμόσφαιρα, σε ένα μαγαζί με το κοινό κοντά ή γύρω από τους μουσικούς.
Την Πέμπτη ζήσαμε κάτι τελείως διαφορετικό και, προσωπικά, είχα την ανησυχία μήπως αυτός ο συνδυασμός, ανάμεσα στο ακουστικό live και τον χώρο, δεν ήταν καλός. Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ίσως είναι από τους λίγους μουσικούς που κατάφερε να κάνει αυτό το συνδυασμό αβίαστα, χωρίς να ξεφεύγει ούτε από την αναμενόμενη παρεϊστικη ατμόσφαιρα αλλά ούτε και από το αναγκαίο ταίριασμα στη «διαφορετικότητα» του χώρου.

vita_konstantinos_live_2014_01_10

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην αίθουσα, η οποία μπορεί να είχε ένα είδος απόστασης ανάμεσα στον κόσμο και τους καλλιτέχνες που βρισκόντουσαν στην σκηνή, παρ’όλ’αυτά η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από ζεστή. Το κοινό κουνούσε το κεφάλι ή έπαιζε με τα χέρια του στα καθίσματα το ρυθμό. Σε κάθε κομμάτι, συνεσταλμένος ο Κωνσταντίνος Βήτα ευχαριστούσε και δεχόταν την ανταπόδοση του ακροατηρίου του.

Ακούσαμε παλιά και καινούρια κομμάτια όπως «Χρυσαλλίδα», «Ξένος», «Το Τζιτζίκι» και «Μπλε Καφέ» με τους πιστούς της μουσικής του να σιγανοτραγουδούν! Μπορεί να υπήρχαν και τα απρόοπτα της βραδιάς, αλλά αντιμετωπίστηκαν με χιούμορ και κατανόηση. Πότε καθόμασταν αναπαυτικά και ταξιδεύαμε με την μουσική και πότε γέρναμε προς τα μπροστά με μειδίαμα ακούγοντας τους στίχους!

vita_konstantinos_live_2014_01_17

Λίγο πριν κλείσει η βραδιά ο Κωνσταντίνος Βήτα άφησε την κιθάρα και κατευθύνθηκε στο πιάνο για να πει σόλο το πολυαγαπημένο τραγούδι «Χαζό Παιδί» και αφού αποχώρησε από την σκηνή σύντομα γύρισε με τους υπόλοιπους μουσικούς για να μας αποχαιρετήσουν με το κομμάτι «13».

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Βήτα:

Music Corner: Θα θέλατε να συζητήσουμε λίγο για τη βραδιά; Τι θα ακούσουμε και ποια σχέση θα υπάρχει με τον περίεργο τίτλο του live «Κονσέρτο»;
Κωνσταντίνος Βήτα: Επειδή είναι ακουστικό όλο το πρόγραμμα και θα γινόταν εδώ στον Παρνασσό, σκέφτηκα να το ονομάσω «Κονσέρτο», γιατί είναι μια ακουστική εκδοχή, μια ζωντανή συναυλία, όχι για κάποιο άλλο λόγο. Τα κομμάτια είναι από διάφορες περιόδους, από όλη τη δισκογραφία, διάσπαρτα και από τα καινούρια αλλά και από τα παλιά. Όλα είναι ακουστικά, αυτό είναι το σκεπτικό της συναυλίας.

Music Corner: Το 2013 κυκλοφόρησε ο 8ος προσωπικός σας δίσκος. Ετοιμάζετε κάποια καινούρια δουλειά; Ή κάποια live;
Κωνσταντίνος Βήτα: Τώρα ετοιμάζω ένα καινούριο άλμπουμ, το σκέφτομαι λιγάκι ακόμα, νομίζω θα είναι από τον επόμενο χρόνο, μέσα στο ’15. Από εμφανίσεις θα κάνω σιγά σιγά κάποιες αλλά πιο ηλεκτρονικές, όπως τα live που κάνω πάντα.

vita_konstantinos_live_2014_01_01

Music Corner: Ο προηγούμενος δίσκος είχε βγει σε συλλεκτική έκδοση βινυλίου. Να φανταστώ είστε από τους ανθρώπους που κοιτάζουν νοσταλγικά την εποχή με τα πικάπ. Ποιο ήταν το πρώτο βινύλιο που πιάσατε στα χέρια σας;
Κωνσταντίνος Βήτα: Το πρώτο βινύλιο που αγόρασα; Νομίζω ήταν τα σιγκλάκια των Carpenters!

Music Corner: Έχετε μια μουσική πορεία με ποικίλες ενασχολήσεις. Τι νέα θα έχουμε από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο που κινείστε;
Κωνσταντίνος Βήτα: Εντάξει, ό,τι φέρει ο καιρός και ο χρόνος θα δούμε, τώρα έγραψα μουσική για ένα ντοκιμαντέρ και ό,τι έρχεται σιγά σιγά…

vita_konstantinos_live_2014_01_03

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here