2/11/2012
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Με μια ομπρέλα για παν ενδεχόμενο και ένα …τσουρέκι-παραγγελιά που κουβαλούσα από Θεσσαλονίκη, έφτασα την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στο Σταυρό Του Νότου Club! Γιατί, όσο κουρασμένη και να ήμουν από το πολύωρο ταξίδι με το τραίνο, είχα αποθέματα ενέργειας για το live των ΔΡΑ.Κ.Ο.ΝΤΑΠρόκειται φυσικά για την πρώτη από τις 3 συνεχόμενες Δευτέρες που οι Δραμαμίνη, ο Ορέστης Ντάντος και ο Κύριος Κ. εμφανίζονται μαζί στη σκηνή!

Αφού τα είπα με φίλους και γνωστούς και είδα την φίλη μου να χοροπηδάει από την χαρά της στην θέα του τσουρεκιού, άνοιξα αυτιά καθώς πρώτος εμφανίστηκε στην σκηνή ο Ορέστης Ντάντος! Ξεκίνησε δυναμικά με «Είναι κι άλλοι σαν και εμάς» και «Όταν γυρνάς το βράδυ από τα ξενύχτια» αφιερώνοντας το δεύτερο «Σε αυτούς που γυρνάνε, σε αυτούς που αντέχουν ακόμα».

Στη συνέχεια τραγούδησε ένα κομμάτι που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει, την «Επαρχία» και ο κόσμος άκουσε με ενδιαφέρον. Για ακόμα μια φορά ο Ορέστης έξυπνα θα σχολιάσει το επόμενο τραγούδι του «Μην πεις πως δεν προσπάθησα» λέγοντας ότι ακούγεται μπανάλ, σαν κάποιο status στο facebook, αλλά η αλήθεια είναι ότι ισχύει. Θα μας δείξει πώς βλέπει την αγάπη του για την πατρίδα μας, με ένα πολύ όμορφο καινούριο κομμάτι, το «2021 μ.Χ.» και θα αστειευτεί λέγοντας ότι μπέρδεψε το επάγγελμά του, ζητώντας μας να κάνουμε ησυχία σαν καλά παιδιά!

«Ακολουθεί ένα τραγούδι για τους πονεμένους. Όχι για αυτούς που περνάνε καλά, γιατί αυτοί δεν είναι ερωτευμένοι!» έτσι μας προετοιμάζει για «Κάτι πράγματα στο σπίτι», και ύστερα ήρεμος, όπως ακριβώς τον έχουμε συνηθίσει, θα μας τραγουδήσει παλιά και καινούρια κομμάτια με την συμπαράσταση του κοινού! Αφού πει τον «Πασατέμπο» με την συνοδεία της φυσαρμόνικάς του, θα κλείσει με το «Θα πάω όταν γουστάρω» και θα αφήσει την σκηνή για να υποδεχτούμε «Απίστευτους ανθρώπους», όπως μας είπε ο ίδιος!

Αναφέρεται βέβαια στους Δραμαμίνη, που ανέβηκαν με το κοινό από κάτω να ξεσπά σε χειροκροτήματα! Δείχνουν να περνάνε καλά, με τον Χάρη να χορεύει και τον κόσμο να τραγουδάει δυνατά μαζί τους! Θα σχολιάσουν μόνο «Έχουμε την τιμή να παίζουμε με τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου σήμερα! Πάμε να δούμε τι παίζει!» και αμέσως συνεχίζουν, με το μαλλί του Χάρη να …κουνιέται κυκλικά στο ρυθμό!

Τραγούδια όπως «Αστρικό αεροπλάνο», «Σέριφος», «Σήμερα» και «Το σύμπαν μέσα μου» μας ανέβασαν ενώ ευχάριστη νότα ήταν τα βιντεάκια που έπαιζαν από πάνω στην οθόνη. Το ένα ποτήρι νερό διαδεχόταν το άλλο και όλοι αναρωτιόμασταν …πόσο ακόμα νερό θα αντέξει το στομάχι του τραγουδιστή των Δραμαμίνη!

«Θέλω μόνο μια απάντηση μονολεκτική! Οι χαρούμενες μέρες θα’ρθούν;» Με το δυνατό «ΝΑΙ!» από τον κόσμο συνεχίζουν με «Χαρούμενες μέρες» και προετοιμάζουν για το «Ο Μιχαλιός», το μελοποιημένο ποίημα του Καρυωτάκη, που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Κάπως έτσι θα μας αφήσουν για να δώσουν την σκυτάλη στον Κύριο Κ. ή αλλιώς, Θοδωρή Κοντάκο! Last but not least, λοιπόν, ο Κύριος Κ. με το ιδιαίτερο στυλ του να υπογραμμίζει και το στυλ του και στην μουσική, ανεβαίνει στην σκηνή!

«Το ωραιότερο πράγμα είναι να συναντάς καλά άτομα. Και αυτό έχουμε σήμερα εδώ με τους Δραμαμίνη, τον Ορέστη και τα παιδιά. Αυτό είναι σημαντικό» και ξεκινάει με «Σήματα καπνού», από τον ομώνυμο δίσκο του που θα κυκλοφορήσει σύντομα! Ακούμε «Εδώ είναι το σπίτι μου» και το «Πρόσωπα»! Σε μια μικρή σιωπή, κάνει τα δάχτυλά του σε σχήμα όπλου, τα στρέφει στον αέρα και τραγουδάει «ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ»!

Η φράντζα του, σήμα κατατεθέν πια, χορεύει μαζί του και φαντάζει να τον προστατεύει από τον κόσμο γύρω του. Σαν να τον βοηθάει να κλειστεί και να αφοσιωθεί σε αυτό που κάνει, διασκεδάζοντάς το!

Η ώρα έχει φτάσει 2 το πρωί και ακόμα το πρόγραμμα συνεχίζει χωρίς κούραση, αλλά με πολλή όρεξη! Ο Κ. λέει «Όσοι έχουμε μείνει μπορούμε να ΚΟΥ-ΝΗ-ΘΟΥ-ΜΕ!» και κατεβαίνει από την σκηνή, τραγουδάει, παίζει κιθάρα και χορεύει με τον κόσμο, δείχνοντάς τους πώς να κουνηθούν! Εντελώς χαλαρός και με άνεση ανεβαίνει ξανά στην σκηνή! Σύντομα όμως θα την αποχωριστεί και πάλι, αυτή τη φορά για να σταθεί με τα γόνατα πάνω στο μπροστινό τραπέζι για να τραγουδήσει το κομμάτι «Superman»!

Κάπου εδώ θα καλέσει τον Λεωνίδα Μπαλάφα στην σκηνή και θα τραγουδήσουν μαζί «Πάρε τα μάτια μου και κοίτα» και «Κοπέλα καραμέλα». Ο καταπληκτικός Κύριος Κ. μαζί με τον Μπαλάφα τραγουδάνε σαν να είμαστε όλοι μια παρέα, ο μεν με κλειστά μάτια, ο δε προσέχοντας τον πρώτο για να καταφέρει να τον ακολουθήσει στην κιθάρα! Οι ρυθμοί έχουν πέσει και οι ίδιοι δείχνουν να το απολαμβάνουν όπως ακριβώς κάναμε όλοι από κάτω.

Κάπου εδώ όμως η βραδιά έφτασε στο τέλος της. Με ένα γελάκι του Κ., μια αγκαλιά του Μπαλάφα και ένα χαιρετισμό σε όλους εμάς…

—————–

Πριν το live είχαμε φροντίσει να πούμε …δυο κουβεντούλες με τους πρωταγωνιστές!

Music Corner: Πώς αισθάνεστε για την σημερινή βραδιά και τι προσδοκίες έχετε;
Ορέστης Ντάντος: Ε, δεν ξέρω… Να έρθει κόσμος! (γέλια)

Music Corner: Πώς οργανώθηκαν αυτές οι τρεις εμφανίσεις; Σήμερα 29 Οκτωβρίου, 5 και 12 Νοεμβρίου;
Ορέστης Ντάντος: Τις έκανε ο Γιάννης Κουλουκάκος από το Troll Radio. Αυτός τα οργάνωσε όλα. Αυτός το σκέφτηκε και αυτός μας έφερε κοντά. Γνωριζόμασταν βέβαια με τα παιδιά, αλλά ήταν δικιά του ιδέα. Και καλά έκανε…

Music Corner: Με τι ασχολείσαι τον τελευταίο καιρό και τι καινούριο ετοιμάζεις;
Ορέστης Ντάντος: Κάναμε ένα σιγκλάκι το «Διασκεδάστε» το οποίο βέβαια δεν υπάρχει πουθενά εκτός από το Youtube προς το παρόν. Θα βρούμε κάποιον τρόπο κάπως να μπορεί ο κόσμος να το κατεβάζει κι όλας, το σκέφτομαι δηλαδή αυτό. Από εδώ και πέρα θα δουλεύουμε έτσι. Κομμάτι-κομμάτι με όσα χρήματα υπάρχουν… Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα πλέον. Ο καθένας μόνος του. Αυτό γίνεται, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.

Music Corner: Τα παιδιά από το σχολείο πως σε αντιμετωπίζουν; Έχεις υποστήριξη;
Ορέστης Ντάντος: Ε, τα παιδιά τα κοιτάνε στο Youtube και τα ξέρουν. Στο σχολείο δεν παίζω βέβαια ποτέ δικά μου τραγούδια, αλλά στα παιδιά τους αρέσει. Μπορεί να κάνουν ένα σχόλιο, αλλά κατά βάση με κοιτάνε σαν δάσκαλο, αυτό είναι το βασικό.

Music Corner: Και αν σου έλεγα να διαλέξεις κάτι από τα δύο; Σχολείο η σκηνή;
Ορέστης Ντάντος: Κοίταξε να δεις, εμένα η μεγάλη μου αγάπη είναι να γράφω τραγούδια, να τραγουδάω και να παίζω. Αν μπορούσα να ζήσω από αυτό, θα ζούσα από αυτό. Απλώς δεν γίνεται. Μην με παρεξηγείς, το σχολείο είναι κάτι που μ’ αρέσει πολύ να κάνω. Αλλά αν με έβαζες να διαλέξω…

Music Corner: Και εσείς παιδιά, πώς τον βλέπετε τον Ορέστη;
Γιώργος Καρδιανός: Καταπληκτικός!
Ορέστης Ντάντος: Να, γι’ αυτό τον έχω κρατήσει καιρό! (γέλια)

—————–

Music Corner: Είστε κάτι παραπάνω από ένα απλό συγκρότημα, ασχολείστε με πάρα πολλά πράγματα! Θέλετε να μου πείτε τι κάνετε τον τελευταίο καιρό;
Δραμαμίνη: Ετοιμάζουμε το Clip του Σπύρου Γραμμένου σε ένα κομμάτι που λέγεται «Αϋπνίες», είναι έτοιμα δύο project αγγλόφωνα στα οποία αναλάβαμε την ενορχήστρωση και την παραγωγή, το «Trifon – Permanent Escape» και «Noisy Puppet – Absence Project». Επίσης ετοιμάζουμε το clip από του Καρυωτάκη το τραγούδι «Μιχαλιός», θα το οπτικοποιήσουμε πολύ σύντομα.

Music Corner: Και ακούμε πως βοηθάτε την μπάντα «Πέπλα» στην προσπάθειά τους να βγάλουν δίσκο…
Δραμαμίνη: Τα Πέπλα τα είχαμε γνωρίσει μέσω του Κουλουκάκου, ενός φίλου μας. Αυτός έκανε το «συνοικέσιο»! Τα παιδιά θέλανε να κάνουν μια δουλειά κάπως διαφορετική και μας ζήτησαν την βοήθειά μας σε αυτό, όσον αφορά τις ενορχηστρώσεις, και έτσι συνέβη…

Music Corner: Και σχετικά με τον καινούριο σας δίσκο; Τι μπορείτε να μας πείτε;
Δραμαμίνη: Ονομάζεται «Καρυωτάκης Project», για το οποίο κυκλοφορεί σαν πρώτο τραγούδι ο «Μιχαλιός» free από την σελίδα μας στο ίντερνετ και ίσως να κυκλοφορήσει και σαν φυσικό προϊόν από την εταιρία σε λίγο καιρό. Δεν το σκεφτήκαμε πολύ, δηλαδή προέκυψε. Εκτιμάμε πάρα πολύ την ποίηση του Καρυωτάκη και διαβάζαμε από παλιά τα ποιήματά του και προέκυψαν κάποια τραγούδια που σκεφτήκαμε να τα βάλουμε όλα αυτά σε ένα σύνολο, σε ένα δίσκο. Έτσι αυθόρμητα…

Music Corner: Που βρίσκετε τον χρόνο να κάνετε τόσα πολλά πράγματα; Και την ενέργεια!
Δραμαμίνη: Η ενέργεια έρχεται από την ίδια την μουσική. Μας αρέσει ό,τι έχει να κάνει με μουσική, ακόμα και με εικόνα που πλαισιώνει τον ήχο. Αυτό μας αρέσει, από εκεί έρχεται η ενέργεια, η αγάπη μας δηλαδή για το αντικείμενο. Ειλικρινά, αν με ρωτήσεις τι αγαπάω περισσότερο και τι μπορώ να κάνω καλύτερα, είναι η μουσική.

Music Corner: Και η ταινία μικρού μήκους που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο σας με τι έχει να κάνει;
Δραμαμίνη: Λέγεται «Νέφη» και έχει να κάνει με τα χωριά που ερημώνουν και την μοναξιά των ηλικιωμένων. Συνέβη τυχαία όταν μια φορά είχαμε πάει Δεκέμβριο στο χωριό μας, στην Αγία Παρασκευή Δράμας και ήταν όλα έρημα. Οι εικόνες ήταν στάσιμες και αυτό μας έκανε τρομερή εντύπωση και από εκεί γεννήθηκε η σπίθα να φτιάξουμε αυτή την ταινία. Δεν είναι ταινία με την κλασσική έννοια, δεν έχει διαλόγους και τέτοια. Είναι πειραματική. Στην ουσία γίνεται απαγγελία ποιημάτων και οι εικόνες είναι αργές. Δεν έχει δηλαδή δράση, αλλά αργό μοντάζ. Είναι μια απόπειρα…

Music Corner: Και για να κλείσουμε, τι προσδοκίες έχετε από την σημερινή βραδιά;
Δραμαμίνη: Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αυτό σίγουρα. Προσδοκίες εγώ δεν έχω, το μόνο που θέλω από μένα είναι να ευχαριστηθώ την στιγμή. Γιατί πολλές φορές όταν κάνεις πολλά πράγματα ξεχνάς να ευχαριστηθείς. Σπάνια χαιρόμαστε ένα live γιατί έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας και πάντα μέχρι τελευταία στιγμή τρέχουμε να διορθώσουμε κάποια λάθη. Θέλουμε να παίξουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα. Μόνο τραγούδια.

Music Corner: Αυτό το καταφέρνετε όταν τραγουδάτε;
Δραμαμίνη: Ναι στην πορεία λύνεσαι. Αν δεν αντιμετωπίσεις κακές, προβληματικές καταστάσεις, και νιώσεις ένα feedback, νιώσεις κάτι από κάτω, ναι, φεύγεις και απελευθερώνεσαι τελείως. Δηλαδή τα πρώτα λεπτά είναι και τα πιο αγχωτικά…

—————–

Music Corner: Τι προσδοκίες έχεις, πως αισθάνεσαι για την σημερινή βραδιά και τα δύο επόμενα live που θα γίνουν;
Κύριος Κ. : Αισθάνομαι πολύ καλά, πιστεύω θα περάσουμε πολύ όμορφα και ελπίζω και οι επόμενες βραδιές να είναι εξίσου καλές.

Music Corner: Πέρυσι έβγαλες τον πρώτο σου δίσκο και φέτος, έναν χρόνο αργότερα βγαίνει ο καινούριος. Θες να μας πεις κάποια πράγματα για αυτό;
Κύριος Κ. : Ναι, το «Εδώ είναι το σπίτι μου» κυκλοφορεί ένα χρόνο. Το καινούριο θα λέγεται «Σήματα Καπνού» και θα είναι ελαφρώς διαφορετικό σε κάποια σημεία από το προηγούμενο. Ο δίσκος είναι live και θα έχει κιθάρα και τύμπανα και σε κάποια σημεία πιάνο. Ίσως είναι λίγο πιο ωμός από τον προηγούμενο. Θα κυκλοφορήσει ενδεχομένως στο τέλος Νοεμβρίου και θα έχει 9 κομμάτια που τα έχω γράψει ο ίδιος.

Music Corner: Και ο τίτλος «Σήματα καπνού» τι πρεσβεύει;
Κύριος Κ. : Το κομμάτι μιλάει για τον αναλογικό μου κόσμο… Είμαι λίγο στον κόσμο μου γενικώς και ειδικά δεν έχω μεγάλη σχέση με την τεχνολογία πέρα από τα ηχοληπτικά, οπότε εν μέρει μιλάει για αυτό.

Music Corner: Δεν έχεις μεγάλη σχέση με την τεχνολογία και όμως τώρα πρόσφατα ολοκληρώθηκε το στούντιο που ονομάστηκε «Νήπιο» ! Πώς σου φαίνεται τώρα που έχει τεθεί σε λειτουργία;
Κύριος Κ. : Ναι, αυτό είναι full analog! (γέλια) «Νήπιο» ονομάστηκε από τον φίλο μου τον Λεωνίδα που του είπα ότι έχει ένα νηπιαγωγείο απέναντι και έτσι βγήκε! Γενικά είχα μια τύχη και ατυχία ταυτόχρονα. Μετά το φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη μπήκα σε διάφορα στούντιο μεγάλα κτλ και το αγάπησα και αυτό από ένα άλλο πόστο. Όταν πηγαίνεις σε ένα ξένο χώρο είσαι λίγο μαγκωμένος, σφιγμένος και μπορεί από την ανάγκη να είμαι πιο ελεύθερος στο σπίτι μου γράφοντας, ξεκίνησε η διαδικασία του στούντιο.

Music Corner: Ξεκίνησες να τραγουδάς το 2005, αλλά δίσκο έβγαλες μετά από 6 χρόνια. Γιατί άργησες τόσο;
Κύριος Κ. : Καλή ερώτηση… Άργησα τόσο πολύ να βγάλω δίσκο γιατί καταρχήν ήθελα να έχω ένα κάποιο υλικό που να με ικανοποιεί μέχρι ένα βαθμό. Ταυτόχρονα είχα κάποιες ατυχίες ας πούμε. Είχα μπει σε διαδικασίες παραγωγών-στούντιο που τελικά αυτό με βοήθησε σε ένα βαθμό να κατασταλάξω στο τι θα ήθελα να κάνω αργότερα, αλλά με έκανε να αφήσω κάποια πράγματα στο συρτάρι που ενδεχομένως να τα είχα βγάλει νωρίτερα και να είχα ξεμπερδέψει πιο γρήγορα. Βέβαια δεν το μετανιώνω γιατί βλέπω ότι τα πράγματα που ήταν να μείνουν για μένα, έχουν μείνει και τώρα τα χρησιμοποιώ.

—————–

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here