8/11/2013
Γράφει η Εύα Μάρου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www
.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αν και το μέρος που μας υποδέχτηκε η Ραλλία Χρηστίδου το βράδυ της Κυριακής ονομάζεται Noiz,αυτό που εκλάβαμε ήταν μόνο όμορφες μελωδίες και πολύ κέφι! Ακόμα, κατέρριψε για ακόμα μια φορά το μύθο πως τα πρόσωπα του καλλιτεχνικού στερεώματος είναι απρόσιτα. Αντιθέτως, το χιούμορ και η θετική ενέργεια δεν την εγκατέλειψαν μέχρι τέλους. Η κιθάρα, την οποία δεν αποχωρίστηκε στιγμή και η συμμετοχή στα φωνητικά από το κοινό ήταν οι συνοδοιπόροι της βραδιάς.

rallia_live_2013_11_11

Ας δούμε τώρα, όμως, τι μας είπε και η ίδια.

Music Corner: Καλησπέρα! Θέλεις να μας πεις δυο λογιά για το σημερινό πρόγραμμα;
Ραλλία Χρηστίδου: Θα ακουστούν τραγούδια από την προσωπική μου, μέχρι στιγμής, δισκογραφία και κάποια ακυκλοφόρητα, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν στον καινούριο δίσκο, που θα βγει μέσα σε αυτόν (ελπίζω) ή τον επόμενο μήνα και τα παίζω ήδη στα live. Έχω ετοιμάσει επίσης αγαπημένα τραγούδια, ανεξάρτητα από το ρεπερτόριό μου. Δηλαδή, ελληνικό rock, ελληνικό έντεχνο, ορισμένα ξένα κομμάτια που μου αρέσουν πάρα πολύ και κλασσικά λαικά κομμάτια στο δεύτερο μέρος του προγράμματος . Με άλλα λόγια, τραγούδια που γουστάρω να λέω και τα αγαπάω πάρα πολύ.

Music Corner: Τι εκπλήξεις μας περιμένουν μέσω του νέου δίσκου σου;
Ραλλία Χρηστίδου: 
Βασικά, όλος ο δίσκος είναι μια έκπληξη. Είναι πιστεύω η πιο ώριμη δουλειά που έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα, την κάνω με πάρα πολλή αγάπη και θα κυκλοφορήσει από την Minos-EMI. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που έχω την δυνατότητα να κάνω μια δουλειά που μου αρέσει τόσο πολύ σε τόσο δύσκολες εποχές και ελπίζω να αρέσει και σε σας πολύ.

Music Corner: Έχεις κάποια καινούρια συνεργασία για φέτος; Iδιαίτερα σχέδια;
Ραλλία Χρηστίδου: Θα κάνω κάποιες παραστάσεις με τον Γιώργο τον Καραδήμο στον Σταυρό του Νότου Club, από 24 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, και επίσης θα συμπράξω καλλιτεχνικά με την Ευριδίκη, από τον Ιανουάριο και μετά, στην Αρχιτεκτονική κάθε Πρασκευή.Για περιορισμένες εμφανίσεις και στις δύο περιπτώσεις. Με τον Γιώργο θα κάνουμε μια concept παράσταση που θα λέγεται: “Ξένα αλά Ελληνικά”. Έχει πολύ ενδιαφέρον σαν πρόγραμμα. Είναι ξένα τραγούδια που έχουν διασκευαστεί στα ελληνικά, αλλά και το ανάποδο. Εκτός των άλλων, θα συμπεριληφθούν και τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών, Θεοδωράκη-Χατζιδάκη, που έχουν διασκευαστεί στο εξωτερικό με ξένο στίχο. Πάντως, είναι απίστευτο και το πόσα πολλά ξένα τραγούδια έχουν τραγουδιστεί στα ελληνικά.

rallia_live_2013_11_01

Music Corner: Υπάρχει κάτι/κάποιος/κάποιο μέρος που να σε βοηθάει να εμπνέεσαι;
Ραλλία Χρηστίδου:
 Πάντοτε υπάρχει ένας άνθρωπος, μια κατάσταση που βιώνεις ο ίδιος ώστε να σε εμπνέι να γράψεις κάτι. Σημασία έχει αυτό το κάτι που γράφεις να είναι ενδιαφέρον και να μην είναι αδιάφορο. Βέβαια, εγώ γράφω μόνο μουσικές και δεν γράφω και τόσο στίχο. Αν και στον καινούριο δίσκο, θα υπάρχει και ένα τραγούδι που έχω γράψει εγώ τους στίχους.

Music Corner: Τώρα θέλω να μου απαντήσεις με “Το βλέμμα της καρδιάς”! Υπάρχουν κάποια άτομα που σε βοήθησαν να ξεχωρίσεις στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική σου πορεία;
Ραλλία Χρηστίδου:
Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω όλους τους συναδέλφους που μου έδωσαν βήμα στη δουλειά και με βοήθησαν να αντιμετωπιστώ από τους ανθρώπους της δουλειάς-όχι τόσο από τον κόσμο αλλά από ανθρώπους του χώρου- σαν επαγγελματίας βγαίνοντας από το παιχνίδι (Fame Story). Υπήρχε αρκετή αμφισβήτηση. Καθετί καινούριο το κοιτάς με επιφυλακτικότητα. Χρειάζεται χρόνος. Οπότε, φαντάσου, για μένα που βγήκα μέσα από την τηλεόραση, υπήρχε μια επιφυλακτικότητα παραπάνω. Ουσιαστικά, ο πραγματικός αγώνας ξεκίνησε από τότε και έπειτα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που βρέθηκαν, όμως, άνθρωποι στο δρόμο μου που μου δώσανε την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους. Ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, διάφοροι σημαντικοί για μένα συνάδελφοι. Από κει και πέρα, χαίρομαι πάρα πολύ που είχα την δύναμη να τελειώσω τις σπουδές μου, να μπορώ να κάνω τώρα μαθήματα κλασσικής κιθάρας σε παιδιά, σε ωδεία, να ασχολούμαι και με άλλα πράγματα εκτός το performance. Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολες οι εποχές. Και εμείς πρέπει να ζήσουμε από αυτό που κάνουμε. Ιδίως όσοι έχουν κινηθεί στον εναλλακτικό χώρο-έντεχνο-πες το όπως θες, δεν είχαν ποτέ τα μεροκάματα που είχαν άλλοι συνάδελφοι. Χωρίς να κατακρίνω φυσικά κανέναν.

Music Corner: Κρίση!  Πιστεύεις ότι επηρεάζει τα live;
Ραλλία Χρηστίδου:
Φυσικά! Πρώτα απ’ όλα επηρεάζει την διάθεσή σου, εσένα. Kάνει το έργο σου πιο δύσκολο. Εγώ ας πούμε, όταν παίζω μουσική, το κάνω για μένα. Όταν κάνω ένα live,όμως και τραγουδάω, το κάνω για τον κόσμο που είναι από κάτω. Γιατί θέλω έστω και αυτές τις δύο-δυόμιση ώρες που θα είναι στην παράστασή μου, να διασκεδάσει και να φύγει με καλύτερη διάθεση απ’ ότι ήρθε. Αυτός είναι ο τελικός μου στόχος.

rallia_live_2013_11_10

Έπειτα από την συνομιλία με την Ραλλία, επόμενο βήμα ήταν η απόλαυση του live. Το πρόγραμμα άνοιξε με ένα κομμάτι, από τον πρώτο δίσκο της “Με το βλέμμα της καρδιάς”, το “Είσαι μακριά”. Έτσι και εμείς ταξιδέψαμε μακριά όλο το βράδυ με μια ποικιλιά τραγουδιών. Χαρακτηριστικά,στο πρώτο μέρος του προγράμματος παίχτηκαν τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Ραλλίας αλλά και άλλων καλλιτεχνών όπως της Δήμητρας Γαλάνη, του Οδυσσέα Τσάκαλου, του Νίκου Πορτοκάλογλου και των Μπλε. Ακόμα, το “Je veux” της Zaz, το “You will never know” της Imany και το διασκευασμένο “Wake me up” από Avicii υποστηρίχθηκαν φωνητικά με μεγάλη επιτυχία! Το γεγονός οτι είναι επιλεκτική και αγαπαέι αυτό που κάνει φάνηκε μέσα από τα “Στερεότυπα”, την “Δίψα”, το “Δεν θέλω”, το “Δεν πειράζει”. Επίσης, η άρνησή της προς την εμπορικότητα της μουσικής επιβεβαιώθηκε από τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό της για το κομμάτι “Tango Soledad” σε Ισπανικούς στίχους της Χρυσούλας Μολογιάννη, σε Ελληνικούς του Σταύρου Σταύρου και μουσικής της ίδιας. Οι στίχοι θεωρούνται ποίηση για εκείνη, όπως δήλωσε επι σκηνής. Το πρώτο μέρος έκλεισε με το “Μέρες που δεν σου ‘πα σ’ αγαπώ”.

Μία έκπληξη μας περίμενε στη συνέχεια. Ανανεωμένη στυλιστικά αλλά και <<playlistικά>>, η Ραλλία μας μύησε στο χορό με το “Μυστικά πως σ’ αγαπώ”, “Τα σμυρνέικα τραγούδια”, τον “Ικαριώτικο”, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκαν και κρητικές νότες.Μαντινάδες και “Η μπαλάντα του κυρ Μεντιου”. Έπειτα, θέλοντας να μας ξεκουράσει από τη δυναμική επιστροφή της μας οδήγησε και σε έναν άλλο κόσμο. Σε αυτό το σημείο, μας ερμήνευσε “Συ μου χάραξες πορεία”, “Πάρε με απόψε”, “Ιστορία μου”, “Πρώτη φορά”, “Σε βλέπω στο ποτήρι μου”, “Αυτή η νύχτα μένει”, “Μην τον ρωτάς τον ουρανό”, “Πυρετός”, “Δεν υπάρχει ευτυχία” και άλλες επιτυχίες αξέχαστων ελληνικών καλλιτεχνών, μιας άλλης εποχής. Προ του τέλους ευχαρίστησε τους συνεργάτες της: ‘Αρη Κουντούρη (στον ήχο), Χρήστο Αλεξάκη (στις ενορχηστώσεις/ keyboards/ προγραμματισμό), Γρηγόρη Σιντρίδη (στα τύμπανα), Βαγγέλη Μαχαίρα (στο μπουζούκι/κιθάρα). Το πρόγραμμα έκλεισε με κύκλο, και έτσι αποχαιρετιστήριο τραγούδι ήταν το “Είσαι μακριά”.

rallia_live_2013_11_15 rallia_live_2013_11_12

Όποιος βρεθεί σε live της Ραλλία Χρηστίδου θα καταλάβει γιατί όλοι θέλουν να απαθανατίσουν τη στιγμή.Έτσι,λοιπόν, προτείνω σε όσους θαυμάζουν τους καλλιτέχνες με χαρακτήρα,ταυτότητα και ταλέντο να περάσουν στην “Απέναντι πλευρά” της Ραλλίας.

——————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here