«Όταν παλεύει η ψυχή να βγει στην επιφάνεια»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
Music Corner – 17/5/2013

Για ό,τι δεν κατάφερες, μάλλον δεν προσπάθησες αρκετά… Με αυτή τη σκέψη συναντώ πάντα ανθρώπους όπως η Βίκυ Καρατζόγλου. Είναι ρομαντική, επίμονη και ξέρει καλά πως να αγγίξει την ψυχή σου με τη φωνή της.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα ακούγοντας Πάριο, Αλεξίου, Μοσχολιού και Γαλάνη. Από το δημοτικό φλέρταρε έντονα με τη μουσική και το πιάνο. Με την εφηβεία της ήρθε και το όνειρο για ένα μικρόφωνο. Αληθινό, ώστε να μπορεί να ερμηνεύει τις «Θάλασσες» του Μητροπάνου με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι έκανε στο παιδικό της δωμάτιο. Σε ένα χαρτί αλληλογραφίας, που προοριζόταν για την κολλητή της, εξομολογήθηκε για πρώτη φορά την επιθυμία της να γίνει τραγουδίστρια και το άγχος της για το πως να το πει στους γονείς της. Πατώντας τα 18 κατέβηκε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της, το οποίο τελικά εκπληρώθηκε 13 χρόνια μετά. Αναφέρομαι στην πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική της δουλειά, σε στίχους και μουσική Μπάμπη Βαρθακούρη.

Ίσως την έχεις ακούσει παλιότερα να τραγουδάει στο Μικρό Παλλάς, συμμετέχοντας στους Ήρωες της Ελένης Γκασούκα. Εγώ είχα αυτή την τύχη και για να είμαι ειλικρινής ανατρίχιασα όταν πρωτάκουσα την «Περηφάνια» της, που παίζει σήμερα στα ραδιόφωνα. Ίσως πάλι, αναρωτηθείς ποια είναι, όταν κυκλοφορήσει το ντουέτο που ετοιμάζει με το Χρήστο Θηβαίο. Είναι η Βίκυ Καρατζόγλου και να ξέρεις, πάντα χαμογελάει!

karatzoglou_interview_2013_05_07

Music Corner: Με ποιο τρόπο μπήκε στη ζωή σου η μουσική;
Βίκυ Καρατζόγλου: Μεγάλωσα ακούγοντας τους γονείς μου να τραγουδούν. Παντού, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο… Η μητέρα μου είχε μια εξαιρετική πρώτη φωνή κι ο πατέρας μου έκανε τα σεκόντα. Εκείνη ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια κι εκείνος είχε τρέλα με τους δίσκους.

Music Corner: Πραγματοποίησες ένα όνειρο της μητέρας σου;
Βίκυ Καρατζόγλου: Έτσι ακριβώς! Μικρό παιδί με τσάκωσε στο κρεβάτι πριν κοιμηθώ να τραγουδάω Μητροπάνο κι έτρεξε στον πατέρα μου να του πει με πόσο πόνο ερμήνευα «ένα ποτήρι θάνατο θα πιω». Αυτός ήταν κι ο λόγος που μόλις τελικά τους εξομολογήθηκα την επιθυμία μου να γίνω τραγουδίστρια, εκεί γύρω στα 16, πήρα ένα μεγάλο “Ναι”!

Music Corner: Η πραγματική ενασχόληση με τη μουσική πότε ξεκίνησε;
Βίκυ Καρατζόγλου: Στην πέμπτη δημοτικού ζήτησα για πρώτη φορά από τους γονείς μου να μου αγοράσουν ένα πιάνο. Κι ύστερα, γύρω στα 17 μου παράλληλα με το σχολείο, κάποια σαββατοκύριακα, ήρθε η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με το τραγούδι σε ένα οικογενειακό piano restaurant, πάντα με τους γονείς μου στο κοινό. Μόλις τελείωσα το σχολείο ήρθαμε όλοι μαζί στην Αθήνα για να κυνηγήσουμε το δικό μου όνειρο. Χωρίς να ξέρουμε κανέναν, χωρίς καμία βοήθεια ήρθαμε σε μια ξένη τεράστια πόλη. Και ψάχναμε κάποιον, κάτι, κάπως, έναν τρόπο να γίνει ένα πρώτο βήμα…

Music Corner: Πώς έγινε, λοιπόν, το πρώτο βήμα;
Βίκυ Καρατζόγλου: Το ραδιόφωνο ήταν αυτό που μας έδωσε ως δια μαγείας την πρώτη βοήθεια. Σε μια διαφήμιση για συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ακούσαμε το όνομα του μουσικού του, Μιχάλη Καπηλίδη. Η μάνα μου ξαφνικά ούρλιαξε «Καπηλίδης! Είναι από τη Δράμα, τον ξέρω!». Ψάξαμε στον κατάλογο το τηλέφωνό του για να ζητήσουμε κάποιου είδους κατευθύνσεις κι ευτυχώς υπήρξαν. Επίσης, είχα στείλει ένα demo με τρία κομμάτια στη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία αργότερα μου χάρισε το ομορφότερο ξύπνημα της ζωής μου μάλλον, όταν ένα πρωί χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε ότι θέλει να με γνωρίσει γιατί τρελάθηκε με τη φωνή μου! Εγώ νομίζω έτρεμα ολόκληρη! Έτσι απλά πήγα από κει μια μέρα και γνωριστήκαμε.

karatzoglou_interview_2013_05_13 karatzoglou_interview_2013_05_18

 

Music Corner: Καθοριστικής σημασίας αυτή η γνωριμία σου με τη Γαλάνη;
Βίκυ Καρατζόγλου: Εννοείται. Την έχω πάντα στην καρδιά μου. Αν και από τότε δεν έχουμε κρατήσει πολλές επαφές, πώς μπορώ να ξεχάσω κάτι τόσο δυνατό; Είχαμε κουβεντιάσει και μάλιστα με συμβούλευσε να παρακολουθήσω τα σεμινάρια που έκανε τότε ο Κραουνάκης, όπως κι έκανα.

Music Corner: Κι ύστερα πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;
Βίκυ Καρατζόγλου: Το επόμενο βήμα ήταν οι ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορους χώρους πάντα με άλλους καλλιτέχνες, σε Αθήνα, Πάρο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Η μία εμφάνιση έφερνε την άλλη. Ωστόσο, δεν είχα τίποτα δικό μου να επιδείξω, ούτε ήμουν σίγουρη για το τι ακριβώς ήθελα να κάνω.

Music Corner: Υπάρχει κάποιο γεγονός που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξή σου;
Βίκυ Καρατζόγλου: Η γνωριμία μου με τον Μπάμπη Βαρθακούρη στην Πάρο. Μου είπε ότι γράφει, άκουσα τραγούδια του, μου άρεσαν πολύ και του άρεσε η φωνή μου. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια και να δημιουργήσουμε κάτι. Ο αδερφός του ο Πέτρος, επίσης μουσικός, μου μίλησε κάποια στιγμή για μια οντισιόν για τη θεατρική παράσταση «Οι Ήρωες». Πήγα, λοιπόν, στο Ζυγό όπου πρωτοσυνάντησα την Ελένη Γκασούκα και το Θανάση Αλευρά.

Music Corner: Μοιραίες συναντήσεις!
Βίκυ Καρατζόγλου: Έτσι ακριβώς! Με το «Ανθρώπων Έργα» και «Τα Λαϊκά» σε ένα πιάνο επιχείρησα να πιάσω μια θέση σε κάτι που καλά-καλά δεν ήξερα τι ήταν. Αλλά είχα μεγάλη πίστη στη Γκασούκα. Από την πρώτη στιγμή χάζεψα με την υπέροχη, επιβλητική της παρουσία και πίστεψα πως ό,τι κι αν είναι αυτό που προετοίμαζε, θα ήταν εκπληκτικό. Το ένιωσα από την αύρα όλων μέσα στο Ζυγό! «Σε θέλουμε, μας αρέσεις πάρα πολύ» ήταν τα λόγια της Ελένης που μου άνοιξαν μεμιάς την πόρτα για την ομάδα των Ηρώων. Κι έμεινα μαζί τους μέχρι το τέλος των παραστάσεων, πέντε χρόνια μετά.

Music Corner: Ωστόσο, να υποθέσω ότι αποζητούσες κάτι ακόμη;
Βίκυ Καρατζόγλου: Ήθελα να τολμήσω! Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός, άρχισα να σκέφτομαι ότι πρέπει να πάρω το ρίσκο και να βγω στη σκηνή μόνη μου να τραγουδήσω. Να βγω στον κόσμο και να ερμηνεύσω τα κομμάτια μου, σε μια εμφάνιση που θα έχω επιμεληθεί εγώ κι οι μουσικοί μου.

karatzoglou_interview_2013_05_14 karatzoglou_interview_2013_05_15

 

Music Corner: Και τελικά τα κατάφερες! Κι ας πέρασαν 13 χρόνια από την πρώτη σου μέρα στην Αθήνα.
Βίκυ Καρατζόγλου: Επιτέλους τα κατάφερα! Είχα τόσο άγχος για την πρώτη εκείνη εμφάνιση στην Αυλαία το Μάιο του 2012! Εκεί τότε παρουσίασα και την «Περηφάνια» μου, την πρώτη επίσημη προσωπική μου δουλειά, μαζί με πολλά ακόμη αγαπημένα μου τραγούδια.

Music Corner: Μίλησε μου για το άλμπουμ αυτό.
Βίκυ Καρατζόγλου: Το άλμπουμ κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή σε όλα τα ιντερνετικά καταστήματα, έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Περιλαμβάνει 12 κομμάτια συν ένα, το τραγούδι που έδωσε το όνομά του στο δίσκο, την «Περηφάνεια», το οποίο ερμήνευα και στην παράσταση των Ηρώων, σε ενορχήστρωση Νίκου Πλατύραχου.

Music Corner: “Never Give Up” είναι το μήνυμα των φετινών ανοιξιάτικων εμφανίσεων που έχεις στο Σταυρό του Νότου.
Βίκυ Καρατζόγλου: Αυτό και το “090”! Τα κυριακάτικα live με την Αντιγόνη Ψυχράμη ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα κι είναι αφιερωμένα στη δεκαετία του ’90 με πολύ παιχνιδιάρικο ύφος. Ο Πάρης Σαμπάνης ευθύνεται για τις εμφανίσεις αυτές στο Σταυρό κι ο Δημήτρης Βραχνός έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο πρόγραμμα που δένει τεχνηέντως πολλά είδη μουσικής. Θα ακούσεις και Παπαδημητρίου, θα ακούσεις και Ρουβά! Θα σηκωθείς να χορέψεις και μακαρένα! Είναι όλα τραγούδια που μας αρέσουν πολύ, με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Θα ξυπνήσουμε μνήμες, θα γελάσουμε και θα χορέψουμε…

Music Corner: Πώς έσμιξες με την Αντιγόνη;
Βίκυ Καρατζόγλου: Tελείως τυχαία! Τη συνάντησα στο δρόμο μια μέρα με ένα φίλο, ο οποίος και μας σύστησε. Την είχα δει βεβαίως να τραγουδάει, ήξερα ποια είναι η Αντιγόνη αλλά δεν είχαμε προσωπική επαφή. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το φωτεινό της πρόσωπο, γενικά είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί. Μου θύμισε εμένα πριν δέκα χρόνια θα έλεγα, τότε που ήμουν πολύ πιο αυθόρμητη. Ένιωσα πολύ οικεία και σκέφτηκα ότι μπορώ να πραγματοποιήσω επί σκηνής αυτό που είχα φανταστεί, έχοντας στο πλάι μου την Αντιγόνη. Είμαστε πολύ διαφορετικές, και συγχρόνως μοιάζουμε. Η χημεία μας είναι απίστευτη και κάνουμε παρέα πια!

Music Corner: Σχέδια για το καλοκαίρι υπάρχουν;
Βίκυ Καρατζόγλου: Έχουμε δύο εμφανίσεις ακόμη στο Σταυρό και θα υπάρξουν σίγουρα κι επόμενα live με αυτό το concept. Επίσης, έχω τη χαρά να ετοιμάζω ένα ντουέτο, πάλι του Μπάμπη Βαρθακούρη, το οποίο θα ερμηνεύσω μαζί με το Χρήστο Θηβαίο. “Μένω εδώ” είναι ο τίτλος που έχουμε δώσει προσωρινά και θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι. Είμαστε στη φάση της ηχογράφησης.

karatzoglou_interview_2013_05_11 karatzoglou_interview_2013_05_04

Music Corner: Looking forward! Μπράβο! Η μουσική σε έκανε πλουσιότερη ως άνθρωπο;
Βίκυ Καρατζόγλου: Πολύ πλουσιότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκεται πάνω από το παιδί και την οικογένειά μου. Η μουσική για μένα είναι παντού, μέσα μου, γύρω μου. Γεμίζει τη ζωή μου. Παντού και πάντα θα τραγουδάω.

Music Corner: Τι είναι αυτό που ωριμάζει τη φωνή ενός τραγουδιστή;
Βίκυ Καρατζόγλου: Δεν θεωρώ ότι αλλάζει η φωνή με το πέρας του χρόνου. Οι σκέψεις αλλάζουν κι αυτό φαίνεται στην ερμηνεία. Δεν ωριμάζει η φωνή. Η ψυχή μπορεί να κρύβει ανασφάλειες, φόβους και κούραση, τα οποία φαίνονται στο τραγούδισμα. Καθετί που μας συμβαίνει ακούγεται όταν ανοίγει το στόμα. Εγώ τουλάχιστον το ακούω, μπορώ, δηλαδή, μέσα από τη φωνή ενός καλλιτέχνη να αντιληφθώ την καλοσύνη, την υπεροψία, το κόμπλεξ, την ανασφάλεια.

Music Corner: Εμείς τι μπορούμε να διακρίνουμε, άραγε, στη δική σου φωνή κι ερμηνεία;
Βίκυ Καρατζόγλου: Είμαι πολύ θετική, με μεγάλη πίστη στους ανθρώπους γύρω μου και δεν το βάζω εύκολα κάτω. Κι ευτυχώς, στο χώρο της μουσικής, τίποτα δεν με έκανε να μετανιώσω για την ευαισθησία που κουβαλάω.

Music Corner: Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη κι εύχομαι από καρδιάς κάθε ευτυχία! Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!
Βίκυ Καρατζόγλου: Εγώ ευχαριστώ για όλα!

——————-

*** Ευχαριστούμε το “Gaz à l’eau” στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων για την άψογη φιλοξενία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here