29/11/2011
www.musiccorner.gr

Ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη με τη φωνή του μεγάλου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εμβληματικού Bruno Ganz και όχημα τη μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα κατέκτησε το κοινό της Βιέννης στη μεγάλη συναυλία στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus το βράδυ του Σαββάτου 26/11.  Σε παγκόσμια πρεμιέρα ο Γιώργος Νταλάρας, ο σημαντικότερος μουσικός πρεσβευτής και ερμηνευτής της Ελλάδας, ερμήνευσε το έργο «Καβάφης» του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα με την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη Χορωδία «Wiener Singakademie» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, να στέλνεις το μήνυμα του μεγάλου Αλεξανδρινού σε ένα κοινό όχι τόσο οικείο με το λόγο του ποιητή. Για μια ακόμη φορά οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας μαζί με τη δυναμική νεωτερικότητα του Καρόζα χτίζουν σε εποχές δύσκολες γέφυρες πολιτισμού» σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε επανειλημμένα από τους 1.700 παρόντες, που εδώ και μέρες είχαν διασφαλίσει θέση στη λαμπρή σκηνή της Αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο Bruno Ganz, ένας από τους πιο σημαντικούς γερμανόφωνους ηθοποιούς με ξεχωριστό στίγμα μίλησε στην ψυχή του γερμανόφωνου κοινού που κατέκλυσε την ονομαστή αίθουσα συναυλιών της Βιέννης απαγγέλλοντας τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Απέδωσε με εύγλωττο τρόπο τα νοήματα του μεγάλου μας ποιητή αποσπώντας την καθολική αποδοχή του κοινού.

«Ο Καβάφης σε διαρκή αναζήτηση της ανθρώπινης υπόστασης ένοιωθε τις αντιφατικότητές της. Άφησε ανεξίτηλο στίγμα κριτικής αλλά και φως πορείας. Προσπάθησα να περικλείσω μουσικά την ποικιλόχρωμη κουλτούρα του Ελληνισμού και να βασιστώ σε αυθεντικές ρίζες κλασσικής ελληνικής και ευρύτερα μεσογειακής μουσικής παράδοσης» σημειώνει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρόζας δημιουργός και εμπνευστής του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόμενος στο έργο αυτό, τον Απρίλιο του 2010, δήλωσε: «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο μουσικό κατόρθωμα».

Ο Γιώργος Κουντούρης με απόλυτη αρμονία διηύθυνε τα μουσικά σύνολα οδηγώντας το κοινό στο τέλος της συναυλίας να επαναφέρει με το ενθουσιώδες  χειροκρότημά του τους συντελεστές της παράστασης μαζί με τον Αλέξανδρο Καρόζα τρεις φορές στη σκηνή για την ερμηνεία της καταληκτικής σύνθεσης του έργου «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια..»

Συντελεστές της Παράστασης

 

Ο Γιώργος Κουντούρης γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.  Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική και τη Συμφωνική του UCLA (University of California, Los Angeles), τη Συμφωνική της Κύπρου, τη Φιλαρμονική της Σιβερίας, την Κρατική Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, την Κρατική Ακαδημαϊκή της Αγίας Πετρούπολης, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τη Φιλαρμονική του Πετραζαβόσκ.  Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Όπερας.

Η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης «Wiener KammerOrchester» ιδρύθηκε το 1946, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε Ιαπωνία, Ταιβάν, Κορέα, ΗΠΑ, Νότια Αμερική και Ευρώπη όπου έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.  Έχει συνεργαστεί με  σπουδαίους μαέστρους όπως οι Sir Neville Marriner, Yehudi Menuhin, Adam Fischer, Heinz Holliger, Rudolf Barshai, κ.ά. και με τραγουδιστές και σολίστες όπως Kiri Te Kanawa, κ.ά.

Η Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης «Wiener Singakademie» ιδρύθηκε το 1858 ως η πρώτη μεικτή χορωδία της Βιέννης.  Το 1882 ο νεαρός Johannes Brahms ήρθε στη Βιέννη και ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας και ακολούθησαν ο Gustav Mahler, Richard Strauss και Bruno Walter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here