20/11/2012
Γράφει η Μάριελ Μπόμπα
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Να γνωρίσουν την παραδοσιακή κυπριακή μουσική είχαν την ευκαιρία, όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Η Δέσποινα Ολυμπίου έδωσε μια συναυλία, η οποία είχε τίτλο «Παιδεμοί του έρωτα» και ήταν βασισμένη σε διασκευές κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, τις οποίες είχε επιμεληθεί ο εξαιρετικός συνθέτης Άδμητος Πιτσιλλίδης. Αναμφισβήτητα η ερμηνεύτρια ήταν η πλέον κατάλληλη για να δώσει ζωή στις συνθέσεις αυτές, μέσα από την μοναδική ερμηνεία της. Όπως είπε και η ίδια, είναι πολύ μεγάλη “χαρά και τιμή, που της δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει τραγούδια του τόπου της.”

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τον κόσμο, ο οποίος γέμισε σχεδόν και τις τελευταίες θέσεις του συναυλιακού χώρου ήταν μάλλον αναμενόμενο, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν και πολλοί καλλιτέχνες που έσπευσαν να υποστηρίξουν με την παρουσία τους τη συναυλία, η οποία ήταν μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Πρεσβείας.

Όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της, η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον μικρό φτερωτό θεό, τον έρωτα. Με τρόπο αλλιώτικο από τον σημερινά συνηθισμένο, πρωτόγνωρα ρομαντικό και όπως  μόνο η παράδοση μπορεί να εξηγήσει, οι «Παιδεμοί του έρωτα» υμνήθηκαν στο έπακρο. Το πρόγραμμα ήταν αρμονικά χωρισμένο σε θεματικές ενότητες και τα τραγούδια, καθένα απ’ τα οποία αποτελούσε μια ξεχωριστή ιστορία, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, είχαν καταταχτεί σε κάποια από αυτές. Όπως άλλωστε φρόντισε να εξηγήσει και ο Άδμητος Πιτσιλλίδης στο κοινό, οι ενότητες αυτές είναι βγαλμένες από πραγματικά ερωτικά βιώματα, μέσα από τα οποία προκύπτουν η «Κοινοποίηση του πόθου», η «Εξύμνηση του κάλους» του αγαπημένου προσώπου, η «Αγνότητα» του έρωτα, ο πολλές φορές «Ανικανοποίητος πόθος» και φυσικά τα «Πειράγματα και τα νάζια».

Η Δέσποινα Ολυμπίου, αν και σε ακούσματα, στα οποία δεν την είχαμε συνηθίσει μέχρι στιγμής, κατάφερε να εντυπωσιάσει κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις! Έχοντας συνοδοιπόρους εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς κατάφερε να μας δώσει μια πολύ καλή γεύση από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Βιολί έπαιξε η Αουρέλια Δεσποτίδου, τσέλο η Χριστίνα Κολοβού, κρουστά ο Πέτρος Κούρτης , λαούτο ο Γιώργος Μάτσικας, φλάουτο ο Γιώργος Σκριβάνος και κοντραμπάσο ο Θανάσης Σοφράς. Ο Άδμητος Πιτσιλλίδης εκτός από την ενορχήστρωση, συμμετείχε στη συναυλία με κιθάρα, αλλά και τραγούδι.

Στο τέλος του λάιβ, παρά τον κόσμο που περίμενε για να συγχαρεί τους καλλιτέχνες η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Άδμητος Πιτσιλλίδης μίλησαν μαζί μας, εκφράζοντας τη χαρά τους που μια τέτοια συναυλία μεταφέρθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως μας είπε ο μουσικοσυνθέτης,το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί αρκετές φορές στην Κύπρο, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν «Ελλαδίτες» μουσικοί, ενώ είναι μεγάλη επιθυμία να ακολουθήσουν περισσότερες.

Εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του…! Τέτοιου είδους live μας θυμίζουν πόσα πολλά έχει να προσφέρει η παράδοση…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here