19/5/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Τι να πρωτοσχολιάσουμε για την χτεσινή βραδιά… Τη νίκη της Δανίας, τη νίκη τη δική μας (6η θέση δε το λες ήττα πάντως!), τις πρωτοποριακές ιδέες που παρουσίασαν οι Σουηδοί σε όλη την διοργάνωση, τη βαθμολογία που μας ήρθαν κάτι βαθμοί από το πουθενά ή τη θέση της Μάλτας (8η παρακαλώ) που και υπεύθυνοι της EBU να μου έλεγαν ότι αυτή τη θέση θα πάρει, δε θα τους πίστευα! Όπως καταλαβαίνετε η Μάλτα …θα τα ακούσει φέτος! Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι έγινε στον τελικό…

eurovision_winner_2013_emmelie_de_forest_denmark_08

Στην έναρξη της βραδιάς, οι διοργανωτές μας υπενθύμισαν πως φτάσαμε στη Σουηδία, δηλαδή μας έδειξαν τα 12άρια που μάζεψε πέρσι η χώρα, και μας ταξίδεψαν παντού -ακόμη και στη Μύκονο παρακαλώ- με μία κάμπια, θέλοντας να μας δείξουν πως έγινε μια πανέμορφη πεταλούδα, που ήταν και το χαρακτηριστικό γραφικό της βραδιάς. Και ενώ όλοι περιμέναμε να εμφανιστεί η περσινή νικήτρια Loreen, ως είθισται, εκείνη παρέμεινε …άφαντη και την θέση της πήραν οι …Ολυμπιακοί αγώνες ala Eurovision! Παρέλαση των τραγουδιστών πάνω στη γέφυρα, ο καθένας πίσω από την σημαία της χώρας του, σαν να βλέπαμε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων! Πρωτότυπο αλλά κάπως υπερβολικό… Και φυσικά η παρουσιάστρια Petra Mede, με ένα εξίσου απερίγραπτο (όπως και στους ημιτελικούς) φούξια φόρεμα να μας καλωσορίζει και να μας εισάγει στο διαγωνιστικό μέρος.

Την κρυάδα την έφαγε η Γαλλία που εμφανίστηκε πρώτη. Καλή φωνή η Amandine Bourgeois, γέμισε τη σκηνή μόνη της, ‘κολάσιμη’ ερμηνεία αφού λίγο έλειψε να …φάει το μικρόφωνο, αλλά δεν έπεισε και έμεινε στην 23η θέση με μόλις 14 βαθμούς!

Στην συνέχεια, η Λιθουανία –που σημειώστε πως για 7η συνεχόμενη χρονιά μας αγνόησε βαθμολογικά… Ο Andrius Pojavis έκανε …απλωτές την ώρα που τραγουδούσε μπας και τον προσέξουμε! Έδειχνε σαν να …βαριόταν λιγάκι που βγήκε 2ος στη σκηνή και για να μην τον ξεχάσουμε, είχε ένα φουλάρι στο χέρι του, στα χρώματα της σημαίας της χώρας του. Μάταιος κόπος… Τον ξεχάσαμε! 22η θέση με 17 βαθμούς.

Τη σκυτάλη πήρε η Μολδαβία. Εκείνη την ώρα άφησα το καλαμάκι κοτόπουλο από το χέρι που κρατούσα, και αποφάσισα ότι ξεκίνησε ο διαγωνισμός! Άψογη, από όλες τις πλευρές η Aliona Moon, εξαιρετικό –ναι θα το πω για άλλη μια φορά- το τέχνασμα με το φόρεμα αλλά δυστυχώς εμφανίστηκε 3η -πολύ νωρίς- και μάλλον ξεχάστηκε αφού τελικά τερμάτισε στην 11η θέση με 71 βαθμούς. Άξιζε και καλύτερα!

Και μετά …ξαναέπιασα στο χέρι μου το καλαμάκι κοτόπουλο, γιατί είδα ότι θα εμφανιστεί η Φινλανδία! Καμία διαφοροποίηση με την εμφάνιση του ημιτελικού. Νυφικό, παπούτσι ‘οπλή αλόγου’, φιλί με την χορεύτρια και τελικά η Krista Siegfrids βολεύτηκε στην 24η θέση με 13 βαθμούς. Και πολύ της ήταν!

Στην 5η θέση , η μοναδική εκπρόσωπος της Ιβηρικής χερσονήσου, η Ισπανία, που με συμπαθητική, γλυκιά παρουσία, και γλυκανάλατο κομμάτι δεν έκανε και πολλά και κατέληξε δεύτερη …από το τέλος! 25η θέση για τους ESDM με 8 βαθμούς. Το κίτρινο φόρεμα την έφαγε την καημένη! Είναι γρουσούζικο γενικά!

Και πάμε τρέχοντας στην επόμενη εμφάνιση, στο Βέλγιο. 3 πράγματα έχω να πω εδώ. Το τρομαγμένο ύφος στην αρχή του Roberto Bellarosa, λες και θα τον χτυπούσαμε που θα έβγαινε να τραγουδήσει! (βέβαια …αν ήμασταν εκεί κοντά …δε ξέρω!), οι Βελγίδες χορεύτριες που …δεν πληρώνονται καλά και αυτό φάνηκε από αυτά που έκαναν επί σκηνής και η ανεκδιήγητη “χαρά” του ερμηνευτή στο τέλος του κομματιού! Πως κατάφερε και ήρθε 12ος με 71 βαθμούς απορώ!

Το 7ο θαύμα ήταν η Εσθονία, που να πω την μαύρη μου αλήθεια, το κακολόγησα το κορίτσι και μου φάνηκε καλή χτες και τολμώ να πω ότι κάτι μ’ άρεσε! Ίσως φταίει ο Βέλγος από πριν που βαρέθηκα και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η Birgit! Άσε που ήταν έγκυος! Και αναρωτιέμαι, αν της έσπαγαν τα νερά πάνω στη σκηνή τι θα έλεγε;;; “Μισό, πάω να γεννήσω και έρχομαι!”  20η θέση με 19 βαθμούς…

Και ναι ήρθε η ώρα για το …κορίτσι μου, την πολύ όμορφη Αliona, από την Λευκορωσία. Μου άρεσε πολύ, κεφάτη, ωραίος ρυθμός, πυροτεχνήματα, ντισκομπάλα, γενικά Eurovision βρε παιδί μου! Θα το γράψω να το ακούω στο αμάξι μου σίγουρα! Ίσως όμως άρεσε …μόνο σε μένα, γιατί δεν κατάφερε να πάει ψηλότερα από την 16η θέση με 48 βαθμούς.

Και τώρα ανοίγω το στόμα μου και δεν σταματάω… Εν συνεχεία η Μάλτα. Τι να πω εδώ. Πολύ χαρά το παιδί, κατέβηκε στη σκηνή και χαιρετούσε τα μπροστινά τραπέζια σαν τον …Γιάννη Πλούταρχο! Και αφού είδε ότι γαρύφαλλα δεν έχει, πήγε γρήγορα πίσω και κάθισε σε ένα παγκάκι μαζί με τα άλλα παιδάκια! Ούτε το βίντεο δε του ανέβασε το eurovision.tv στο youtube! 8η θέση με 120 βαθμούς. Speechless!

Τη πρώτη δεκάδα έκλεισε η Ρωσία με την εξαιρετική φωνή της Dina Garipova, η οποία ήρθε σαν όαση να γλυκάνει τα αυτιά μας. Πολύ καλή φωνή, σίγουρη πάνω στη σκηνή αλλά λίγο βαρετή σαν παρουσία. Φήμες θέλουν αυτόν που την έντυσε έτσι να την μισεί θανάσιμα! Ψηφίστηκε και πολύ μάλιστα, 5η θέση με 174 βαθμούς.

Τι κι αν είσαι διάσημη, τι κι αν έχεις βγάλει επιτυχίες, τι κι αν είσαι λαμπερή πάνω στη σκηνή και έχεις ένα δυνατό κομμάτι, εκπροσωπείς την Γερμανία όμως! Ηχηρό χαστούκι από την Ευρώπη, κατά την ταπεινή μου άποψη στη χώρα, όχι στη συμμετοχή της Cascada! Σαφέστατα και μπορούσε να πάει καλύτερα. 21η θέση με 18 βαθμούς. Ένα φαβορί που απλά καταστράφηκε!

Και εκεί που πας να πας απολαύσεις την βραδιά, σου εμφανίζεται ο άλλος ο δύσμοιρος από την Αρμενία, να σου πει για το περιβάλλον! Νομίζω ότι απλά τον κατάπιε αμάσητο η Cascada από πριν, γιατί αυτή θυμόμασταν και όχι τον ερμηνευτή των Dorians που βλέπαμε. Ήρθε από πάνω της πάντως βαθμολογικά. 18η θέση με 41 βαθμούς. Με ηρεμιστικά ήταν στο τέλος της βραδιάς η Cascada, όταν τον είδε πιο ψηλά!

Ακουγόταν τρελά το όνομα της και την περίμεναν όλοι… Ο λόγος για την Ολλανδία και την Anouk, που παρόλο που είχε ένα μετριότατο αλλά συνάμα ιδιαίτερο κομμάτι, για eurovision, έδειξε την εμπειρία της και τη θεωρώ την πιο “diva” εμφάνιση -με την καλή έννοια πάντα- της βραδιάς. Είχε να δει δεκάδα η Ολλανδία αιώνες! 9η θέση με 114 βαθμούς. Καταχειροκροτήθηκε στο φινάλε!

Το Αζερμπαϊτζάν πρώτο είχε χρησιμοποιήσει την πύρινη βροχή, και το πήραν όλοι φέτος και το εφάρμοσαν! Να με θυμηθείτε ότι τα …ανυψωτικά μηχανήματα του χρόνου θα έχουν την τιμητική τους! Μετά την Μολδαβία που είδαμε νωρίτερα, και η Ρουμανία …σηκώθηκε στα ουράνια! Ε, τι να πω και εγώ ο καψερός εδώ, έμεινα άλαλος από αυτό που έβλεπα. Πάραυτα, την τσίμπησε την 13η θέση ο Cezar, με 65 βαθμούς.

Όσο κι αν την περίμενα, όσο κι αν την πίστευα, με απογοήτευσε… Ο λόγος φυσικά για την Bonnie Tyler που εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν μπορούσε για κάποιο λόγο να τραγουδήσει. Πολύ άγχος! Αλλά φτιάχτηκε κοτζάμ σκηνή μόνο για αυτή! Δεν τη βοήθησε και πολύ, 19η θέση με 23 βαθμούς. Ας έλεγε ένα κουπλέ έστω από το Total eclipse και να δεις μετά κλάμα η Δανέζα που θα έχανε τη πρωτιά!

Η οικοδέσποινα της βραδιάς ακολούθησε, και ήταν ξεκάθαρο ότι οι Σουηδοί δεν ήθελαν να κερδίσουν και φέτος, γιατί από τόσους ημιτελικούς που κάνει σαν χώρα να στέλνει αυτό το κομμάτι, κάτι σημαίνει! Τραγούδι, ερμηνευτής και μπαλέτο αδιάφορα, βαρετά και μέτρια! 14η θέση για τον Robin Stjernberg με 64 βαθμούς και μάλιστα οι περισσότεροι προερχόμενοι από τις “φιλενάδες” της Σουηδίας, τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες!

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και τούτο! Το πώς κατάφερε η Ουγγαρία να μπει στην δεκάδα με αυτό το …τραγούδι -πρέπει να το αποκαλέσω έτσι, αναγκάζομαι βλέπετε- δεν έχω καταλάβει ακόμη. Θα την πω την αμαρτία μου. Στα μισά βαρέθηκα και τσάκισα κάτι πατάτες με σως που είχα μπροστά μου! Και μετά λέω γιατί παχαίνω! Ο ByeAlex φταίει! Την είπα την κακία μου και σήμερα… Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, 10η θέση με 84 βαθμούς.

Το φαβορί επικράτησε! Η Σουηδία έκανε τα πάντα για να νικήσει η φίλη της, η Δανία. Η μόνη ένσταση μου στην παρουσίαση είναι, το πολύ χαμόγελο (που μάλλον οφειλόταν στο ότι ήξερε ότι του χρόνου θα είμαστε στη Κοπεγχάγη) που είχε. Δε ταίριαζε με αυτά που έλεγε το τραγούδι! Ήθελα λίγο πόνο, λίγη οργή, για δάκρυα μιλάς κούκλα μου, ρίξε κανένα! Μπορεί η Emmelie de Forest να βγήκε πρώτη με 281 βαθμούς, αλλά δεν πήρε τα περισσότερα 12αρια.

eurovision_winner_2013_emmelie_de_forest_denmark_10

Στην 19η θέση η Ισλανδία, με τον …Ιησού από την Ναζαρέτ, που αν το ξαναγύριζε ο Φράνκο Τζεφιρέλι, θα διάλεγε σίγουρα τον Eythor Ingi για το ρόλο! Δεν έχω να πω και πολλά, παρά μόνο ότι το μαλλί του ήταν εξαιρετικό! 17η θέση με 47 βαθμούς.

Και από εδώ και κάτω ξεκίνησε ο βομβαρδισμός με τα φαβορί! Τον πόλεμο άνοιξε το Αζερμπαϊτζάν που με μια δυνατή μπαλάντα και ένα δυνατό στήσιμο πάνω στη σκηνή, ας μου επιτρέψετε να πω από τα πιο όμορφα και έξυπνα που έχουμε δει, ήρθε 2ο με 234 βαθμούς, εδραιώνοντας έτσι τη χώρα ως μια από τις πιο δυνατές του διαγωνισμού.  Φωκάς Ευαγγελινός και Δημήτρης Κοντόπουλος έδειξαν στον Farid Mammadov και το Αζερμπαϊτζάν το δρόμο για μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση… Παράκληση, παράπονο, όπως θέλετε πείτε το. Του χρόνου καλά θα κάνει ο Φωκάς να ασχολείται και να βοηθά όπως μπορεί την Ελλάδα, το έχουμε περισσότερο ανάγκη. Και επίσης, την έμπνευση που έχουν οι Έλληνες συνθέτες να την έχουν καμιά φορά και για την χώρα μας! Ναι αυτό είναι καρφί για τον Κοντόπουλο και το μετριότατο τραγούδι που είχε γράψει για το Ρουβά τότε!

Σειρά είχε η Ελλάδα, που με το κέφι της, τη ζωντάνια και την αμεσότητα της, κατάφερε να φτάσει στην 6η θέση με 152 βαθμούς, με ένα τραγούδι που να πούμε την αλήθεια δε το περιμέναμε πολλοί ότι θα πάει καλά, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Το σίγουρο είναι ότι ο Ηλίας Κόζας ήταν εξαιρετικός και ήταν αδιαμφισβήτητα ο καλλιτέχνης με την περισσότερη ενέργεια της βραδιάς. Μαζί του και οι υπόλοιποι Koza Mostra και φυσικά ο μοναδικός Αγάθωνας! Μπράβο μας!

eurovision_grand_final_2013_greece_02

Έπειτα ήρθε η σειρά της …Disney να εμφανιστεί! Η Ουκρανία με την Zlata Ognevich, που καθηλωμένη πάνω σε ένα βράχο και με όπλο της κατά την δική μου γνώμη μόνο τη φωνή της, πάλεψε για την πρωτιά, αλλά τερμάτισε 3η με 214 βαθμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι την στήριξαν οι επιτροπές γιατί σαν τραγούδι ήταν ανιαρό, λες και βγήκε από το …Lion King! Εγώ περίμενα αδίκως να δω τον Μουφάσα!

Άρωμα από Ιταλία για την συνέχεια και τον πιο κλασάτο κύριο, ενδυματολογικά τουλάχιστον. Ωραίο μελωδικό ιταλικό κομμάτι, φοβερό κοστούμι, πολύ συμπαθής ο Marco Mengoni, αν και ολομόναχος πάνω στη σκηνή, κέρδισε το κοινό και αναρριχήθηκε στην 7η θέση με 126 βαθμούς.

Η βασίλισσα του χιονιού στη συνέχεια, η Νορβηγία, το άλλο μεγάλο σκανδιναβικό φαβορί, που έκανε πολύ κόσμο να το αγαπήσει το τραγούδι αυτό, έστω και αν οι ραφές στο φόρεμα της Margaret Berger παραπονιόντουσαν λιγάκι! Πλασαρίστηκε τελικά στην 5αδα, καταλήγοντας 4η με 191 βαθμούς. Πήρε 3 δωδεκάρια, από Φινλανδία, Δανία και Σουηδία! Οποία έκπληξη!

Λίγο πριν το τέλος, στη σκηνή ανέβηκε η Γεωργία, που δεν έπεισε κοινό και επιτροπή, και δεν τα πήγε τόσο καλά όσο περίμενα. Ήταν και λιγάκι αγχωμένοι οι Nodi Tatishvili και Sophie Gelovani, αλλά άνετα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, έστω και με αυτό το μίνι χορευτικό που έκανε η κοπέλα, όταν έπεσε ανάλαφρα στην αγκαλιά του τραγουδιστή! Τι και αν έβγαλαν κορόνες με πυροτεχνήματα και καπνούς! 15η θέση, 50 βαθμοί!

Τέλος, αφού έκλαψαν όλοι, έκλαψε και η …χήρα! Ο λόγος για την Ιρλανδία, που είτε βγήκε, είτε όχι, το ίδιο μας έκανε! Άπατη πήγε! 26η θέση εμφανίστηκε, 26η τερμάτισε με 5 βαθμούς! Κάπου έχασε το στέμμα της η βασίλισσα του διαγωνισμού και ο Ryan Dolan μάλλον δεν ήταν ικανός να το βρει και να της το φορέσει ξανά!

Και κάπου εδώ το βασικό μέρος τελείωσε, δηλαδή η παρουσίαση των κομματιών.

Αφού μας έδειξαν και τον Jean Paul Gautier και έκαναν τολμώ να πω ένα εμπνευσμένο αστείο σχετικά με τα ρούχα του και αυτά που φορά η Madonna, καταδέχτηκε (επιτέλους!) να βγει η Loreen να πει κάποια κομμάτια της και φυσικά το νικητήριο πέρυσι Euphoria, στο όποιο απλά αποθεώθηκε και δικαίως!

Αν και με αρκετά προβλήματα στην αρχή, η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά αλλά και με πολλές εκπλήξεις, όπως το ότι η Μολδαβία δεν έδωσε το 12αρι στην Ρουμανία! Εμάς μας ψήφισαν, έστω και ελάχιστα, χώρες που δεν μας είχαν τιμήσει ούτε με ένα βαθμό όταν είχαμε στείλει ακόμα και την Παπαρίζου! Ενδεικτικά να σας πω, ότι η Ελλάδα πήρε δύο 12άρια από την Κύπρο και το Σαν Μαρίνο, δύο 10άρια από τη Ρωσία και την Αλβανία και τρία 8άρια από Ελβετία, Αρμενία και Μαυροβούνιο. Η Σερβία μας έδωσε ένα ωραιότατο και ολοστρόγγυλο μηδενικό! (φίλοι σου λέει μετά…)

eurovision_winner_2013_emmelie_de_forest_denmark_01

Ψηφιστήκαμε από 26 χώρες, ενώ τα περισσότερα 12άρια τα πήρε το Αζερμπαϊτζάν, 10 στο σύνολο (ανάμεσα στα 12άρια πήρε και αυτό από τη χώρα μας…)! Πρέπει να πούμε ότι ήταν εμπνευσμένη, εξαιρετικά οργανωμένη και πρωτοποριακή η διοργάνωση, μιας που και λίγο πριν το τέλος, όταν όλα είχαν πλέον κριθεί και δεν μπορούσε να αλλάξει η σειρά, διέκοψαν την ψηφοφορία, για να μας πουν ότι είχε νικήσει η Δανία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού! Όπως και να έχει του χρόνου πάλι Σκανδιναβία θα είμαστε! Μπράβο στην Ελλάδα και σε όλα τα παιδιά! Ραντεβού σε ένα χρόνο …περίπου! Εις το επανιδείν! Σας φιλώ!

eurovision_2013_final_board
Η τελική ψηφοφορία όλων των χωρών στον τελικό της Eurovision. (Κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα…)

eurovision_winner_2013_emmelie_de_forest_denmark_11

—————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here