“Να χαμογελάς ό,τι κι αν συμβαίνει! Χαμόγελο και προσευχή!”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Μαρίνα Σκοπελίτου
Music Corner – 1/11/2013

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ήταν η πρεμιέρα τους. Λίγες μέρες νωρίτερα μας δέχτηκαν στον χώρο τον εμφανίσεων τους, τις «Γραμμές».  Εκεί κάθε Δευτέρα θα μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα γεμάτο όμορφα τραγούδια. Για ποιους μιλάω; Μα για την Ελένη Δήμου και τον Παναγιώτη Πετράκη, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μας αποδείξουν ότι οι «Αντιθέσεις» οδηγούν στην καλύτερη σύνθεση…

dimou_petrakis_2013_10_01

Music Corner: Ας ξεκινήσουμε από την αφορμή της σημερινής μας συνάντησης, τις εμφανίσεις σας εδώ στις «Γραμμές». Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής σας καλλιτεχνικής σύμπραξης  στη μουσική παράσταση «Μέρες ραδιοφώνου» ανακαλύψατε ότι υπάρχει μία χημεία μεταξύ σας;
Παναγιώτης Πετράκης: Εκτός της καλλιτεχνικής χημείας, που όντως υπάρχει, έχουμε μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα. Δένουμε όμορφα! Όταν λοιπόν με πήρε η Ελένη τηλέφωνο για να μου προτείνει να είμαστε μαζί, δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή.
Ελένη Δήμου: Είναι χαρά και τιμή να δουλεύει κανείς με τον Παναγιώτη. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης, πειθαρχημένος, συνεργάσιμος, που δεν κάνει υπερβολές και έχει προσόντα περισσότερα  από όσα θα έπρεπε για τα ελληνικά δεδομένα.

Music Corner: Ποιες είναι «οι αντιθέσεις και οι εκπλήξεις» που μας περιμένουν στην μουσική παράσταση που μας ετοιμάζεται?
Ελένη Δήμου: Όλες οι εκπλήξεις μας είναι βασισμένες στα τραγούδια,  που παρά την κοινή τους πορεία είναι εντελώς αντίθετα πράγματα.
Παναγιώτης Πετράκης: Τα τραγούδια είναι δεμένα με ένα τέτοιο τρόπο που να μην ξενίζει αλλά να κάνει τον κόσμο να σκέφτεται: «Α! Τι ωραίες εναλλαγές!». Επίσης, το μέλημα μας ήταν να διαλέξουμε τραγούδια γνωστά και αγαπημένα από τον κόσμο, αλλά όχι τετριμμένα και πολυφορεμένα.

Music Corner: Αναφερθήκαμε πριν στην παράσταση «Μέρες ραδιοφώνου»,  η οποία ήταν ουσιαστικά μία νοσταλγική αναδρομή στο ραδιόφωνο των περασμένων δεκαετιών. Πιστεύετε ότι σε τριάντα χρόνια από τώρα θα βρεθούν κάποιοι καλλιτέχνες που να κάνουν μία ανάλογη αναδρομή στο ραδιόφωνο του σήμερα;
Ελένη Δήμου: Για το σημερινό ραδιόφωνο φαντάζομαι πως όχι. Για το ραδιόφωνο των δεκαετιών του ’80 και του ’90 νομίζω πως ναι. Τα πράγματα είναι ένας κύκλος που ξεκινάει πάλι από την αρχή…

Music Corner: Δηλαδή πιστεύετε ότι παρά την κάμψη που γνωρίζει τώρα το ραδιόφωνο κάποια στιγμή θα ανακτήσει πάλι τη χαμένη του λάμψη;
Παναγιώτης Πετράκης:  Το βασικότερο  είναι να ξεκινήσει πάλι μία ουσιαστική δημιουργία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Με τον όρο ουσιαστική δημιουργία εννοώ τραγούδια που να τα ακούς και να προσφέρουν κάτι καινούργιο.

Music Corner: Άρα το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν είναι μόνο το ραδιόφωνο αλλά και η μουσική παραγωγή που βρίσκεται σε κάμψη;
Ελένη Δήμου: Αν σας ρωτήσω τώρα να μου πείτε μία επιτυχία των τελευταίων δύο ή τριών χρόνων θα θυμάστε κάποια; Μπορεί κάποια από αυτά να μας άρεσαν αλλά μετά από λίγο καιρό τα ξεχάσαμε. Νομίζω ότι τα τραγούδια πλέον είναι φτιαγμένα με αυτό το στόχο, να ακούγονται δηλαδή λίγο καιρό και μετά να χάνονται.
Παναγιώτης Πετράκης: Ούτε και εγώ μπορώ να θυμηθώ κάποιο τραγούδι από πέρσι ή πρόπερσι το οποίο να πιστεύω ότι θα το ακούμε μετά από τριάντα χρόνια.
Ελένη Δήμου: Αυτό δεν το λέμε με κακία, απλά μία διαπίστωση κάνουμε. Άλλωστε για εμάς, τους καλλιτέχνες που κάνουμε live, είναι αναγκαίο να ανανεώνονται τα τραγούδια καθώς πέρα από το δικό μας ρεπερτόριο χρειάζεται να δανειζόμαστε τραγούδια άλλων. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δανειστούμε αλλά είναι όλα περασμένων δεκαετιών, σήμερα δεν μπορείς να βρεις παρά μόνο ελάχιστα.

Music Corner: Εξακολουθείτε να είστε ερωτευμένη με τη δουλειά σας όπως είχατε δηλώσει παλαιότερα;
Ελένη Δήμου: Ναι, είμαι ερωτευμένη με τη δουλειά μου. Όσο γίνονται όλα έτσι μαγικά – το περιβάλλον, οι συνεργάτες, τα τραγούδια – θα εξακολουθώ να είμαι ερωτευμένη.

Music Corner: Βέβαια η μουσική δεν είναι η μόνη σας αγάπη, αν κρίνω από τον τόσο γλυκό τρόπο με τον οποίο συνηθίζετε να μιλάτε για την οικογένεια σας!
Ελένη Δήμου: Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη αγάπη στη ζωή μου είναι ο γιός μου. Το μεγαλύτερο δημιούργημά μου, ο πιο λαμπερός μου δίσκος, ένας δίσκος ανεκτίμητης αξίας. Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για ‘μένα αλλά για κάθε μάνα. Και ξέρετε όλα αυτά τα φώτα και τα υπέροχα τραγούδια περνάνε και έρχεται ο χρόνος και σου λέει «κάτσε σπίτι σου τώρα», τότε  εκτός από το αναπολείς τις πολύ ωραίες εποχές, μπορείς να χαίρεσαι για τη ζωή που ζεις κάθε στιγμή και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχεις ένα παιδί.

Music Corner: Στην δική σας ζωή, κύριε Πετράκη, ποια θέση καταλαμβάνουν τα συναισθήματα; Παλαιότερα είχατε δηλώσει ότι τα φοβάστε. Εξακολουθεί να υφίσταται αυτός ο φόβος;
Παναγιώτης Πετράκης: Αυτό που είχα πει είναι ότι φοβάμαι τα πολύ έντονα συναισθήματα το οποία μπορεί να με παρεκκλίνουν από την πορεία μου. Αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει προτεραιότητα στη ζωή μου είναι η καλλιτεχνική μου πορεία. Δεν είναι ένας ρεαλιστικός φόβος, απλά προτιμώ αυτή τη δεδομένη στιγμή να μην έρχονται και να μην υπάρχουν στη ζωή μου.

dimou_petrakis_2013_10_03

Music Corner: Κυρία Δήμου, κατά τη διάρκεια της καριέρας σας έχετε κινηθεί με ευελιξία σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη. Γιατί αποφύγατε να εστιάσετε σε ένα είδος το οποίο θα σας εξασφάλιζε μία πιο σταθερή σχέση με το κοινό σας;
Ελένη Δήμου: Από την αρχή έδειξα στο κοινό μου ποια είμαι και τι θέλω. Η χροιά της φωνής μου επιτρέπει να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα και εγώ εστιάζω σε αυτά που αγαπώ. Όταν έκανα τη reggae, επέλεξα να ασχοληθώ με αυτό το είδος γιατί είναι ένα από τα ακούσματα που είχα από μικρή. Με κυνηγούσαν αυτά τα ακούσματα. Από την άλλη, δεν μου αρέσει το να μπαίνουν  ταμπέλες στους καλλιτέχνες. Ένας καλός τραγουδιστής – γιατί εγώ πιστεύω ότι είμαι μία καλή τραγουδίστρια – μπορεί να δοκιμάσει και άλλα πράγματα. Το κοινό θα του το επιτρέψει. Και στη δική μου περίπτωση το κοινό με στήριξε σε ότι διαφορετικό έκανα. Δεν πιστεύω ότι το μπέρδεψα γιατί ήμουν εγώ, η Ελένη!

Music Corner: Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται κάποια δισκογραφική δουλειά;
Ελένη Δήμου: Δισκογραφική δουλειά δεν μπορώ να πω ότι ετοιμάζω γιατί είναι μία εποχή που δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρίες. Δεν ξέρω αν θα βγάλω κάποιο δίσκο, αν και έχω ηχογραφήσει πάρα πολλά τραγούδια που τα ‘χω και περιμένουν. Επειδή είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπός πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα ξαναέρθουν εκεί που έπρεπε να είναι.

Music Corner: Δεν έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε τους νέους τρόπους διανομής. Πολλοί  καλλιτέχνες επιλέγουν να διαθέσουν τα τραγούδια τους μέσω του διαδικτύου;
Ελένη Δήμου: Συγγνώμη που το λέω αλλά δεν πιστεύω στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι είναι λίγο fake. Νομίζω ότι για να τα καταφέρει κάποιος μέσω του διαδικτύου πρέπει να κάνει υπέρβαση. Αυτή είναι η αίσθηση μου, μπορεί να κάνω και λάθος.

Music Corner: Εσείς Κύριε Πετράκη ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Παναγιώτης Πετράκης: Γράφουμε κάποια πολύ ωραία τραγούδια με τον Στέφανο Κορκολή αλλά δεν ξέρω πότε θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ γιατί και εκείνος είναι πολύ απασχολημένος με τις δουλειές του στη Ρωσία. Τα κομμάτια που ετοιμάζουμε είναι κατά κύριο λόγο μπαλάντες.

Music Corner:Έχοντας δοκιμάσει και τις δύο μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης – την ηθοποιία και το τραγούδι – ποια θα λέγατε ότι σας προσφέρει τη μεγαλύτερη συγκίνηση;
Παναγιώτης Πετράκης: Λίγο μεγαλύτερη το να τραγουδάω. Μου βγαίνει πιο αβίαστα. Μου βγαίνει χωρίς να το σκεφτώ καν.  Ίσως να είναι λόγω της δόνησης, γιατί όταν τραγουδάς δονείται όλο το σώμα. Ίσως να είναι και η ανταπόκριση του κοινού που είναι πολύ πιο άμεση. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αγγίξεις το κοινό με ένα ηχόχρωμα από ότι με μία ερμηνευτική νότα στο θέατρο. Φυσικά ο παράδεισος μου είναι όταν συνδυάζονται και τα δύο.

Music Corner: Όπως στους «Δαίμονες». Η τύχη το έφερε να συμμετέχετε ως πρωταγωνιστής στο δεύτερο ανέβασμα του έργου που είχατε δει πάνω από 15 φορές όταν ανέβηκε πρώτη φορά.
Παναγιώτης Πετράκης: Ναι, το έργο αυτό με στιγμάτισε. Εκεί μου μπήκε το μικρόβιο να ασχοληθώ με αυτό το τόσο δύσκολο είδος, το μιούζικαλ. Ήταν μία παράσταση πραγματικά εξαιρετική για την εποχή της και για τα ελληνικά δεδομένα. Μέχρι τότε δεν είχε ανέβει άλλο μιούζικαλ τόσο άρτια στην Ελλάδα. Βέβαια και στο δεύτερο ανέβασμα τους ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Music Corner: Εσείς Κυρία Δήμου παρακολουθήσατε τους «Δαίμονες»;
Ελένη Δήμου: Φυσικά και μου άρεσαν όλοι. Μου άρεσε ο Παναγιώτης, γιατί είναι το στοιχείο του, αυτό που έχει σπουδάσει και του πάει πολύ. Η Άννα, που είχα να την δω 17 χρόνια, μου άρεσε πολύ. Και η Εβελίνα ήταν πραγματικά εξαιρετική. Το χάρηκα που το είδα.

dimou_petrakis_2013_10_02

Music Corner: Ο Κύριος Πετράκης μοιράζεται ανάμεσα στην ηθοποιία και το τραγούδια και εσείς Κυρία Δήμου ανάμεσα στο τραγούδι και τη συγγραφή…
Ελένη Δήμου: Αχ, η συγγραφή! Έχω ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο μου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έτυχαν πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν και έτσι το έχω αφήσει το καημένο να περιμένει. Έχω χιλιάδες πράγματα στο νου μου, απλά χρειάζομαι έναν άνθρωπό να μου λέει «Έλα πες τι θα γίνει παρακάτω;» (γέλια).Το πρώτο («Όσα δεν είπαμε), το είχα γράψει σε μία φάση που δεν έκανα τίποτα, ούτε σκεφτόμουν να κάνω κάτι άλλο. Νομίζω ότι η συγγραφή είναι σαν τη δουλειά του ζωγράφου, που δεν μοιράζεσαι με κανέναν την επιτυχία σου και την έμπνευση σου. Είναι εκείνος και τα χρώματά του. Έτσι και ο συγγραφέας είναι μόνος του με το κείμενό του.

Music Corner: Αυτά που γράφετε αποτελούν κομμάτια των δικών σας εμπειριών ή καθαρή μυθοπλασία;
Ελένη Δήμου: Οι εμπειρίες μας κυνηγάνε σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Είναι κάτι σαν πληροφοριοδότες. Πρόκειται για ένα κομμάτι φαντασίας και ένα κομμάτι των εμπειριών μου, ένα πάντρεμα.

Music Corner: Το βασικό θέμα του πρώτου σας βιβλίου είναι η φιλία μεταξύ δύο γυναικών; Στη δική σας ζωή τι ρόλο παίζει η φιλία;
Ελένη Δήμου: Είναι πολύ σημαντική και θα ήθελα πολύ να έχω μία φιλία όπως αυτή που περιγράφω στο βιβλίο, όπου οι ηρωίδες είναι πάρα πολλά χρόνια φίλες και είναι πολύ στενά δεμένες. Υπάρχει μία γυναίκα, μεγαλύτερη από εμένα, που με βοήθησε να μεγαλώσω τον γιό μου και είναι μία πολύ καλή μου φίλη. Έχω φίλους αλλά δεν έχω μία σχέση σαν αυτή που περιγράφει το βιβλίο.

Music Corner: Είναι δύσκολη η φιλία μεταξύ των γυναικών;
Ελένη Δήμου: Δεν νομίζω. Αν βασίζεται στην αλήθεια και δεν υπάρχουν μυστικά, όπως συμβαίνει στο βιβλίο, πιστεύω  ότι μπορεί να υπάρξει μία πολύ ωραία σχέση.

Music Corner: Στη δική σας ζωή, κύριε Πετράκη, ποια θέση κατέχει η φιλία;
Παναγιώτης Πετράκης: Πιστεύω ότι είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπός. Και χαίρομαι που έχω ακόμα φίλους από το γυμνάσιο. Μία από τις καλύτερές μου φίλες είναι από το γυμνάσιο.

Music Corner: Όπως και η κυρία Δήμου δηλώνεται φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, καθώς όπως χαρακτηριστικά έχετε πει μπορείτε να δείτε τον ήλιο έστω και από τη χαραμάδα. Πολύ ενθαρρυντικό αυτό, ειδικά στην εποχή που ζούμε…
Παναγιώτης Πετράκης: Σαφώς υπάρχουν και στιγμές που τα βλέπω όλα μαύρα, αλλά αυτές είναι πολύ σπάνιες. Μου αρέσει να ζω πάνω στο συννεφάκι μου.
Ελένη Δήμου:  Παιδί μου, οι τοξότες είναι η χαρά της ζωής! Τα μαύρα θα τα κάνουν γκρι και τα γρι λευκά. Είναι τόσο ωραίο και αναγκαίο να έχεις τέτοιους ανθρώπους γύρω σου. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ακόμη και σε αυτή την εποχή την πάρα πολύ δύσκολη.
Παναγιώτης Πετράκης: Μα δεν κερδίζεις τίποτα αν τα βάψεις όλα μαύρα και να πεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Ελένη Δήμου: Σε αυτή την περίπτωση δεν κερδίζει κανένας, παρά μόνο ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος. Η εκδίκηση μας είναι η ευτυχία μας.

Music Corner: Ας κλείσουμε λοιπόν με μία αισιόδοξη φράση για τους αναγνώστες μας!
Παναγιώτης Πετράκης: Το μεγαλύτερο πράγμα που θα μάθεις ποτέ στη ζωή σου είναι πώς να αγαπάς και να αγαπιέσαι!
Ελένη Δήμου: Να χαμογελάς ό,τι κι αν συμβαίνει! Χαμόγελο και προσευχή!

—————————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here