«Θέλω να αναζητήσω τη δική μου αλήθεια και ελευθερία μέσω της τέχνης»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην  Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
Music Corner – 9/5/2014

Αφορμή για τη γνωριμία μου με την Κορίνα Λεγάκη, αλλά και για μια κουβέντα μαζί της που χάρηκα ιδιαίτερα -στο αγαπημένο μας πλέον στέκι “Life Cocktail Bar” στο Χαλάνδρι- στάθηκε ο «Kymatographos». Πρόκειται για τη νέα της δισκογραφική δουλειά, την τρίτη κατά σειρά, η οποία αποτελεί ένα ταξίδι σε τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο με αφετηρία το 1947.

Η Κορίνα Λεγάκη είναι αναμφίβολα μία αιθέρια παρουσία, στην οποία δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις μεμιάς δύο πράγματα, το ζεστό βλέμμα και την αισθαντική φωνή. Γεννημένη στην Κρήτη, με καταβολές από Νάξο αλλά και Σουηδία, η ερμηνεύτρια αναζητά πεισματικά τον προορισμό της μέσα από τη μουσική, ενώ τη μέχρι τώρα πορεία της έχουν πλουτίσει με την υπογραφή τους σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Μιχάλης Γκανάς, ο Δημήτρης Μαραμής και το συγκρότημα Αρμός.

Αυτή τη φορά συμπράττει με δύο δεξιοτέχνες μουσικούς, τον πολυοργανίστα και συνθέτη Γιώργο Κατσάνο και τον κορυφαίο κιθαρίστα κι ενορχηστρωτή Παναγιώτη Μάργαρη, καλώντας μας να περιηγηθούμε σε εμπνευσμένες διασκευές ορισμένων κινηματογραφικών διαμαντιών. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν παρευρεθείτε στην επίσημη πρώτη του δίσκου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 12 Μαΐου…

legaki_korina_interview_2014_05_01

MusicCorner: Πώς σμίξατε καλλιτεχνικά με τον Παναγιώτη Μάργαρη και πώς ήταν η συνεργασία σας;
Κορίνα Λεγάκη: Το 2012 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, συμμετείχα σε μία συναυλία αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά όπου ο Παναγιώτης ήταν στο ακροατήριο. Εκεί γνωριστήκαμε κι ήταν η αφορμή για την εκκίνηση μιας σειράς συναυλιών που δώσαμε μαζί. Ταιριάξαμε σαν καλλιτέχνες και προς το τέλος του περασμένου καλοκαιριού μου πρότεινε να μπούμε στο στούντιο κι έτσι ξεκίνησε η προετοιμασία για τον δίσκο «Kymatographos».

MusicCorner: Και κάπως έτσι κρατάω στα χέρια μου την τρίτη προσωπική σου δουλειά που φέρει το όνομα «Kymatographos».
Κορίνα Λεγάκη: Πρόκειται για έναν δίσκο που περιέχει 12 τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Συνθέσεις των Eden Ahbez, Luiz Bonfa, Μίκη Θεοδωράκη, Ελένης Καραΐνδρου, Astor Piazzolla, Nicola Piovani, Zbigniew Preisner κ.ά. που χρονολογούνται από το 1947 έως και το 2007. Τραγούδια που είτε γράφτηκαν για ταινία είτε συμπεριλήφθηκαν σε ταινία. Τραγούδια που ξέφυγαν από τα πλαίσια της οθόνης και χάραξαν τη δική τους πορεία. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής ανήκει στον Παναγιώτη Μάργαρη, ο οποίος υπογράφει τις ενορχηστρώσεις μαζί με τον Γιώργο Κατσάνο. Κυκλοφορεί από το label Karma της Polymusic.

MusicCorner: Ερμηνεύεις σε τόσες διαφορετικές γλώσσες τραγούδια που έχουν αφήσει ιστορία. Φαντάζει τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα.
Κορίνα Λεγάκη: Αρχικά τρομοκρατήθηκα στην ιδέα πως θα ερμήνευα τραγούδια που έχουν σφραγίσει με την ερμηνεία τους μεγάλες προσωπικότητες του τραγουδιού. Είχα να αντιμετωπίσω τη δυσκολία ότι πρόκειται για δώδεκα τραγούδια διαφορετικών δημιουργών, σε διαφορετικές εποχές και σε πολλές γλώσσες. Αρκετά σύντομα όμως επικεντρώθηκα στην ουσία των τραγουδιών και προσπάθησα να προσεγγίσω και να αναζητήσω την αλήθεια που κουβαλούσε ο κάθε δημιουργός, είτε πρόκειται για τον συνθέτη είτε για τον στιχουργό, και να υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ το έργο τους.

legaki_korina_interview_2014_05_04

MusicCorner: Πέραν των δυσκολιών που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις, τι σε γοήτευσε κατά τη δημιουργική διαδικασία;
Κορίνα Λεγάκη: Η ιδιαίτερη γοητεία που έκρυβε η προετοιμασία αυτής της εργασίας έγκειται στο ότι παρακολούθησα πολλές ταινίες. Μαγεύτηκα τόσο από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ένα τραγούδι, μία μουσική, ένα soundtrack στην κάθε ταινία, όσο κι από τη δύναμη του κάθε κομματιού όταν αυτό ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας ταινίας. Όσον αφορά στο στούντιο, για μένα πάντα αποτελεί μία ανεπανάληπτη διαδικασία γέννησης και δημιουργικής ζύμωσης με τους εμπλεκόμενους συνεργάτες, της οποίας τελικά το αποτέλεσμα αποτυπώνει τη δική μας κατάθεση ψυχής.

MusicCorner: Πώς επιλέχθηκε το όνομα «Kymatographos»;
Κορίνα Λεγάκη: Αρχικά ήθελα ο δίσκος να τιτλοφορείται με μία λέξη ελληνική μιας και κυκλοφορεί και στο εξωτερικό. Μια λέξη που να παραπέμπει στη λέξη κινηματογράφος μέσω ενός λογοπαίγνιου. Ο κυματογράφος στην ιατρική αποτελεί μια συσκευή η οποία καταγράφει τις ρυθμικές κινήσεις της καρδιάς, του σφυγμού, της αναπνοής κ.λπ. Στη φωνητική χρησιμοποιείται για να καταγράψει τις δονήσεις της φωνής και στη θάλασσα αντίστοιχα για τα κύματα. Χρησιμοποίησα λοιπόν αυτή τη λέξη ως ενδεικτική της εποχής μας που καλείται, θεωρώ, να καταγράψει και να υπερπηδήσει πολλά κύματα. Κύματα που εύχομαι να μας ωθήσουν στο κυνήγι ενός οράματος και να αποτελέσουν το έναυσμα για το όνειρο.

MusicCorner: Ποιο είναι το δικό σου μεγάλο όνειρο πίσω απ’ τα κύματα;
Κορίνα Λεγάκη: Να βιοποριστώ από τη μουσική και να αναζητήσω τη δική μου αλήθεια και ελευθερία μέσω της τέχνης.

MusicCorner: Πόσο πιο ώριμη ή διαφορετική, αν θέλεις, βρίσκει την Κορίνα αυτός ο δίσκος;
Κορίνα Λεγάκη: Είμαι στο χώρο τέσσερα χρόνια κι ευτυχώς είχα την τύχη να συναντηθώ καλλιτεχνικά με υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι με δίδαξαν και μου έδωσαν πολλά εφόδια για την πορεία μου. Με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, για παράδειγμα, στενός μου συνεργάτης τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε ταξιδέψει πολύ. Από το αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου μέχρι το Sani Festival, από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Έχουμε εμφανιστεί δηλαδή σε ιστορικούς και πολύ όμορφους χώρους, όπου το υλικό μας δοκιμάστηκε αρκετά. Κάπως έτσι το σώμα, το μυαλό και η φωνή γεμίζουν μνήμες, εμπειρίες οι οποίες αποτυπώνονται όταν μπαίνω στο στούντιο για να ηχογραφήσω νέο υλικό.

legaki_korina_interview_2014_05_06

MusicCorner: Στις 12 Μαΐου σε μια ξεχωριστή βραδιά για σένα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκινάει κι επίσημα το ταξίδι του Κυματογράφου.
Κορίνα Λεγάκη: Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη συναυλία η οποία αποτελεί ένα ταξίδι σε τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο μέσα από τον φακό του πειραματισμού. Εμπνευσμένες διασκευές μας ταξιδεύουν καρέ καρέ και φέρνουν στο προσκήνιο εικόνες 35 χιλιοστών. Παράλληλα, η συναυλία αυτή αποτελεί ένα flashback στην προσωπική μου δισκογραφία με τελικό σταθμό την Ελλάδα: Την Ελλάδα του χθες, του σήμερα, του αύριο μέσα από τα μάτια μεγάλων Ελλήνων μουσουργών, καθώς ο λόγος της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Μιχάλη Γκανά κ.ά. με μια διαφορετική σκηνοθετική-ηχητική προσέγγιση, συμπληρώνει το σενάριο.

MusicCorner: Επί σκηνής ποιοι μουσικοί θα βρίσκονται πλάι σου;
Κορίνα Λεγάκη: Νιώθω πολύ τυχερή που έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εξαίρετων συντελεστών, με τους οποίους έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε τη συναυλία «Kymatographos» σε παραγωγή της εταιρείας Showkeeper, την Δευτέρα 12 Μαΐου στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Οι συνεργάτες, όλοι τους σολίστες, είναι οι εξής: Γιώργος Κατσάνος στην ενορχήστρωση, πιάνο και electronics, Γιώργος Μπουλντής στο μπάσο και ο Γιάννης Νοταράς στα τύμπανα. Η Νεφέλη Σωτηράκη υπογράφει τη σκηνογραφία και την προβολή ενώ ο Γιώργος Κατσιάνος και ο Μάκης Αναστασάκης τον σχεδιασμό ήχου και φώτων αντίστοιχα. Επίσης, θα έχουμε τη φιλική συμμετοχή από τον χορευτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέλιο Κατωπόδη.

legaki_korina_interview_2014_05_08

MusicCorner: Μιλάς με πολύ όμορφα λόγια για τους συνεργάτες σου, με σεβασμό αλλά και θαυμασμό. Πόσο σημαντικοί είναι για σένα οι άνθρωποι που συναντάς στην καλλιτεχνική σου πορεία;
Κορίνα Λεγάκη: Στόχος μου είναι να συναντώ ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμένα. Είναι ευλογία να διασταυρώνομαι με ανθρώπους που κουβαλούν την ίδια αισθητική και μία καθαρότητα στον τρόπο συναλλαγών μας. Δεν παύει να είναι μία εργασία σκληρή που απαιτεί συνέπεια και συνεχή προσπάθεια, είτε πρόκειται για τη σκηνική και δισκογραφική σου απόδοση, είτε αφορά στην αναζήτηση των κατάλληλων συνεργατών. Υπάρχουν φορές που συναντάς τυχαία τους κατάλληλους ανθρώπους κι άλλες που οφείλεις να τους επιλέξεις και να χτίσεις σταδιακά μια σχέση διαχρονική. Γνώμονας δικός μου αλλά και των συνεργατών που είχα στο πλάι μου μέχρι σήμερα ήταν πάντοτε – και παραμένει – το υλικό που παρουσιάζουμε να αποτελεί τη δική μας κατάθεση εμπειριών στο ταξίδι της αναζήτησης της ελευθερίας, κι όχι η εμπορικότητά του.

MusicCorner: Κορίνα μου σε ευχαριστώ για την κουβέντα μας, να είναι ο δίσκος καλοτάξιδος εύχομαι ολόψυχα!
Κορίνα Λεγάκη: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για όλα!

——————–

*** Ευχαριστούμε το cocktail bar «Life» για τη φιλοξενία (www.facebook.com/profile.php?id=100002115581288 / Ιφικράτους 1-3 , Πεζόδρομος Χαλανδρίου / 210.6896292)…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here