27/9/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο 
Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο τέσσερις μήνες από τη Eurovision του 2013, που ανέδειξε ως μεγάλη νικήτρια τη Δανία, τα νέα όμως για την επόμενη διοργάνωση ήδη τρέχουν και είναι καταιγιστικά! Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, παρόλο που ήθελαν να μας πείσουν για το αντίθετο, η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί (για τρίτη και ελπίζουμε όχι φαρμακερή φορά) στην Κοπεγχάγη, στο B&W Hallerne την 10η Μαΐου. Όμως τα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη είναι κάμποσα και έχουν πονοκεφαλιάσει τους υπεύθυνους της EBU που προσπαθούν μάταια να ικανοποιήσουν τους πάντες.

eurovision_2014_2013_09_01

Σαν ντόμινο έρχονται τα ονόματα των χωρών που δε θα συμμετέχουν φέτος, είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε λόγω διαφορετικής άποψης πάνω σε διοργανωτικά θέματα του διαγωνισμού. Πρώτη και καλύτερη βόμβα η Τουρκία, η οποία εμμένει στην αποχή και το 2014 από το διαγωνισμό, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η απομάκρυνση των επιτροπών από το θεσμό και εναντιώνεται στο γεγονός ότι οι Big 5 περνάνε στο τελικό απευθείας.

Σλοβακία, Μονακό και Λουξεμβούργο (που το ήθελαν σαν τρελοί και παλαβοί να επιστρέψει πίσω) δήλωσαν πως το ταμείο είναι μείον και δε θα μας τιμήσουν ούτε φέτος. Το Λιχτενστάιν, που ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του, δήλωσε ότι δε θα γίνει φέτος μέλος της EBU (που αυτό συνεπάγεται ότι δε μπορεί εκ των πραγμάτων να συμμετέχει) και ότι ίσως μας τιμήσει το 2015, δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Τέλος σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η αποχώρηση φέτος της Κροατίας. Συμφωνά με την χώρα τα οικονομικά τους δεν πάνε και πολύ καλά αλλά πέταξαν και την «σποντούλα» τους ότι έχουν να περάσουν τελικό από το 2009!

Και αν αναρωτιέστε τι γίνεται με την βασίλισσα της οικονομικής κρίσης, την Ελλάδα, θέλω να σας πω ότι όλα είναι ρευστά! Σε συνέντευξή του χθες στο esctoday.com, ο supervisor του διαγωνισμού της Eurovision Sietse Bakker, δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα και θα κάνουν ότι μπορούν για να συμμετέχουμε του χρόνου, πετώντας στην ουσία το μπαλάκι στην ΔΤ, αφήνοντας την εκείνη, να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Έτσι για την ιστορία, η Ελλάδα το 2014 θα κλείσει, 40 χρόνια από την πρώτη φορά που συμμετείχε στο διαγωνισμό!

Στον αντίποδα τώρα, 21 χώρες ήδη έσπευσαν να δηλώσουν το παρόν του χρόνου (Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία, Αλβανία, Ισραήλ, Μάλτα, Ολλανδία, Ρωσία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία κ.α) ενώ κάποιες έχουν αποφασίσει όχι μόνο πότε θα επιλέξουν τραγούδι αλλά και τον καλλιτέχνη τους, όπως το Σαν Μαρίνο που θα εκπροσωπήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά η Valentina Monetta (μπας και κάνει το θαύμα και δει τελικό η χώρα) αλλά και η Conchita Wurst για την Αυστρία, που να με θυμηθείτε θα ακούσουμε πολύ το όνομα της/του –ας με συγχωρέσει, δεν έχω καταλάβει και εγώ-, στο διαγωνισμό!

valentina_monetta_2013_09_01           conchita_wurst_2013_09_01

Το μόνο που μένει να δούμε, τους επόμενους μήνες, είναι ποιες χώρες ακόμη θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα απουσιάσουν από το διαγωνισμό. Πιστέψτε με, θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις. Δυσάρεστες, ευχάριστες, ένας Θεός ξέρει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here