27/9/2013
www.musiccorner.gr

Η Μαριώ και η Φωτεινή Βελεσιώτου θα συναντηθούν στο Black Duck garden που στεγάζεται στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., σε μια παράσταση με τραγούδια άλλων εποχών. Με την ξεχωριστή τους  ερμηνεία θα χρωματίσουν γνώριμα και αγαπημένα τραγούδια όπως «Ας ερχόσουν για λίγο», «Μαραμένα τα γιούλια», «Πέρα από τη θάλασσα», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Η ταμπακιέρα», «Ηλιοβασιλέματα», «Ακρογιαλιές δειλινά», «Τα καβουράκια», «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» και πολλά ακόμα τραγούδια που έβαλαν την σφραγίδα τους στην ελληνική μουσική.

mario_velestiotou_2013_09_01

Η Μαριώ, μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο σε ηλικία 13 χρόνων, τραγουδώντας και παίζοντας ακορντεόν δίπλα στον πατέρα της, που ήταν επίσης μουσικός. Πρωτοβγήκε στο πάλκο τραγουδώντας Θόδωρο Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβο και είχε την τύχη να τραγουδήσει δίπλα στον Μάρκο Βαμβακάρη. Από τότε και μέχρι σήμερα υπηρετεί  με συνέπεια  και πάθος το τραγούδι που αγαπά και το «ταξιδεύει» τόσο ανά την Ελλάδα όσο και τον κόσμο μέσα από διεθνή φεστιβάλ στα οποία συμμετέχει.

Έχει σημαντική δισκογραφία με τραγούδια σμυρναίικα, ρεμπέτικα, λαϊκά και τραγούδια σύγχρονων δημιουργών που γράφτηκαν για τη φωνή της.

Συμμετείχε στους δίσκους «Η Θεσσαλονίκη στα Ρεμπέτικα» και «Η Θεσσαλονίκη στα Ρεμπέτικα Νο 2», (οι πρώτες ανθολογήσεις ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών με θέμα τη Θεσσαλονίκη), «Σβήστα Όλα», «Πάμε Τσάρκα», «Ρεμπέτικο Τραγούδι 1935 – 1959», «Ο Αραμπάς», «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη».

Επίσης συμμετείχε ως κεντρική ερμηνεύτρια στην παρουσίαση ανθολογίας τραγουδιών των Καφέ-Αμάν με τίτλο «Της Ασιάτιδος Μούσης Ερασταί», καθώς και στους δίσκους «Τακίμια», «Μικρές Αγγελίες», «The Grand Dame from Greece», «Τα Λαλεδάκια», «Στο Περιβόλι τ’ ουρανού», «Μπιτ Παζάρ».

Το 1999 επιλέχθηκε από τον συντονιστικό οργανισμό όλων των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Μουσικής του Κόσμου (European Forum Of World Music Festivals) ως η σημαντικότερη Περιοδεύουσα Καλλιτέχνις για το 1999 (Touring Artist of the Year). Την ίδια χρονιά ο δίσκος της “The Grand Dame From Greece” μπήκε στο Top 20 του European World Music Charts για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου, ερμηνεύτρια λιτή και δωρική. Μια γνήσια ρεμπέτισσα, μια παρουσία εκτός star system που ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Συμμετέχει στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης από το 1985. Ωστόσο μέχρι το 2004, για 24 χρόνια, ήταν δασκάλα. Όπως, όμως, έχει πει η ίδια, παρ’ ότι το σχολείο ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής της, ο κύκλος αυτός έκλεισε. Έτσι άνοιξε κάποιος άλλος, αυτός της μουσικής.

Ευτυχώς, γιατί πρόκειται για μια γνήσια λαϊκή φωνή, με μια ξεχωριστή χροιά, από αυτές που λείπουν από το σημερινό λαϊκό τραγούδι.

Συνεργάστηκε με το μουσικό σχήμα “Ανατολή”. Το 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Γυναίκες», σε μουσική Μιχάλη Νικολούδη και στίχους Μάγδας Παπαδάκη, στον οποίο συμμετείχε και η Σωτηρία Λεονάρδου.

Σημαντική ήταν και η συνεργασία της με τον Γιώργο Καζαντζή και την Ελένη Φωτάκη, που το τραγούδι τους «Μέλισσες» την έκανε γνωστή στον ευρύτερο χώρο.
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Black Duck Garden – Athens City Museum bistrot
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, 10561, Αθήνα

Τηλ. 210 3252396

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here