7/3/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Η Μελίνα Τανάγρη είναι μια τραγουδοποιός που σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Ξεκινώντας με σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης στη Σορβόννη, συνέχισε με σκηνογραφία και θέατρο στο Λονδίνο, για να έλθει στην Ελλάδα και να στραφεί στο θέατρο, αλλά τελικά δόθηκε ολοκληρωτικά στο τραγούδι. Ακολούθησαν πολλοί δίσκοι με τραγούδια-σταθμούς που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ τις περασμένες δεκαετίες, δυνατές συνεργασίες όπως με τον Χατζηδάκι και το Σαββόπουλο, για να καταλαγιάσει όλο αυτό και να δημιουργηθεί κάτι νέο, μια Princess Free που προσγειώθηκε στη σκηνή του Πυρήνα την περασμένη Παρασκευή! Και, όπως μας δήλωσε, αν περάσει καλά και αυτή και εμείς, τότε θα ρίξει άγκυρα και θα μπορούμε να πάμε κάθε Παρασκευή να ακούμε τις μαγευτικές ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί. Γιατί ξέρει να διηγείται καλά…!

Με γερές αποσκευές λοιπόν στη λεπτοκαμωμένη πλάτη της, και με την αστείρευτη αισιοδοξία που τη διακατέχει, ανέβηκε στη σκηνή του Πυρήνα  με 2 μόνο μουσικούς, τον κιθαρίστα Δημήτρη Παπαλάμπρου και την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο και στα πλήκτρα και ξεκίνησε τη διήγηση της. Αυτοσχέδια ποιηματάκια, που με τη δύναμη του χιούμορ σε προσκαλούν να “διαβάσεις” και το δεύτερο επίπεδο, και ενδιάμεσα υπέροχες μουσικές.. ”Άραξε μωρό μου”, “όλα μπερδεύονται γλυκά”, “φιλενάδα”, “Θανατηφόρος πυρετός”, και μετά μια ενότητα με γαλλικά τραγούδια από το “18” της Dalida έως το “Je Veux” της Zaz (τραγουδισμένα με υπέροχο accent, έτσι για αλλαγή επιτέλους από τα όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε), και κατόπιν… το “Itchy bitchy teeny weeny“,  το οποίο ενθουσίασε το κοινό! Σε αυτό συνετέλεσε και η σκηνική παρουσία της Μελίνας Τανάγρη, η οποία χωρίς υπερβολή σε μαγεύει. Ακόμα και αν δεν είσαι ακροατής της, σίγουρα δεν θα μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τη σκηνή την ώρα της παράστασης. Γιατί δεν είναι μόνο τα υπέροχα τραγούδια της που σου προσφέρει, τραγουδισμένα με την αναλλοίωτη καθαρότητα της φωνής της, αλλά είναι και το διαδραστικό παιχνίδι που στήνει με το κοινό, με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο. Όπως για παράδειγμα όταν κάποιος από το κοινό της προσέφερε αυθόρμητα μια ανθοδέσμη με πορτοκαλί τριαντάφυλλα (που ταίριαζαν τόσο πολύ με το μπλε φόρεμα της και τα πυρόξανθα μαλλιά της), και χωρίς να διακόψει το τραγούδι ενέταξε μέσα στη χορογραφία της το μπουκέτο και άρχισε ως άλλη …Carmen να μοιράζει στον κόσμο τριαντάφυλλα από σκηνής! Ή όταν στη συνέχεια έβγαλε να μας δείξει με καμάρι το κέντημα της, εκφράζοντας το παράπονο ότι δεν το είχε δει κανείς ως τώρα και ήθελε να μας το δείξει γιατί έκανε τόσο κόπο να το φτιάξει!

Άλλη μια αξιομνημόνευτη στιγμή του προγράμματος ήταν όταν μας προέτρεψε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί αυτοσχεδιάζοντας το  περιβόητο “Je t’ aime, Moi non plus” και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε χαμός από κάτω!

Μετά από περίπου δυόμισι ώρες χωρίς διάλειμμα (και με ένα encore κατ’ απαίτησιν του κοινού) η Μελίνα κατέβηκε από τη σκηνή, αν και η αλήθεια είναι ότι θέλαμε λίγο ακόμα από το “μέλι” της. Γιατί έστησε μια υπέροχη παράσταση με χιούμορ, κέφι, φρεσκάδα, και κυρίως ειλικρίνεια, μακρυά από τα τουρκομπαρόκ υπερχρεωμένα θεάματα με ντισκοτσιφτετέλια που μας σερβίρουν καθημερινά. Όπως άλλωστε δήλωσε και η ίδια, η σαντέζα επέστρεψε! Και έχει κέφια!

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή την εντοπίσαμε ανάμεσα στο πλήθος να μιλά με τον κόσμο (ανάμεσα τους και πολλοί φίλοι της, όπως η Ευσταθία, για την οποία πληροφορήθηκα ότι η εξαιρετική παράστασή της στο Eliart πήρε παράταση και πολύ χάρηκα). Η μίνι-συνέντευξη που ακολουθεί είναι αυτά που μπόρεσα να απομονώσω από μια ενδιαφέρουσα κουβέντα πάνω στη ζωή και την τέχνη γενικότερα…

Music Corner: Καλησπέρα και καλή αρχή! Θέλετε να μας προϊδεάσετε για το τι θα δούμε σήμερα;
Μελίνα Τανάγρη: Αποφάσισα να φτιάξω μια παράσταση όπως θα μου άρεσε ακριβώς, μακρυά από όλη τη μιζέρια που μας σερβίρουν καθημερινά. Και ελπίζω να αρέσει και σε εσάς!

 

Music Corner: Είστε πολύ χαμογελαστή, μιλάτε με τον κόσμο, δε φαίνεστε καθόλου αγχωμένη για την πρεμιέρα.
Μελίνα Τανάγρη: Αλήθεια; Έχω πολύ τρακ, όπως κάθε πρώτη φορά. Μάλιστα θέλω να εισηγηθώ ώστε να …καταργηθεί “η πρώτη φορά”! Να μην υπάρχει πια, αλλά να πάμε κατευθείαν στη δεύτερη, που θα είμαστε πιο συμφιλιωμένοι με το “καινούριο” και το “άγνωστο”! (Γελάμε)

Music Corner: Princess Free λοιπόν ο τίτλος τη παράστασης. Και μια μοντέρνα παιχνιδιάρικη αφίσα…
Μελίνα Τανάγρη: Ναι, μου άρεσε πολύ όταν τη φτιάχναμε, ήθελα να μεταδώσω αυτό το κέφι και τη φρεσκάδα της παράστασης, να είναι κάτι φωτεινό σε αντίθεση με τη μουντάδα των καιρών… Ελπίζω να δημιουργεί και στον κόσμο τα ίδια συναισθήματα όταν τη βλέπει.

Music Corner: Είχατε συνεργαστεί αρκετά με το Μάνο Χατζιδάκι. Στις μέρες μας η πνευματική ελίτ του τόπου μοιάζει απούσα και όλοι μιλάνε για τους παλιούς… Έχοντας ζήσει την εποχή εκείνη, αλλά και το σήμερα, ποια είναι η άποψη σας;
Μελίνα Τανάγρη: Εκείνες οι εποχές ήταν πιο ανέμελες και κυρίως πιο ξεκάθαρες. Ήξερες τι είχες να αντιμετωπίσεις. Τώρα πιστεύω ότι έχουν μπει όλα σε ένα μεγάλο χωνευτήρι και θα βγει κάτι καινούριο μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τώρα σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας μας πρέπει να βρει από που θα πιαστεί για να μη “βυθιστεί” και παρασυρθεί από όλο αυτό.

Music Corner: Πιστεύετε ότι για τους νέους είναι πιο δύσκολα τα πράγματα;
Μελίνα Τανάγρη: Βασικά πιστεύω πολύ στους νέους! Ταυτίζομαι μαζί τους, έχω τους ίδιους προβληματισμούς, τους συμπονώ και τους δικαιολογώ. Πρέπει να βρουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους για να πολεμήσουν όλο αυτό το “κακό” που ξεφυτρώνει από παντού. Αλλά είμαι αισιόδοξη, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουν να ανατρέψουν αυτή τη μαυρίλα που υπάρχει γύρω μας, αρκεί να βοηθήσουμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι ώστε να δράσουμε συλλογικά. Τότε μόνο θα ξαναλάμψει ο ήλιος!

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here