«Δεν πρέπει να ανταπεξέλθω σε τίποτα από αυτά που περιμένουν οι άλλοι. Κάνω μουσική για να είμαι ευτυχισμένη, όχι για να ανταποκρίνομαι σε προσδοκίες»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη (+ φωτο αρχείου)
Music Corner – 4/9/2012

Η πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου ήταν στο κομμάτι «Στο ’πα και στο ξαναλέω», όταν το 2007 το περιοδικό Δίφωνο δικαιωματικά και προφητικά τη συμπεριέλαβε στο δίσκο «Η Γενιά του 2010». Την ανακάλυψα ενδεχομένως αργά αν αναλογιστεί κανείς πως το ταξίδι της στο τραγούδι είχε ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα από τη Δεύτερη Ακρόαση της Μικρή Άρκτου. Παρόλα αυτά το καταπληκτικό με αυτή την κοπέλα είναι πως άπαξ και την ακούσεις μία φορά δεν μπορείς να την ξεχάσεις!

Εξομολογείται πως δυσκολεύεται απίστευτα να θυμηθεί ονόματα, αλλά δεν ξεχνά ποτέ πρόσωπα, καθώς και την εντύπωση που της κάνουν αυτά. Θα μπορούσε πολύ άνετα σε όλη τη μουσική της πορεία να μη γυρίσει ούτε ένα video clip, εάν της το επέτρεπαν, ξέρει από ζώδια και ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν πως τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα! Το μεσημεριανό μας ραντεβού δόθηκε στο Χαλάνδρι στο πάντα φιλόξενο Café Life. Η κουβέντα μας ήταν πολύ χαλαρή, σχεδόν παρεΐστικη, με τη μόνη διαφορά πως κάποια στιγμή το μαγνητοφωνάκι μου έγραφε rec…!

Music Corner: Είχες ένα γεμάτο χειμώνα και ένα ακόμα πιο γεμάτο καλοκαίρι! Ανάμεσα στις συναυλίες βρήκες χρόνο για διακοπές;
Νατάσσα Μποφίλιου: Όχι. (γελάει…) Δεν έκανα διακοπές. Έκανα μόνο συναυλίες παίρνοντας βέβαια πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Μια συναυλία είναι πάντα ανακουφιστική, αλλά η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να πάω δυο-τρεις μέρες κάπου. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Του χρόνου το καλοκαίρι δε θα δουλέψω.

Music Corner: Το έχεις αποφασίσει από τώρα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Ναι, θα κάνω διακοπές!

Music Corner: Διακοπές διαρκείας!
Νατάσσα Μποφίλιου: Θα καθίσω να ξεκουραστώ. Για δυο-τρεις μήνες δε θα κάνω τίποτα…

Music Corner: Ξέρεις από τώρα και το πού θα πας;
Νατάσσα Μποφίλιου: Αγαπώ πάρα πολύ τη Φολέγανδρο. Είναι λατρεμένο μέρος. Θα πάω και τώρα στο νησί για τρεις μέρες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι διακοπές. Σίγουρα του χρόνου θα περάσω και από εκεί. Αυτό είναι που μου έλειψε περισσότερο φέτος. Μου έλειψε το νησί, οι ημέρες που περνάμε στο Κάτεργο με την παρέα μου, να καθίσω στον ήλιο… Όλο το φετινό καλοκαίρι έχω κάνει μόνο τρία μπάνια (γελάει).

Music Corner: Ο Σεπτέμβρης φέρνει μια μελαγχολία γιατί σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού και όταν ήμασταν παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων. Εσένα τι συναισθήματα σου βγάζει αυτή η εποχή;
Νατάσσα Μποφίλιου: Το φθινόπωρο είναι μία εποχή την οποία, επειδή ακριβώς είναι μεταβατική, δεν την έχω βιώσει ποτέ ιδιαίτερα. Συνήθως καταλαβαίνω ότι ξεκίνησε η χρονιά όταν πια έχει αρχίσει να μπαίνει ο χειμώνας. Το φθινόπωρο επειδή οργανώνεσαι δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει ο χρόνος, είναι μια εποχή που περνάει πάρα πολύ γρήγορα. Αρχίζω και καταλαβαίνω ότι μπήκαν τα κεφάλια μέσα από το Δεκέμβρη και μετά.

Music Corner: Στα σχολικά σου χρόνια δεν σε έπιανε αυτό το «παράπονο» του πάλι σχολείο και πρωινό ξύπνημα…
Νατάσσα Μποφίλιου: Όχι ποτέ.

Music Corner: Ήσουν καλή μαθήτρια; Το αγαπούσες το σχολείο;
Νατάσσα Μποφίλιου: Ήμουν καλή μαθήτρια, αλλά φυσικά δεν αγαπούσα το σχολείο για τα μαθήματα. Ήμουν καλή μαθήτρια γιατί δεν ήθελα να είμαι κακή. Δε θα μπορούσα να είμαι σκράπας. Αγαπούσα το σχολείο για τις πλάκες και τα αστεία με τα παιδιά. Ήμουν πάρα πολύ αγοροκόριτσο και κάναμε πολλές φάρσες και αλητείες. Το σχολείο μου άρεσε γι’ αυτούς τους λόγους.

Music Corner: Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου σε οδήγησε στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής;
Νατάσσα Μποφίλιου: Με ενδιέφερε το γνωσιακό επίπεδο αυτή της επιστήμης και ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ με το διπλωματικό σώμα. Θεωρούσα ότι με την ενασχόλησή μου αυτή θα μπορούσα να ταξιδεύω, να συναντώ άλλους πολιτισμούς και να προσφέρω κάτι στην ανθρωπότητα. Βέβαια, αργότερα συνειδητοποίησα ότι αυτή τη δουλειά δε θα μπορούσα να την κάνω ποτέ. Θα μπορούσα να είμαι σε μία μη κερδοσκοπική ομάδα, να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να δουλεύω εθελοντικά, αλλά δε νομίζω ότι τελικά θα μπορούσα να κάνω το διπλωματικό μεσάζοντα, ο οποίος σίγουρα θα εξυπηρετεί και συμφέροντα. Δε θα τα κατάφερνα να ανταπεξέλθω, οπότε ευτυχώς που έγινα τραγουδίστρια. Ταξιδεύω, επικοινωνώ με τον κόσμο και νιώθω ότι μπορώ να κάνω τη ζωή του σε ένα επίπεδο πιο όμορφη, οπότε σκέφτομαι ότι η ζωή μου τα έφερε ωραία τα πράγματα.

Music Corner: Είναι ευθύνη από τα πρώτα σου κιόλας βήματα να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους ερμηνευτές μιας γενιάς καλλιτεχνών; Υπάρχει το άγχος να ανταποκριθείς σε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εσένα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Το μεγάλο μου άγχος είναι να ανταποκριθώ σε αυτά που θέλω εγώ να κάνω και όχι σε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Σε μερικούς τομείς στη ζωή μου έχω το σύνδρομο της καλής μαθήτριας, αλλά όχι στη μουσική. Η μουσική για μένα είναι κάτι πολύ ατόφιο και δεν έχει σκέψεις. Είναι κάτι που ρέει, που βγαίνει από μέσα μου, που υπάρχει χωρίς να έχει από πίσω νοοτροπίες και σχέδια. Δεν πρέπει να ανταπεξέλθω σε τίποτα από αυτά που περιμένουν οι άλλοι. Αν το κάνω θα χάσω την καλλιτεχνικότητά μου. Πρέπει να ανταπεξέλθω σε αυτά που προάγουν την καλλιτεχνική μου έκφραση. Γι’ αυτό είμαστε καλλιτέχνες, για να εκφραζόμαστε και να βγάζουμε την ψυχή μας. Όταν μπω στη διαδικασία να σκεφτώ ότι οι άλλοι έχουν απαιτήσεις από εμένα και περιμένουν κάτι γιατί πιστεύουν ότι είμαι μια καλή τραγουδίστρια, τότε θα χάσω την ουσία της μουσικής. Κάνω μουσική για να είμαι ευτυχισμένη, όχι για να ανταποκρίνομαι σε προσδοκίες. Είναι εξαιρετικά τιμητικό βέβαια να με βάζουν σε μία τέτοια θέση, αλλά είναι και παγίδα. Μπορεί να σε εγκλωβίσει καλλιτεχνικά, να σε φοβίσει και μπορεί επίσης να έρθει μια μέρα και να μην μπορείς πια να ανταπεξέρχεσαι στις προσδοκίες. Τότε θα χάσεις την έκφρασή σου.

Music Corner: Τι θα κάνεις αν έρθει κάποια στιγμή που αυτό το οποίο εσύ προσφέρεις δεν βρίσκει ανταπόκριση, ακριβώς επειδή δεν είναι αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εσένα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Το έχω σκεφτεί αυτό που λες. Χθες το βράδυ είχα ένα εξαιρετικά σημαντικό καλλιτεχνικό ραντεβού στο σπίτι μου. Αμέσως μετά σκεφτόμουν ότι θα έρθει μία μέρα που σίγουρα θα κάνω κάτι το οποίο δε θα έχει ανταπόκριση. Δεν υπάρχει περίπτωση να το γλιτώσω, γιατί κανείς δεν το έχει κατορθώσει αυτό. Σκεφτόμουν λοιπόν με ποιο τρόπο θα το διαχειριστώ όταν έρθει. Ευχόμουν να μου συμβεί αυτό που μου είπε ο Αλκίνοος όταν βρεθήκαμε στο Νεστόριο. Είναι λίγες οι φορές που μου λέει κάποιος κάτι και μπαίνει βαθιά μέσα μου. Μου είπε: «Ξέρεις τι σημαντικό πράγμα είναι να έχω να βαρεθώ από το στρατό»; Σκέφτηκα τότε πόσο σημαντικό είναι να μη βαρεθείς. Σκεφτόμουν λοιπόν αυτό και έλεγα δεν πειράζει. Ας μην ανταποκρίνονται όλοι σε αυτό που κάνω. Ας έρθει και η αποτυχία. Τουλάχιστον, ας μη βαρεθώ ποτέ. Ας καταφέρω να κρατήσω μέσα μου άσβεστο αυτό το πάθος και αυτή την αγάπη που έχω για τη μουσική. Εξάλλου ποτέ έως τώρα όσα έχω κάνει δεν τα έχω συσχετίσει με την εισπρακτική επιτυχία. Θέλω να βλέπω τα πρόσωπα. Να αισθάνομαι τους ανθρώπους.

Music Corner: Έχεις πτυχίο πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων από το Ελληνικό Ωδείο. Ένιωσες ποτέ την ανάγκη μπεις στο χώρο των τραγουδοποιών;
Νατάσσα Μποφίλιου: Γράφω και μουσική και στίχους, αλλά κάθε φορά που λέω ότι θα βγάλω τα δικά μου τραγούδια, υπάρχει κάτι άλλο που μου αρέσει περισσότερο και έτσι δεν τα βγάζω ποτέ (γελάει). Ούτως ή άλλως δημιουργώ γιατί θέλω να εκφράσω εκείνη τη στιγμή αυτό που αισθάνομαι. Δε δημιουργώ με αξιώσεις, έχοντας στο μυαλό μου ότι αυτό θα μπει σε ένα δίσκο. Δεν έχω αυτό το άγχος και αυτό είναι ένα καλλιτεχνικό κομμάτι που είναι δικό μου. Το κάνω για την ψυχή μου.

Music Corner: Συζητούσαμε πριν ότι η μέρα σου σήμερα είναι γεμάτη. Πώς τα πας με τις δημόσιες σχέσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο που κινείσαι;
Νατάσσα Μποφίλιου: Επικοινωνώ τη δουλειά μας όταν έχω κάτι να πω. Κάνω συνεντεύξεις όταν ετοιμάζομαι να εμφανιστώ σε κάποιο μαγαζί, να κάνω μια συναυλία ή ένα δίσκο. Τις κάνω όλες μαζί. Πρέπει να υπάρχει όμως μια αφορμή που πρέπει να επικοινωνηθεί, γιατί ουσιαστικά μια συνέντευξη ή μια εμφάνιση σε κάποια εκπομπή είναι μια πρόσκληση προς τον κόσμο.

Music Corner: Δεν το επιδιώκεις αν δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος λόγος;
Νατάσσα Μποφίλιου: Όχι, καθόλου. Αλλά είμαστε έτσι και αλλιώς πολύ ενεργοί. Οι τελευταίες τρεις σαιζόν ήταν έντονες, οπότε δεν είχαμε μεγάλες παύσεις. Φαντάζομαι ότι θα έκανα μεγάλες παύσεις αν δεν είχα κάτι να πω.

Music Corner: Σε ενοχλεί να βλέπεις συνεχώς ανθρώπους να εμφανίζονται παντού χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάτι να πουν;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δε νομίζω ότι συμβαίνει πολύ, με εξαίρεση τα πρόσωπα που είναι μαζικής κατανάλωσης και απασχολούν τον κίτρινο τύπο κυρίως με την προσωπική τους ζωή. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, μιλούν όταν έχουν κάτι να πουν. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον καλλιτέχνη που εκτιμώ και κατ’ επέκταση γνωρίζω τις συνεντεύξεις του να το κάνει αυτό. Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που εμφανίζονται συνέχεια. Δεν τους εκτιμώ αυτούς τους ανθρώπους, οπότε δεν παρακολουθώ και την καριέρα τους.

Music Corner: Τι προσβάλλει την αισθητική σου στα ελληνικά μουσικά πράγματα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Η υποκρισία. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι αυθεντικοί. Είναι πολύ λίγοι εκείνοι που είναι ο εαυτός τους. Αυτό με ενοχλεί και το θεωρώ ακαλαίσθητο. Μπορεί επίσης να με ενοχλήσει κάτι του οποίου η πρόθεση είναι φαιδρή και επιφανειακή. Κάτι που είναι αναλώσιμο, που έχει σκοπό να απασχολήσει για λίγο και μετά να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Music Corner: Όταν ξεκίνησες πλέον επαγγελματικά την ενασχόλησή σου με τη μουσική, τι ήταν αυτό που ήλπιζες ότι θα επιτύχεις και τι εκείνο που φοβόσουν ότι μπορεί συναντήσεις στην πορεία σου;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δεν ευχόμουν τίποτα και δε φοβόμουν τίποτα. Δεν κατάλαβα πώς ασχολήθηκα με τη μουσική. Δεν το έχω πάρει χαμπάρι!

Music Corner: Είσαι ακόμα ερασιτέχνης;
Νατάσσα Μποφίλιου: Εντελώς… Απλώς τώρα έχω μεγαλώσει. Έχουν περάσει τα χρόνια και έχω αποκτήσει μία καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και σαφώς πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Όλοι μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις καταστάσεις γύρω μας. Όταν ξεκινήσαμε το μόνο που θέλαμε ήταν να παίζουμε τα τραγούδια μας. Κατάλαβα ότι είμαι τραγουδίστρια πρόπερσι. Τραγουδούσα το «Εν λευκώ» έχοντας κλείσει τα μάτια μου και ήταν από κάτω πολλής κόσμος. Όταν τα άνοιξα ήταν λες και μου είχες ρίξει χαστούκι. Σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί να ξέρουν το «Εν λευκώ»! Τότε κατάλαβα ότι είμαι τραγουδίστρια και από τότε άρχισα να το λέω. Μέχρι τότε με ρωτούσαν τι δουλειά κάνω και έλεγα πως ασχολούμαι με διάφορα πράγματα και με τη μουσική και πως κάποια στιγμή σκέφτομαι να τελειώσω και τη σχολή μου.

Music Corner: Την τελείωσες;
Νατάσσα Μποφίλιου: Όχι, χρωστάω ακόμα κάποια μαθήματα.

Music Corner: Θα την τελειώσεις;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δεν ξέρω. Είναι όμως σαν να την έχω τελειώσει γιατί πραγματικά σπούδασα στη σχολή μου. Δεν ήμουν από εκείνους που δεν πατούσαν. Χρωστάω απλώς κάποια μαθήματα γιατί έμπλεξα με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και δυσκολευόμουν στον προγραμματισμό.

Music Corner: Το επάγγελμα είναι τέτοιο που πολλές φορές οδηγεί στη ματαιοδοξία και στο ναρκισσισμό. Έχεις πέσει ποτέ σε αυτή την παγίδα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δε νομίζω ότι είμαι ούτε ματαιόδοξη, ούτε νάρκισσος. Είμαι φιλόδοξη. Έχω όνειρα. Πιστεύω στον εαυτό μου. Δεν είμαι ταπεινός άνθρωπος γιατί ξέρω τις δυνατότητές μου. Όμως δε θυσιάζω μπροστά στην ανάδειξη της προσωπικότητάς μου και των καλλιτεχνικών μου φιλοδοξιών τους δικούς μου ανθρώπους και την καλλιτεχνία. Δε με τυφλώνει η επιτυχία. Δεν την κυνηγάω. Έχω μια «αλαζονεία» γιατί νιώθω ότι η ζωή μου πρέπει να είναι όπως εγώ τη θέλω και δουλεύω πολύ σκληρά γι’ αυτό. Δεν είμαι ματαιόδοξη ή νάρκισσος ή τουλάχιστον αν είμαι δεν το ξέρω. Δε μου το έχει πει κανείς. Μου έχουν πει άλλα…

Music Corner: Τι αν επιτρέπεται;
Νατάσσα Μποφίλιου: Με λένε …τρελή και με την καλή και με την κακή έννοια! Έχω διάφορα αρνητικά και συνήθως όσοι μου τα λένε έχουν δίκιο.

Music Corner: «Οι μέρες του φωτός» μετράνε τρεις μήνες ζωής. Ανήκεις στους ρομαντικούς καλλιτέχνες που επιμένεις στην απτή μουσική και στον ολοκληρωμένο δίσκο και μάλιστα σε αυτή σου την απόπειρα μας γυρνάς στις εποχές των δύο πλευρών ενός δίσκου.
Νατάσσα Μποφίλιου: Είμαστε γενικώς λίγο παλαιομοδίτες ως προς την κατασκευή της μουσικής. Επιμένουμε στους δίσκους δημιουργών, στην ομάδα, στα τραγούδια που έχουν καλλιτεχνικό αίτημα και στο δίσκο που είναι μικρό έργο τέχνης και κάποιος μπορεί να το πάρει στα χέρια του. Ακόμα δεν έχει μπει στη λογική μας κάποιος άλλος τρόπος. Μπορεί αύριο μεθαύριο να σου πω ότι εντάσσεται στη λογική μας η ψηφιοποίηση της μουσικής και ο διαδικτυακός διαμοιρασμός. Αυτός ο δίσκος όμως ήταν όνειρό μας να κυκλοφορήσει έτσι. Δεν είμαι ενάντια. Η μουσική πρέπει να εξελίσσεται όπως και οι τρόποι διακίνησής της. Κάποτε ήταν το βινύλιο, η κασέτα, το CD. Τώρα είναι αυτό. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ αυτή τη δουλειά με άλλο τρόπο.

Music Corner: Το internet είναι κομμάτι της ζωής σου;
Νατάσσα Μποφίλιου: Ψιλοασχολούμαι κατά περιόδους. Κυρίως για ενημέρωση. Σκέψου ότι δεν έχω Facebook. Έγινε hacking και μου έσβησαν και τις δύο σελίδες που είχα. Μετά βαρέθηκα και δεν ξαναέκανα. Έχω μόνο το Twitter που μου αρέσει πιο πολύ. Είναι πιο ποιητικό. Μέσα σε 140 χαρακτήρες ο άλλος βγάζει την προσωπικότητά του. Και ψυχαναλυτικά να το δεις έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Music Corner: Μια δήλωσή σου στο twitter προκάλεσε αντιδράσεις. Δε θέλω να επεκταθώ γιατί έχεις ήδη ερωτηθεί και μιλήσει αρκετά γι’ αυτό. Θέλω να πάω λίγο παραπέρα και να σε ρωτήσω ποια πιστεύεις πως πρέπει να είναι η θέση των καλλιτεχνών σε μια εποχή κρίσης σε όλους τους τομείς;
Νατάσσα Μποφίλιου: Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζει αυτό που είναι. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν παγιωμένες θέσεις ή θέσφατα που δεν πρέπει να καταργούνται. Κάθε καλλιτέχνης έχει άποψη, στυλ και αναζητήσεις. Αυτό μεταφράζεται και κοινωνικά. Αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα. Ένας καλλιτέχνης δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία, ούτε η κοινωνία από τους καλλιτέχνες. Είναι μία σχέση που αλληλεπιδρά. Μια πολιτική άποψη είναι η στάση ζωής σου και αυτή έχει να κάνει σίγουρα και με τη στάση που κρατάς απέναντι στο επάγγελμά σου. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος δρόμος, όμως ναι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν μια καθαρή στάση ζωής γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το έχουν αυτό. Η κοινωνία και η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους με ξεκάθαρες θέσεις που αγωνίζονται γι’ αυτές. Στους καλλιτέχνες υπάρχει απλώς μια extra ίσως ευαισθησία, γιατί μπορούν να αντιληφθούν κάτι λίγο καλύτερα από το μέσο πολίτη με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή «κεραία» που έχουν.

Music Corner: Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι πρέπει να διατηρήσουμε και να φέρουμε μπροστά ως λαός, ώστε κάποια στιγμή να βγούμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο;
Νατάσσα Μποφίλιου: Την οξυδέρκεια και την ευφυΐα μας για αρχή. Επίσης αυτό τον πολιτισμό τον οποίο διατυμπανίζουμε και έχουμε κάνει πιπίλα. Ο καθένας μπορεί να λέει «εγώ είμαι Έλληνας» χωρίς να γνωρίζει τον πολιτισμό του. Ας τον γνωρίσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που δεν έχουν πάει ποτέ στην Ακρόπολη, λένε όμως ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή γιατί έχουμε την Ακρόπολη. Πρέπει να γνωρίσουμε το πολιτισμικό μας παρελθόν και να εκμεταλλευτούμε την οξυδέρκειά μας. Να κάνουμε πράγματα. Είμαστε έξυπνοι και πιστεύω πολύ σε εμάς. Είμαστε απλώς λίγο συμφεροντολόγοι και λίγο τεμπέληδες. Πιστεύουμε ότι είμαστε γαμάτοι και επειδή είμαστε τέτοιοι πρέπει να γίνονται όλα χωρίς όμως εμείς να κουραστούμε. Έχουμε διάφορα ελαττώματα.

Music Corner: Έχει τύχει να βρίσκεσαι στην σκηνή και να γίνει κάτι που θα σε αποσυντονίσει ή ακόμα και θα σε εκνευρίσει;
Νατάσσα Μποφίλιου: Μια και δύο φορές;

Music Corner: Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;
Νατάσσα Μποφίλιου: Αναλόγως. Ότι μου βγαίνει. Συνήθως πάω κοντά του και ξεκινάω με αστεία. Αν είναι μεγάλος κάφρος θα του την πω. Δεν έχω πρόβλημα. Ρίχνω και κανένα περίεργο ψαρωτικό βλέμμα. Όσο περνάνε τα χρόνια ο κόσμος το ξέρει και έτσι έρχομαι σε αυτή τη θέση όλο και λιγότερο. Δε μου αρέσει να γίνεται φασαρία όταν τραγουδάω γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Δεν μπορώ να τραγουδήσω καλά τη στιγμή που ο άλλος έχει πληρώσει για να δει από εμένα το 100%. Αν υπάρχει ένας που για οποιοδήποτε λόγο θέλει να μου σπάσει τα νεύρα θα εμποδίσει εκείνον που έχει έρθει για να ακούσει μουσική. Αυτό μου τη δίνει. Για εμένα το πιο εύκολο είναι να διεκπεραιώσω. Να μιλάει ο κόσμος, να με έχει γραμμένη και εγώ να πάρω το μεροκάματο και να γυρίσω σπίτι μου. Δεν μπορώ όμως να δουλέψω έτσι. Κάνω μια παράσταση με στόχο να ψυχαγωγηθούν οι άνθρωποι που θα την παρακολουθήσουν. Να τους δώσω το καλύτερο του εαυτού μου. Αν υπάρχει κάποιος που με εμποδίζει δε θα το ανεχτώ και ας με αποκαλέσει όπως θέλει. Έχει γίνει και αυτό κατά καιρούς. Έχουν πει πολλά πράγματα. Χέστηκα. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. «Κοίτα το ψώνιο δε θέλει να μιλάμε». Αν έχεις έρθει να περάσεις το χρόνο σου, πάρε τα λεφτά σου και πήγαινε σπίτι σου. Πήγαινε σε κάποιον άλλο καλλιτέχνη που δεν τον πειράζει. Δε θα σου επιτρέψω να δημιουργήσεις χάβρα Ιουδαίων κάνοντας το αφεντικό στη δική μου παράσταση.

Music Corner: Ξεκάθαρα πράγματα…
Νατάσσα Μποφίλιου: Πάντα λέω στην είσοδο και στο μαγαζί ότι αν κάποιος νιώθει ότι αυτό που του προσφέρω δεν τον καλύπτει και δεν τον ικανοποιεί μπορεί να πάρει τα λεφτά του πίσω και καλύπτω εγώ τη διαφορά. Πάρε το εισιτήριό σου και φύγε αλλά μη με ενοχλείς. Δε θα μου επιβληθεί όμως μια συμπεριφορά που λέει ότι στις μουσικές σκηνές έχουμε έρθει να χαβαλεδιάσουμε και όχι να ακούσουμε μουσική. Είμαι τραγουδίστρια και μου αφήνεις τα χρήματά σου για να σε ψυχαγωγήσω. Αν δεν το κάνω ζήτα τα λεφτά σου πίσω και φύγε, αλλά δε θα σου επιτρέψω να με εμποδίσεις.

Music Corner: Υπήρξε ποτέ κάποια ακραία αντίδραση που σε έφερε σε δύσκολη θέση;
Νατάσσα Μποφίλιου: Ποτέ. Υπήρξαν βέβαια κάποιες φορές που θύμωσα. Έχουν γραφτεί πράγματα που είναι ανυπόστατα και για τα οποία έχω θυμώσει, ποτέ όμως σε προσωπική επαφή δεν έχει γίνει κάτι. Μια φορά μόνο πιαστήκαμε στα χέρια με ένα μαγαζάτορα. Με προσέβαλε πάρα πολύ. Δεν είναι προς τιμήν μου γιατί είμαι και κορίτσι πράμα και είναι ντροπή, όπως λέει και η γιαγιά μου, αλλά θύμωσα πάρα πολύ. Αυτός το ξεκίνησε. Με έσπρωξε χωρίς να έχω κάνει κάτι. Έχω δουλέψει σε πολλά μαγαζιά και για το επαγγελματικό μου ήθος μπορεί να μιλήσει οποιοσδήποτε έχει συνεργαστεί μαζί μου χωρίς να έχει να πει κάτι κακό. Αυτός ο άνθρωπος για να ρίξει στάχτη στα μάτια κάποιων με κατηγόρησε και με έσπρωξε. Συνήθως δεν έρχομαι ποτέ σε τέτοια θέση, αλλά ήμουν μόνη και αυτός ήταν ένας τρελός σκυλοκάπελας. Ήταν πολύ δυσάρεστο αυτό που συνέβη. Γενικά όμως δεν έρχομαι εύκολα σε δύσκολη θέση. Πρέπει να το προσπαθήσει πολύ κάποιος. Θα το καταφέρει μόνο αν με πληγώσει, όχι αν μου πει κάτι βαρύ. Αν με πληγώσεις συναισθηματικά τότε μόνο έρχομαι σε δύσκολη θέση. Έχω την τύχη βέβαια να έχω έναν πολύ ωραίο κόσμο. Είναι ωραίος κόσμος αυτός που συναναστρέφομαι.

Music Corner: Βάζεις «αν» στη ζωή σου; Με την έννοια πως «αν δεν έδινα αυτή τη συνέντευξη θα ήμουν στην παραλία τώρα» ή «αν δεν έκανα εκείνο το demo για τη Μικρή Άρκτο μπορεί τώρα να μην έδινα αυτή τη συνέντευξη».
Νατάσσα Μποφίλιου: Ναι, τα κάνω συνέχεια αυτά τα «παιχνίδια». Μου αρέσει να πιστεύω ότι η ζωή μου στήνει ωραίες φάσεις κι εγώ πέφτω σε αυτές τις «παγίδες» που εν τέλει μου βγαίνουν σε καλό. Απολαμβάνω όλο αυτό το φιλολογικό και ιδεολογικό στοιχείο.

Music Corner: Για ποια απασχόληση, πέρα από τη μουσική, επιδιώκεις πάντα να βρίσκεις λίγο χρόνο μέσα στο ομολογουμένως βεβαρημένο σου πρόγραμμα;
Νατάσσα Μποφίλιου: Να είμαι με τους φίλους και την οικογένειά μου. Είναι ο ανεφοδιασμός μου. Αν δε δω τους φίλους και την οικογένειά μου μια φορά την εβδομάδα δεν μπορώ να λειτουργήσω. Παθαίνω παράλυση από την έλλειψη. Είναι το οξυγόνο μου…

Music Corner: Να έρθουμε στα συναυλιακά. Η πολυαναμενόμενη συναυλία στην Τεχνόπολη έφτασε και όπως συνηθίζεις να λες θα είναι ένα party.
Νατάσσα Μποφίλιου: Είναι το finale της χρονιάς. Γιορτάζουμε το τέλος των παραστάσεών μας στην Αθήνα. Πέρυσι έγινε τον Ιούνιο, αλλά ήταν το τέλος των παραστάσεων που γίνονταν για τα «Εισιτήρια διπλά». Πάντα γιορτάζουμε κάτι. Έναν ωραίο κύκλο που κλείνει. Για φέτος είναι οι παραστάσεις του χειμώνα και της περιοδείας.

Music Corner: Μετά από την Τεχνόπολη συνεχίζεις όμως τις συναυλίες…
Νατάσσα Μποφίλιου: Έχω κάποιες ακόμα στην περιφέρεια και σκέφτομαι τι θα κάνω το χειμώνα. Ψάχνομαι. Δεν μπορώ να βάλω το μυαλό μου σε τάξη. Θες η κούραση, θες ο ενθουσιασμός μου για αυτό που πέρασε…

Music Corner: Τι άλλο θα μπορούσε να είναι πέρα από εμφανίσεις; Έχεις άλλα σχέδια;
Νατάσσα Μποφίλιου: Φέτος θα κάνω κάποιες παραστάσεις. Το καλοκαίρι είπαμε διακοπές και μετά τα πλάνα μου είναι για κάτι τελείως διαφορετικό. Μια άλλη μορφή έκφρασης…

Music Corner: Μας αφήνεις με ερωτηματικά!
Νατάσσα Μποφίλιου: Θα είναι και τα αγόρια, ο Θέμης και ο Γεράσιμος, αλλά όλοι θα είμαστε σε άλλο ρόλο! Αυτό όμως είναι για την επόμενη χρονιά. Για το φθινόπωρο του 2013, όχι για τώρα…..

——————-

*** Ευχαριστούμε το cafe bar «Life» για τη φιλοξενία (www.facebook.com/profile.php?id=100002115581288 / Ιφικράτους 1-3 , Πεζόδρομος Χαλανδρίου / 210.6896292)

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here