8/3/2013
Γράφει ο Σέργιος Κουκουλάγκος
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

Οι συστάσεις είναι περιττές για μία κορυφαία ερμηνεύτρια σαν τη Μελίνα Κανά. Μιλούν για εκείνη τα πολλά σημαντικά και όμορφα τραγούδια που της έχουν εμπιστευτεί ορισμένοι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Παντελής Θαλασσινός.

Για μία και μοναδική μουσική παράσταση εμφανίστηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου η Μελίνα Κανά στο Black Duck που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολυσύχναστη πλατεία Καρύτση. Φτάσαμε, λοιπόν, στο μαγαζί γύρω στις 9.30 για να πάρουμε δηλώσεις από τη σπουδαία ερμηνεύτρια. Εκεί, κατευθυνθήκαμε στον κάτω όροφο του μαγαζιού, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής, για να συζητήσουμε μαζί της πριν εμφανιστεί στη σκηνή.    

Music Corner: Πείτε μας τι πρόκειται να δούμε στην αποψινή μουσική παράσταση;
Μελίνα Κανά: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο χρόνος της μουσικής παράστασης σήμερα θα είναι πιο μικρός απ’ αυτόν που εμφανίζομαι συνήθως σε μία μουσική σκηνή γιατί κάτι τέτοιο το επιβάλλει ο χώρος. Νομίζω ότι είναι πιο κομψό σε αυτήν τη φυσιογνωμία του χώρου να κάνω μικρότερης διάρκειας παράσταση. Θα είναι κάποια από τα πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχω πει σε CDs όπως και κάποια τραγούδια από άλλους καλλιτέχνες όπως του Αλκίνοου ή του Ορφέα, που έχω επιλέξει να λέω…

Music Corner: Επιλέξατε το Black Duck που είναι ένας μικρός, ζεστός χώρος για τη σημερινή σας εμφάνιση. Σε γενικές γραμμές, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του χώρου που εμφανίζεστε;
Μελίνα Κανά: Νομίζω ότι προτιμώ τους μικρότερους χώρους γιατί είναι πιο άμεσοι και είναι πιο εύκολο να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα έτσι ώστε να συμμετέχει περισσότερο ο κόσμος. Το μεγάλο είναι λίγο απρόσωπο, ωστόσο για να μην είμαι και τελείως απαγορευτική στους μεγάλους χώρους θα πω ότι τελικά κοιτάω να μου ταιριάζει ο χώρος. Να μπορώ δηλαδή να νιώσω άνετα εκεί. Δεν είναι τόσο το μέγεθος, συνήθως βέβαια νιώθω πιο οικεία σε μικρούς χώρους. Επίσης, θα ήθελα να σας πω για το Black Duck ότι είναι ένα πολύ όμορφο café-bar και νομίζω ότι ο χώρος χαρακτηρίζεται από την παρουσία της κυρίας Ρίζου με την οποία γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τότε που ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη τα πρώτα μου βήματα. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που με στήριξαν στα πρώτα μου βήματα, το λέω και το εννοώ, και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά τις επαγγελματικές μου επιλογές αλλά στάθηκε δίπλα μου σαν μία καλή φίλη. Σε όλη μου την πορεία και σε όλη μου τη ζωή. Θα ήθελα να πω πως ότι κάνει η Ντόρα (Ρίζου) έχει τη σφραγίδα της και είναι σίγουρα καλαίσθητο και ποιοτικό.

Music Corner: Θα θέλατε να μας πείτε για τις επόμενες εμφανίσεις σας;
Μελίνα Κανά: Αυτό το καιρό κάνω live σαν το σημερινό σε χώρους όπως το Black Duck και λίγο μεγαλύτερους, κυρίως στην περιφέρεια. Επίσης, έχω ένα μικρό σχήμα που το αποτελούν τα δύο παιδιά που θα δείτε σήμερα, ο Νίκος Μέρμηγκας και ο Βαγγέλης Κονταράτος και μαζί μου στα προγράμματα τραγουδάει και ο Μιχάλης Παπαζήσης. Σήμερα τραγουδάω μόνη μου. Γενικά αυτό κάνω τη συγκεκριμένη περίοδο κι επίσης τραγουδώ και σ’ ένα σχήμα με το Βασίλη Λέκκα και μαζί με δύο σημαντικούς συνθέτες. Αυτό το σχήμα το απαρτίζουν ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Βασίλης Λέκκας κι εγώ και έχει ξεκινήσει από πέρσι την άνοιξη κι έχουν γίνει ήδη κάποια live. Ακόμη, θα γίνει και ένα CD με τραγούδια αλλά αυτό έπεται. Επίσης, πρόκειται να κάνω τραγούδια με την Ευτυχία Μητρίτσα, όπου να ‘ναι δηλαδή θα αρχίσουμε να τα ηχογραφούμε!

Music Corner: Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους συνεργάτες και τα τραγούδια σας;
Μελίνα Κανά: Ένστικτο να το πω; Εμπειρία, ταλέντο, ικανότητα; Δεν ξέρω πώς ακριβώς να το πω. Είναι ένας συνδυασμός που με κάνει να επιλέγω αυτό και όχι κάτι άλλο. Όσον αφορά τα τραγούδια, με ελκύουν εκείνα που όταν τα ακούσω κάτι θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον να τα τραγουδήσω. Κάποια φράση, δηλαδή, κάποια λέξη… Παίζει ρόλο και ο στίχος και η μουσική. Αλλά σίγουρα, όσο καλή και να είναι μία μουσική αν δεν μου αρέσει ο στίχος δεν το ακουμπάω.

Music Corner: Τι θεωρείτε σημαντικότερο σ’ έναν καλλιτέχνη; Το ταλέντο ή την εργατικότητα;
Μελίνα Κανά: Ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι τόσο ταλαντούχος που να μην καβαλάει το καλάμι, να έχει συναίσθηση του ταλέντου του αλλά να δουλεύει κιόλας και να προσπαθεί γι’ αυτό που αγαπάει και κάνει. Χρειάζεται μία ισορροπία διότι αυτό που λέμε ταλέντο, το χάρισμα, θέλει περιόδους ανάπαυσης. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται στους γύρω ότι ο καλλιτέχνης δεν δραστηριοποιείται ή ότι είναι σε μία φάση που δεν ενδιαφέρεται για τα πράγματα που συμβαίνουν. Δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο και νομίζω ότι είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Music Corner: Μέσα από την καλλιτεχνική πορεία που έχετε διαγράψει, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο όφελος που έχετε αποκομίσει;
Μελίνα Κανά: Πρώτον, ότι είπα τραγούδια που δεν ντρέπομαι για κανένα από αυτά. Όχι μόνο δεν ντρέπομαι, αλλά είμαι υπερήφανη και χαίρομαι σαν μία μάνα που έχει βγάλει στον κόσμο παιδιά που είναι καλά. Ένα δεύτερο είναι ότι είμαι σε θέση να επιλέγω τις δουλειές μου, να πηγαίνω εκεί που θέλω και όταν θέλω. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο όφελος. Κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ενώ εγώ το κάνω με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Και βέβαια, σαν μεγάλο όφελος από τη ζωή μου, ότι μέσα σε όλο αυτό το τρέξιμο και το ξενύχτι κατάφερα και έκανα οικογένεια!

Τελειώνοντας τη συνέντευξη, ανεβήκαμε στο χώρο όπου θα δινόταν η μουσική παράσταση για να διαπιστώσουμε ότι γινόταν συνωστισμός καθώς το Black Duck είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο όλων των ηλικιών που είχε έρθει για να δει, αλλά κυρίως για να ακούσει, από κοντά τη Μελίνα Κανά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 10.30 με το «Αερικό», το οποίο σιγοτραγούδησε σχεδόν όλο το μαγαζί, δικαιώνοντας έτσι την επιλογή της τραγουδίστριας να εμφανιστεί σ’ έναν μικρό και ζεστό χώρο όπου θα υπήρχε και η κατάλληλη αμφίπλευρη επικοινωνία με τον κόσμο. Μάλιστα, αυτό επιτεύχθηκε με το καλημέρα, από το πρώτο κιόλας τραγούδι!

Η βραδιά συνεχίστηκε μελωδικά με παλιότερες επιτυχίες της τραγουδίστριας καθώς και το «Ο κόσμος που αλλάζει» του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ακολούθησαν κομμάτια από τη συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου όπως το «Μιλώ για σένα» που ζέστανε για τα καλά για την ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, η Μελίνα Κανά τραγούδησε «Τα μεταξωτά» με την ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων για να κλείσει το πρώτο μέρος του προγράμματος με το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» του Χρήστου Θηβαίου. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, επέστρεψε δριμύτερη για το δεύτερο μέρος του προγράμματος, το οποίο χαρακτηριζόταν από σαφώς ανεβασμένη διάθεση.

Ξεκινώντας το δεύτερο μέρος με το «Βάλε κρασί» και το «Λένε», η Μελίνα Κανά άρχισε να χορεύει και να ξεσηκώνει τον κόσμο να χορέψει. Ακολούθησε μία σειρά τραγουδιών που χαρακτηριζόταν από εναλλαγή συναισθηματικής διάθεσης. Αφενός με τις «Τυφλές ελπίδες», το «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» και το «Ανάθεμά σε» με έντονο το στοιχείο της ερωτικής απογοήτευσης και αφετέρου με το «Όλα ζουν αν τα θυμάσαι», τη «Μοιραία» και τα «Έρημα κορμιά» που εκφράζουν περισσότερο την ελπίδα και τη χαρά (είτε με το στίχο είτε και τη μουσική τους).

Το πρόγραμμα έκλεισε λίγο μετά τις 12.30 αφού η τραγουδίστρια είπε ότι ευχαριστεί έναν-έναν όσους ήρθαν να την ακούσουν. Για επίλογο άφησε το «Σώσε με» και το «Όταν στο θεό μιλώ» μετά από παράκληση κάποιων θαμώνων στους οποίους δεν χάλασε το χατίρι…

Σε κάθε τραγούδι υπήρχε μία ξεχωριστή, αισθαντική, ερμηνεία από την τραγουδίστρια που σε έκανε να ταξιδέψεις νοερά. Γενικά, η Μελίνα Κανά αποδείχτηκε μία εξαιρετική οικοδέσποινα στο φιλόξενο Black Duck.  Σε αυτό συνέβαλε και η βοήθεια δύο πολύ καλών μουσικών που τη συνόδευσαν, του Νίκου Μέρμηγκα σε μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα και του Βαγγέλη Κονταράτου σε ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, που μας χάρισαν μία υπέροχη μουσική βραδιά και μας αποζημίωσαν στο έπακρο!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here