7/10/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Παρασκευή βράδυ και φθάνουμε στο «Ρυθμός Stage», προκειμένου να παρακολουθήσουμε το πρώτο από τα δύο live που παρουσιάζει εκεί η Ραλλία Χρηστίδου –το επόμενο είναι στις 11 Οκτωβρίου με καλεσμένο τον Γιάννη Κότσιρα. Η μουσική σκηνή στην Ηλιούπολη είναι από νωρίς σχεδόν γεμάτη και, λίγο μετά τις 23:00, η Ραλλία με την εξαιρετική μπάντα της –Χρήστος Αλεξάκης: ενορχηστρώσεις, keyboards, προγραμματισμός, Βαγγέλης Μαχαίρας: κιθάρα, μπουζούκι και Γρηγόρης Σιντρίδης: τύμπανα- βγαίνει στη σκηνή. Μας καλωσορίζει, φορά την ηλεκτρική κιθάρα της -οφείλω να πω ότι παίζει εξαιρετικά- και ξεκινά με το «Είσαι Μακριά», το οποίο δένει με το “Je Veux” της Zaz.

rallia_live_2013_10_04

Στο πρώτο μέρος ακούσαμε τα περισσότερα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Ραλλίας, μεταξύ αυτών τα «Κρύψου», «Μάτια μου Ξεχνάς», «Μέρες που δεν Σου ‘πα Σ’ Αγαπώ», αλλά και τη διασκευή που έχει κάνει στο υπέροχο «Δεν Πειράζει» του Οδυσσέα Τσάκαλου. Η τραγουδοποιός τα ταίριαξε όμορφα με κάποιες πιο απρόβλεπτες επιλογές από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, όπως τα «Δεν Θέλω να Μιλάς» των Μπλε, “You will Never Know” της Imany, αλλά και τα «Στερεότυπα» της Δήμητρας Γαλάνη.

Ο πρώτος εκ των καλεσμένων της, Στάθης Δρογώσης, ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσε το «Μην το Πεις Πουθενά». Έπειτα συνόδεψε τη Ραλλία στο πιάνο, παρουσιάζοντάς μας «σε παγκόσμια πρώτη», όπως είπε χαμογελώντας, το νέο τους -άτιτλο ακόμη- τραγούδι, το οποίο περιλαμβάνεται στην επερχόμενη δουλειά της καλλιτέχνιδος.

rallia_live_2013_10_05_drogwsis

Ο έτερος καλεσμένος, Γιώργος Καραδήμος, συνόδεψε τη Ραλλία με την κιθάρα στην ερμηνεία του «Πες Πώς Βγήκα», τραγουδιού που έχει συνθέσει ο ίδιος και θα βρίσκεται κι αυτό στο νέο δίσκο της. Έπειτα τραγούδησαν μαζί το «Σε Θέλω Εδώ», ενώ ο Γιώργος μας μετέτρεψε σε χορωδία στο ρεφρέν του «Με Πνίγει Τούτη η Σιωπή».

rallia_live_2013_10_15_karadimos

Το ύφος του πρώτου μέρους της παράστασης -το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα ακόμη καινούργιο τραγούδι της Ραλλίας με τίτλο “Tengo Soledad” και το «Εγώ για Σένα»-, κινήθηκε συνολικά σε ροκ και πιο ηλεκτρικές διαδρομές. Όσο όμως την άκουγα, τόσο περισσότερο σκεφτόμουν ότι η φωνή της ταιριάζει απίστευτα σε λαϊκά τραγούδια.

Προς μεγάλη μου χαρά, το δεύτερο μέρος ήρθε να επιβεβαιώσει τη γνώμη μου, καθώς εκεί η Ραλλία αντικατέστησε την ηλεκτρική κιθάρα της με ακουστική και ερμήνευσε εξαιρετικά ένα ευρύ ρεπερτόριο, το οποίο κινήθηκε, κατά κύριο λόγο, σε πιο λαϊκές μελωδικές γραμμές, περιλαμβάνοντας μόνο ένα δικό της κομμάτι, το «Αν Μετρηθούμε».

rallia_live_2013_10_25

Ακούσαμε από παραδοσιακό κρητικό, μέχρι «Τα Σμυρναίικα Τραγούδια» και από τη «Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου» ως τον «Ικαριώτικο». Άλλες χαρακτηριστικές επιλογές, τα «Ιστορία μου, Αμαρτία μου», «Συ Μου Χάραξες Πορεία», «Πάρε Με Απόψε, Πάρε Με», «Νύχτα Στάσου», «Την Αγαπούσα Παραδέχομαι», «Όταν» (Μα Σαν Γυρίσεις) και «Σε Βλέπω στο Ποτήρι μου».

Η Ραλλία Χρηστίδου φαίνεται πως αγαπά ιδιαίτερα τα λαϊκά τραγούδια και, κατά την άποψή μου, αυτό είναι και το είδος στο οποίο η φωνή της διαπρέπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξαιρετική ερμηνεία της στο «Υπάρχει Κάπου ένα Παιδί», αλλά και στο «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Κραουνάκη –τη μόνη στιγμή της βραδιάς όπου η Ραλλία άφησε την κιθάρα της, ερμηνεύοντάς το σχεδόν ακουστικά και εμφανώς συγκινημένη.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το «Κάθε Γνωριμία» (Πυρετός), ενώ το ανκόρ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Εγώ για Σένα», όπου τραγουδήσαμε εμείς το προτελευταίο ρεφρέν, με τη Ραλλία να μας κάνει φωνητικά, κλείνοντας έτσι όμορφα τη βραδιά!

Στο διάλειμμα της παράστασης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατ’ αποκλειστικότητα με τη Ραλλία Χρηστίδου:

MusicCorner: Πώς προέκυψε η ιδέα για τις δύο βραδιές που παρουσιάζετε απόψε και την ερχόμενη Παρασκευή, εδώ στον «Ρυθμό»;
Ραλλία Χρηστίδου: Βασικά θέλω να πω κάποια κομμάτια από τον καινούργιο μου δίσκο που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μηνός. Οι καλεσμένοι μου απόψε, ο Γιώργος Καραδήμος και ο Στάθης Δρογώσης, μου έχουν χαρίσει δύο τραγούδια στον δίσκο. Την ερχόμενη εβδομάδα, καλεσμένος μου θα είναι ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος μου έχει γράψει επίσης δύο τραγούδια που θα υπάρχουν στον δίσκο και έχει και τη γενική επιμέλεια της παραγωγής.

rallia_live_2013_10_22

MusicCorner: Αυτή η δισκογραφική δουλειά, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και από τα τραγούδια που είπατε ήδη, θα κινείται σε πιο ροκ ύφος;
Ραλλία Χρηστίδου: Ροκ και έντεχνο, ναι! Αλλά υπάρχουν κι άλλα που δεν τα έχω πει. Να μην σας τα αποκαλύψω όλα!

MusicCorner: Από τις 24 Νοεμβρίου θα βρίσκεστε στον Σταυρό του Νότου…
Ραλλία Χρηστίδου: Ναι. Είναι κάθε Κυριακή για λίγες παραστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ξένα τραγούδια που έχουν διασκευαστεί στα ελληνικά, ανεξάρτητα από ρεπερτόριο. Έχει την άμμο της θάλασσας!

Και οι καλεσμένοι της Ραλλίας, Στάθης Δρογώσης και Γιώργος Καραδήμος έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner:

Στάθης Δρογώσης: Η Ραλλία Χρηστίδου είναι μία από τις πιο αξιόλογες νέες τραγουδίστριες και πια γράφει και δικά της τραγούδια. Μπόρεσε με το σπαθί της να κατακτήσει ένα χώρο μέσα σ’ αυτό το χάος της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει εκπληκτικούς συνεργάτες και όταν μου πρότεινε να συμμετέχω στον καινούργιο της δίσκο, δέχτηκα με τη μία. Το τραγούδι μας είναι σε στίχους του Σταύρου Σταύρου, του «αόρατου» Σταύρου, γιατί μένει στο εξωτερικό και ακόμη δεν τον έχω γνωρίσει! Για το τραγούδι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε τίτλο. Μάλλον θα λέγεται «Εδώ θα Μείνω», αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει η Ραλλία. Επίσης, παρότι αυτό δεν έχει σημασία μιλώντας καλλιτεχνικά, η Ραλλία είναι και πάρα πολύ καλό παιδί κι αυτό είναι ευχάριστο. Είναι πολύ αγαπητή και κάνει κάτι πάρα πολύ δύσκολο: ξέρει ηλεκτρική κιθάρα και συνοδεύει τα τραγούδια της με αυτήν.

rallia_live_2013_10_17_drogwsis

MusicCorner: Τα δικά σας επαγγελματικά σχέδια ποια είναι;
Στάθης Δρογώσης: Ετοιμάζω εδώ και δύο χρόνια έναν καινούργιο δίσκο. Ελπίζω μέχρι να φτάσει να ‘χει… σαράντα τραγούδια να αποφασίσω τί θα κάνω! Πιστεύω, πάντως ότι γύρω στον Μάιο θα μπορέσει να κυκλοφορήσει.

——————

MusicCorner: Ακούσαμε λίγο πριν για πρώτη φορά ζωντανά το τραγούδι που έγραψες για τη Ραλλία, «Πες Πως Βγήκα»…
Γιώργος Καραδήμος: Η συνεργασία μας προέκυψε το καλοκαίρι με αυτό το τραγούδι σε στίχους από τον Σταύρο Σταύρου, και επεκτείνεται τώρα και με τις εμφανίσεις μας στον Σταυρό του Νότου που ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου. Θα παρουσιάσουμε ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα, σε επιμέλεια και ιδέα του Δημήτρη Βραχνού. Είναι πολύ απαιτητικό και πολύ ενδιαφέρον γιατί θα πούμε τραγούδια που δεν τα ‘χουμε ξανατραγουδήσει. Το δεύτερο μέρος θα ‘ναι ένα μεγάλο πάρτι, με διασκευές από τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αλλά και τα δικά μας τραγούδια στο ανκόρ.

rallia_live_2013_10_21_karadimos

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here