11/9/2014
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ένα πανόραμα τεχνών και πολιτισμού από την Κρήτη με πάνω από 150 καλλιτέχνες!

13 μουσικοί! 30 χορευτές! 37 εικαστικοί! 16 φωτογράφοι! 6 παραδοσιακοί τεχνίτες! 28 μαντιναδοπλέκτες! 3 ειδικοί επιστήμονες! 4 ταινίες! 3 Μάγειροι!
5 μήνες προετοιμασίας! 8 ώρες εμπειρίας Κρήτης!

martsakis_2014_09_01
Αντώνης Μαρτσάκης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με νωπές ακόμα τις θύμησες από το περυσινό γλέντι με τους Ψαραντώνη και Βασίλη Σκουλά, το καθιερωμένο πλέον κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού «Φεστιβαλάκι» – μετά την Αυγουστιάτικη διοργάνωση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα και την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Το ταξίδι στην αυθεντική Κρήτη περνάει μέσα από συναυλίες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ταινιών, επιδείξεις, διαλέξεις, εργαστήρια, γαστρονομία και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του κρητικού πολιτισμού.

Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που δημιουργείται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού!

Πιο συγκεκριμένα, φέτος το «Φεστιβαλάκι» υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής, τον Βασίλη Σταυρακάκη, που καθόλου τυχαία δεν έχει χαρακτηριστεί ως «η φωνή της Κρήτης» και ο οποίος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως κύριος τραγουδιστής σε δύο δίσκους του RossDaly (Ονείρου Τόποι, Λαβύρινθος), που αποτέλεσαν σταθμό για την πορεία και ανανέωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Με προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, συμμετοχές σε έργα μεγάλων συνθετών και εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Βασίλης Σταυρακάκης θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της κρητικής μουσικής.

Τη σκυτάλη παίρνει ο πλέον ανερχόμενος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης με το εντυπωσιακό παρουσιαστικό που σε διακτινίζει στην παλιά Κρήτη. Η ευθυτενής παρουσία του μαρτυρά το πέρασμα του από το επίλεκτο λαογραφικό συγκρότημα «Κουρήτες», ενώ η δορική του συγκρότηση συνδέεται στενά με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Πρωτοχορευτής, βιολάτορας και επίλεκτος της Δόμνας Σαμίου στο ριζίτικο τραγούδι κέρδισε από νωρίς την ευρεία αποδοχή του κοινού προσεγγίζοντας με απόλυτο σεβασμό την μουσική κληρονομιά του τόπου του.

stavrakakis_2014_09_01
Βασίλης Σταυρακάκης

Το μουσικό «γλέντι» συνεχίζεται με το «νέο αίμα» της Κρητικής μουσικής, Γιώργο  Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Ζαχαρία Σπυριδάκη, ενώ το μουσικό τρίο των Γιάλα ανακαλεί τα τραγούδια του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη σε ένα ειδικό αφιέρωμα.

Έτος El Greco το 2014 και το «Φεστιβαλάκι» αναστορεί τον μεγάλο κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Αθήνα, την έκθεση 32 εικαστικών με τίτλο «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη».

Ο κυρ-Δημοσθένης, 88 χρονώ στιβανάς, μας ξεναγεί στην τέχνη του κρητικού στιβανιού, μαθαίνουμε τα πάντα για την γυναικεία ενδυμασία της Κρήτης αλλά και την λεβέντικη γκιλότα από άξιους συνεχιστές των παραδοσιακών αυτών τεχνών.

Μέσα από τρεις ταινίες το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μας συστήνει τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη), μελετά το φαινόμενο της Βεντέτας στην Κρήτη και στην Μάνη και εξερευνά την Κρήτη ως τόπο δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια έξι καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες (όπως η VictoriaHislop, ο RossDaly κ.α..) που επέλεξαν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης.

Η εμπειρία της περιπλάνησης στο κρητικό πολιτισμό συνεχίζεται με την παγκοσμίου φήμης κρητική κουζίνα, μπροστάρισσα της μεσογειακής διατροφής, σε ένα ειδικά στημένο για την περίσταση κρητικό εστιατόριο μέσα στην Τεχνόπολη όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις και άφθονη τσικουδιά σιγοτραγουδώντας Ερωτόκριτο αλλά και τις καλύτερες μαντινάδες «…του φεγγαριού» από το δημόσιο κάλεσμα που απήυθυνε το φεστιβάλ προς τους απανταχού μαντιναδολόγους.

Η πολιτιστική διαδρομή στην Κρήτη ολοκληρώνεται με 15 φωτογράφους που μας μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους στην ανόθευτη Κρήτη των ορέων, μαθήματα και επιδείξεις κρητικών χορών από τον Κρητικό Σύλλογο για την Παράδοση, Ιστορία και Λαογραφία “Οι Δροσουλίτες , ξενάγηση στο κρητικό βιβλίο αλλά και μια προσπάθεια σκιαγράφησης του πορτρέτου του Ανωγειανού μερακλή Μύρωνα Σκουλά μέσα από τις μαντινάδες του.

festivalaki_afisa_2014_09_01

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου η Τεχνόπολις … γίνεται Κρήτη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 17.00

Φεστιβαλάκι 2014
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
(Πειραιώς 100, Σταθμός Μετρό «Κεραμεικός»)
Τηλ. 2103453548

Τιμή εισιτηρίου: 14€ προπώληση | 16€ ταμείο

Σημεία προπώλησης: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, SevenSpots, ReloadStores και τηλεφωνικά στο 11876

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here